omg pouzivaj oci .. 6 mesiacov zaruka, pravdepodobne bez prislusenstva
Printable View
omg pouzivaj oci .. 6 mesiacov zaruka, pravdepodobne bez prislusenstva
K těm očím - "bez.prisl." je přímo v nadpise... >:}
Samozřejmě že za tu cenu je to jen holá deska s kratší zárukou, ale pro někoho s omezeným rozpočtem to může být dokonalé řešení... Sám na tom stavím jeden další low-end s E2160... :cool:
Další rozdíl proti DS3 je v použitých kondenzátorech, ale o tom už tu bylo napsáno opravdu dost.
Neboj, oboje som si hned vsimol. Co som pozeral to prislusenstvo tak vsetko som dostal k bedni takze by mi to nechybalo. Ale ta zaruka je moc kratka. V kazdom pripade diky za typ.
-------
A co ine znacky - Intel pripadne MSI?
---------
Pripadne G33 chipset... ide mi teda hlavne o oc, lebo som xcel kupovat 2160 ale ked bude zlacnovanie tak najskor 4400 a chcel by som ho dostat tak na 3.2GHz.
----------
Posledna moznost pred kupou: http://www.alza.sk/zakladni-deska-in...eak-d75814.htm
Záruka je za tuhle cenu IMHO krásná a není důvod, aby se něco podělalo později. S E2160 na ní při frekvenci 3150MHz musíš dát FSB jen 350MHz - na to Ti stačí bohatě a ani jí nedáš moc zahulit... svou práci udělá a za pár kaček... ;)
A nejaka nForce-acka nahrada by nebola?
podivej se na eVga Nforce 650i Ultra .. je celkem za podobnou cenu jako P5B a podle recenzi s ni nebyly zadne problemy, pretaktovani dostacujici.
Tak so msa rozhodol ze idem do ASUS P5N-E SLI - nForce650i
http://www.alza.sk/zakladni-deska-as...li--d69702.htm
Dost ma potesila recenzia na pctuningu, hlavne tam vychvalili oc, o co mi hlavne teraz ide. Taktiez na anandtech boli vyborne testy. JJ, to je ona, moja vyvolena. Potom sem hodim nejake testy.
No tvůj odkaz ukazuje na tohle - MB Gigabyte Intel 965G-DS3, 775-C2D, PCIE, DDRII,GLAN, ATX
Ta P5n-E SLI je za tu cenu vpoho doska .. akurat jediny problem je s diskami .. ale to sa da vyrisit nastavenim v Biose. A mozno uz aj vysiel nejaky new bios ktory to riesi sam .. neviem uz som presedlal.
sorry, omyl.
Mám P5n-E SLI a jsem s ní hodně spokojenej. Koupil jsem jí hlavně proto že podle recenzí má mít narozdíl od jinejch NF650I dobrej OC a hlavně jsou tam 2x pata řadiče, což je pro mě dost klíčový, protože mám jeden pata disk, 2 pata mechaniky a jeden sata disk. Jinak co se týče OC možností a nastavení v biosu je to super. Mam core 2 duo E 4300 a mam ho tam přetočený na 3,3ghz. Paměti mam 2x DDR2 533mhz CL4 a 2x DDR666 CL5 od elpidy v dualu a jedu je na default voltáži na 775mhz synchroní režim a ještě jsem dal agresivnější časování. (CL jsem dal 4 a ty ostatní jsem stáhnul). Naprostej strop mýho CPU co jsem dal primestable bylo 3,57ghz, ale to bylo při 1,6v a nešlo to uchladit se snesitelnym hlukem.
Slabé stránky desky vidím jen 2.
1. Přehřívání chipsetu. Používám Thermaltake tower chladič, taková ta velká měděná krychle větráky z obou stran, dobrej, ale neofukuje spodek a okolí patice. Už i na defaultu byl ten chladiř na chipsetu do minuty tak horkej že jsem se o něj spálil. Takže jsem tam na něj umístil extra větrák a stejně to strašně peče. Ten chipset peče víc jak ten conroe když by byl bez OC.
2. Vdrop. Deska nemá zrovna špičkovej regulátor voltáže. V biosu mam nastaveno 1,4v, ale do CPU jde podle nálady mezi 1,45 - 1,48v v idle a když zatížím naplno obě jádra tak to padne až k 1,38v.
