-
Re: Microsoft Windows, legálnost, ochrana proti pirátství. Hlasujte!
Souhlas s Martym...kde chce psa bít, vždycky si hůl najde...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
IMHO tohle není názor na místě, nevím, co chceš za lidovější ceny. Windows XP Home máš za 1700, Vista Home Basic za 1600.
No já jsem si na to udělal jiný pohled, ale tohle je taky názor...
Marty, máš sice pravdu, ale má to háček - mluvíš tu o OEM licencích, což do důsledku dotaženo znamená vlastně časově omezenou licenci. Ad absurdum dovedeno u člověka, který mění HW každý měsíc to znamená tyhle částky zaplatit každý měsíc znova... a to už zase tak málo není... :(
-
Citace:
Původně odeslal
GreenOrchid
ja nevim, podle meho je to klasicke bububu, stejne jako kdysi bylo po vydani W XP, stejny hoax. aby vystrasili lidi. Je to pochopitelne vetsina lidi neni v It az tak kovanych. Vetsina lidi kteri maji "jinak" obstarane wokna ma stejne nejspis multilicence.. takze o cem to je...
jinak vcera jsem tu reklamu videl poprve a jedine co mi tam chybelo, je ze pokud to neudelate do 60 dnu, vyhori vam HDD :)
kdyby mrkvosoft mel lidovejsi ceny, bylo by to zase o necem jinem. (ale nechci vyvolavat zadnou flame)
souhlasim s Martym...
kdyz pomineme vecnou debatu a uzitecnosti/fcnosti windows a budeme pragmaticti... ten vyvoj, podpora, atd... proste neco stoji a imo je cena adekvatni...
kdybys ten soft delal/prodaval ty, taky bys ho nedaval za bura...
-
Já osobně si myslím, že OS se dá sehnat za slušné peníze...ale pokud má někdo jiný názor, respektuji. Je pravda, že měnit desku co měsíc, mluvím asi jinak.
Nicméně když už se zabýváme tou legálností...setkal se někdo s touto černou obrazovkou? projeví se po instalaci SP1? ze zvědavosti mě to zajimá. V mém okolí máme všichni MSND AA licence.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Marty, máš sice pravdu, ale má to háček - mluvíš tu o OEM licencích, což do důsledku dotaženo znamená vlastně časově omezenou licenci. Ad absurdum dovedeno u člověka, který mění HW každý měsíc to znamená tyhle částky zaplatit každý měsíc znova... a to už zase tak málo není... :(
tak potom uvazuj ekonomicky a kup si krabicovu :) sice za 2,5 nasobok ceny, ale do 3 mesiacov je to zaplatene pri tejto logike uvazovania aku pouzivas ;)
-
Ja mam Visty Bussiness na notasu, byly k nemu standardne dodavane a u notasu se HW zpravidla nemeni takze neresim :)
Pro normalni lidi je OEM licence imho naprosto prijatelna, dnes i cenove. tech co meni desky jak na bezicim pase je v globalu velmi malo...a ti si pak rozhodnou jake alternativni reseni zvoli ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak potom uvazuj ekonomicky a kup si krabicovu :) sice za 2,5 nasobok ceny, ale do 3 mesiacov je to zaplatene pri tejto logike uvazovania aku pouzivas ;)
To je samozřejmě pravda a stojí to za kalkulaci - pořád to ale znamená, že ceny uvedené Martym platí jen za určitých specifických podmínek... ;)
U notebooku nebo typického usera s kompem na několik let samozřejmě není co řešit...
-
Ono ostatně OEM vázaná na HW ... fakt měníš desku co měsíc? Pak se asi vyplatí krabice...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Ono ostatně OEM vázaná na HW ... fakt měníš desku co měsíc? Pak se asi vyplatí krabice...
Jasně, že ne, ale tak 2x ročně rozhodně... tzn. že pokud plánuju Visty používat déle než rok (což samozřejmě ano), už se mi "vyplatí" plná licence za 5000 Kč :(
-
Mám XP legálně,ale cenová politika OEM vs krabicová verze se mi nelíbí.Kdyby byla cena vyšší maximálně o litr,to bych pochopil.Za 3 tisíce bez omezení po celou dobu životnosti systému by si ho koupilo víc lidí,ale takhle má člověk řešit s technickou podporou proč měnil hardware a stojí ho to jen nervy a komplikace,nebo to obejít?Z hlediska práce to vyjde nastejno,hledisko morální k tak vstřícné společnosti jako je Microsoft moc lidí neřeší
-
Citace:
Původně odeslal
Zdenek Dubnicky
Nicméně když už se zabýváme tou legálností...setkal se někdo s touto černou obrazovkou? projeví se po instalaci SP1? ze zvědavosti mě to zajimá. V mém okolí máme všichni MSND AA licence.
Jj, videl som, ale este to bolo bez SP1, dal sa spustit iba prehliadac a nic ine a o par minut sa to vyplo. Pobavilo ma to :mweheh:
-
PS: V tom hlasovani vam chybi "castecne" ;).
Abych vysvetlil, napr nekdo ma licenci na Home, ale nainstalovany ma Pro.
Jinak co se licencovani tyce, pokud vim, tak vazba licence na konkretni HW mozna ve vztahu ke koncovemu uzivateli neni, OEM je mozne chapat jako dohodu mezi M$, ktery bude dodavat levnejsi licenci prodejci, ktery takovou licenci nasledne proda pouze s novym PC.
