Chcel by som to na svoju dosku ASUS P5B, napríklad takéto niečo https://www.alza.sk/kouwell-pe-115-d154367.htm
Printable View
Chcel by som to na svoju dosku ASUS P5B, napríklad takéto niečo https://www.alza.sk/kouwell-pe-115-d154367.htm
Mela by mit PCIE verze 1.1, kde je tech 250MB/s, takze ti to bude k nicemu, i kdyz ma SATA III, tak to nepojede rychleji, nez ti to bezi ted. Vyprdni se na to, ja bych se na to vyprdnul i kdy by to melo maximalni rychlosti zvednout na 500MB/s :)
Tak potom nejako nerozumiem, načo vyrábajú SATA III radiče do PCI Express x1 slotu, asi nejaký blbý marketingový ťah.
edit: aha, ty myslíš že tá moja doska nepodporuje PCI Express 2.0, tak hej, potom by tá karta bola aj tak zbytočná.
Uz asi potreti jsem ti sem malem napsal, ze se na to mas vybodnout, ze to stejne nepoznas. Pak jsem si vzpomel, ze jsme na OC foru :)
Ok, chápem, vybodnem sa na to, aj tak je to dosť rýchle a rýchlejšie to nebude :)
Asi jedinej pripad, kdy by to melo smysl resit, kdybys na tom SSD strihal nekomprimovany video nebo PCM zvuk ci chroustal naky jiny velky data se sekvencnim pristupem. Ale predpokladam ze to mas jen na system a jde ti o rychlejsi spousteni a odezvu, tam jak sem uz rikal, budes mit datovej tok stejne od dost mensi...
Hrám sa teraz trochu s nastaveniami podľa http://apcmag.com/how-to-maximise-ss...with-linux.htm
Zatiaľ som úplne zrušil swap, ktorý systém aj tak skoro vôbec nepoužíval a ktorý som mal na ext4 disku ako súbor, čím som ušetril 4 GB miesta.
Adresáre /tmp, /var/spool a /var/log som premiestnil na ramdisk, čím by sa malo trochu znížiť zaťaženie SSD disku. Skúsil som dať do ramdisku aj /var/tmp, ale tým sa mi o nejakých pár sekúnd spomalilo spustenie KDE, keďže KDE ten adresár používa na svoju cache, ktorá má asi 180 MB a ak nie je, vytvorí si ju zakaždým novú, tak som to nakoniec nechal na SSD disku.
Ešte odporúčajú premiestniť cache Firefoxu na klasický disk, čo z princípu odmietam, nekupoval som SSD na to, aby som mal cache na pomalom starom disku. Možno vyskúšam tú cache dať tiež na ramdisk, som zvedavý aký to bude mať vplyv na rýchlosť Firefoxu, ale asi to nie je dobrý nápad, lebo všetky zdroje si bude musieť zase naťahovať z netu.
Robili ste niekto zarovnanie partície (alignment)? Vraj je to tiež vhodné urobiť pred inštaláciou systému, teda vytvoriť filesystém nejakým zvláštnym spôsobom. Ja som linuxový disk naklonoval, takže som to nerobil. Neexistuje na to nejaký tool, ktorý by to dokázal už s nainštalovaným systémom?
Umí to gparted, stačí nabootovat z gparted live CD, vybrat změnu velikosti partition a zaškrtnout align to cylinders. Potom Apply a to je vše.
Dik, a je nejaký spôsob, ako jednoducho zistiť, či je to treba?
AS SSD Benchmark - po spuštění ukáže vlevo nahoře buď zelené číslo a OK nebo červené číslo a BAD.
Příloha 10046
Uz je to sice par let stare info, ale me AS SSD u X25-M hlasil OK i pri zarovnani na 4K sektory, spravne zarovnani melo byt na 512kB "mazaci" bloky. Ale je mozne, ze se to u novych verzi AS SSD zmenilo.
Wizzard:
Co budes instalovat za OS? Jestli Win7 nebo 8 n acisty disk, tak tam staci smazat predchozi partitions a OS je vytvori spravne zarovnane.
Inštalovať už nebudem nič, urobil som si kópiu partície s Kubuntu Linuxom a potom som nainštaloval Win8. Inštalácia Windowsu ale vytvárala nejaké divné partície, asi preto lebo boli zarovnané, ja som ale partíciu pre Windows vytvoril v Linuxe a Windowsu som len povedal, aby to na ňu nainštaloval a nech nevytvára žiadne nové partície.
Skúšal som potom ten GParted z Live CD, urobil som tam nejaké minimálne zmeny veľkostí oboch partícií, nech sa zarovnajú na cylindre. Potom ten AS SSD benchmark mi pre Windows disk zobrazí, že je to OK, neviem či je OK aj Linuxový disk.
Tak ako teda, na cylindre alebo na 1 MB bloky? :)