Jaky byste mi doporucily USB hdd,kterej nepotrebuje externi zdroj,stoji do 4500 a dost toho vydrzi
Printable View
Jaky byste mi doporucily USB hdd,kterej nepotrebuje externi zdroj,stoji do 4500 a dost toho vydrzi
Mam disk viz. podpis a spokojenost. S odolnosti je to ale asi uz trosku jine, tohle je spis "kapesni" zalezitost.Citace:
Původně odeslal FunATIk
to mas v supliku?,v supliku je ale moznost,ze nebude stacit USB a budu muset zapojit externi zdroj(teda vedsinou)Citace:
Původně odeslal WereWiking
rozhoduju se(zatim)mezi temahle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31790
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31368
jen pro info... mam asi rok v "krabicce" starej travelstar 10g a pohoda... ani nemusim pouzit pridavne napajeni
Nene, je to v takovym futralku na dve USB, velky asi jako penezenka.Citace:
Původně odeslal FunATIk
sata disk na desku, ktera sata nema logicky nepripojis. musis mit externi ( nejspis pci ) sata radic. ovsem neni to nejidealnejsi reseni.
ja mam celkem tichej komp takze kdyz si ten disk hrabne tak ho slysim... mne to teda nevadi uz sem si zvykl... jinak asi samsung ale o tom moc nevim takze to jini ja mam vsude seagate :)Citace:
Původně odeslal Kamill
tak jsem koupil tu 80GB ATA Seagate 7200.7 a je to pekne zkurvenej disk, hlucnej a pritom pomalej seek (15.2ms podle HDTach) a navic obcas vydava takovej divnej zvuk jako kdyz seekuje (jen o trochu tizsi a hlubsi) pritom nic nedela - je to normalni, nebo reklamace ?
uz me to s tema diskama sere, da se vubec koupit tichej disk ?, kurva, podle toho zkurvenyho faq meli byt 7200.7 Seagaty v ATA tichy
to by mel... mam 40-ku a je tichaCitace:
Původně odeslal konig
Měl jsem tady pár dní 2x Hitachi T7K250 160GB SATAII http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31482 a teda jsou to asi nejtišší SATA disky.Citace:
Původně odeslal Kamill
pro srovnání jsou určitě tišší než:
Samsung SP1213N 120GB PATA
Hitachi Deskstar T7K250 HDT722516DLAT80 - 160GB 8MB PATA
Maxtor DiamondMax 10 6L200M0 - 200GB SATA
tak tedy hitachi. dobra ale zase vidim SATA II :? jak je to ze spetnou kompatibilitou? jde tedy pripojit do normal S-ATA? sem z toho volaky zmeteny. nejaky ten rok sem se o tohle nezajimal a ono ejhle :? dikCitace:
Původně odeslal M.K.
SATA II jsou kompatibilní se SATA (I) .. tzn můžeš SATAII disk připojit na klasické SATA, ale nevyužiješ případné výhody SATA II rozhraní jako teoreticky větší rychlost a některé funkce (př. NCQ). Stejně tak můžeš připojit SATA I disk na SATA II rozhrání, ale nepřidá ti to žádné výhody SATAII disků/rozhraní.
SATAI/II nejde připojit na PATA (klasické IDE). Stejně tak PATA disk nepřipojít na SATAI/II rozhraní. - na tohle ale myslím jsou nějaké spec. redukce.
noo tohle sem chtel vedet. dik moc :-) jinak sem pochopil ze rozdil mezi sata II a I nebude asi revolucni co? takze se spokojim s levnejsi SATou I :wink: a jeste jednou dik :wink:Citace:
Původně odeslal Anduril
Pokud kupuješ nový disk, tak kup SATA II. Pokud máš jen SATA I řadič, tak sice nevyužiješ ty fce, ale do budoucna třeba se bude hodit... NCQ je prej dobrá věc :)
prošel jsem toho hodně, ale pořád z toho nejsem moc moudry, plánuji koupit nový S-ATA disk, kapacitu 120 nebo 160 GB a rozhoduji se mezi těmito :
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31482
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31877
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31756
ve zkratce S-ATA II Hitachi vs Samsung vs WD, řekněme, že chci výkonný disk, ale aby jeho provoz byl co nejtišší, tzn pokud bude při čtení a zápisu disk slyšet mi nevadí, hlavně aby byl tichý když nic nedělá (v tohle "exceloval" můj bývalý WD800JB, tak jsem si oddechl, když jsem ho z kompu vyhodil, z toho "bzučení" mi bzučelo i v hlavě)
z zohoto důvodu mám i trochu averzi vůči WD, ale prý se to zlepšilo, takže by mě zajímaly praktické zkušenosti ostatních. Zatím jsem nejvíc nakloněný Samsungu, protože teď mám asi rok v kompu S-ATA 120GB (SP1213C) a je docela tichý
děkuji za typy
Na předešlý straně jsem psal, že nový Hitachi T7K250 160GB SATAII, je tišší než samsung 120GB 8MB P-ATA /je v hlučnosti srovnatelnej se SATA/. Měl jsem je vedle sebe. Z blízka je slyšet lehkej šum, kterej není vůbec rušivej oproti některým co v testech mají podobné naměřené dB.
