-
Re: domaci audio system
Kolik "wattů" mají bedny je naprosto irelevantní údaj. Je třeba se na to dívat komplexněji, hlavní slovo má totiž citlivost reprosoustav. Maximální příkon je údaj zajímavý v PA, tady vůbec.
K nějakým závěrům ohledně dimenzování zesilovače bychom potřebovali znát víc údajů, především složitost výhybky (tady bude vzhledem k počtu pásem a cenové kategorii jednoduchá) a impedanční průběh reprosoustavy, tedy jak velká zátěž to pro zesilovač skutečně je.
U těch Wharfedalů uvadějí spíše podprůměrnou citlivost 86dB a jmenovitou impedanci 6Ohm, reálné údaje mohou být v obou případech nižší, všichni víme jak to se specifikacemi je. To značí, že by bylo vhodnější použít rozhodně spíš silnější než slabší zesilovač, těch cca 100W do 6Ohm.
Zkusil bych se zaměřit na inzerci a najít aspoň NAD C350. Kolem 9k už jsou i C370, což jsou poctivě stavěné stroje (sice s ošklivým designem, ale zato velmi velmi slušným zvukem a výkonem). Ale aby se tu někdo nelekl, že mu to bude hrát příliš potichu - při běžné pokojové hlasitosti posloucháme v řádu jednotek wattů :)
-
Pokud sem dobre pochopil tvoji posledni vetu, nebudu-li tedy v male mistnosti (coz ta moje rozhodne je) poslouchat hudbu na velike hlasitosti, bude mi stacit i nejaky horsi zesilovac?
Ja nejsem fanouskem "volume do prava" hudbu posloucham tak, abych ji kvalitne slysel a zaroven tim nikoho neobtezoval. Takze naprikla pri poslechu ze sluchatek, nikdo v mem okoli nevi co mi hraje do usi...
Abych pravdu rekl celkem jsem se v tom zamotal. Z hodne zdroju jsem slysel jenom chvalu na wharfedale 9.1. Zdaji se byt idealni na poslech hudby, kterou mam rad. Nepotrpim si na basech. Zde jsem rozhodnut. Coz me zaroven dostalo pod finacni tlak. Nejsem zas takovy audiofil, abych ted jendorazove utratil 10k. Ale podle vseho to ctu a slysim, mi prijde vyber zesiku ci receiveru jeste vetsi alchymie nez vyber beden.
Napriklad v tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=OXtgth_xPG0 je uzivatel evidetne spokojeny a to ma ty bedny pripojene na minihifi system.
-
Je dobré mít zesilovač lehce silnější, ale asi to nebude třeba přehánět.
Mám malé bedny podobné tady těmto Wharfedale, citlivost výrobce udává 89dB, výkon 100W,8Ohm.
Zesilovač mám jen 40W/8Ohm, ale naprosto bohatě mi to stačí. Mám to do menší místnosti a když to náhodou někdy trochu vytočím a udělám si doma malý koncert, tak mi nikdy nejde hlasitost ani přes polovinu rozsahu. Já bych tedy bral bez obav i ten slabší 70W NAD.
-
-
HECO - Celan XT 701
a
HARMAN/KARDON AVR 360
Co vy na to - ceny hifibazar.cz
-
Pokud to nechces casem rozsirovat o dalsi repra (na system 5.0 nebo 5.1), a chces to pouzivat predevsim na poslech muziky, pak bych nebral receiver, ale integrovany stereo zesilovac. I stereo zesilovac za neakcnich 14tis. kc bude hrat lepe nez tento receiver. Jinak proti bednam nic nemam, mym usim treba uplne nepadne jejich zvukove podani, nicmene Heco je urcite oblibena a casto kupovana znacka. Jak je na tom kombinace H/K a Heco nevim, ale kdyby jsi se dival po tom zesilovaci, asi bych se zameril na nejaky bazarovy kousek napr. od NAD, Cambridge Audio, Vincent apod. NAD je takovej rozumnej vstup do HiFi, Cambridge audio a Vincent (+ samozrejme spousta znacek, o kterych jsi pravdepodobne nikdy ani neslysel, ale tam uz jsou vetsinou ceny zase jinde) bych uz oznacil za jakesi dospele znacky v HiFi.
Druhou veci je, cim to chcess krmit. Pokud to hodlas zabit mptrojkama poustenyma z NB, tak i to co jsi si vybral je moc luxus. Pokud uz to budes krmit FLACem a prozenes to nejakym alespon levnym DACem,je to lepsi, ale stejne podle me v pripade kvalitniho poslechu muziky nema cenu uvazovat o necem jinem, nez jsou origo CDcka (samozrejme i ty muzou byt mizerne nahrana, to uz si ale nevyberes), a k tomu nejaky CD prehravac. A pak se nam tu objevuji veci jako kabely, hroty pod bedny atd atd. coz taky neni za par...
Pak tu mame jeste velikost mistnosti, umisteni beden, atd. atd.
Pokud to s HiFi myslis vazne (jakoze podle cenove hladiny vybrane aparatury asi trosku jo), pak si precti trosku teorie na
http://www.hifipassion.com/, pana musis brat trosku z nadsazkou, ale obrazek si clovek udela. Ruznych for, kde se timto zabyvaji a chteji poradit, je spousta, jenze to jsou kolikrat rady jak svina, stejne je nejlepsi jit do studia a poslouchat, poslouchat a poslouchat...
-
na 5.X to určitě rozšiřovat nebudu, chci kvalitní stereo, cenová hranice není pevná,
k tomu zesilovači mi to již psali na vedlejším forum, myslel jsem že musí být receiver,
nu a měl by jsi tedy naky tip na kvalitní zesilovač?