Co mozne je = poslat majitele OEM licence do kopru se supportem.
Je to zhruba totez, jako kdyby vam prodali kola na auto s tim, ze je smite pouzivat pouze na voze s VINem XYZ.
-
Citace:
Původně odeslal
Zdenek Dubnicky
Černá obrazovka hrozí podle mě jen maximálně někomu, kdo si stáhne Vistu někde z torrentu, nainstaluje ji ("Jé, ono to fakt běží!!") a víc o tom nic neví. Ten pak bude po pokusu nainstalovat SP1 nemile překvapen. Takových lidí je ale možná 90% a právě o ně Microsoftu jde, protože je šance, že si nakonec poběží koupit legalizační OEM. Ostatní jen změní crack za nový a malá skupina lidí, která žádný crack nepoužívá (Vistu lze totiž ukrást i bez cracku) se o podobné věci nestará vůbec...
-
Tak, abych prihodil take zrnicko pisku:
Na trech noteboocich 2x Xp pro, 1x XP home legalne + Ubuntu a na kompu rodicu primarni Ubuntu + "testovaci xp pro" ktere se stejne z 95% nepouzivaji.
S cenovou politikou MS taktez nesouhlasim a win pouzivam, jen z nutnosti pouziti nekterych programu, ktere proste pouzivat potrebuji a pres wine nerozjedu.
Tudiz nevim jak hlasovat :p
-
Na domacim desktopu mam skoro (bez nalepky na case - fuj) legalni XP Pro x64 OEM.
Taky se mi moc nelibi ten system oem/neoem etc.
Mozna by docela zajimavy bylo treba 3 aktivace k licenci za 2k a pak dalsi aktivace treba za 250kc ... nebo neco takovyho. Aby clovek nemusel kupovat hned pixlu za 5k, nebo kazdou chvili novou za 2k.
-
Nevite jak se stavi oem licence k virtualnim strojum. Konkretne treba PC s linuxem a k tomu win oem ve vmware? Pripadne lze image s takovym systemem prenest na jiny fyzicky PC?
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Nevite jak se stavi oem licence k virtualnim strojum. Konkretne treba PC s linuxem a k tomu win oem ve vmware? Pripadne lze image s takovym systemem prenest na jiny fyzicky PC?
Ja bych rek, ze to musis koupit s licenci vmware a pak na ten virtualni stroj nalepit tu nalepku :-D
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Podle M$ OEM virtualne mit nemuzes. Muzes mit bud std verzi nebo, pokud jde o serverovy widle (napr 2k3) tak muzes mit variantne jednu instalaci na HW nebo 4 virtualni stroje na ent verzi.
-
Tak to je vylozene vesele. STD je jako sexual transmitted desease? Nebo jako krabicova verze (standard).
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Tak to je vylozene vesele. STD je jako sexual transmitted desease? Nebo jako krabicova verze (standard).
STD je Standard, jedna z verzí Windows 2003 Server. (může být jak OEM, tak retail-krabice)
BTW myslel jsi DISEASE? ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
STD je Standard, jedna z verzí Windows 2003 Server. (může být jak OEM, tak retail-krabice)
Aha, hezke. A tedy napriklad jine verze win? Napr. Win XP? Muze se virtualizovat krabicova verze.
Citace:
Původně odeslal
Marty
BTW myslel jsi DISEASE? ;)
oops, samozrejme.
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Aha, hezke. A tedy napriklad jine verze win? Napr. Win XP? Muze se virtualizovat krabicova verze.
U WinXP pokud vím není možné virtualizovat OEM, ale krabici ano.
U Win2003 Server Enterprise je možno buď 4x instalovat do virtuálu (paralelně!!!) a nebo jednou fyzicky a to i s OEM licencí.
-
Tak já jsem pořešil legalizaci v loni na podzim. Vzhledem k tomu, že mám doma 3 mašiny, nebylo to zrovna levný, když připočítám, že jsem zlegalizoval i software mimo MS (Nero, Eset, PowerDVD, Total Commander a WinRar). Nyní mám klid na duši, ale peněženka o pár tisíc prázdnější :D
Vista X64 Ultimate CZ OEM, PC
Vista X86 Ultimate CZ OEM, NTB
Vista X86 Bussiness CZ OEM, PC
WinXP Pro CZ + upgrade na Vista Bussiness X86 CZ, PC
-
legální XP Pro mám asi poslední dva roky... nyní uvažuji o Vistách, ale licenční politika mě trochu trápí... HW sice neměním každý měsíc jako Maul, ale i tak se může stát, že se něco "pose*e" a dva tisíce budou v ...
Citace:
Původně odeslal
mraky
No napriklad ja mam licenci na anglicke XP a kvuli skolni siti jsem si musel nainstalovat ceske, protoze to na anglickych neslo rozchodit. Musim rict, ze politika MS me nedonuti si ten software kupovat dvakrat.
měl jsem notebook od Dellu, kde byla licence na Win XP Pro SP2 EN... i když jsem na ně nahodil CZ XP (samozřejmě s jiným SN), tak to šlo následně přes MS zlegalizovat... prostě jsem jen změnil SN za origo od Dellu a bylo to...