Re: 8Ohm zesilovac vs. 6Ohm repro
Zřejmě nečteš poctivě :)
Zesilovač uvnitř Z-5500 bude zcela určitě obsahovat HORNÍ PROPUST, což je filtr, který s určitou strmostí ořízne spodní kmitočty v závislosti na složení jeho členů. To znamená, že připojené repro budou hrát od nějaké frekvence - v tomhle případě bych to viděl na cca 150-200Hz, ale je to jen odhad, ve skutečnosti může být vyšší. Nic pod touto "dělící" frekvencí nezahrajou (opět záleží na strmosti filtru). Podle mě je to zbytečné degradování jinak slušných reproduktorů (bavíme li se o ceně do 3k a kandidátech Dexon, Tannoy).
Pokud by tě ani to neodradilo, měl bych tu nový přírůstek mezi kandidáty a mnou jednoznačně preferovaný - studiové monitory Behringer B2031P na hifi inzerci lopuchu za velice slušných 2500Kč i se stojany.
http://cachepe.zzounds.com/media/qua...d4cf252ad7.jpg
Myslím, že chybu neuděláš ani když mrkneš na hifibazar.cz - teď zrovna tam v cenové relaci 3K není prakticky nic, ale může se objevit. Nicméně, 5K za sloupy od Mission je zajímavá cena :) i nějaký ten zesík se tam najde ;)
Jinak já osobně jsem začínal při stavbě hifi sestavy od zesilovače (v mém případě AV receiver) a postupně doplňuji repro. Ve tvém případě by to možná byla taky alternativa, koupit slušnej zesík a zpočátku k němu připojit ty logiteší repro, případně nějaký regálek za pár šupů z bazaru.
Na hifibazaru jsem pro brachu kupoval HECO - Victa 300 - za ty prachy hraji az necekane dobre. Na obycejnem sony zesiku hraji prakticky stejne, jako me o dost drazsi Wharfedale. Zvuk maji (oproti Wharfum) vyrazne lepsi pri poslechu na malou vzdalenost od posluchace.
Ale jinak si myslim, ze investovat velke penize do satelitu k Z5500 je zbytecne, protoze jak psal Dismembered, stopro tam bude filtr na satelity. Kdysi jsme to zkouseli doma s Genius HT, po premosteni filtru hraly dokonce i puvodni satelity lepe..
Jojo, Heco Victa překvapily, na měření dopadl model 200 velmi dobře. Po minimální úpravě výškové části výhybky byla frekvenční odezva velmi slušně vyrovnaná.
Pro zajímavost - originální provedení, jen lépe zatlumená bedna
http://img379.imageshack.us/img379/7...shot002jv9.png
Je vidět, že na výškách je trošku přidáno pro "lepší cinkavost", ale jinak si myslím, že za daný peníz bomba.
To s těmi Wharfedaly - nestačím zírat :eek:
Myslis si, ze to bude hrat lepe nebo ne i pres to, ze to ten filtr zkrouhne (u tech soniku jsem si nevsiml, ze by tam neco chybelo-duvod muze byt taky nanic usi :) . Jinak manikovi s Behringer 2031P jsem uz psal at posle foto a info o bydlisti
Lépe to hrát bude, ale zbytečně tak degraduješ potenciál reproduktorů o několik tříd, protože ten zvuk samozřejmě nebude plnohodnotný. Pokud jsi ochoten investovat s nejistým výsledkem a jsi připravený na to, že to nijak extra hrát nebude, pak jdi do toho.
Pokud posloucháš se zapnutým subem a nezajímáš se o poslech hudby, pak žádný rozdíl nepoznáš. Pokud upravíš hlasitost subu tak, aby nehrál, určitě si všimneš, že tam basy prakticky nejsou.
2Dismembered: Taky jsem na to koukal, jak to hraje - zvuk je takovy pomerne libivy, zjevne je to cileno k domacimu kinu. K tem logitechum by ty 200ky urcite stacily.
ad Wharf - wharfum nesedi ten sonak, je to sunka. V teorii zvuku se nevyznam, ale nemuze to treba nejak souviste s nizkou citlivosti Wharfu? Victa ma citlivost vyssi.
