petrik omg co to tady meles jasne ze kdys jdou pameti ASYNCHRO JE TO POMALEJSI!!!! si sezen A64 a udelej test a pak kecej.
Printable View
petrik omg co to tady meles jasne ze kdys jdou pameti ASYNCHRO JE TO POMALEJSI!!!! si sezen A64 a udelej test a pak kecej.
Ano, s tymto suhlasim... problem je v tom, ze si ludia zamienaju tuto base frequency s frekvenciou HT interconnectu, pricom ten naozaj priamo nema nic s frekvenciou pamati spolocne (odhliadnuc od faktu, ze je tiez derivovany z tejto base frequency za pomoci vlastneho specifickeho nasobica).Citace:
Původně odeslal richie08
Ten vzorec vyzera byt naozaj usposobeny pre nasobic 10x. Doporucujem pozriet toto:Citace:
Ten vzorec se mi nějak nezdá. Když vezmu FX55, který běhá s násobiletelem 13, a chci aby paměti běželi na 100MHz: fRAM=2600/(13+10)=2600/23=113MHz a to není 100MHz! Ten vzorec totiž platí jenom pro násobitel 10 čili 2GHz CPU. Že by každý procesor s jiným násobitelem měl jiný vzorec? Nebo že by každý procesor měl jinou sadu paměťových dělitelů pro každý CPU násobitel? To snad každý musí usoudit, že to je blbost a že soudruzi v NDR někde udělali chybu. To, že je něco napsáno anglicky ještě neznamená, že to je pravda nesmírná. Je to jenom jiný jazyk v němž píší také takoví neználci jako je Petrik.
http://www.ocforums.com/showthread.p...00#post2749000
http://www.ocforums.com/showthread.p...32#post2902632
Ja som sa tu uz niekolkokrat pokusal naznacit, ze v pripade A64 architektury je co do vykonu (pamatoveho subsystemu) de facto jedno, ci urcitu specificku frekvenciu pamati dosiahneme behom synchro (s base frequency) alebo asynchro (vyssia base frequency ako mem frequency).
Chces dukaz misto slibu? Ja ho mam.Prostuduj si ten obrazek, predevsim frekvenci pameti, FSB a CPU a srovnej to s tema casama v superPI (nezavisi na FSB). Jinak za ten vzorec nerucim, ja ho nevymyslel, jen jsem ho opsal. Z vlastni zkusenosti ted muzu rict, ze kdyz dam frekvenci pameti jako 400DDR, tak bezej porad synchro s FSB, kde FSB mysim frekvenci, kterou kdyz vynasobim nasobicem HTT (2,3,4,5), dostanu HTT frekvenci. Ono je to logicke, ze (ne)synchronnost pameti s FSB nemuze mit na vykon vubec zadny vliv, kdyz ty pameti jsou pripojene na CPU primo a ne pres FSB. To je totez, jako kdyby jsi trvrdil, ze na pametovou propustnost ma vliv treba frekvence AGP nebo PCI, ktere take nemaji s pametma nic spolecneho.
A neurazej porad lidi, kteri se ti snazi vysvetlit neco, cemu nerozumis. a taky jsem moc nepochopil, co mela znamenat tahle veta: A divil jsem se tomu, že citace:" to zas tak moc výkonu neubere".