Hitachi/Samsung nelaka?Citace:
Původně odeslal daggy
PATA bych asi bral Seagate, pro dost lidi je WD riskantni znacka (ja na ne nedam dopustit, holt osobni preference :)). Jinak jsem pred tydnem koupil WD2500JB a musim uznat, ze jsem si mozna mel pockat na PB, oproti WD2500JD s fluidy je trosku slyset (ale nic, co by nespravila AAM a prostorny case hluboko v koute pokoje :)).
Co si pamatuju z tohohle dredu, tak zatim obecna spokojenost, stejne tak jako Hitachi. Chtelo by to, aby prispel nejaky obchodnik :).Citace:
Původně odeslal daggy
No já mám aktuálně 3 samsungy (4GB, 40GB a 80GB), všechny jsou naprosto ok, SMART bez chyby. Kámoš má 160GB už asi 5 měsíců a taky vše ok. Nemůži si na samsung stěžovat.. ale taky je to jen elektronika, takže se může pokazit. Asi by ti na tohle měl odpovědět někdo, kdo ty disky prodává...
ma, priplat ;DCitace:
Původně odeslal NazQul
viz http://www.anandtech.com/weblog/view...t.aspx?bid=195
hmm narazil sem na druhej clanek co se zabyva NCQ a naprosto bez rozdilu..
http://www.anandtech.com/storage/sho...px?i=2396&p=15
Co se tyka WD tak pristi tyden budu mit WD2500KS coz by mel byt docela tichej, chladnej a rychlej (az na seek) disk. Vzal sem ho misto Hitachi, ktery u nas neni momentalne dostupny a maxtora, protoze mi odchazi (Maxtor DiamondMax 10 6B200M0) po necelym roce provozu. Test http://www.storagereview.com/article...D2500KS_1.html
nikto nepovedal ze ti to pomoze VZDY a VSADe ale oplati sa ...
precitaj si nejake review na anadtechu, tri odkazy su v clanku co postol MadCap, v niektorych pripadoch (napr. loading hier zase NCQ spomaluje)...
cau rozmyslam ze by som vymenil svoj disk z podpisu no ale neviem za aky ci sa mi to oplati, vyber som zuzil na 2 kandidatov:
HITACHY T7K250 250GB SATAII, NCQ
MAXTOR MaXLine Plus III 250GB 16MB, SATA, NCQ
alebo vie niekto o nejakej alternative, dik
Z techto dvou bych vzal Maxline III, nekdo tady vyse psal, ze tahle serie je stavena na nonstop provoz, coz by pro me bylo rozhodujici. Kdyby to byl klasicky Maxtor, tak bych spis bral Hitachi.Citace:
Původně odeslal matooo
preco chces PATA??? no ked ti mozem poradit tak ked maxtor tak jedine MAXTOR MaXLine Plus III 250GB 16MB, SATA, NCQ, alebo Samsung SpinPoint 250GB SATAII NCQ - je tichy nepocut seek a ten maxtor je na 24/7 prevadzku, ale ked to musi byt PATA tak ... neviem ale ja mam DM10 vid podpis ale seek je hrozne pocut ale v kazdom teste co som cital tak pisali ze je tichyCitace:
Původně odeslal Michal86
Mel si moznost, slyset oba dva ted nekdy ? Jak WD Sata II ak i ten Samsung ??? Ze pises ze Samsung bude na tom lip ?Citace:
Původně odeslal matooo
Cetl jsem ze ten WD se uz dela s Fluidnima loziskama.
Heh taky pamatuji doby kdyz byl WD hlucny nebo hlucnejsi nez Samsung, prave se ptam na soucastny modely, jestli nekdo vlastni nebo mel moznost slyset v akci 8-)
POdle financi staci 200GB, mezi 200 a 250GB je zatim cenovy schod vetsi jak mezi 160 a 200.
Jinac koukam ldelsi dobu a na czc SpinPoint SP2504C delsi dobu dodaci lhuta neznama :(
samsung ma na 250GB diskoch 125GB/platna co je HODNE huste, zial 200vka co som testoval sa vykonovo nejak nevytiahla (rozumej nenaplnila vysoke ocakavania) ale neni to ani zle ;D
Citace:
Původně odeslal matooo
jasny na vim ze secky novy HDD v dnesni dobe maji FBD loza,to jsme si taky vycetl,me jde hlavne o osobni zkusenosti lidi co je vlastni jaky maji nazor. ;)
chmm...no kazdopadne ja se neazim mezi narocne uzivatele nelpim po vykomu,proto je mi jedno jestli se neco zkopiruje 1minutu a neco za 1:20min :D hlavne mi slo o tu tichost, nechcii mit z pc vysavac jen kvuli disku.Citace:
Původně odeslal MadCap
Na WD se ptam jelikoz mam o nej zajem a naposledy pamatuji doby kdy byl pomerne hlucnej WD hdd, dneska je tomu jinac treba ;)
Ten Samsung bue to najtichsie co sa da kupit zo SATA diskov. Vykon ma dobry.