No je to pro bratra, byl jsem zaukolovan, a on narocny neni a že by k tomu přikupoval naky DAC apod, tak to nehrozi, čili to bude hrát přes umax extremer a většinou mp3 sem tam naky cedo. Vím, v tomto případě tyto hifi komponenty přímo řvou bolestí a říkají si čím je to krmím :-D
No právě, jít do studia a poslouchat a poslou.... už vidím jak ze mě budou nadšení když tam budu furt chodit a zkoušet různé kousky :-) tj taky dost těžký,
vypadá to že to vyberu jen dle simpatiíí, prtž všude píšou že to chce vyzkoušet a poslechnout.
ED//
nj ale k stereo zesilovači nepřipojím extremer přes hdmi, popř. optiku, čili stejně musím vzít AV receiver
-
na (kvalitní) MP3 imho nemá význam nějaká masivní investice - zesilovač+repro+kabeláž v ceně do 20kkč bude úplný luxus. nejít do studia a neposlechnout si je úplná blbost, bo ani systém za desítky tisíc ti nezaručí příjemný poslech, pokud nebude vyladěný a pokud Ti osobně nesedne do ucha - vlastní zkušenost, sám jsem před nějakou dobou vybíral. krom toho, od toho ty studia jsou ne? .) já skončil u zesíku AQ212 (úplný hifi low-end) a beden Dynaudio Audience 25. v úvahu připadal ještě Nad C320BEE, který je taky špicovní - za ty prachy.
-
tak to vemem poporade:
receiver potrebujes pro vicekanalovy zvuk. teorie je takova, ze stereo zesilovac obsahuje, kdyz to tak blbe reknu, dva zesilovace - na levy a pravy kanal. 5.1 receiver potom tech zesilovacu ma 6. to znamena, ze podle techto poznatku by mel adekvatne hrajici receiver stat trikrat vice, nez konkretni zesilovac, protoze ma "v sobe 3x vic zesilovacu", takze receiver za tricet tisic by mel hrat podobne jako zesilovac za deset tis. to je samozrejme jen teorie, v praxi je to samozrejme trosku jinak, ale da se to chapat jako priklad, ktery daleko od pravdy neni. Dalsi vec potom je, ze receiver v sobe ma prave pro ten onen vicekanalovy zvuk ruzne dekodery, milion moznosti nastaveni apod., za coz pochopitelne take platis. zesilovac proste zvuk jen zesili, to je konec. maximalne na nem najdes nejake korekce basu a vysek. drtiva vetsina zesilovacu ma tudiz "jen" analogovy vstup, zadna optika, nic. jen cinche:) proto je za cil dostat zvuk do zesilovace v co nejkvalitnejsi podobe, ten ho jen zesili a posle dal, do beden. jakym zpusobem a jak kvalitne ho zesili, uz zalezi na konkretni znacce, modelu.. proto se nekteree zesilovace nemusi s nekterymi bednami, co se zvukoveho vystupu tyce, a naopak jsou vyzkousene setavy, s kterymi clovek neprohloupi. opet teoreticky, protoze kazdy ma ty usi prece jen troshu jine.
dalsi vec - tip na kvalitni zesilovac.
to je dost tezke, je jich spousta, kazdemu sedne neco jineho, a jak jsem psal vyse, zalezi, k jakym bednam. vyhne se zprofanovanym znackam, jako jsou yamaha, pioneer, denon, onkyo atd atd. nechci se nikoho dotknout a tvrdit, ze jsou to spatne stroje, taky jsem na nich zacinal. ale patri do kategorie, kterou bych odsunul do elektra v tescu, kde si je koupi lidi, kterym to bude slouzit cely zivot a budou spokojeni, jak dobre koupili a nemuseli se tim nijak zabyvat. neni to proste HiFi!
za obecne dobry start povazuju treba tohle
http://www.mall.cz/zesilovace/nad-c-326bee-s
ale to je fakt tezke radit, je spousta perfektnich vyrobcu, pokud se chceme drzet rozumnych castkach, dival bych se po znackach jmenovanych v me predchozi odpovedi - vincent, nad, cambridge audio, rotel... je jich cela rada.
zdroj signalu:
rekni brachovi, ze pokud bude poustet mp3ojky, tak at si koupi sestavu od geniusu, protoze kdyz to pusti do sestavy za 30, 40, 50 tisic, tak se mu to v nicem nevrati. at si koupi cdcko, a aspon to co ma nejradeji, tak kupuje v originalech. stoji to za to. a cdcka uz dnes tolik nestoji...
poslouchani ve studiu:
od toho tu jsou, ne? ty jsi zakaznik. par jsem jich navstivil, a ze bych se nekde setkal primo s neochotou, se rict neda. samozrejme nesmis natvrdo prijit a rict, ze jdes jen poslouchat, ze si tam nic nekoupis. nemusis ani tvrdit, ze mas v kapse padesat litru a jdes je k nim utratit. proste normalne, pro radu, rozhlednout se, neco poslechnout a pak se uvidi...
vidim, ze jsi asi tady od Vyskova, takze si udelejte vylet do Brna, tam urcite neco je - nevim, neznam. Ale jen tady u nas v Olomouci jsou tri studia, kazde ma trosku jine znacky a trosku jinak zaujateho prodavace. ja se nepovazuju za buhvijakeho experta a pripoustim, ze se v leccems muzu mylit, nic nemerim a nesleduju grafy, jen vychazim z toho, ze uz jsem neco preci jen slysel a neco doma sam vystridal mohl bych ti tu psat takove veci, jak moc ti zvuk ovlivni pouzite kabely atp. ale to momentalne neni cilem. A pocitej s tim, ze kazdy ti bude radit trosku jinak.