Potvrzuju,v poslední verzi Core tempu 0.99.3 mám teplty min. o 7° nižší než na 0.99 ale protože se to shoduje s novějším everestem v4.60.1500 který proti svému předchudci zaznamenal shodný pokles,věřím tomu.
Printable View
tak sem se ujistil v tom, že softy jsou opravdu k ničemu,
při Vcore 1,25 jsem dle RT měl 67C v burnu
při Vcore 1,35 vzrostly teploty dle RT a ost softů o 20C, tedy na 87C (při 1,35 bios 4166MHz)
což je zcela jasné že je blbost
rukou sem ověřil heatpipky na TR a sou vlažné
prostě mě mrzí že si nemohu přesně ověřit teploty abych věděl kam až mohu jít :-/
Ed/
Dotestováno
3636 - 1,14Vcore real (bios 1,15)
3924 - 1,23Vcore real (bios 1,25)
4166 - 1,34Vcore real (bios 1,35)
4239 - 1,37Vcore real (bios 1,38)
orthos stable
Víc sem do toho nepouštěl, zatím, až budou dlouhé zimní večery tak možná, 4,2 mě ale max stačí :-)
mozna je to zaplaceny od intelu abys netaktil tolik.... :) tak to hazi haluze
Tak už jsem taky majitelem. Trochu jsem se v tom vrtal... Hledal jsem max oc při default napětí. Trochu jsem limitovanej FSB, kterou mám na 500MHz, takže strop procesoru mám na 3750. 4GHz už je modrá smrt. Čistě frekvenčně asi průměrnej výsledke, hádám?
Na def, to je oki, ale popožeň to, ničeho se neboj :-) Ale to jistě víš
Dovolim si obnovit tento thread s jednim tipem. Rikal jsem si, ze uz jsem si dlouho nic nekoupil do PC, tak jsem na aukro vydrazil posledni stepping E0 E8400 (novy), pozna se podle toho, ze na krabici je napsana serie SLB9J.
Primestable ted jedu 4200 MHz pri 1.296V (1.3V v Biosu)
3D stable jsem testova 4590 Mhz pri 1.45V a ustalo to vsechno, ale v primu uz ho v tomhle nastaveni trapit nechci.
Kdyby nekdo nahodou jeste kupoval tohle cpu nove, tak se asi vyplati zjistit, zda je to E0 stepping. Mozna to nekomu pomuze.
Pořídil jsem skříň vhodnou na OC, a zkusil jsem přetaktovat svou E8400 na 9x400 (3600MHz), nechtěl jsem měnit napětí tak jsem u CPU voltage nechal defaultní nastavení, ale pak jsem si všiml, že mám napětí 1,35V. To jako si deska sama (Asus P5E) nastavila takové, řekl bych dost vysoké napětí na ten můj OC ? Jaké napětí bych měl mít na 3.6GHz ?
Díky
Na "auto" Asusy voltáže hrozně solí, to je známá věc. Doporučuji všechno nastavit manuálně. Voltáž bys měl mít nejnižší, při které je to stabilní a to musíš odzkoušet sám :) . Musel bych se podívat, protože si nepamatuji, ale s E8200 na 8x500 jsem někde kolem 1.3V.
JJ přesně tak,ve tvém případě se stejným CPU mi do něj deska cpala skoro 1,5V ale běželo to samozřejmě stable,na té desce muže taktovat každej,problém s hodnotama auto je ale všude,RAM,NB,VTT...ta deska pro sichr nacpe všude co to jde,když to poladíš,dostaneš se na uplně jiné teploty.Některé napětí to až přehaní,je to spíš na škodu,hlavně u NB a RAM
Tak tadz testuji jeden kousek z pracovniho kousku.
E8400
Revize:E0 Stepping: A
333x9 default
CT: 40 || 41 - prohlizeni webu
Poraďte mi pls trošku s nastavením a monitoringem Vcore pro E8200 (425x8) na ASUS P5K Pro (Intel P35). Hodně rozdílně mi totiž ukazuje CPU-Z a natavená hodnota v BIOSU.
V BIOSU mám nastaveno cca 1,2625 V ale CPU-Z mi ukazuje 1,24 V ... co mám brát za bernou minci ?
Kam mohu s tím Vcore rozumně jít (nechci nějaké extrémy)? Při spuštěném Otrhosu mám podle Core Temp teplotu jáder max. 56 a 54 °C.