Z PATA je to zase bud Samsung alebo Hitachi so znizenym AAM na quiet.
Tak pridam porovnanie a vlastne aj ako vysledky dvoch diskov, ktore som mal v ruke. Hitachi 7KK250 250GB SATAII NCQ a Samsung SP 250GB SATAII NCQ. Samsung nadalej pouzivam, a vsetkym doporucujem. Lepsi disk som este v ruke nemal. Je tichy, hodne rychli a malo hreje.
Samsung :
http://dym.haluze.com/Images/hdtach_samsung.jpg
Hitachi :
http://dym.haluze.com/Images/hdtach2.jpg
No neviem, skusal som viac softov, vysledky sa velmi nelisili, tak potom neviem preco by tie vysledky z HD Tachu nemali mat nejaku hodnotu pre porovnavanie diskov.Citace:
Původně odeslal Senky
tak z hdtachu stoji za rec maximalne tak pristupova doba, ono totiz priemerna rychlost sekvencneho citania je totalne zbytocny udaj, pri beznej praci s diskom sa tato "funkcia" vyuziva skutocne velmi malo, o moc dolezitejsia je praca a pristupova doba na male subory, nahodna pristupova doba, vyhladavanie atp. na to ale hdtach nestaci, ked chcete nieco jednoduche tak pcmark04/05 hdd test ma velmi solidnu vypovednu hodnotu o realnom vykone pevneho disku. Pre sirsi zaber testov si to mozete prejst kludne niecim ci vsetkym z toho co som pouzil tu http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=120258 inak minuly tyzden som dorobil aktualnu verziu velkeho testu, ktory vyjde vo stvrtok do sveta :) btw solidne OT ste tu rozbehli, ja doporucujem ako disk s najlepsim pomerom cena vykon Maxtor DiamondMax10, zmieneny hitachi je tiez VERY gut, vyhol by som sa seagate 7200.8 (nevykonne, hlucne, o nicom) zaujimave su aj samsungy, ale maju velmi malo modelov a su trosku kontroverzne :) nove WD nie su bad, ale 250tka ma stale len 80GB platne (SHIT) a 400vka je kure.vsky draha ;D
ten test na zive je uz nakej mesic stary, lepsi bude test s novejsimi tipy disku.... me slo pri vyberu hlavne o tichost jak jsme vyse zminoval... ;)Citace:
Původně odeslal MadCap
a taky mi slo o zkusenosti lidi co maji konkretni disk v soucastne dobe doma,jak vali.
Jinac v tom postarsim testu je take pouzity Hdtach (to jseme myslel ze je popularni) a na mereni doporucovany. btw podle cehomyslis ze PCmark 04/05 ma solidnu vypovednu hodnotu o realnom vykone pevneho disku.???
Jak zde vyse vyse jeden user uvedl zeskousel vice softvaeu avysledky se velmi nelisili hmm...
ja to usudzujem z toho, ze uz som otestoval cca 40-50 diskov ;D cize z vlastnej skusenosti, pripadne si najdi review toho testu, rozoberali ho jak na xbit tak tusim aj na SR ;D inak nejak necitas asi co pisem, za dva dni vyjde novy, tak akurat raz rocne to bohate staci ;D (ak si to nepochopil, autorom toho testu som ja)
to sem pochopil..ale nepochopim to ze jsou tam screeny z programu kterej je "Totalne o nicem" :-)Citace:
Původně odeslal MadCap
mezi tema 40-50diskama co jsi testoval, byli tam i soucastne 200GB a vys... SATA II... WD2000JS (KS) Tamtung SP2004C.. a dalshi hdd novejsi rady...? :-) mezi kteryma vybiram a na kery se pitam ;)
necital si co som pisal? u mna by preferencne viedol hitachi t7k250 alebo DM10 az potom nieco ine co by bol najskor asi samsung a z potom WD a seagate ... ja som inak pisal ze testy v hdtachu SAMOSTATNE o nicom nevypovedaju, ono totiz disky co maju rychly burst nemusia byt obecne "super" napr 7200.8 seagate je v tomto rychly ale inak je to shit ;)
jj cital cital :-)Citace:
Původně odeslal MadCap
no nic.... kazdopadne thx za tvuj prisypany nazorecek, uz vim co je shit a good podle tvych testu :D ;)
Jen bych chtel upozornit zajemce o Maxtor DiamondMax 10 6L300S0, ze docela pece. V porovnani se starsim IBM 180GXP, kterej je jen teplej, na DM10 neudrzim skoro ruku. Ostatne to vychazi i z testu na ruznejch webech. Podle speedfanu rozdil 6°C je realne daleko vic.