http://premium.uploadit.org/fredyama...Hunter_035.gif
Citace:
Původně odeslal richie08
Viz mou odpoved richimu a nemel
Citace:
Původně odeslal mr_sheen
Konecne mi dorazily komponenty, takze poznatky:
AMD 64 3500+ s939 BOX
ASUS A8V deluxe s939
2x512MB DDR433 CL3 kingmax
2x120GB WD DJ v RAID0 (via RAID)
350W eurocase zdroj
ATI 9600Pro 128MB
Predem upozornuju, ze to je komp pro znameho grafika, takze zadny H/C OC. Protoze BOC chladic moc nestiha, teplota s otevrenym case pri plny zatezi je asi 60 stupnu, rozhodl jsem se jen lehce zvednout Vcore na 1.57V. ASUS i zdroj si s CPU zrejmne rozumi, protoze skutecne (merena deskou v BIOSu) a nastavene Vcore se temer vubec nelisi, origo Vcore bylo 1.552 real. Pametem jsem dal jen 2.7 (default 2.6), protoze sem nedko psal, ze odchazej procaky, tak to nechci riskovat, navic uz takhle hodne topej. Nejdrive jsem zkusil CL2.0-4-4-8 na 200MHz, ale pameti to nedaly. Nastavil jsem tedy CL3,0-4-4-8 a stabilne jednou na 255!!!Divny...asi jsou fakt delany naCL3. Procak bezi stabilne maximalne kolem 2400, takze ted tam je nasobic jen 9, ale pokusim se ho premluvit na 9.5. HHT nasobic je 4x, takze bezi na pohodovych 1020 (default 1000).
Propoustnost pameti jsem meril jen pomoci memtestu 86+, takze to je jen orientacni udaj.
vysledky:
FSB-CPU-pametova propustost v memtestu, vse na CL3.0-4-4-8
245-2327-2272 OK
250-2375-2319 OK
255-2295-2422 OK
260-2339-2470 memtest failed
Pri snadardnim nastaveni vseho s CL2.5 byla propustnost kolem 2000. Pozdeji postnu SuperPI.
asi jsem objevil kolo (uz to asi vsichni vite, tak me prosim nekamenujte), ale s ne-celociselnym nasobicem CPU je pametova propustnost o dost mensi, nez s celociselnym.
FSB 250, nasobic 9.5, pameti take na 250, propustnost 2319.
FSB 240, nasobic 10, propustnost 2344.
FSB 250, nasobic 9.0, (CPU jen na 2250), propustnost 2375.
Takt CPU neni celociselny nasobek pameti, pameti tedy nebezi "synchronne" s CPU, ktery musi dele cekat. To ale cely OC komplikuje, protoze ted pripadaji v uvahu jen dve nastaveni:
FSB 260 s nasobicem 9 (=2340), coz ale pameti nezvladnou
nebo FSB 240 s 10 (=2400), coz zas nedava CPU...ach jo, budu mu muset trochu pritopit (zatim na 1.58V bezi stabilne..)
Nevim proc, ale nefunguje mi Cool and Quiet, nainstaloval AMD drviver, povolil v BIOSu, ale CPU bezelo porad na 1000MHz a to i pri plnym zatizeni.
Ano, tento jav bol pozorovany uz davnejsie... necelociselnym nasobicom sa proste treba vyhybat.Citace:
Původně odeslal Petrik
Hm, asi máš pravdu Petriku, jak říkáš frekvence pamětí podle tebe nemá žádný vliv na výkon. Tak jo, jenom mě trochu zaráží proč jsme nezůstali třeba u SDR EDO 66MHz? Že by se výrobci pamětí nudili a jenom tak z dlouhé chvíle zvyšovali rychlost. Nebo je rychlost jenom vedlejší produkt zvětšování kapacity chipů?
Jeden z nas dvou ma problem... (napoveda: ja to nejsem)
Muzes mi prosim objasnit, jak jsi prisel na to, ze jsem tvrdil, ze frekvence pameti nema vliv a vykon??? Ja jsem psal, ze na pametovou propustnot (a tim padem vypocetni vykon CPU) nema vliv frekvence FSB (nebo HTT) ani to, jestli bezi synchro s pametma nebo nebezi, protoze FSB nema s pametma nic spolecneho krome toho, ze se od ni frekvence pameti uzcitym zpusobem odvozuje. Proste FSB a pameti jsou dve zcela oddelene veci, narozdil od napr.platformy socketA.
