Re: TIP: Word a číslování literatury
Citace:
Původně odeslal
Marty
Mimochodem, je možné dle licence použít Office Home (za těch 1200 Kč) na DP/BP? Ono se to vlastně jmenuje Home&Student, tak snad jo..
Tahle verze se co jsem zjišťoval před koupí nesmí používat jen pro komerční účely. V praxi to ovšem bude dost těžko prokazatelné... Jsem "mimo licenci" když si například v této verzi vytvořím doma smlouvu o dílo? Když si v tom vyjedu fakturu co mi někdo pošle? Čili se to snad tluče akorát s tím kdybys to měl vyloženě nainstalovaný ve firemním PC, jinak by to vadit nemělo :wink:
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Tahle verze se co jsem zjišťoval před koupí nesmí používat jen pro komerční účely. V praxi to ovšem bude dost těžko prokazatelné... Jsem "mimo licenci" když si například v této verzi vytvořím doma smlouvu o dílo? Když si v tom vyjedu fakturu co mi někdo pošle? Čili se to snad tluče akorát s tím kdybys to měl vyloženě nainstalovaný ve firemním PC, jinak by to vadit nemělo :wink:
Když si na tom vyjedeš fakturu tak už to slouží ke komerčním účelům. Smlouva o dílo taktéž...
Otázka je, proč sis tu licenci koupil. Pokud kvůli korektnímu MS Update, tak to máš vyřešený, ale licenci porušuješ. Pokud kvůli tomu, abys měl vše košer, tak je to mimo..
Jistě, jenže otázka je, kde je taková hranice. Můžu si například v této "domácí" verzi napsat CV pro účely konkurzu na určitou pracovní pozici? Protože v konečném důsledku vlastně taky to CV bude sloužit ke "komerčním" účelům (když mě vezmou, vydělám si prachy a to CV k tomu dopomohlo :-D )
Nebylo mi to upřímně řečeno moc jasné a tak jsem se vyptával různě (nechtěl jsem mít doma Office, ve kterém budu moct napsat jen dopis babičce :-) ), sesumírovat se to dá asi tak jak jsem napsal výše. V praxi prostě nikdo nebude zjišťovat, jestli sis na tom tu fakturu vyjel. Ve firmě bys to ovšem mít nainstalováno vážně neměl. Podobně se vyjadřovala i pracovnice "teplé linky" MS...
Účel licence je tak něco mezi, prostě se ve mě pohnulo svědomí a té ceně za tři licence už nešlo odolat :wink:
Citace:
Původně odeslal
PetrT
K te roztrzce okolo DP - vazne si myslite, ze je dulezitejsi forma nad obsahem ? (ted nemyslim gramaticke chyby apod.).
PS: dokaze ten TeX vyplivnout file, ktery lze nasledne otevrit v Office ? Pokud ne, tak to imho na DP pouzije opravdu jen masochista (to kvuli tomu, ze do zive formy nam delal zasahy jak vedouci, tak u stastnejsich i oponent + nejake korektury dalsich lidi).
Obsah je urcite dolezitejsi ako forma. Ale povedal by som, ze forma vyjadruje celkovu uroven prace - aspon pri pracach, ktore som cital, to tak bolo. Niektore vyzerali fakt hrozne a obsah bol podobnej kvality.
Mne do BP ani DP ziadne zasahy nikto nerobil. Veduci to cital a daval k tomu pripomienky, vsetky zmeny som robil ja. A gramatiku ovladam dostatocne dobre na to, aby to nemusel davat niekomu dalsiemu.
Citace:
Původně odeslal
Doktor-Prase
Jinak ta žabomyší válka tady (word vs Tex), to se můžu jenom smát, diplomka je aby o něčem byla a né aby byla o houně a u toho dobře vypadala... To pak můžu stejnou logikou říkat, že by se to mělo tisknout na ultra-fine paper apod...
Vzhlad na urovni je podla mna nutna podmienka dobrej DP. Samozrejme, nie je postacujuca.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
A gramatiku ovladam dostatocne dobre na to, aby to nemusel davat niekomu dalsiemu.
Tady nejde jen o gramatiku, ale také stylistiku. Neberu ti tvoje přesvědčení, nicméně z vlastní zkušenosti můžu říct, že je docela cenné dát BP/DP/whatever přečíst někomu dalšímu aby prostě jen posoudil, jestli je text dostatečně jasný a zda se to takříkajíc "dobře čte"... Podle sebe vím, že jsem prostě už popáté, podesáté tu práci ani slovo od slova nečetl, protože jsem to znal nazpaměť. Tak jsem to dal přečíst dalším třem lidem a musím říct, že jejich připomínky (věty sice gramaticky i stylisticky OK, ale třeba "přes půl odstavce") atd. mi docela pomohly. Tím netvrdím, že to člověk nemůže zvládnout sám, jen říkám, že umět GRAMATIKU není pro dobře napsanou DP z hlediska jazykového taky ani zdaleka postačující podmínka :wink:
Eh, nevím, možná sem se nevyjádřil jasně - u DP předpokládám (pořadí dle důležitosti):
1) obsah na vysoké odborné úrovni
2) gramatickou správnost a stylistickou kvalitu
Samozřejmě, ale není možné, aby někdo doháněl chyby obsahové stylistikou a obráceně:)
Diplomka má především být o něčem a u toho pokud možno dobře vypadat... Zatím nevím že by někomu vrátili DP kvůli gramatice, ale o pár lidech, co vylítli kvůli faktickým nedostatkům jsem už slyšel...
PS: po mě to čte přítelka - studuje VŠE, takže neví o co jde a proto se ptá, pokud je něco z textu nejasné... podobně mi opravovala příspěvek na STČ a jak to dopadlo, někteří již ví... (nápověda - visím ve foyer školy:) )