Jinak si na nej nemuzu stezovat, zatim jede jak drak. :-)
tak to nejsi prvni od koho to slysim,koukam ze se nazory na tento disk od jednotlivych lidi schoduji.Bud rad ze ti jede jak drak,kamosuv uz nejede jak drak (uz drive) :lol:Citace:
Původně odeslal HAVTOM
Klííd, mám měsíc barču PATA 200 GB, sem tam si zachrčela a včera už dochrchlala ;D . A mám zase v PC ticho :-) . A neboj SMART hlásil vše naprosto OK, takže nevim kde udělali soudruzi z východu chybu :wink:
Ano mám (měl jsem) tuto úžasnou řadu :evil:Citace:
Původně odeslal peto
ach jo :-( , takze rada ostatnym - nekupujte 7200.8
preco 80tku? to sa vobec neoplati, drtiva vacsina ma 80GB/platna len 7200.9 seagate ma 160 ...Citace:
Původně odeslal OCZ
protoze na nem bude system a par programu a 2-3gamesky nic vic takze bude vyuzitejch max 30GB :wink:Citace:
Původně odeslal MadCap
Jakej disk doporučíte v dnešní době k desce "ASUS A8N-SLI Premium - nForce4 SLI"? Nevyznám se v těch zkratkách a každej říká něco jinýho. Máte tady někdo nějaký "stejný" zkušenosti. Asi bych vzal nějakej SATA-II 250GB 8 nebo 16 MB Cache.
Moje tipy:
- Hitachi Deskstar T7K250 HDT722525DLA380 - 250GB SATA II
- Samsung SpinPoint SP2504C - 250GB SATA II
- Western Digital Caviar XL WD2500KS - 250GB 16MB SATA II
Ten WD má 16MB Cache, ale na CC v diskusích se nějak nedokážou domluvit esi má NCQ. Ale jestli to je SATA-II, tak musí mít, ne? Ale je pravda že u výrobce to nepsaný není.
Jestli byste doporučili jinej, tak budu rád. Díky.
jjo MaXtor rulujeCitace:
Původně odeslal MadCap
http://www.svethardware.cz/akt.jsp?aktuality_start=0
:lol: 8-)
Svou vinu na problému jistě nenese pouze Maxtor, ale také NVIDIA - problémy tohoto charakteru byly totiž zaznamenány už i s pevnými disky Hitachi T7K250. Naopak z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že na VIA VT8237 jedou Maxtory DiamondMax 10 zcela bez problémů, stejně jako by měly jet na čipsetech Intel.Citace:
Původně odeslal Senky
ja nevidim problem v disku ale v nvidii
Maxtor DiamondMax Plus 9 vyhodnocen jako nejporuchovější pevný disk od dob známé řady IBM "Deathstar" 75GXP :| :-oCitace:
Původně odeslal MadCap
koukam ze kopes za Maxtor 8-) btw kery to vyhral s tom casaku Computer ? Mohu se zeptat jaky ti slouzi v PC ;)
Ja bych rekl ze spatnou povest nema jen se soucastnou radou mno.
Jinac mi vysvetlete pjoc znami temto diskum rikaj : "řvoun" a jeden kamos je pojmenoval "topinkovače" ??? :lol:
Protože mám dva, tak... hlučnost otáčejí je v normě, středně silná, jsou i tišší disky (Samsung). Hlučnost seeku je příliš vysoká, hlučí fakt hodně moc. Ale když se zapne AAM, neslyším to, jenže to zas mám přístupovou dobu 20 ms. Co se produkovaného tepla týče, je podle mě v normě, žádný topinkovač, ale taky ne nějak úžasně chladné.Citace:
Původně odeslal MadCap
@MadCap
info pro tebe:
http://www.cdr.cz/a/15662
koukam ze na diskuzi pod clankem je maly fanclub MaXtoru :) ;D
ale josu tam rady flashe disku (vct. poslani si nej) a kdyz se nepovede tak prey uznaj reklamaci huh
i s tohodle testiku je zrejme ze Maxtor v zatezi nejvic topi a je nejhlucnejsi viz hodnoty v grafu (konkretne a nejvic Max 10 - 300GB)
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2577&p=14
Ja mam Hitachi Deskstar 7K250 250GB PATA a ma dost hlucny seek, inak ho nepocut. Ale neni to nic hrozne, kamosov MAxtor mi hulakal v PC omnoho viac.Citace:
Původně odeslal lele007