Citace:
Původně odeslal richie08
Ale Petričku, to chce trochu klidu a trochu používat rozum :wink: . Jinak bys nám tady nemohl psát takový blbosti:Ten vzorec je naprostá blbost, ale v angličtině to vypadá docela chytře, že? Jenže jenom pro Petrička. No, raketovej vědec asi evidentně není, ale stejně by na to stačila matematika základní školy.Citace:
Pro ostatni stejne neznale, jako jsem byl ja, nez jsem si to precetl. Asi to tu uz zaznelo, ale opakovani je matka moudrosti )
I think Memory Frequency and HT Frequency (HTT/FSB x LDT)are key factors or limitation rather than CPU Frequency (HTT/FSB x CPU Multiplier)in Overclocking AMD64 as follows:
Memory Freq = CPU Freq /(Multiplier + Divider)
1)Divider(Memory Frequency): 200Mhz=0, 166Mhz=2, 133Mhz=5, 100Mhz=10
2)HT Frequency(HTT/FSB x LDT) LDT: 1x--4x(Skt754), 5x(Skt939)
Max 800Mhz for Skt754 and 1000Mhz for Skt939 in theory-- although overclockable in some extent-- actually they must be overclockable for better OC.
3)Once maxed out Memory Frequency & HT Ferquency are determined-- say overclocking using CPU default setting, plug into the above formula and try changing other variables--i.e. HTT/FSB & Divider
2Petriček: mužeš mi laskavě konkrétně sdělit, které mnou napsané věci jsou špatně?
Ale Petričku, to chce trochu klidu a trochu používat rozum :wink: . Jinak bys nám tady nemohl psát takový blbosti:Ten vzorec je naprostá blbost, ale v angličtině to vypadá docela chytře, že? Jenže jenom pro Petrička. No, raketovej vědec asi evidentně není, ale stejně by na to stačila matematika základní školy.Citace:
Pro ostatni stejne neznale, jako jsem byl ja, nez jsem si to precetl. Asi to tu uz zaznelo, ale opakovani je matka moudrosti )
I think Memory Frequency and HT Frequency (HTT/FSB x LDT)are key factors or limitation rather than CPU Frequency (HTT/FSB x CPU Multiplier)in Overclocking AMD64 as follows:
Memory Freq = CPU Freq /(Multiplier + Divider)
1)Divider(Memory Frequency): 200Mhz=0, 166Mhz=2, 133Mhz=5, 100Mhz=10
2)HT Frequency(HTT/FSB x LDT) LDT: 1x--4x(Skt754), 5x(Skt939)
Max 800Mhz for Skt754 and 1000Mhz for Skt939 in theory-- although overclockable in some extent-- actually they must be overclockable for better OC.
3)Once maxed out Memory Frequency & HT Ferquency are determined-- say overclocking using CPU default setting, plug into the above formula and try changing other variables--i.e. HTT/FSB & Divider
2Petriček: mužeš mi laskavě konkrétně sdělit, které mnou napsané věci jsou špatně?
Mily Ricicku:
1) jak jsem jiz rekl, ja ten vzorec nevymyslel, nerucim za nej.
2)Ktere veci tebou napsane jsou spatne? Zadny problem:
Citace:
Ve stručnosti z toho plyne zajímavý poznatek, že když paměti neběží 1:1 tak to zas tak moc výkonu neubere.
Citace:
Ale ono to je pomalejší!!! A divil jsem se tomu, že citace:" to zas tak moc výkonu neubere". Prostě cpát peníze do rychlých a drahých pamětí jenom proto, aby mi běžely 1:1 a získal tak docela málo výkonu navíc.
Vsechno to jsou naproste kraviny, jak jsem myslim dostatecne presvedcive dokazal tim SuperPI benchmarkem. A predevsim tu posledni citaci jsi asi napsal hodne stripovanej :-)))Citace:
Hm, asi máš pravdu Petriku, jak říkáš frekvence pamětí podle tebe nemá žádný vliv na výkon. Tak jo, jenom mě trochu zaráží proč jsme nezůstali třeba u SDR EDO 66MHz? Že by se výrobci pamětí nudili a jenom tak z dlouhé chvíle zvyšovali rychlost. Nebo je rychlost jenom vedlejší produkt zvětšování kapacity chipů?
