aha. takze nova politika mrkvosoftu jak protlacit novy OS, je pridat novou verzi DirectXu pro hrace ?
LOL. :D
Printable View
Co si tak pamatuju, tak W7 jsou postaveny na uplne jiné architekture jádra, nez Visty, ty jsou tusim na Win 2000 jeste. W7 maji microkernell a na ten se nabaluji veci, ktere dopnuji systém. Tak to vse jede rychleji a pracuje lip. Je to obrovsky prinos pro programatory. Uzivatele oceni asi jen rychlost a to jak to pekne vypada(nekteri, ja ne). To ze tam bude DirectX 11, no se*e pes. Stejne az na to budou hry tak zase bude W8, tak by me to mandle netrhalo:) Stejne jedina "aplikace", ktera s nama vydrzi naporad v produktech M$ je BSOD,ale moc fanousku nema.
Ja osobne jsem s W7 spokojen, uz jen proto ze jsou posledni X86 system. Coz je velky krok predem a hlavne nevyhnutelny:)
Microkernel Windows 7 určitě nemají a i kdyby měly, tak bych netvrdil, že to bude velký přínos pro programátory, ani že je to jede líp a pracuje rychleji kvůli jiné koncepci kernelu. Pamatuju si to blbě, anebo už u Windows Vista Microsoft tvrdil, že mají zbrusu nový kernel? Já mám pocit, že dost těžce kecal.
Stejne tak kecali i o tom novym souborovym systemu, ktery jistojiste mel byt ve Vistach, a ted nebude ani v 7kach. :rolleyes:
Bohužel je to tak...ještě bych doplnil to ukončování podpory pro XP a nějaké sliby navíc, třeba že už nebudou žádné BSOD či restarty po instalacích driverů, to pokud mě pamě nešálí, tvrdili všeci z MS před zahájením prodeje Visty ;-)
Kdyby aspoň začali nativně podporovat otevřené souborové systémy, třeba EXT 3 / 4, a další...bylo by aspoň po problémech při dualbootu ;-)
Taky by se šikl lepší bootloader...jenže je to prostě MS no :(
Máte pravdu částečně oba :)
Jedná se o hybridní kernel, je to něco mezi mikro kernelem a monolitickým kernelem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7
(tabulka vpravo)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_kernel
Docela mě udivují zdejší názory typu W7 jsou předělané Visty, že nepřináší skoro nic nového atd.
Tohle je přesně ten přístup, proč se pohřbívaly Visty. Vy to ani nevyzkoušíte a už kritizujete!
Windows 7 nejsou rozhodně postavené na Vistách, mají nové jádro (o velikosti pár MB), na které jsou dále nabalovány potřebná rozšíření. Co se týká rychlosti myslím asi nemá cenu zmiňovat - je někde úplně jinde.
Ad nová programová lišta - dle mého rozhodně krok dopředu a absolutně nechápu ty, co si přepínají zpět do starého zobrazování. Vždycky mě štvalo na Windows, že když jsem spustil nějaký program, tak jsem ho pokaždé musel hledat na liště někde jinde, podle toho kdy jsem ho spustil atd. Šíleně neergonomické. Teď si dolu naházím programy, které nejvíce využívám a VŽDY jsou na stejném místě na liště, takže na ně mohu kliknout i poslepu. Pokud mi pozice nevyhovuje, tak si je jednoduše přešoupnu kam chci.
Co se týká dalších novinek, tak třeba správa WiFi je podstatně překopána.
Pravda je, že nejvíce novinek je asi vidět na té grafice / ovládání.
Pro všechny ty haniče - nejdříve si to vyzkoušejte, chvíli používejte a pak o tom pište!
z Wikipedie:
On 2nd June 2009, Microsoft confirmed that General Availability of Windows 7 will be 22nd October 2009. The release of Windows 7 will coincide with the release of Windows Server 2008 R2.
No zejtra se schvalne zeptam naseho ITaka, ted jsme s velkou pompou nastoupili na Google Apps, tak uvidime co se nas bude tykat i nadale. Zatim mame standart Win XP SP3 32bit/64bit pro simulace/, coz i pro tu hloupou Catii je malo (3,2GB kacka slupne jen to lupne).
Blackknight: DC - Domain Controller
kecinzer: Prave proto jsem tu novou listu "vypnul", opravdu nesnasim kdyz netusim ktera aplikace vlastne bezi, ikonky litaj jak splaseny vpravo/vlevo podle toho ktera aplikace zrovna bezi, motaji se spustene do nespustenych, no proste lahoda.