ak chces supersilent tak ber novu barracudu 7200.9 ale pocitaj s tym ze pristupovka ti pojde do riadnych cisel okolo 15ms co je fest vela... hitachi tk7250 250GB PATA/SATAII ma pristupovku cca 12.8ms a pristupovka je casto dolezitejsia ako max prenosova rychlost... inak na hitachi mas aam takze si mozes sam doladit vyhovujuci pomer pristupovka/hluk, osobne radsej hlucnejsi ale nech riadne fachci... ale zase nie cirkularku ;D
BTW: ma niekto skusenosti s tym new modelom od hitachi T... T7K250?? 250GB PATA/SATAII??? ma oproti starsiemu 7K250 uz 120gb platne a ata133/SATAII rozhranie a nejaku new technology... povrava sa ze PATA je vlastne downgradovany SATAII model... osobne si myslim ze sa im velmi podaril lebo realny narast priemernej rychlosti citania a zapisu je 6MB/s a 5MB/s co je dobre na to ze ho ponukaju za tu istu cenu ako stary 80gb/platna model, este aj teplota je nizsia co dost potesi hlavne v lete... akurat sa mi zda ze stupla pristupovka i ked len o nejakych 0.5ms co moze byt sposobene aj inym defaultnym nastavenim v aam... takze staci sa pohrat s diskom a este sa to doladi... osobne mam dilemu ci investovat cca 700skk do PCI SATAII radica a kupit SATAII model alebo kaslat na to a kupit PATA model pretoze mam NF2 dosku a som zatial so socket A spokojny... vykon ATA133/SATAII je totozny, ide mi skor o pohlad na buduci upgrade, planujem neskor NF4 + athlon 64... thx
Takze ja mam Barracudu IV 40GB, V 80GB, 7200.cosi 160GB, Samsung SpinPoint SP2514N 250GB 2x a i 200GB model tehle rady. Nejtizsi je ta IVkova barracuda. Spinpoint tesne za ni. Je trochu slyset pri seeku. Pote s odstupen nasleduje 7200 Barracuda (Barracuda V je nejhlucnejsi). Takze Spinpointy doporucit muzu. Taky topi mene nez ta 160GB barca.Citace:
Původně odeslal lele007
Urcite by som doporucoval ten Samsung. Presne ten 250GB mam a predtym som mal ten 250GB hitachi. Ten samsung je krasne tichy, kdezto hitachi ma seek pekne hlucny. A ten hitachi hreje odost viac ako ten samsung. Rychlost je cca to iste, rozdiel nieje mozne rozoznat.Citace:
Původně odeslal D.I.Luke
a co pristupovka toho samsungu? ak je taky tichy tak to bude aspon 14ms pristupovka.. hitachi ma 12.3ms... na pristupovke zalezi dost a hitachi nepatria medzi najhlucnejsie disky myslim ze su ajtak pomerne tiche a ked tak si v AAM nastavis quiet mode a otom takmer vobec nepocut seekovanie... co som ja mal moznost vidiet samsung tak mal paradny sequantial read ale random a pristupovka nic moc...Citace:
Původně odeslal janko_hrasko
no ten quiet mode som ani neskusal v reali iba v HITACHI DFT ze ako sa zmeni seek... ale mne nejak nevadi seekovanie ked mam vypnuty AAM pretoze je to na celkom znesitelnej frekvencii a ak mas dobre prichyteny disk tak to je celkom v pohode aj s hlucnostou nie ako co som mal stary Barracudu I ta skrkala riadne brrrr tak som musel dat medzi disk a skrinku kus gumy :-D ... a mne ide pri silentPC o to aby nehucali vetraky a aby nehucali loziska na disku... a dnesne fluidne uz su dost dobreCitace:
Původně odeslal nex
2 aquadust: chapem ze sa ti tvoj hitachi moc paci, ale zase bezhlavo to obhajovat zase nemusis. Ja som proste pisal ze ten Samsung je fakt tichy .. a tym myslim TICHY!! Mal som T7K250 250GB a aj pri quiet AAM bol neporovnatelne hlucnejsi ako ten Samsung a to mal fakt seek cez 20ms ako pisal nex. Inak rozdiel v reale pri normalnom hrani a beznom pouzivani medzi 12,3ms a 14ms podla mna urcite nespoznas. Takze vlastne ide oto kto ma ake priority. Ak chce niekdo TICHO, tak dnes mu doporucujem jednoznacne Samsung, a este ktomu ma vykon urcite porovnateny s ktorymkolvek inym diskom. Ak ti zvuk motorovej pily nevadi, tak doporucujem Maxtor DM10 ale T7K250. No tychlostou podla mna mov nevyhrate. Ale uz nech si kazdy vybere co mu viac vonia a scim ma dobre skusenoti.