Ale celkově velká spokojenost, mam to už pár měsíců a ještě se nestalo, aby ten systém spadnul nebo byl jakejkoliv problém, takže spokojenost.
Jsem přemejšlel o novejch modelech co Intel nabízí a když třeba vzniká E4500 proč třeba nevznikne E2180 na 2GHz s 10×násobičem....když už vydává takový "blbosti" jako je E6550 vs. E6540?
:-) Tak to se povedlo :-)
Prolítl jsem to jen zběžně...
Neviete ako by slo taktit na P35? Ceny su tiez prijatelne, tak by maujimalo ako je to s oc na P35.
(Konkretne MSI P35 Neo-F , MSI P35 Neo-FI, MSI P35 Neo Combo-F, MSI P35 Neo2-FR)
p35 nenabizi o moc vyssi fsb nez slusna p965 ... na tohle pentium ti s klidem staci, diky vysokemu nasobici, 400mhz, coz da IMHO kazda slusnejsi deska ... trebas muj GB s3 bez problemu, jen neni zatim cim to chladit ... ale osobne bych se MSI vyhnul obloukem ... jsou to dobre desky, ale ne pro oc ... viz test od Obra na pct, kde mela msi misty o dost mensi vykon http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=6 o taktovacich moznostech v biosu radeji nemluve ... drzel bych se tria GB/A(u)sus/Abit ...
Stačí si snad vybrat desku/desky, vygooglit si testy a podívat se ... Osobně bych dnes kupoval P35, protože není důvod, proč ne, ale od jiné firmy než MSI.
ma tady nekdo box chladic? nejlip takty na default? zajimaly by me teploty v coretempu nebo TAT idle/burn ...
jo byl bych ti vdecnej ... taky mam ten od markra a coretemp idle obe jadra 57° v burnu (staci minuta small FFTs v orthosu) obe 74° ... pasta stribrna spire SP700 ... a sem si temer jistej, ze je pridelanej spravne :)
IDLE cca 40°C, BURN ORTHOS SmallFFT cca. 66°C, ale ten bez mědi mnohem víc ječí.
Btw, máš zapnutý EIST? Já jo... jo a AS Ceramique...
tak rozdil mezi core tempem 0.95 a 0.94 je 15° ... ale ty vyssi teploty ukazuje i TAT ... tak cim se ridit? :)
dik za osvetu ... nevedel sem, jak funguje ten vypocet :) porad by ty teploty mohly bejt tak o pet stupnu nizsi no ... EIST zapnutej ... oba coretempy po zapnuti orthosu do pul minuty spadnou, takze merit teplotu je docela porod :rolleyes:
Mne sposobuje 0.95 tuhnutie compu, ale 0.94 funguje bez problemov s cimkolvek dokopy...
Tak jsem si po delsi dobe pri prilezitosti koupe noveho zdroje zase pohral s E2160, ale zadne velke zlepseni. V kombinaci s novym biosem (tezko rict, jestli to je skutecne tim) se mi povedlo vytahnout stabilnich 2.7GHz (9*300) pri 1.35V (bios)... Novy zdroj ani chladic chipsetu nic nevylepsil. Jeste porad mi zbyva moznost blbe desky.
Jinak jsem se dival na cislo CPU a mam asi to co vsichni tady od markra:
SLA3H Q705A596 ...
Ja som ho musel stiahnut na 3150MHz (350*9) v tychto teplotach co teraz su (32st v izbe) to chudak freezer 7pro nezvlada pri 3,3 co som mal predtym, zas tak velky prepad vykonu to nieje takze som :) uvazoval som nad ninjou ale dat 1500 za xladic kvoli 200Mhz ma moc nelaka ;)
Nazdarec! Tak jsem v ramci zvedavosti a super ceny poridil nedavno Intel PentiumDC E2140 spolu s komponentama, ktery mam v podpise. Vcera jsem zkusil potaktit a vysledek me mile prekvapil. Mel jsem sice sen dosahnout 3GHz, ale to se nakonec tesne bohuzel nepovedlo. Takze predbeznej vysledek je "zatim" 2,9GHz orthos stable pri zvysenym napeti na 1,41V (BIOS) - 1,336V (efektivne v zatezi). Ramky mam tedka na 908MHz (delicka 4:5 a casovani 5, 5, 5, 15). Zkousel jsem i 3GHz se zvysenim VCore na 1,44 a Vnb na 1,45 a nepomohlo nic, orthos do dvou hodin vypise chybu. Taky uz jsem mel problem to uchladit, na 3Ghz sla teplota ke 75°C a to je dost a mozna je to taky ten kamen urazu, nevim, az poradne odvetram skrin tak se pokusim jit jeste vyse. Jinak si myslim ze za 15kil super koupe.
