Re: Tichý (modulárny) zdroj
Nebudu vás učit elektroniku nebo čtení datasheetů když to ani sami nechcete. Nezlobte se na mě, ale už pouze podle metody "kouknu a vidím" je jasné že X-560 je lépe vyroben jak X-750, ztracená půlhodina hledáním datasheetů mi to zase jen potvrdila. Příště už na to fakt kašlu, ztrácím čas a je to jako házet hrách na zeď.
Behemot, prosím ťa, skús mi ako laikovi vysvetliť v čom je lepšia X-560 oproti X-650, resp. X-750, čo sa týka súčiastok a konštrukcie celého zdroja. Ďakujem.
ano, ty veris vic datasheetum, ja verim vic praxi. kazdy necht si udela obrazek sam, cemu bude verit. asi jsou tam fakt uvnitr martani, ze i ten zdroj s horsima soucastkama da pasivne vyssi odber nez ten zdroj s lepsima soucastkama... :) anebo jsou inzenyri v seasonicu uplni idioti, ze na to davaj 5 let zaruku...
2e1: Behemot ma pravdu v tom, ze nema smysl volit zdroj nasobne vykonejsi nez potrebujes. MaWa nema pravdu v tom, ze je to vyhodnejsi, protoze (pokud neni mezi zdroji zcela zasadni konstrukcni rozdil) je optimalni zatez zdroje nekde mezi 50-80%. Vykonejsi zdroj = vetsi ztraty (nizsi ucinnost) pri stejnym zatizeni. Pro priklad, pokud budes mit tranzistor 10W a 100W, tak na pouhy otevreni toho 100W potrebujes mnohem vetsi proud a to naprosto bez ohledu na to, jak budes zatezovat vystup.
vsak ale ja nepopiram to, ze ta 750W verze si pri dejme tomu 200W vezme trochu vic stavy nez ta 650W. to je logicky. ja jen tvrdim, ze i presto je ta 750W pasivni i pri vyssi zatezi nez ta 650W...proc, to nevim, ale osobne tipuju na ty martany :)
a pokud se nekdo pta jaky TICHY a MODULARNI zdroj je nejlepsi, tak asi neni jeho uplnou prioritou resit, jestli ten zdroj sezere par korun mesicne navic...
Citace:
Původně odeslal
e1
Behemot, prosím ťa, skús mi ako laikovi vysvetliť v čom je lepšia X-560 oproti X-650, resp. X-750, čo sa týka súčiastok a konštrukcie celého zdroja. Ďakujem.
Má o drobet lepší polovodiče, vyšší kapacitu kondenzátorů na watt, větší chladiče. Taky celkově běží v intervalu výkonu pro tuto platformu nejoptimálnějším (X-650 je ještě myslím taky v pohodě, ale X-750 už jak vidno dost těsně plní certifikaci 80 Plus Gold).
MaWa: udělal jsi srovnání dvou těchto zdrojů na totožné sestavě a pokud možno i s měřením příkonu a teploty zdroje? Jestli ne, tak se není o čem bavit. I kdybys měl pravdu, může to taky být jiným nastavením prahu pro spuštění ventilátorů, což ale znamená větší zahřívání, nižší účinnost a zkracování životnosti. Tak aby se ti za několik let z těch "pár desítek sestav" nezačaly zdroje vracet.
Tak či tak dávat o tisícovku víc za "možná to pojede pasivně místo neslyšitelných 400 otáček" je šílenství. To radší X-560 a k ušetřené tisícovce během dvou let přidat další a pak koupit rovnou nový zdroj ještě s vyšší účinností co pojede fakt pasivně i na těch 500 W.
hlasim se taky jako uplna lama s otazkou co presne myslite pod tim pojmeme ze pojede pasivne, diky
ja zatim tenhle problem nikdy neresil, proste jsem na doporuceni vybral zdroj kdy predpokladany vykon pc byl 85 % zdroje.
Ventilátor nepojede tzn. zdroj bude chlazen pasivně.
Takže veci sa majú takto:
Na jednej strane chcem zdroj čo najúčinnejší, lebo fičím cez UPS-ku, takže v prípade výpadku by nebolo od veci keby spotreba bola čo najnižšia, a zároveň chcem minimalizovať aj spotrebu, lebo aj samotná UPS dosť žerie a PC mám tiež takmer nonstop zapnuté. Potom tu je aspekt hluku, vrámci možností (5 diskov, chladič CPU a 3 vetráky) chcem čo najtichšie PC. Grafiku mám pasívnu, case trochu odhlučnený, pasívny zdroj určite nebude na škodu.
Ak sa pozriem na to z pohľadu spotreby, taj nejlepší zdroj pre mňa je X-560, tam bude najväčšia efektivita. Na druhej strane moje PC má dosť veľký odber, takže funkciu pasívneho chodu by som asi nevyužil, lebo ten je aktívny iba do cca. 25% záťaže, a tu sa mi zišla informácia od MaWa. On už má s touto radou zdrojov skúsenosti ak hovorí že 650-ka zapína vetrák skôr ako 750-ka, tak je to dosť podstatná informácia pre mňa, podľa ktorej je pre mňa určite lepšie kúpiť najvýkonnejšiu 750-ku, ktorá u mňa bude fungovať na cca. 20-40% maximálneho výkonu. Toto číslo je nízke, takže trocha priplatím za elektriku (vlastne oproti aktuálnemu 7 rokov starému Fortronu stále ušetrím), ale je tu ešte jedna vec, a tou je budúcnosť. Plánujem dokupovať ďalší HW, budúci rok kúpim ešte výkonnejšiu grafiku (ktorá bude pravdepodobne žrať viac), časom bude aj výmena CPU (a nebude to Atom ani Celeron). Zdroj si kupujem na minimálne 5 rokov a je lepšie mať aj nejakú výkonovú rezervu aj keď mi 350W zdroj doteraz postačoval.
Ticho zvíťazilo nad účinnosťou (aj tak je ten zdroj 80+ Gold, takže 1% hore-dole pri nízkej záťaži nie je tak podstatné).
Seasonic X-750 som objednal, čoskoro zreferujem skúsenosti. :)
X-750 je už v kompe, zatiaľ chová dobre, ide celý čas v pasívnom režime (asi marťankovia :D ). Uvidím či to tak zostane aj pri hraní, ale budem drtiť iba Quake Live, takže asi áno. PC je jednoznačne tichšie, aktuálne rozmýšľam nad tým že vymením všetky vetráky za nejaké tiché Noctua, alebo keď budú teploty v norme, tak možno predné aj vypnem. Uvidím ako sa bude chovať CPU, totiž to mi dosť hreje, ale keď som už včera rozobral celý komp (12V kábel totiž mám vedený pod MB), tak som dal CPU aj novú pastu Coollaboratory Liquid Ultra.
Ďalej asi budem musieť vymeniť vetrák v UPS-ke lebo ho počuť. Dúfam že tam používajú klasické vetráky.
Každému ďakujem za pomoc.