a co spolahlivost? maxtor by som urcite vyskrtol zo zoznamu, minule som cital ze 30% z predanych diskov maxtor bolo reklamovanych co je velmi vela podla mna... a pristupovka hmm... ja hitachi neobhajujem iba konstatujem ako to vyzera... poznam ludi co maju samsungy a chvalili si ich ze su paradne rychle a tiche ale po case zacali haprovat a kaput... no tazko povedat... ja osobne mam s hitachi velmi dobre skusenosti... aj seagate si mozem pochvalit mal som 3 barracudy (II, III a IV) IVka bola velmi ticha ale pomala... nevie maky je ten T7K250 ale moj 250GXP je pomerne tichy na to ze mas tiez pristupovku okolo 12.5ms a skor ma trapi cpu cooler ako hluk od disku... pretoze ako som pisal ak disk dobre uchytis tak mierne eliminujes hluk pri seekovani a moj hitachi ma daleko od motorovej pili to skor ine diske take poznam... AAM mam vypnuty... osobne mam firmu samsung rad ale disk od nich by som nekupil asi... :D ... mobil a lcd urcite jedine samsung ;o) ide o subjektivny nazor, kazdemu sa ine paci... ja pojdem do toho hitachi a uvidime sak potom dam vediet ako je to s hlukom tak mozme porovnat :DCitace:
Původně odeslal janko_hrasko
na zaklade tejto "logiky" si skrtni aj IBM/Hitachi, tiez mali "uspesne serie" ;DCitace:
Původně odeslal aquadust
jojo, a taky seagate za prvni barracudy IV a western digital za prvni raptory...a take povedene WDC 4.3GB :roll:
akorat na samsung si nevzpomenu na zadnou spinu...asi je to teprve ceka ;D
kamos ma DM9 a stacilo mi :o ... preto pisem ze ten moj 250GXp je relativne dost tichy aj pri seekovani, jasne ze neviem aky je ten novy hitachi ale predpokladal som ze nebude moc hlucnejsi... ono maxtor disky nie su vseobecne bohvie co ;DCitace:
Původně odeslal matooo
neviem ako hitachi ale IBM mal blbu seriu tusim 75GXP alebo 80GXP... ale zda sa mi ze odkedy to ma pod palcom hitachi tak podobne super-serie zatial nevysli... a seagate som mal 4 disky ako som pisal a z toho 3 barracudy a co sa tyka spolahlivosti tak no problem... a to ani neratam kolko krat mi popadali na zem ;D tazko povedat ktory disk je naj je to fakt len subjektivny nazor kazdeho uzivetela... kazdy ma ine skusenosti a ineho favorita... poznam X ludi ktorym uz nervy tiekli koli maxtoru a WD ale poznam aj takych co pindali na IBM aj na Segate... jedine co mozem s cistym svedomim povedat ze urcite si nikdy nekupim Maxtor... :idea: na ten som moc chvaly zatial od ludi nepocul a posledne co chcem aby som kazdy rok behal na reklamaciu a buchal si hlavu o stol koli stratenym datam :lol:Citace:
Původně odeslal MadCap
western nejrychlejsi, samsung nejpomalejsi, hitachi nekde uprostred. western nejhlucnejsi, samsung nejtissi, hitachi nekde uprostred. presto bych bral western, je celkem o dost rychlejsi nez hitachi a samsung, a nerve nejak nesnesitelne...uz aby byla 7K500, protoze ta ma 16Mb cache a hitachi melo vzdycky nejetsi cache hits, takze ten narust vykonu je tam plus minus 20%...coz ujde ;DCitace:
Původně odeslal kecinzer
edit: upozornuji, ze se to tyka konkretne toho WD 2500KS, zadne jine kapacity, zadneho jineho modelu... :wink:
premyslim o koupi "velkeho" disku tak 250 GB. V uvahu pripadaji:
SEAGATE 250 GB BARRACUDA UDMA100 8MB 7200
WD CAVIAR 2500JB 250GB UDMA100 7200 RPM
MAXTOR DIAMONDMAX 10 250 GB ATA133 7200 RPM 16MB
Zatim jak na to koukam tak nejmene nakladny je Maxtor a ma jednou takovou cache. KOukal jsem na testy a jeho vetsi bratricek sice vysel z testu ze topi nejvice a hluci taky nejvice, ale ne zase o moc nez jeho kolegove v testech. mate s timto Maxtorem nebo s touto radou zkusenosti? nebo co z techto poradite? Disk bude chlazen docela obstojne takze myslim ze by se nemel nejak prehrivat :-)
z ponukanych maxtor, WD je stary shit a Seagate bude v najlepsom pripade 7200.8 co tiez nestoji za moc ;)
Citace:
Původně odeslal MaWa
no to nevim, ale podle toho co pises tak ten disk ma 16MB cache,a le to co jsme psal ja tak ten disk ma podle specifikace 8MB cache tak nevim jeslti se bavime primo o stejnem disku vis... hledal jsem ale posouzeni techto disku jsem vazne nenasel (zkus byt priste milejsi a treba popate nebo poseste odpovedet na otazku :wink: )Citace:
WD CAVIAR 2500JB 250GB UDMA100 7200 RPM
Rotational Speed 7,200 RPM (nominal)
Buffer Size 8 MB
Read Seek Time (Average) 8.9 ms
Write Seek Time (Average) 10.9 ms (average)
Track-To-Track Seek Time 2.0 ms (average)
Full Stroke Seek 21.0 ms (average)
Average Latency 4.2 ms (nominal)
Buffer To Disk 748.0 Mbits/s (Max)
Mode 5 Ultra ATA 100.0 MB/s
Mode 4 Ultra ATA 66.6 MB/s
Mode 2 Ultra ATA 33.3 MB/s
Mode 4 PIO 16.6 MB/s
Mode 2 multi-word DMA 16.6 MB/s
hledam nejaky srovnavaci test disku v cestine a nejak moc se mi nedari, vsechno je dost stary (asi rok).
vybiram nejakou 160 - 200 GB disk SATA2 a mam v tom pekny binec, asi zavru oci a vezmu to co bude skladem. ??? mozna Seagate Barracuda 7200.9 ST3160812AS - 160GB SATA II nebo ted jsem jeste narazil na WD CAVIAR XL WD1600JS 160 GB SATA/300.