A kdyz uz jsme u toho ovladani, opravdu hrozna vec je nabidka start, a ne opravdu to neni ze bych nebyl zvykly, 7ky uz mam urcite dyl jak mesic a prijde mi porad horsi, naprosto neovladatelne klavesnici, mysi taky zadny med, totalne neprehledne a zmatecne.
moje oblibena polozka ve startu je ten search dole.. to hleda obstojne... Jinak rozsirenou nabidku start o my computer a celkove tu sirsi pouzivam uz do XP.. nevidim v tom problem.. Spis me stve to automaticky maximalizovani oken u horniho okraje..
naopak zeru novou funkci ze kdyz "zatreses" oknem ostatni spadnou do listy..
btw. 12.6. ma vyjit RC2 zjistil jsem to kdyz jsem malem presel na 7137 :-)
Mně osobně by nejvíc vyhovovala stará dobrá klasická nabídka Start, nová mi nevyhovuje, vždycky pro mě bylo lepší a rychlejší jít cvak (Programy) - cvak (nabídka konkrétního programu) - cvak (spustit) - v mém případě navíc klávesnicí, než v malém obdélníčku rozbalovat nainstalované programy a tam to lovit... Výsledkem je jen to, že mám v Quick Launch panelu 15 programů (CS3 + Corel + Office + PSPad + Opera + Winamp + Windows Commander), vše z nabídky jsem vyházel a je tam osm psoledních věcí, které nechci mít v QL (některé jednorázové věci, které člověk nepotřebuje denně - slovník, IMGBurn).
Nebráním se ani hybridu, pokud by ale byly doplňky po levé straně, vpravo klasická nabídka a klávesnicí by se to ovládalo v pořadí vypnout - spustit - hledat - nastavení - programy se zachovanou funkcí klávesových zkratek. Osobně se v nové nabídce cítím, jako by mi do auta místo volantu dali joystick...
Jinak jedna hezká zajímavost (objevilo se to až po instalaci českého prostředí):
ja start skoro nepouzivam, mam quicklaunch zmensenej na 8 nejpouzivanejsich ikon a pres 'sipecky' vedle vybiram ten zbytek...
a jinak start se da natahnout na celou vejsku obrazovky, takze se tam toho vejde pomerne dost ...
Musím říct, že jsem si na novou lištu zvykl okamžitě, protože:
pokud má člověk nastavené grupování, má ikonka na spuštění nebo již spuštěná aplikace vždy stejnou pozici. To se starou lištou nelze.
A za druhé - reálně zabírá míň místa - nejsou tam separé ikonky pro QL a pro spuštěné programy. A to že nepoznám jestli app běží nebo je tam jen jako QL? Heh....NOA? V dnešní době 2/4 core a 4GP RAM je to myslím zcela jedno :)
Ok, tak je mi uz ted jasne, ze Catii si do QL nedam:D :D :D
64bit je ti ale na desktopu v 99% pripadu nanic. Nehlede na to, ze pokud to chces vazne vyuzivat, tak stejne potrebujes nove aplikace. A pokud potrebujes novy system + nove aplikace, tak uz se ti asi vyplati alespon zauvazovat o odchodu od M$. Financne to vyjde nastejno, ovsem vyhled do budoucnosti je diametralne odlisny. U M$ muzes do 2 - 3 let ocekavat "novy uzasny ..." a budes zase ve stejne situaci.
2kecinzer: Ale ma jako usera a spravce proste nezajima jestli neco prekopali nekde uvnitr (coz je samozrejme nesmysl, za 2 roky se nic zmenit neda). Me zajima, co mi novy system prinese, a zda mi ta zmena stoji za tu spoustu prace a predevsim penez. Zatim konstatuji ze nestoji.
2jezevec: na nic? No já nevím, ale já rozhodně využiju víc jak 3GB paměti ;)
Ale tvoje aplikace ne :D.
Tohle ja tvrdim vsem okolo, ale jako bych mluvil do dubu. Od XP do Vist to bylo 2001 a 2007. A ted je 2009, a oni cekaji jeste vetsi posun nez mezi XP a Vistami... to je pitomost na entou. Nerikam ze tam neni par kosmetickych vylepseni.... ale za ty prachy ? :o) Proste premalovana Vista s jednim velkym QL na cely liste. :)
Je super že tu máme elitu programátorů, odborníky na něco co v životě neviděli, apod. ...