Ale uz chystam nahradu, homemade zesilovac na bazi LEACH ampu. Koncove stupne uz jsou funkcni a bude to narez:)
Ten Sony určitě není rovnocenný partner, to souhlasím. Ale s citlivostí to souviset velmi pravděpodobně nebude - pokud nezaháníš zesilovač hlasitostí do limitace, tak určitě ne. Citlivost repra udává jaký akustický tlak jsou repra schopná vytvořit ve vzálenosti 1m při vybuzení výkonem 1W - v případě Victa 300 je to tedy 89dB/1W/1m, v případě Wharfů 86dB/1W/1m, tedy poloviční hlasitost oproti Heco.
Až dokončíš Leach, můžeš tu založit téma o stavbě zesu a porovnáním zvuku s tím Sony, bylo by to určitě nejen pro mne zajímavé :)
Trochu navazu na drivejsi bod v diskuzi - ruzna impedance repro a zesilovace objektivne meni zvuk, minimalne u kytarovych aparatu. Kdyz ma zesilovac 4Ohm vystup a pripoji se jednou na 4Ohm vstup a podruhe na 16Ohm vstup (stejna bedna), tak tam je citelny rozdil v podani nekterych frekvenci a trochu i v dynamice. Nevim, jestli ma tento rozdil sanci se prosadit v mensim rozdilu impedanci, ale jinak ten rozdil skutecne existuje.
Spíš se nabízí otázka, jestli ta změna zvuku nesouvisí se samotnou bednou, protože ať přemýšlím jak přemýšlím, tak mi vychází, že v té bedně musí být za 16Ohm vstupem něco jiného než za 4Ohm vstupem, což by dělalo ten rozdíl ve zvuku. Osobně jsem tohle ale nikdy neviděl, takže nevím jak je to v té bedně dělané.
PA zesilovače jsou ale něco úplně jiného než hifíky, takže to opět není úplně relevantní srovnání.
Viděl bych spíš problém v tom, že do těch 16 ohm ten zesilovač není schopen poslat odpovídající výkon pro vybuzení, tak tam bych viděl pokles dynamiky.
Nicméně jestli jde o stejnou bednu, která má jen několik vstupů s různou impedancí, tak tomu taky nerozumím...
No v bedne jsou 4 repraky, proto lze zapojit na 4 i 16 ohmu a zesilovac je urcite schopen poslat odpovidajici vykon, 50W v lampach vybudi kdejakou bednu ;) Mimo to maji ty repraky citlivost kolem 100dB.
A v uplne pravym smyslu to PA bedna neni, je to zkratka bedna k zesilovaci, ktera se na koncertech stejne prizvucuje pres PAcko.
A nejde o to, jestli je to PA nebo hifi, pokud tento fenomen funguje u PA, tak bude fungovat i u hifi, i kdyz mozna ne tak slysitelne.
Myslím, že Wohma má na mysli stejnou bednu s více vstupama. Koupil jsem bráchovi takové menší levné sloupky od Quadralu a ty to mají také - vzadu tři svorky, přičemž jedna je společná pro 4 i 8ohm a druhou/třetí se pak volí, zda budou repro zatěžovat zesilovač nominální impedancí 4, respektive 8Ohm. Z toho mi vychází, že v té bedně prostě musí být za jednotlivými vstupy něco jiného (doufám, že tam není jen zařazený odpor, to by byla pěkná prasečina).
Moc tomu nerozumím, jak to v té bedně je uspořádané? To jednou hrajou dva 8Ohm repro paralelně a jednou dva 8Ohm repro sériově?
Rozdíl mezi PA zesilovačem a hifíkem je celkem podstatný, hifík je (nebo aspoň většinou bývá) konstruovaný na co nejnižší zkreslení ve svých pracovních podmínkách, zatímco PAčko musí primárně vydržet plný knedlík desítky hodin. Fenomén určitě fungovat bude i u hifi, ale právě v takové míře, že si troufám tvrdit, že to bude vidět akorát tak na měření.
Ne, zadny odpor tam neni... Jsou tam 4 repra o 16 Ohmech s ruznymi zapojenimi: Parallel, Serial a jeste Parallel Stereo.
EDIT: Tady jsem nasel nejaky pofiderni schematko :D http://www.guitartricks.com/forum/at...ttachmentid=40
Aha, jasně. V oblasti hifi se tohle "moc" nevyskytuje, takže to vidím poprvé :)
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
Tak to je masakr :)