3)Raketovej vedec opravdu nejsem, vidim to spis na supravodivost nebo nejaky jiny pevny latky, co se u nas na MFF delaj ;D;D;D
4)a o matematice jsem uz take neco zaslechl ;D, ale ten vzorec jsem sem postnul jeste v dobe, kdy jsem A64 nevidel ani z vlaku, takze jsem si to nemohl overit. Ted uz vim, ze to je jinak.
Citace:
Původně odeslal richie08
Mily Ricicku, Ale Petričku ;D no vsak sa krasne oslovujete ;D
...sa tu mame radi :o
2cluzoe : hovoríš súvisluo až mi je to divnuo
ale o inom : máš vcelku nízku voltage jak nato pozerám
nemás žiaden rozptyl voltáže ??? mne to lieta až na rekordný rozdiel 0.12 V. Ono mna kaka že mam tak vysokú hornú hranicu napätia.
Cluzoe má totiž power-saving sestavu :mweheh: A-Data mu běhají jako nikomu tady na 2.7V apod.Citace:
Původně odeslal Janosik
jj presne tak ja je mam na 2.8V :?Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Nie na 2,7v ale na2,65v :!:Citace:
Původně odeslal BeachKEN
a procesor ide na 1,5v bios to skace od 1,49v - 1,54v a co :!:
mozem za to :oops: ze to ide tak dobre :!: ;D ;D ;D
hele nektere biosy u MSIcek ukazuji spatne hodnoty napajeni pameti....jsou tam prehozene hodnoty ( resi to patch 1.5xxx) ja cekam na ofiko! Ale podle toho jak jsem na to koukal tak jsou hodnoty obracene.... treba 2,85V je nejmin a 2,55 V nejvic takze pokud jedes na 2,65V mozna jedes na 2,8V nebo 2,85V coz by vysvetlovalo 255fsb .... zkus nejnovejsi bios a poreferuj..... dej si bacha at ti neumre!Citace:
Původně odeslal cluzoe
to by to mozna vysvetlovalo:) taky se me nezdaji ty jeho napeti
Presne tak podle me je to blbost...vzdy A64 maj default 1.5VCitace:
Původně odeslal mr_sheen
Tam je problem jen u napeti pametovych modulu , neee u napeti co de do CPU !!! Ale samozrejme ten problem nema kazda deska ale u me ten problem je !Citace:
Původně odeslal d00mgiv3r
:arrow: doska je v poriadku je to odskusane a overene :!:Citace:
Původně odeslal FatalDooM
napätia su v poriadku no hold mal som stastie ;D
:eek: saaaakra zacina sa to hriat na 62°C :evil: co je ???
asi dam ini chladic :idea:
ze by stribna pasta pod procakem? ta to dela po dvou dnech.... jinak moc nechapu, proc AMD BOX nema 80x80 vetrak, ten co tam je to "uchladi" na 62 a to je sakra hodne...taky me hodne zklamal eurocase 400W zdroj, ma totiz otacky vetraku rizeny teplotou a pri plny zatezi s A64 3500+ dela poradnej bodel. Pritom muj 350W eurocase zdroj je neslysitelny... na A64 to chce proste vodnika, to je jasny, hlavne pak vydrzi vetsi Vcore
Citace:
Původně odeslal cluzoe
Co ti na to mám říct? Narvat EuropraseCase zdroj jakýkoliv W na A64 to může opravdu jenom...... Postuješ tu jednu perlu za druhou, jentak dál. :lol: A narvat jedině vodu? Proč, nechápu důvody, můj Zalman 7k to chladí sakra slušně, spíš se tam chvílema dost fláká.Citace:
Původně odeslal Petrik