Citace:
Původně odeslal Kema
Ach jo Kuklo, tak já teda ještě zareaguju. Psal jsem, že je přístupová doba MENŠÍ než 1ms, nikoli 1ms. Souhlasím, že 1ms by byla docela dost, i když na druhou stranu ten disk má o 50% vyšší otáčky. Schválně jsem si udělal několik bleskových testů v HDTach, shodneme se asi na tom, že Sandra je k ničemu. Porovnával jsem Seagate Cheetah 15k a 10k, random access time se u obou dsků lišil průměrně o 0,7ms. Samozřejmě co si napíše výrobce na svoje stránky je věc jiná. Naopak sekvenční přenos byl u 10k modelu o cca 2MB/s lepší. Ty mě teď zřejmě budeš tvrdit, že toto je absolutně nedůležitý údaj, no já si to zase nemyslím. Samozřejmě, a to se asi taky shodneme, je to u každého výrobce jiné, např Maxtor Atlas KIII 10k má až o třetinu horší výsledky než Seagate 10k. Na druhou stranu se taky podstatně méně hřeje. Prostě se snažím naznačit, že otáčky nejsou všechno a nesouhlasím s tvrzením, že 15k disk má o 20% vyšší výkon. Z většiný tvých reakcích zde na fóru usuzuji, že problematiku ovládáš skvěle, ale taky tě začínám podezřívat, že jsi neměl v ruce SCSi disky a prodáváš někde Raptory :wink: ;D ;D Samozřejmě to neber vážně.
Dále, nebavili jsme se zde o řadičím SATA a SCSI, jenom mi šlo čistě o poznámku ke SCSI. Je zřejmé, že SCSI JE drahé řešení, ale nikde jsem taky netvrdil, že není. A nerad bych, aby to vypadalo, že prosazuju SCSI řešení, jenom prostě naznačuju.
Co se týče toho Raptora, stojím si za tím, že je to zbytečně drahý disk a snad každý by bal rád, kdyby byl levnější, protože to JE dobrý disk, jenom cena je přehnaná. Je taky fakt, že míří spíš do serverů a WS než do domácích počítačů, ale komu by se nelíbilo mít ho za rozumnou cenu doma? A v tom se mnou budeš taky souhlasit, pokud nejseš zazobanec, kterýmu na penězích nezáleží. :wink:
Jo a mimochodem jsme si zde rozpoutali svoji vlastní debatu, která je trochu vzdálená tazatelově dotazu, doufám, že ostatní prominou.
A poslední věc, doufám, že Kuklo nejseš na mě nějak naštvanej nebo rozhořčenej, že mám jinej názor než ty, je to prostě můj názor a nějaké zkušenosti, takže asi tak a kdyby to bylo možné, tak tě pozvu na pivo a můžeme u toho debatit. :wink: :-)
tak já teda zareaguju taky... :wink: jsem totiž strašně tvrdohlavej a potřebuju mít poslední slovo, jinak se špatně vyspim a jsem pak nevrlej....
1) máš docela zajímavý vásledky testů...já co jsem četl (ano, Cheetah 15k ani 10k jsem v ruce neměl...), tak většinou vycházel 15k model tak na 5.5ms a 10k model na +-7ms...ještě více mě překvapuje ta STR :eek: ...IMHO by to mělo být spíš naopak (ve prospěch 15k...)...kua proč neexistuje nějakej free testovací nástroj na disky, kterej by byl objektivní ??? ten jedinej-nejlepší (IMHO) WinBench je za prachy.....grrrrrrr :evil:
souhlasim s těma maxtorama, ale 15k Maxtor to už je jiný kafe... :drool: :drool:
to že prodávám Raptory....heh, to ne, spíš mam co do činění s IBM/Hitachi... :wink:
2) ohledně SCSI viditelně jsme se nedomluvili/nepochopili.... zazobanec nejsem, ale IMHo je cena tak akorát...samozřejmě bych chtěl aby byl Raptor za 2 a půl klacku, vždyť je to jen 40ka,ale myslim, že marketingové oddělení WD v tomto případě dobře (pro WD, ne pro nás, kupující) zhodnotilo situaci a cena je taková, jaká je... :?
kolik stojí nejlevnější 40gb 10k SCSI disk ??? přidej k tomu nákup SCSI řadiče a pokud je cena raptora menší než to, co ti vyjde, tak je cena dobrá, páč raptor = výkon obyč 10k SCSi disku...
3) já taky doufám, že nejseš nějak naštvanej kvůli tomu, co jsem napsal v první (nebo druhý ??? ...teď nevim) reakci na tvůj přispěvek, konkrétně myslim tohle :" heh na to tučně zareaguju, na zbytek sand radši ani ne... :roll: "....v půl dvanáctý se mi už nechtělo reagovat tak obsažně, jak jsem nakonec stejně musel... ;D ;D ;D
pivo by byl dobrej nápad, bysme pokecali, lehká flamewar v hospě na téma "Atlas vs Cheetah" ;D .... :idea: odkud jseš ???