-
Re: sestava intel sandy bridge - na praci, hry a multimedia vc. monitoru
Diky, R3 jsem nakonec koupil, i Seasonic jsem nakonec vyal X series 660W. Ted si objednam jeste chladic. Asi vezmu Arctic Cooling Freezer 13 Pro. Jen doufam ze se tam vejde (134L x 96W x 159H mm ). Az to budu mit komplet a bude chvilka tak sem napisu co jsem nakonec koupil a co me zklamalo a naopak, aby to treba melo pro nekoho kdo ted vybira podobny pc prinos.
-
Jusuf:
Mohu se zeptat, jaké jednotlivé komponenty si nakonec zvolil?
Hlavně by mě zajímala deska. Pořád nevím jak jsou na tom Gigabyte a Asus.
-
Resim podobny problem, herni PC (cena/vykon)
CPU: Intel Core i5-2500K
FAN: GELID Solution Tranquillo - revize 2
RAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600
DVD: LG GH22NS, černá, bulk
Zdroj: Seasonic S12II-520 520W
stale nemam jasno jestli:
MB: MSI Z68A-GD55 (G3) nebo Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3
GPU: GIGABYTE GTX 560 Ultra Durable OC 1GB nebo GIGABYTE HD 6850 Ultra Durable OC 1GB
Muzu poprosit o radu, zda je vyber ok?
-
Citace:
Původně odeslal
butcherson
Resim podobny problem, herni PC (cena/vykon)
Zdroj: Seasonic S12II-520 520W
stale nemam jasno jestli:
MB: MSI Z68A-GD55 (G3) nebo Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3
S danym zdrojom mam v asi 4och kusoch (viac som nekupoval) "kvalitne" skusenosti v podobe piskania pri zatazi s vsemoznymi nVIDIA grafikami napriec spektrom.
MB by som za seba zvolil nejaku ASUS.
-
S12II, ale 430W, mam ve sve sestave viz. podpis a zadny problem s piskanim nemam (je to ciste na hry, tj. v zatezi je porad). S 520W zkusenosti nemam.
PS: u techto S12 jsem cekal jednu silnou 12V vetev a byl jsem nemile prekvapen realitou. Kdybych to vedel drive, tak jsem vzal o par stovek levnejsi OEM.
-
Tak bohuzel Seasonic tam kde budu brat osatni komponenty nemaji. Vzal bych tedy asi Forton - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=87455 pokud je ok.
Jedine co stale nevim je ta deska. Myslite si, ze je dobre jit do nove Asus pcie 3.0 ready nebo vzit normalni V-PRO?
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=99530
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91164
-
Takze tady je seznam toho co jsem nakonec vzal a kratky komentar:
klávesnice Wireless Desktop 3000 BlueTrack, CZ, bezdrátová s myší, Retail
- za ty prachy asi dobra, rozhodne nepusobi tak levne jako Wireless Desktop 2000 a i ta 5000 mi na omak prisla v elektroworldu divna, ale to je mozna subjektivni pocit. Akorat si musim jeste trochu zvyknout na to rozlozeni klaves :-(
|
|
CASE Fractal Design DEFINE R3 Pearl Black
- pri montazi desky jsem byl trochu zklamany, pro kable management je tam sice der dost, ale nektere trochu nedomyslene protoze stejne nejdou pouzit (zavazi zase jiny plech takze tim kabel stejne neprostrcite). Uchyceni disku trochu divne, to v me stare skrini byla bezsroubkova koncepce mnohem promakanejsi a obesel jsem se bez tech lizin. Nicmene ted, kdyz uz vsechno vevnitr jsem celkem spokojen.
|
DVD RW LiteOn Black IHAS124-19 ±R/±RW/RAM/DL,bulk,SATA
- vzal jsem nejlevnejsi mechaniku :-) co dodat.
|
CPU INTEL Core i5 2500K 3,30GHz (6MB) BOX LGA1155 - integrovaná VGA
- zatim jsem neprozkoumal vsechny moznosti taktovani. A nastavil jen turbo ration nebo jak se to jmenuje na 43,40,37,34 x 100 a vse ostatni na auto. Az budu mit trochu casu tak se na to musim poradne podivat. Snad jen k tomu box chladici - ten je fakt dost malicky, vyhoda ze je nizky takze se asi vejde i do uzkoprofilovych casu.