Myslim, ze rozumna hranice je nekde kolem 1.3 - 1.35 V, vic bych do toho dlouhodobe nepoustel, za to si myslim tech par set Mhz nestoji. Za bernou minci bych bral CPU-Z, ja osobne mam s E8200 pri 3.6 Ghz (450 FSB) nastaveno v Biosu 1.25 V a realne mi CPU-Z ukazuje 1.232 V v zatezi. Teploty v Orthosu mas velmi dobre, ja se svoji E8200@3.6 Ghz a 1.25 (1.232 CPU-Z) mam teploty v zatezi Orthosu (Blend test) 64 a 63 °C. Chladim to ale Ninjou ofukovanym jen 600 rpm Noctuou, abych mel ticho. Ale myslim, ze teploty kolem 65 °C jsou pro dlouhodobe pouzivani uplne v pohode, takze bych se nebal (byt Tebou) tomu jeste pritopit a zvednout FSB.
Provozoval jsem dlouhodobě 1,5V, neni se čeho bát. Hranice je taková, jakou člověk uchladí aby nenastal auto shutdown.
Ted jsem nainstaloval novej Core Temp a ukazuje mi nesmyslně nízký teploty -> Tak o cca 5-6°C nižší a jeste se mi s nim pocukava kompl :-/ a tu starou jsem před tím samozřejmě pitomec smazal ...
Nemate někdo pls nějakou starší verzi (klidně i rok ale aby uměla Wolfedale) pro Win XP 32. THX napiště na PM dal bych vám mejla ...
To je pravda s ASUSem, ale rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že minimální voltáž je nejlepší. Nikoli, nezle jí totiž změřit a zjistit v domácích podmínkách, jestli je daná hodnota opravdu stabilní, většinou totiž není. Prakticky drtivá většina HW je schopná pracovat na nižších voltážích, než doporučuje výrobce a výrobce ví proč. Může vzniknout nestandardní situce, kdy je prostě potřeba mít drobnou rezervu a právě proto by měla být výsledná voltáž min. o jeden až dva stupínky vyšší, než je ta "zdá se" minimální. Prostě tohle ladění na minimální voltáže považuju osobně za jeden z mýtů overclockingu ;)
Já si to nemyslim, ta voltáž tam je zbytečně velká proto, že jako jeden model se může vyskytnout více kusů křemíku, každej jinak kvalitní. Když máš třeba Pentium Dualcore E5200 tak máš kusy co daj na default vcore 3,8ghz ale já tu mam jeden co dá stěží 2,8 a to default je 2,5. Kvůli tomuhle, nic víc, žádná extrémní situace nenastane. Nikdy jsem se nesetkal s tim, že by CPU něco v praxi vytížilo víc než klasikcej prime95. Když tam člověk spustí Intel burntest dostane se na teploty kterých v praxi nikdy nedosáhne a pokud je to i tam stable tak neni co řešit.
Cus sem majitel E8400 9x440 na desce Asus Maximus II Formula mam takovej mensi problem. Orthos etc probehne hodinu dve v pohode akorat ve hre se me nekdy stane ze aplikace prestane pracovat, vetsinou to vypada na problem s grafikou, problem tedy asi bude v PCI locku ze? Mam ho nastaveny na 102, akorat nevim jestli to je spravna hodnota ... diky za nejake rady :x
Mělo by bejt 101 ale to je jedno. Mě se tohle jednou dělo na P35 chipsetu a byla unstable ram. Jenže byla unstable až ve chvíli, když se systém celej zatížil a northbridge se zahřál protože se zatížily i PEG linky. Zkus to tak, pusť jeden memtest pro win, k tom furmark a pod to (až když budou tyto 2 běžet) orthose na blend test... a uvidíš co to udělá.
Bezi bez problemu ... tak nevim :x Zkusel sem o vikendu i ovladace ale i se staryma furt to same :x
Mam tu jeste takovej lame dotaz, lze docilit nejak stability Rated FSB viz obrazek? Furt to skace mezi par hodnotama ...
To ti skáče kvůli zapnutým šetřícím funkcím procesoru :)
Pokud vim, tak šetřící funkce hýbou akorát násobičem a VID.
FSB a Rated FSB skáčou i na defaultu (v řádech desetin MHz) celkem běžně, jestli jde o tohle...
me to skace taky, zalezi na zatezi procaku a na kvalite ostatnich komponent (MB, hlavne PSU jak dokaze drzet napeti), z toho bych si hlavu nedelal :)
A zamejslel se nekdo nad tim, jak to CPU-Z meri? Imho meri frekvenci jadra a tu pak deli aktualnim nasobicem. Mereni f jadra bude asi pomoci TSC a nakyho dalsiho timeru. Windows nejsou zadnej RTOS, takze tam muze dojit k ruznejm nedeterministickejm zpozdenim, tudiz proste a jednoduse, chyba mereni - neresit. Zdrojem (vykyvy napeti) to urcite neni, pokud kolisanim Vcore dochazi k naky parazitni modulaci frekvence PLL tak radove mnohem mensi nez stovky kHz.