podle diskuzi to vypada, ze kazdy obhajuje neco jinyho ...
ten seagate ma len jednu platnu, som nanho zvedavy, snad ho do buduceho tyzdna dostanem na test ;) WD henten model nepoznam verzia "SD" (to su ale Raid edition disky tusim) su dost v pohode
no vezmu ten Seagate a uvidim, myslis, ze to je spis vyhoda nebo nevyhoda, ze ma jen jednu?
teoreticky by to mohla byt vyhoda - mensie teploty, menej hluku, vyssia hustota zapisu tj. asi aj vyssia rychlostCitace:
Původně odeslal patka
ci to bude tak aj naozaj ...
:|
ja uz ho mam, zatim jsem naprosto spokojen, ale nemuzu ti dat zadne uzitecne info, protoze nemam s cim srovnavat ...Citace:
Původně odeslal BlackMC
ale tichy teda je ;-)
Zajimala by me teplota treba pres speedfan. Pripadne subjektivne na "omak". Nejlepe kdyz ten disk lezi mimo skrin. (proste kdyz to neni ofukovany) ... pripadne jak to vzroste kdyz se da kopirovat nejakej big soubor.
dik
edit pripadne screenshot HDTachu by taky potesil.
Ale jen kdyby se Ti chtelo a mel jsi cas neni to nic duleziteho.
http://www.simplisoftware.com/Public...request=HdTach
Citace:
Původně odeslal patka
Takze si odpovim sam. Teplota ve speedfanu pri disku polozenem mimo case pri zatizeni HDTachem 35 jinak kolem 30.
http://sweb.cz/Black/7200-160-long.jpg
Teplota i hluk me subjektivne potesila, ale srovnani mam jen s Maxtor 6Y160P0 a ten pece a tichoslapek to taky neni.
Rychlost nevim mozna jsem od toho cekal pri te hustote zapisu lepsi vysledek, ale to nebyla moje priorita, takze v klidu.
Jinak pripojeno pres Sata I radic.
Zdravim,
chci si koupit dva SATA disky (120-160GB), ktery chci dat do RAID1 pod linuxem. Jaky disk ze soucasne nabidky byste mi doporucili? Dulezita je pro me spolehlivost, rychlost a hlavne at nehluci.
Diky za rady :-)
seagate 7200.9 160GB sata ale su drahe ;)
No ja by som ti na spolahlivost odporucal radsej IDE. So SATA su vselijake problemy a nielen v Linuxe.
ja se SATA v linuxu nemel problem vubec. ve fbsd jo. ale linux no problem.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Samozrejme zalezi na radici, na verzii jadra... Na LKML obcas citam, co vsetko este nefunguje. Vseobecne pri kupe HW pre Linux je potrebne si najprv zistit, ci dany HW ma podporu v Linuxe (a ak ma, tak aku). Disky by mali fungovat vsetky, s radicmi je to uz horsie.
Ja bych rekl, ze se SATA neni pod Linuxem problem - mam Gentoo, jadro 2.6.14.
Moje otazka ale spis smerovala k HW. Jaky disk byste mi doporucili, aby byl rychly, nehlucel a dobre se choval v RAID1.
Ke hlučnosti Samsungů musím říct ze sem mel jak 200GB tak 250GB ty mám ted 2x v raidu 0. A Ten první 200GB byl parádně tichej seek byl opravdu neznatelnej při uzavřenym casu a otácky nebyly skoro slišet ani kdyz sem mel 10cm od disku ucho. Naproti tomu 250GB mi docela chroupaj a to dost kdyz zacnou pracovat tak hlukem mi připomínaj Maxtory DM9 80 a 120GB sata co sem mel předtim. A v klidu ty dysky taky hučej takovej šum jako píše Eagle v recenzy na svethw.
Pani, ma niekto disk WDcko z novych serii? Ja mam ako slave zapojeny WD 80 GB JB, ma asi 2 mesiace a dnes som nainstaloval Speedfan a sokovala ma teplota disku.
http://www.daggy.szm.sk/speedfan.jpg
Predtym som mal seriu PB a ten mal max. 33°C, teraz to JBcko ma 53°C. To som u WDciek necakal, vacsinou to boli chladne disky...
EDIT: Sorry, ale kvoli tomu nechcem zakladat novy thread, je to len info pre ostatnych, ktory sa rozhoduju aky disk kupit.
Tak dej před něj fan a je to :).
EDIT: Ta teplota je jinak imho normálka.
Občas se stane, že čidlo na disku měří úplně blbě (třeba +20 stupňů). Je to prostě vada. Pokud jsi na tom samém místě v case měl jiný disk a ten ukazoval poměrně normální teploty, pak to asi určitě bude vada kusu. Zkusil bych na něj taky šáhnout, 50 stupňů už je tak horké, že na tom ruku moc dlouho neudržíš.