|
ZDROJ SEASONIC X-660 (SS-660KM) 660W 80PLUS GOLD RETAIL
- kdyz jsem zkousel funknost desky jeste mimo case tak jsem si vsiml ze se vetracek ani netocil. Ted o zdroji prakticky nevim, takze asi funguje jak ma. Akorat nevim proc zbytecne dodavaji retail baleni se sametovym pytlikem na zdroj a tastickou na kabely - stejne to kazdy hodi nekam do skrine nebo to rovnou vyhodi. Jo a napajeci kabel na motherboard je docela kratky takze pozor vy co mate big tower.
|
DIMM DDR3 8GB DC KIT (2x4096) 1600MHz Corsair Vengeance CL9 (9-9-9-24) modrý chladič XMP
- Vzal jsem pamet co byla zrovna nasklade. Snad jen az pozdeji jsem si uvedomil ze maji dost vysoky pasivni chladice takze by mohli prekazet nejakymu vetsimu chladici na CPU (ale AC Freezeru 13 Pro nastesti neprekazi).
|
MB GIGABYTE Z68X-UD3H Z68 s1155 DDR3 SATA3 USB3.0 GLAN 1394 VGA DVI DP HDMI PCIE2.0 ATX
- Jak rikam moznosti pretaktovani jsem jeste plne neprozkoumal. V BIOSU je parametru tykajich se pretaktovani nejak vic nez jsem byl zvykly. Trochu spartanske baleni, v krabici byly 4 SATA kabely a to je asi tak vsechno. |
|
DELL ULTRASHARP U2412M
- no asi jsem cekal moc. Me zkratka prijde stejny jako muj stary 17" TN SAMSUNG co mam uz asi 8 let. Ale bracha rikal ze je dobry, oproti jeho 24" TNku. Ma v sobe usb rozbocovac a nastavitelny stojan vcetne pivot.
|
Gigabyte GTX560 1GB DDR5 GV-N56GSO-1GI
- celkem spokojenost, neni skoro slyset ani pri zatezi coz jsem ani necekal. Jeste jsem nezkousel HDMI vystup a jestli jede zvuk z cehoz mam trochu obavu.
|
Patriot Pyro 120GB
- nevim. Podle testu je rychlost ok. Ale 6 let jsem byl zvykly na stary pc s linuxem a odezva systemu mi zkratka prijde stejna. Cekal jsem od SSD asi vic. Ono se asi stejne vetsina veci nahraje do pameti vcetne her (nektere hry mam nainstalovane na HDD a nektere na SDD a rozdil neni velky, rychlejsi nacitani pozice nebo nacitani mapy ale nic extra rozdil v zazitku ze hry) |
|
Arctic-Cooling Freezer 13 Pro, CPU cooler
- za ty penize asi dobra volba. Vejde se do R3 z cehoz jsem mel celkem obavu, ale muzu rict ze chladice do 16cm vysky tam date. Akorat ten maly vetracek pod zebrovanim nejde vypnout coz je skoda, jedine si koupit takovy ten 4pin kablik jako prodluzku a zapojit na desku primo hlavni vetrak. |
Tak snad muj lajcky komentar nikoho neurazil.
-
jak rychle ti nabihaji Windows (a jake) ?
-
Win 7, hned po instalaci nabihaly cca 16s ted tak minutu, nevim cim to je, asi nejaky ovladac nebo neco, mam tam jeste nejaky program abych mohl cist z druhyho disku ktery je ext4 filesystem jeste z linuxu tak je to mozna i tim...
-
Citace:
Původně odeslal
Jusuf
Win 7, hned po instalaci nabihaly cca 16s ted tak minutu, nevim cim to je, asi nejaky ovladac nebo neco, mam tam jeste nejaky program abych mohl cist z druhyho disku ktery je ext4 filesystem jeste z linuxu tak je to mozna i tim...
Minutu? Tak to je něco trochu (dost) špatně, nechci kecat (radši doma změřím přesněji), ale řekl bych, že mně na tři měsíce "zajeté" instalaci nabíhají na "klasickém" (tedy non-SSD) 250GB WDC Blue něco kolem půl minuty...
Nejsem tedy příznivcem hodnocení svižnosti systému "podle toho jak dlouho ti nabíhají Widle", ale tohle mě docela zarazilo...
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Minutu? Tak to je něco trochu (dost) špatně, nechci kecat (radši doma změřím přesněji), ale řekl bych, že mně na tři měsíce "zajeté" instalaci nabíhají na "klasickém" (tedy non-SSD) 250GB WDC Blue něco kolem půl minuty...