A máš chladič horký nebo studený? Pokud to druhé, hledal bych brzdu někde jinde - 2,9GHz je trochu míň než bych u E2140 čekal vzhledem k výsledkům E2160 přes 3GHz na default...
Na druhou stranu, kdyz se podivam na jeho desku, tak by me to ani neprekvapovalo :p
Ale to jsou pouze me zkusenosti s P5B :)
chladic je na omak vlaznej, ale to bych nebral jako zasadni protoze je hrozne velikej a nehosahnu az k medenymu jadru chladice. Jinak bych rekl ze 2,9Ghz je slusny na to co jsem tady slysel o nekterych kusech E2160ek. Jinak orthos pise chyby, kdyz dam CPU na 3GHz, i kdyz jsou ramky na tech 960MHz nebo podle delicky nabizenejch nejakejch 760MHz. Takze v ramkach to asi neni. Jinak mate pravdu, ASUS P5B jsou "jiny" desky.
No vesmes tady vsichni jedou pres 3GHz, takze nevim, co jsi tady slysel :) Ale pokud myslis moje slabe takty (do 2.7GHz), tak jsem uz presvedcen o tom, ze je chyba prave v desce :) Jeden E2160, ktery mi nejel stabilne ani na 2.6, jede novemu majiteli na 3GHz uplne v pohode. Pritom jsem vymenil/vyzkousel uz vse krome jine desky.
PiT: To bych musel vedet zakladni voltaze vsech nastaveni. Ona ta deska totiz nenabizi v prnim kroku po AUTO defaultni nastaveni, ale vlastne nekolik korku pod defaultem. Teba VRAM je hned po auto na 1,6, musim tak preklikat na 1,9V coz uz je podle ASUSu hodne a ta polozka napeti zcervena. Prijde mi to totalne ulitly. Takze proste nevim zakladni defaultni nastaveni VNB apod, nemuzu to nastavit, protoze nevim na kolik.
Ne, neda vice nez 300FSB, ale s nizsim nasobicem ano..pripada ti normalni, ze 300x9 jede a treba 310x9 ne? Muzu tomu nacpat treba 1.4V, zkouset ruzny timing a delicky ramek, ruzne napeti chipsetu atd :) BIOS s podporou 1333MHz cpu mi pridal podporu meho cpu na 9x300 :D Pricemz staci cpu vlozit do GB 965-S3 a jedem ... 3GHz na default :)
foky: To neviem ani ja a ked si prelistujes tento thread dozadu, tak su niekde tusim vypisane hodnoty, na ktorych to teraz mam... Ja som okrem NB, RAM a CPU daval vsade minimum :)
Nepřipadá, jen říkám, že žádný systémový problém v téhle kombinaci není, nakonec jeden příklad za všechny (P5B + E2160 + 2x 1 GB SuperTalent 800 CL5): http://www.imagesforme.com/viewer.php?id=90303418.JPG .
Bohuzel z toho neni videt, co za revizi desky borec ma. Na netu jsem se docetl, ze 1.03G je v pohode.. Ja mam blbou 1.04G, kde jsou treba uz jen bezne kondiky, misto hlinikovych, ktere byly na starsich revizich. Podle nekterych deska limituje o/c a vice topi.
Tak jsem to tedka zkusil pretocit na 3GHz, zvysil jsem napeti skoro vsude, jak radil PiT a zatim stable (15 minut :-) ). Spis me sere ta teplota 78°C
EDIT: Tak ne, 2,9Ghz bude asi fakt strop, zvysil sem napeti podle PiTa skoro vsude a po pul hodine orthos vypise chybu. I tak muzu bejt spokojen.