Planujem kupu "systemoveho" disku. Podla precitanych reakcii to bude zrejme Samsung Spinpoint SATA II. Chcem sa ale spytat, aku velkost kupit, pretoze neviem ako je to s platnami. Ci sa oplati viac, menej platni. Bohate staci aj 80GB. Takze moja otazka je smerovana na velkost disku.
tak sam vlastnim 250GB samsung sataII a som spokojny, ma 2 platne po 125GB, cim menej platni tym menej tepla, hluku, mensia pravdepodobnost poruchy, pocet platni u samsugov 1 platna 80 - 120GB, 2 platne 160 - 250gb (aspon myslim ze to tak je), najlepsie vychadza 200GB verzia ako tu uz bolo spominane tak je asi najtichsia a cenovo to tiez nieje hrozne 80ka sa ti neoplati oproti 160ke je tam cenovy rozdiel v 100kach a uz ked tak zober tu 200ku ta kapacita sa v dnesnej dobe zide (keby som mal ja 200ku tak uz nemam flek ale to je podla objemu dat kolko mas) pre tvoj ucel by som ti doporucil asi 200GBCitace:
Původně odeslal tomase
praveze datove pole nepotrebujem. To co mam mi staci. Rozdiel 80gb vs 200gb je 1800 vs 2900 takze jednoznacne ta 80. Ak ma jednu platnu a vravis ze cim menej tym lepsie (hluk, teplota). Tak asi pojdem do nej.Citace:
Původně odeslal matooo
prave ze ja si myslim ze tych 1100 sa oplati priplatit a tie disky co mas v podpise... (zober 200GB a predaj tu 80ku)Citace:
Původně odeslal tomase
Chci se zeptat, jaký si mám koupit disk. Prošel jsem recenzi na SH a celkem se mi líbí ten vítěz testu (Western Digital Caviar SE16, model WD2500KS). Disk bude do compu v podpisu, ale někdy snad upgraduju na nForce 4ku. Proto tedy nevím jak s Hitachi - jinak s nimi mám jen ty nejlepší zkušenosti. S cenou jsem se chtěl vejít do 3 tisíc, ale když to tak vidím, tak asi nemá smysl pár stovek ušetřit (stačilo by mi i 200GB). Disk bude ofukován, takže se nebojím ani těch disků, co více hřejí. Pokud možno, aby nebyl nějak moc hlučnej.
Osobně si myslím, že Samsung disky maj pořád nejlepší poměr cena/výkon/tichost. Jak je tu psáno výš, tak asi nějakej ten s jednou plotnou.
chapem ze sa snazis dobre poradit, ale jednoducho potrebujem dat co najmenej prachov za novy, systemovy disk, ktory je tichy a nehreje, bez toho aby som stare predaval (sluzia/budu sluzit ako datove uloziste). Ak je to s tymi plotnami tak ako si spominal, tak pouvazujem nad tou 80tkou alebo 120tkouCitace:
Původně odeslal matooo
120GB samsung sata2 co som testoval bol viac nez hrozny :) bol to HD120IJ a bol hrozne hlucny (mozno fakt chyba kusu ale pisem ako som zazil) ... inak zaujimavy disk je 160GB Seagate 7200.9 ktory ma jednu platnu ale stoji uz dos (2,5k kc tusim) ... ked uz nejaku 80tku a nepotrpis si na extra rychlost tak 80GB samsung pata (tie starsie tipy, neviem z hlavy oznacenie)Citace:
Původně odeslal tomase
nieco taketo? http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...l=60&zbo=22186Citace:
Původně odeslal MadCap
na rychlost si nepotrpim, a tym by mi odpadli problemy so SATA.
jo, ten mam v servery uz tak rok a pol 24/7 bez zavahania a to ho varim brutalne (teplo) :) a je hodne tichoCitace:
Původně odeslal tomase
Zdravím!
Potřebuju poradit s novým diskem do notebooku:
* 60 GB
* 8 MB cache
* 5400 rpm
* cena i s rámečkem pro starý disk by neměla jít moc přes 3k Kč
Našel jsem jenom tento WD (omezeno na Brno :-)):
http://interlink.tsbohemia.cz/defaul...em&stiid=42359
a pokud bych šel s cenou trochu výš anebo netrval na těch 5400 rpm tak i tyto:
Toshiba, 4.2k rpm:
http://shop.computershop.cz/eshop/de...00ot-8mb-cache
Samsung, 2900 Kč:
http://shop.computershop.cz/eshop/de...-ultra-ata-100
Hitachi, 3k Kč:
http://shop.computershop.cz/eshop/de...00ot-8mb-cache
Máte zkušenosti s těmito disky? Je některá řada problémová? Mám jít do toho WD nebo radši připlatit nebo slevit z požadavků? Dík za rady.
samsung alebo seagate 5,4k rpm
Ještě záludná otázka: :-) Proč?Citace:
Původně odeslal MadCap
pretoze su najrychlejsie a najtichsie zo 60GB diskov (okrem 7,2k rmp hitachi, to je ale drahe a hlucne)Citace:
Původně odeslal David Jaša