Nejsem tedy příznivcem hodnocení svižnosti systému "podle toho jak dlouho ti nabíhají Widle", ale tohle mě docela zarazilo...
[OT] Na zistenie co brzdi start wokien je fajn Soluto [/OT]
-
Taky si myslim ze je neco dost spatne kdyz po ciste instalaci to slo cca za 16s.
2SajmoN : Dik za tip, aplikace sice zatim v beta verzi, ale zjistil jsem ze Ad-Aware=21s, Serviio (DLNA server)=10s, Vuze=4s, takze jenom tyhle tri aplikace cca 35s..., cely boot 50s. Asi stejne nainstaluju jeste Linux a Win budu mit jen na hry.
-
Tak jsem konecne nasel nejaky cas na taktovani tak se s vama podelim o vysledek. Snad to nekomu pomuze nebo mi naopak mozna nekdo zreviduje co jsem udelal spatne.
nastaveni setricich funcki :
nastaveni cpu PLL nema moc vyznam, ale zda se mi ze pod 1,72 bylo pc nestabilni (ale mohlo to byt i necim jinym, pak uz jsem s tim nehybal a nechal to na 1,72V). Turbo disabled (pokud jsem se pokusil jeste navic k pretaktovanemu cpu zapnout turbo napr. na 47x tak to zacalo poustet nesmyslne vysoke vcore cca 1,45).
Co jsem procital fora tak vsude doporucuji PLL overvoltage = ENABLE, nevim jestli je to problem Gigabyte (nebo jestli maji v BIOSe prohozeno enabled/disabled), ale v kazdem pripade nastavte na DISABLED jinak dochazi k prolemum s nekolikanasobnymi cold rebooty.
Dalsi vec je ze zmena napeti az nekde k ~1V pri idle (1,6GHz) nastava jen pri pretaktovani pomoci offsetu (vcore = "normal", LLC = "disabled"). Nicmene ani pri vsem na auto ani pri pretaktovani pres offset nebyl pc stabilni ani pri o dost vyssim napeti nez ktere mam pri zapnutem LLC.
Dalsi vec co jsem zjistil je, ze linux (konkretne Ubuntu 11.10) nenajizdi pri nizkem idle vcore. I kdyz pc fungoval ve win vpohode a prime taky bezel (vetsinou jsem testoval jen par min.) nebo hry, tak pri startu linuxu pc zamrzl. Velmi rychly test ktery mi usetril dost casu s dalsim testovanim.
Tady tabulka pokusu a omylu (overclocking pomoci LLC) :
nasobic
|
45 |
45 |
45 |
45 |
45 |
37 |
41 |
43 |
45 |
45 |
45 |
45 |
45 |
45 |
45 |
45 |
44 |
44 |
44 |
44 |
44 |
LLC |
8 |
9 |
9 |
8 |
7 |
7 |
7 |
7 |
disabled |
6 |
7 |
7 |
7 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
5 |
5 |
4 |
vcore (nastaveni v BIOSu) |
1,225 |
1,225 |
1,175 |
1,235 |
1,245 |
1,245 |
1,245 |
1,245 |
auto |
1,255 |
1,255 |
1,265 |
1,255 |
1,3 |
1,28 |
1,27 |
1,25 |
1,24 |
1,26 |
1,25 |
1,26 |
cpu PLL |
1,72 |
1,72 |
|
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
auto |
1,72 |
|
|
C1E disabled |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
1,72 |
Zatez P95 4thr. vcore |
1,32 |
1,356 |
|
x |
1,32 |
1,32 |
1,32 |
1,32 |
|
1,284 |
|
|
|
1,332 |
1,308 |
1,296 |
1,272 |
1,26 |
1,272 |
|
1,272 |
Zatez P95 benchmark vcore |
1,38 |
1,416 |
|
x |
1,37 |
1,37 |
1,37 |
1,37 |
|
|
|
|
|
1,38 |
1,367 |
1,356 |
1,332 |
1,32 |
1,32 |
|
1,272 |
IDLE vcore |
1,272 |
1,284 |
|
x |
1,284 |
1,284 |
1,284 |
1,284 |
0,996 |
1,284 |
|
|
|
1,332 |
1,308 |
1,308 |
1,284 |
1,272 |
1,272 |
|
|
jak dlouho fungovalo |
30 min. Pak BSOD |
moc vysoke vcore |
nenastartuje, moc male vcore v idle |
30min. Prime, 2h hry ok, linux nenastartuje |
linux nenajede |
linux najede |
linux najede |
linux najede |
BSOD |
BSOD |
linux nenajede |
linux nenajede |
linux nenajede |