2foky: nejako mi nesedí, že máš chladič na dotyk vlažný a teplotu procesora 78°C. možno máš zle nasadený chladič (slabý prítlak?), prípadne skús inú teplovodivú pastu..
V desce to prostě imho není, leda by to byl fakt tak specificky špatný kus, že jede v pohodě, ale na vyšší se mu (pro nic za nic) nechce. Co jsem tak koukal, tak 1.03G je lepší oproti 1.04G asi tak, že jedna se v ideálním případě bez modifikací dostane s E6x00 kolem FSB520 a druhá na FSB490 ... Zkus se zeptat na nastavení nějakých lidí, kteří mají stejnou kombinaci jako Ty - ať to máš jednoduché, tak např. uživatel andydul http://www.pretaktovanie.sk/modules....profile&u=4209 jede na P5B/1.04G s E2160 na FSB334 na defV, na FSB356 mu to jede při Vcore asi 1.45V a nepostne až nad FSB380 ...
No, nevím, já teda dostanu E4300 na 1.35V na nějakých 65C a Ninja není snad ani vlažný, to není moc otázka chladiče (taky 10 vteřin po přechodu do idle je ten procesor o 20C níž). Chladič mi začíná topit až od nějakých 1.45V nahoru ...
Nastaveni jsem zatim zkousel tady od Boina (na P5B Dlx) a od kamose (rovnez Dlx), pak nejake rady co jsem nasel na cizich forech. Oboje bez vysledku. Trosku pomohl az posledni beta bios, se kterym to jde aspon na tech 300FSB (predtim neslo ani to). Hraju si s tim od cervna, takze si myslim, ze jsem v biosu vycerpal opravdu vsechny moznosti. A jak rikam, vymenil jsem zdroj, disk, chladic na chipsetu, zkousel jsem desku ofukovat, jet s PCI grafikou, bez zvukovky, prohodit ramky ve slotech, jeden modul atd atd. Mozna je ta deska nejaka vadna...
Jinak diky, zkusim se zeptat na tom pretaktovani.sk...
mě se z e2160 na ASUS P5N-E SLI s box chladičem povedlo dostat 2600mhz, dál už nestabliní, počítam že s lepšim chlazenim si ještě o kousek pomůžu;)
možné to bude, měl sem v té desce předtím celera 420 kerej běžel 3ghz s chladičem akasa 965 a ramky sem měl corsairy 533mhz cl4, krom desky se to vše vyměnilo za to e2160 zatim jen se stock, 800mhz corsairy s casovanim cl5 a a nechal sem nastaveni biosu stejne, nabehlo to na ty 3ghz v klidu i do woken, ale pri 3d marku se to cuklo. a kdyz sem nastavil fsb mensi cca na 2800, ani to nepostlo. tkze tam asi spis bude nejaka kulisarna, zrovna procitam posty tady, ale pokud by mel nekdo napad cim by to mohlo byt, vitam
jo a ne netopi to. vic nez 50 stupnu v zatezi na tech 2600mhz sem nevidel (mereno podle core temp) a v idle mam 40(dobre vetranej chief)
spikus:
Zasa sa budem opakovat... Mne to robilo podobne haluze, pokial som nenastavil rucne vsetky voltaze v BIOSe...
Aky mas zdroj?
zdroj si myslim že je v klidu: 400W fortron.
nastavit vcore na 1.4v což by mělo být standart napětí pro tyhle cpu už jsem taky zkusil. no až dojdu z práce, zkusim dát manuelně všecky napětí a uvidíme...
ještě někdo má nápad co by mohlo zlobit? nemůže to být třeba těma ramkama?
na netu sem četl že def by mělo být 1.4v, tk sem to tam nacpal, ale nich...
asi sem lama... prostě sem mrknul na stránky czc a alzy, shodně mají napsáno 1.4v, tk sem jim věřil :D
viz
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45375
jo a ještě, s tim lepšim chladičem-ten celer taky se stock dělal při oc nad 2.4ghz občas neplechu, s tou akasou v klidu těch 3ghz.