Je super ze tu mame Octopuse, kterej za mesic sfoukne kernel a za dalsi dva zbytek vcetne GUI. Jop, ty 3.1 dialogy, dll, ... ty se do systemu zatoulaly jiste omylem. :D.
Muzu tu s klidem prohlasit, ze s vyvojem mam nekolikalete zkusenosti a to jde vetsinou o vyvoj relativne jednoduchych aplikaci nebo uprav zlozitejsich systemu. Mesic neni vubec zadna casova jednotka. Neco malinkateho a rozumneho se da udelat tak za 3 mesice, spis za 1/2 roku.
Jezevče, nijak nezpochybňuju tvoje programátorský schopnosti a zkušenosti, ostatně tě ani neznám - ale jak to je vnitřně s W7 s jistotou ví jen Mrkvosoft. Na sedmičkách se prý začlo dělat zhruba v době vypuštění Vist, čili času měli vcelku dost i na tvoje měřítka :) A vzhledem k z drtivý většiny kladných reakcí na funkčnost a svižnost systému a podstatně menších HW nároků bych se nebál domnívat, že se skutečně nebude jednat o kosmetický úpravy :)
edit: 3.1 dialogy a jiný prehistorický pozůstatky - zřejmě to nebude nic kritickýho. Ostatně i ve Vistách je furt ještě spousta ikon z kdoví jaký jiný verze; pokud vím existuje projekt Vize a XPize, který tyhle kosmetický věci vylepšuje :P
Ja ted trochu nerozumim tomu, ze jakeho pohledu to tu Jezevce tak resis. Z pohledu administratora, ktery je hrozne spokojenej s 8 let staryma Windows XP nebo z pohledu uzivatele, ktery by nejradeji windows ani nepouzival a snad ho k tomu nuti okolnosti? (muj subjektivni nazor vysledovany z tvych postu).
Z meho pohledu na rozumne vykonny HW (2GB ram a PS2.0 grafika) nebudu instalovat XPcka, u kterych stravim hodinu stahovanim a instalaci ovladacu, radeji dam Vistu/7 u kterych se mi po instalaci sitovky ovladace na 99% HW korektne nainstaluji sami. Nehlede na to, ze tyhle OS jsou onom rozumne vykonnem HW rychlejsi nez XP. Ano Vista chce trosku rychlejsi pevny disk, proto chodi spatne na mnoha notebookach, ale prave to dle meho resi Win7.
Chapu, ze lide, kteri pouvazuji Windows 95 vzhled za vrchol ergonomie, nemaji radi jakekoliv zmeny typu "driv to bylo jinde", proto jim z principu nevyhoje jakakoliv zmena i kdyz z drtive vetsiny jsou nova reseni subjektivne lepsi (rychlejsi, prehlednejsi, logictejsi). Pochopitelne jsou zde i urcite preslapy, napr. centrum siti a sdileni mi opravdu k srdci neprirostlo.
Nechapu celej tenhle kolotoc, kde Visty jsou ty spatne a Windows 7 maji byt naopak hrozne dobre. W7 jsou proste jen lehce vylepsene Visty, vidim to podobne jako napr. Win2000 vs XP.
K samotnym Win7, ktere mam na pracovnim PC, nemuzu rict nic spatneho. Na dnes silne podprumernem HW (Celer 3.5GHz, 2GB ram, 120GB PATA disk) chodej fakt vyborne, XP se proti tomu plazily. Proti Viste mi prijde, ze se uz nesetkavam s takovymi temi "ospalymi stavy" po probuzeni nebo prepnuti uzivatele. Dolni lista je opravdu skvela, pokud mam otevrenych 10 mikrotik winboxu, 5 puttyn, 4 okna v mirande a nekolik oken v outlooku, porad je to krasne prehledne a rychle dostupne. Aero snaps nema chybu (nezajimaji me polofukcni sw tretich stran do starsich windows atd), dokonce bych rekl, ze v kombinaci s novou dolni listou jdou Win7 vyborne pouzivat i na PC s vice monitorama.
Já dávám sedmičkám taky šanci, nahodil jsem je na desktop... Visty se mě zatím vůbec nijak nedotkly, takže srovávám tak akorát s XP.
Ad diskutovaný táskbar - vidím v tom majkrosoftí napodobeninu applího docku :)