Re: připojení přes S/PDIF - hraje jen stereo
Milí přátelé, celý jeden víkend jsem laboroval a studoval toto téma, pokud máte zájem, přečtete si můj článek, který jsem pro tyto účely sepsal, kdybyste náhodou chtěli vědět, jak to celé funguje.
Jsou tam vysvětleny snad všechny otázky, které jsem zde v threadu četl
1) DVD a DivX s AC3 zvukem (ano, jde i na SBLive)
2) proč to hraje jen stereo
3) proč některé receivery hrají stereo zdroj ve všech bedničkách
4) jak dostat opravdový EAX prostorový zvuk přes receiver do všech beden
Jak propojit digitálně zvukovou kartu a domácí kino
Par postrehu k clanku.
ZKus ho nejak normalne zformatovat a pouzit barvy ve kterejch se to bude dat normalne precist. Kdybys to nechal cerny na bilym tak je to imho lepsi nez ty tvoje barvy s tim silenym pozadim.
Vsechny multikanalovy digitalni zaznamy jsou samozrejme komprimovany (aby sly do toho streamu vubec nacpat). Mozna se slusi rict ze jedinej hw multikanalovej enkoder byl tusim SoundStorm na nForce2, zbytek implementaci vcetne tvyho slavnyho DD Live je sw v driverech. Nejak uplne nerozumim snaze rozprostirat stereo signal do 6 beden, zadnou novou informaci to neprida, naopad to muze jenom ztratit dalsi rekompresi. Mozna u her to umi zakodovat nejakej vicekanalovej historickej eax, zas otazka jestli to ma nejakej vyznam.
Dolby Pro Logic byl ve sve podstate celkem regulerni multikanal, ovsem kodovanej analogove nikoli digitalne, takze zadny umely dojmy prostorovosti.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Par postrehu k clanku.
ZKus ho nejak normalne zformatovat a pouzit barvy ve kterejch se to bude dat normalne precist. Kdybys to nechal cerny na bilym tak je to imho lepsi nez ty tvoje barvy s tim silenym pozadim.
Za to se omlouvám, je to psaný jako součást mejch stránek, který maj takovej design, tak jsem dal sem jenom přímej link, abyste nemuseli číst voloviny okolo. Jsem si toho vědom, uvažuju nad nějakou nápravou.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Vsechny multikanalovy digitalni zaznamy jsou samozrejme komprimovany (aby sly do toho sreamy vubec nacpat). Mozna se slusi rict ze jedinej hw multikanalovej enkoder byl tusim SoundStorm na nForce2, zbytek implementaci vcetne tvyho slavnyho DD Live je sw v driverech.
Dobrá připomínka se SoundStorm, díky za to. A není to "můj slavnej DDL", je to prostě řešení, který vede k výsledku a který dnešní zvukovky nabízej.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Nejak uplne nerozumim snaze rozprostirat stereo signal do 6 beden, zadnou novou informaci to neprida, naopad to muze jenom ztratit dalsi rekompresi. Mozna u her to umi zakodovat nejakej vicekanalovej historickej eax, zas otazka jestli to ma nejakej vyznam.
Byl jsem u SBLive zvyklý poslouchat všechno z předního i zadního analogového sterea. Bez efektů. Prostě "hudba kolem mě". Kompresi asi moc neřeším, protože si nejsem jist, jestli bych rozpoznal původní PCM od DD po kompresi. Historický EAX význam asi má pro hráče, i já hraju, a v některých FPS zkrátka "kroky za sebou" ocením. Pokud nehraješ hry a nevyužíváš EAX, nech to ležet. Pro hráče to smysl má.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Dolby Pro Logic byl ve sve podstate celkem regulerni multikanal, ovsem kodovanej analogove nikoli digitalne, takze zadny umely dojmy prostorovosti.
V tom máš určitě pravdu, asi jsem měl zmínit Dolby Surround Pro-Logic II
Novější varianta Dolby Surround Pro-Logic, přizpůsobená dnes používanému schématu domácího kina vytváří 5.1 signál z jakéhokoliv stereo signálu. Ze signálu kódovaného v Dolby Surround Pro-Logic vytváří signál podobný Dolby Digital 5.1. Z pouhého stereo signálu (CD, VHS, TV) generuje „širší“ zvuk, který vytváří dojem, že posluchač stojí uprostřed zvukového pole.
Díky za reakci. V začátku jsem zmínil, že touhle problematikou jsem se začal zabývat před čtyřmi dny a že to není úplně exaktní. Byl jsem trochu zklamán, když mi to nefrčelo napoprvé. Myslet neznamená vědět. A/V BFU.
Citace:
Původně odeslal
Hooligan
Par postrehu k clanku.
Vsechny multikanalovy digitalni zaznamy jsou samozrejme komprimovany (aby sly do toho streamu vubec nacpat). Mozna se slusi rict ze jedinej hw multikanalovej enkoder byl tusim SoundStorm na nForce2, zbytek implementaci vcetne tvyho slavnyho DD Live je sw v driverech. Nejak uplne nerozumim snaze rozprostirat stereo signal do 6 beden, zadnou novou informaci to neprida, naopad to muze jenom ztratit dalsi rekompresi. Mozna u her to umi zakodovat nejakej vicekanalovej historickej eax, zas otazka jestli to ma nejakej vyznam.
Je to vsechno pekne napsano, kdyz uvazim, ze je rok 2008. Nicmeeene. I v r.2006 byl znam multikanalovy zaznam KOMPRIMOVANY bezeztratove a to DVD Audio-MLP (9,6 MB/sec). Dnes tento zaznam spolu se SACD(ktery umi 1 bitovou komprimaci DSD) vymira a vlady se bude ujimat Dolby Digital True HD, ktere jiz je nekomprimovane a ve dvoudatovem streamu (bez 18-26 MB/sec to nebude mozno ani nacist).Podobne je na tom DTS HD. Tech dat je tolik, ze nekolikanasobne prevysuji filmovy zapis HD a bez blu ray to nepujde.
Mimochodem, Power DVD verze 7 nebo 8 Ultra tyto formaty (a dalsi) umi velmi slusne.