Jenže Celeron D je něco úplně jiného než C2D - jsou tam jiné závislosti na frekvenci i napětí a jiné křivky průběhu teplot při zatížení... Srovnáváš hrušky s lachtanama... :rolleyes:
Jsem se nepodíval zpátky a implicitně jsem předpokládal, že se jedná o upgrade... Mea culpa...
tak nakonec se 3ghz povedly. nastavil jsem ramky na 533 a casovani sem nastavil ručo a dal rovnou 333 fsb a jelo to. tk sem dal ramky na 800 a bezi to uz taky. ale kdyz dam fsb treba 300 tk to ani nepostne... divny
edit: jo a vcore sem nechal auto, kdyz sem nastavil cokoliv manualne, tk to bud nepostlo, nebo se to ihned kouslo když postovala grafika (7600gt leadtek)
E2140 s deskou gigabyte ga-p35-ds4. Box chladic. Mam ho kratce, takze --> zadna dlouhodoba zkusenost
380*8 = 3040 pri cca 1.35, musi byt zyvsene napeti na MCH ale i na PCI-e (zadna grafika, sitovka je vypnuta tak proc? komunikace s SB?) o +0.2.
Pri tomhle stabilni 7hodin, pak padlo jedno jadro, teploty kolem 68stupnu. Pri zvyseni napeti padnul po hodine, takze evidentne nezvlada chlazeni. (prijde na to voda, ale nejdriv jsem chtel otestovat funkcnost, nez to zadelam do case).
Co me ale zarazilo, je neschopnost postu i pri snizenem nasobici - napr 400*7. Docetl jsem se neco o fsb-wall u procesoru. O jeho existenci jsem nemel moc poneti a nevim jestli nemam nahodou hledat problem v mobo.
edit: tak jsem stravil par kvalitnich chvil se stryckem googlem a zjistil jsem, ze skutecne na cca 400Mhz FSB ma uz blok vetsina e2140. Nektere jeste nize. Nakonec se da rict, ze jsem mel stesti na kus.
edit2: 375*8 = 3Ghz pri 1.38 stable je konecny vysledek (nejspis by to slo o par desitek Mhz vys, ale to uz mi za to nestoji)
mam zo 2 tyzdne E2140ku, zatial som to hned dal na 2GHz bez zvysenia voltaze, dneska to budem taktovat, inak oproti staremu Athlonu XP to je riady rozdiel ;)
Idem na to len ta doska... dufam ze ma pusti :) hned napisem na kolko ficim
Tak som hodil FSB na 320 a ide to zatial OK, dufam ze to ten Freezer 7 uchladi.
Ma sere ze tato doska neumoznuje zmenu nasobica.
Proc menit nasobic? Nahoru je to stejne zamcene a dolu to nema smysl, protoze maximum u 2140 je kolem tech 400.
Imho zmenu nasobice ani nepotrebujes.. Na co? Abys mohl mit vysoke FSB? Podle me to nehraje zas takovou roli..
EDIT: NeMeM9aA byl rychlejsi :) A s tou max FSB je to tak. Je tam nejaky fsb wall, pres ktery se nedostanes, at delas co delas..
presne u mna konkretne je 399 strop viac ani tuk...
Takisto mam freezera monemntalne na 3150Mhz to uxladi na 70st pri hrani, orthos ani TAT radsej nepustam lebo tam to ide az k 85st, ale kedze na hranie to je stabilne takma to az tak netrapi, cize otazka na teba aku mas teplotu pri tvojich Mhz?
Já dám na FSB400 bez problémů, i práce ve woknech je pohoda....ale jak se zapne nějakej test....ORTHOS/PRIME - FAIL nebo Everest CPUID - zásek :(.....přitom winamp jede, opera jede.....atd....Zajímavý je, že CPU-Z ukazuje blbě časování pamětí (místo 4-5)
Stejně jako kolega výše mám strop na 8x375 při 1,350V (9. Výkon stačí, ale FSB WALL je mrcha....
To je zvláštní, mně právě CPU-Z ukazuje vždy dobře.
Nekoukáš třeba do SPD ? Tam by odpovídalo CL5, pokud to ramky mají defaultně v SPD.
Mne tiez cpu-z zle ukazuje casovanie, v biose mam nastavene napevno ine hodnoty... a je fuk aku verziu som tam dal
Otazocka na vas: mate uz niekto novu reviziu M0? mam moznost vymenit moju L2 za tuto novu M0 ale netusim ci to ma vyznam...
