Re: D80 vs D5000 vs EOS500D
Citace:
Původně odeslal
Svarog
jaha takze ked tak si kupim jednu normalnu 16gb clas 6 a jednu aspon 8gb extreme iii a mam vystarano
dik moc
Ja bych vzhledem k cene nakupu noveho pristroje za xy tisic uz obetoval nejakou stovku navic a koupil dve karty rychlejsi, protoze nikdy nevis (alespon ja), kdy budes potrebovat jak rychlou kartu. A pak to prehazovat "v akci" je nesmysl.
Nicmene to uz je jen technicka, jak jsem uz zopakoval - ani bezna Class 6 karta te nebude omezovat v sekvenci, pokud si koupis "normalni" DSLR a ne zrovna nejaky "delo" s 12 FPS v plnym rozliseni ... :)
Citace:
Původně odeslal
Svarog
jaha takze ked tak si kupim jednu normalnu 16gb clas 6 a jednu aspon 8gb extreme iii a mam vystarano
dik moc
Škoda že jsi nekupoval karty dřív. Nějaké 2 měsíce zpátky byly "výprodeje" a třeba SD SanDisk 8GB Exteme III se dala pořídit za pětikilíčko :p
Citace:
Původně odeslal
meteor
Škoda že jsi nekupoval karty dřív. Nějaké 2 měsíce zpátky byly "výprodeje" a třeba SD SanDisk 8GB Exteme III se dala pořídit za pětikilíčko :p
sakra praca a uz tam ziadne neostali ? :)
Nemusí tě to zas tak mrzet. Já tu akci objevil, objednal, dostal potvrzeno a stejně jsem ty karty nikdy neviděl. Zřejmě to byla až příliš výhodná akce a prodejce předvedl v některých případech slušné čachry.
Citace:
Původně odeslal
meteor
Taky jsem objednal, ale toto je asi jediný případ, kdy se mi z obchodu (u kterého je to jindy OK) už pak nikdy neozvali. Až když jsem jim po delší době psal, tak reagovali něják, že zboží není, a nabízeli mi jiné karty za vyšší (už normální) ceny.
Citace:
Původně odeslal
Firuz
Taky jsem objednal, ale toto je asi jediný případ, kdy se mi z obchodu (u kterého je to jindy OK) už pak nikdy neozvali. Až když jsem jim po delší době psal, tak reagovali něják, že zboží není, a nabízeli mi jiné karty za vyšší (už normální) ceny.
Ono to bylo IMHO tak, že ty Extreme III co prodávali za "hubičku" byli s garantovanou rychlostí 20MB/s a pak byly "nahrazeny" Extreme III s garantovanou rychlostí 30MB/s, takže tak. Prostě výprodej.
2 jan555: tys je fakt nedostal? Ono to tehdá vyprodávali i na TS Bohemia, tak jsem si říkal, že s tím snad nebude problém...
Toto vlákno som objavil iba teraz. K foťákom. Ak sú prachy na D5000, tak rovno by som si priplatil za D90-ku. Ak ti už na D90 nevychádzajú žetóny, tak by som šiel do D5000. Je pravou že nežerie staršie AF sklá, ale väčšina začiatočníkov so zrkadlovkou si aj tak najprv kúpi nejaké lacnejšie tele alebo klasiku, svetelnú 50-ku, prípadne 35-ku. Nakoľko všetky tieto sklá sú už u Nikona dostupné v AF-S verzii, s absenciou motora v tele to nevidím tak zle. Kým "nováčik" dospeje k tomu že potrebuje lepšie sklá a bude vedieť konkrétne čo, tak väčšinou vymení aj foťák za lepší (napr. kvôli lepšiemu ostreniu, možnosti použiť grip, lepší build, a pod.) a vtedy sa už väčšinou kupuje niečo s motorom.
Inak ponuka amatérskych skiel je rozhodne lepšia u Nikona, Canon má zase výhodu pri sklách so svetelnosťou F4, ktoré Nikon nemám v ponuke vôbec. K Nikon sklám môźem ešte dodať že aktuálne za nejlepší základný zoom sa považuje 16-85-ka VR, ale je dosť drahá. Potom je dosť rozšírená 18-105-ka VR, tá má dobrý pomer cena/výkon a nakoniec dobré univerzálne riešenie je aj 18-200 VR. 18-55-ky by som aktuálne kupoval iba ako dočasnú núdzovku.
Blesky: Nikon ich má dosť drahé, ale sú naozaj dobré, hlavne ako foťák podporuje CLS. Aktuálne sú plne kompatibilné SB-400, SB-600, SB-800, SB-900. SB-400-ku vôbec nerieš, to by som ani bleskom nenazval. SB-600 starší model, ale ak nechceš dávať za blesk viac ako 10 litrov dobrá voľba, SB-800 je najvýkonnejší model. Je starší, ale je pomerne malý. Nakoniec SB-900. Funkčne najmodernejší blesk, tomu zodpovedá aj cena, ale nie je najvýkonnejší, zároveň je to aj veľká krava. Je to skôr blesk pre D300 a väčšie telá. Tiež máva problém s tepelnou poistkou, čo je pri jeho veľkosti a výkone dosť smiešne.
Platí to čo napísal tiktak a doplnil by som to o to že rýchla karta sa zíde aj pri rýchlom listovaní medzi fotkami vo foťáku, čo si ľudia často neuvedomujú. Podľa mňa tu sa šetriť neoplatí, ja osobne by som bral Sandisk Extreme III 30MB/s verziu. V budúcnosti ak by si vymenil foťák za novší alebo lepší model, tak budeš môcť použiť staršiu kartu bez väčšieho obmedzenia (nebude brzdou). Aspoň ja mám takúto skúsenosť. :)
Ostatné značky: určite sa poobzeraj aj u Sony, Oly a Pentax. Ako to hneď na začiatku písali ošahaj si tie fotoaparáty. Nakoľko máš veľké ruky, tak už asi viem ktorý foťák ti padne najviac do rúk. :)