linux najede, prime 1h min ok, hry cca 4 hod ok. |
linux najede, prime 1h ok, 8h hry ok. |
nenajede linux |
5 min prime, linux najede |
5min prime ok, linux nenajede |
1h prime, linux najede, 3h hry ok. |
linux nenajede |
BSOD v prime |
Tady tabulka pokusu a omylu (overclocking pomoci offsetu) :
LLC – disabled, vcore – normal |
|
|
|
|
|
|
|
nasobic |
40 |
44 |
42 |
43 |
43 |
33 |
44 |
offset |
0 |
0,07 |
0,07 |
0,09 |
0,1 |
-0,01 |
|
Zatez P95 4thr. vcore |
1,272 |
|
|
|
|
1,116 |
|
Zatez P95 benchmark vcore |
|
|
1,332 |
|
|
1,118 |
|
IDLE vcore |
0,996 |
|
1,044 |
|
|
0,972 |
|
|
BSOD v prime |
ani nenastartuje |
BSOD v prime |
nenastartuje |
nenastartuje |
|
|
Zlute jsou zvyrazneny vytipovane nastaveni na kterych budu dlouhodobe testovat, ted jedu LLC=5, 44x100. Zatim se zda vpohode. Nejsem moc fanda 8h prime apod. zkratka to budu normalne pouzivat a kdyz mi to mesic nespadne tak to budu povazovat za stabilni. Rozdil mezi 45x a 44x nasobicem je u meho cpu dost velky a to jak vcore tak teploty (cca 8°C rozdil pri zatezi) a vykon ve hrach kolisa mezi 30-60% takze pokud se ukaze ze je to nestabilni tak pujdu spise cestou snizeni nasobice nez navysenim vcore.
-
Jak jsi dopadl u te GPU s HDMI vystupem? Ja teda nevim jak je to u 560ky, ale ja mam Asus ENGTX 570 + kabel miniHDMI-HDMI 10m z pocitace do LCD a nemam zadny problem...co se tyce obraz se zvukem...Mam jinej drobnej problem, ale to budu asi resit v sekci Graficke karty Nvidia, tady Ti to nebudu OT. Pak sem akorat hodim link a poprosim o zkusenosti jestli to mas taky tak.
-
HDMI jsem jeste nevyzkousel, mel jsem hdmi kabel, ale zjistil jsem ze na karte je mini hdmi takze ted mam objednany dalsi kabel (jo a nefungovala mi ani redukce mini hdmi/hdmi protoze byla moc tlusta a ten konektor je az na kraji a nesla tam zastrcit - tak si na to kdyztak dejte pozor). Az to zkusim dam vedet.
Jo a jeste k tomu zpomaleni startu win, nekde na forech jsem nasel ze je to tim easy tune 6 nebo jak se ten software of gigabyte jmenuje, pry nepomuze ani odinstalace, ale preinstalovat cele windows. Aspon to tak nekdo psal na nejakem foru ktere jsem prochazel. Jo a pozor na CpuZ u gigabytu odecita spatne voltaz na cpu, na to jsem musel pouzit ten easytune6.
-
Ted koukam, ze jsem to spatne napsal samozrejme ze mam kabel klasika HDMI-HDMI a redukci miniHDMI-HDMI. Na karte mam taky miniHDMI jako ty, coz teda vubec nechapu proc to tam cpou. Jakej je problem tam mit normalni HDMI?
-
Tak kdyby te to zajimalo nebo nekoho jineho, tak jsem zalozil vlakno a uz mi tam bylo i odpovedeno......http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=80595
-
tak se zda ze mi na desce zrovna odesly vsechny USB2 porty. Nevim jak se to mohlo stat, jestli odesel nejaky radic? Klavesnici a mys jsem prepojil do USB3, aspon to funguje. Cely to rozebirat a reklamovat desku se mi moc nechce...
-
Nechce, ale asi nic jineho nezbude...pokud to je vec, kterou ozelis coz silne pochybuji. Jinak jak se to projevuje? Jestli ti to po pripojeni pise, ze je mozne zarizeni pripojit na rychlejsi USB2, tak to me dela obcas taky a vetsinou je to po OC a pak se mi zda, ze mi to dela po pripojeni mobilu pres USB a jeho nabijeni a to mi obcas napise, ze zarizeni ovladace nabylo naistalovano a nic jineho nez mobil ani nevidi....