Mam M0 2140, defaultní napětí 1,225 - s tim dá 2,8 GHz. Maximální fsb sem dosáh 425, ale to může bejt dost dobře deskou.
Nakonec byl problém v biosu, vyšla nová verze a problém je fuč. Docela bych rád věděl, jaktože byl na mé desce při koupi bios verze 5a, neboli beta bios.. :???:
Tak už taky "kóruju" :) Na desce P35-DS3 a E2140 jsem se dostal na 2.8GHz na default a provozovat to budu na 3GHz při 1.331V (oproti defaultu zvýšení o 0.006V). Mile mě překvapil BOX chladič, na 1400 otáček je prakticky neslyšitelný a uchladí CPU na cca 58 stupňů po 7hod Orthosu. Věřím, že až vše naskládám do casu, půjde teplota ještě dolů, zatím mi to leží na zemi. Nicméně P35-DS3 mohu s klidným svědomím doporučit, jsem s ní zatím naprosto spokojen. Potěšily mne i 4 konektory pro fany :)
Co se týče FSB, rovněž je moje maximum 400, na 410 už mi Win nenabootujou (předpokládám, že jde o onen FSB cap série E21xx).
dfpmaster: Jak ses dostal na 3.6GHz s E2160? :-O
takhle:
CPU 1,450VKód:http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=239695
PCIe +0.1V
DDR2 +0,2V
FSB +0,1V
NB +0,2V
DRAM dll op2
+ věškerá šetřící sebranka vypnuta
jenom ty paměti tam mám cl5....jinak jeden kolega si taky točí E2160 na 3,6GHz.....jenže 100% stable. Já uplně nee , navíc tohle OC je na biosu F3, kterej mi nechtěl startovat pc se zvukovkou ???
No moje max je 398, ked to dam na 399+ tak uz mi nenabehne vobec, ale staci aj 3582, len to nemam cim xladit...
menší dotaz? když dám 8x390-419 tak nic. Když dám rovnou na 420 tak bootujeme, ale ve woknech ORTHOS-zásek-restart. Napětí jsem nechal na 1,4V, FSB +0,1, MCH +0,1...........čím pak, no čím pak:?:
Nemohu potvrdit, zkusil jsem 421 a nedostal jsem se ani k POSTu, deska vždy nasadila default takty.
E2160 s GB P965 DS3, na default napeti CPU 334*9=3GHz. Zitra udelam poradne testy a pak pujde PC predat.
edit: Tak bohuzel ... stabilni se zda byt 320*9.
Cavte. Prave som si kupil E2180 a chcel by som sa vas spytat, ze ake je bezpecne napatie na dlhodobe prevadzkovanie tochto cpu so vzduchovym chladicom? Trosku som uz skusal OC. 3GHz da na def. vcore, 3,5GHz dal okolo 1,45V, ale stabilitu som este neskusal.
Jo, 1,45 je takove hodne bezpecne dlouhodobe maximu. Ono navic pokud bys tam pridal vic voltiku, tak ti to zacne topit natolik, ze to vzduchem neuchladis.
Hmm, 3,5GHz nebolo stabilne na nastavenom 1,5V, realne okolo 1,47, mono ze koli teplote (box chladic).
Jen doplním, že s E2140 jsem se také nedostal přes 400FSB.
Zbytek sestavy:
Asus P5K-E Wifi-AP
2*1GB RAM A-Data DDR2-800MHz EE
X1950pro 256mb
500W Chieftec
Podla vas teplota 70-75 °C u E2180@3,3GHZ, 1,384V v CPU-Z, pri 100% loade na oboch jadrach s chladicom Noctua NH U12F na plne otacky je normalna? Merane s CoreTemp...
Core Temp 0.95.4
SpeedFan 4.33
TAT 2.05.2006.0427
Vsetky ukazuju priblizne rovnake teploty...
Pod plnou zatazou rozumien Orthos.
Aha, takze ta teplota je OK. Nemyslel som ze je take tazke chladit ten procesor. Neviem si predstavit ako uchladit 3,7GHz pri 1.5V, alebo nejake quadcore aj na defaulte pri full loade... Podla mna velku rolu v tom hra tepelny odpor medzi jadrom a chladicom, alebo vlastne tie teploty nie su hrozive a znesie aj viac.