Re: Hard Disk Sentinel hlásí vadné sektory?!
Citace:
Původně odeslal
svaca
Pokud je disk poskozeni, tak ty dane sektory realokuje a pri formatovani je oznaci jako bad a "vycleni" z oblasti pouzitelnosti ...Proste budes mit o to mene prostoru na disku. toto je samozrejme na reklamaci .. Pokud ten disk NEBUDE poskozeny, a pouzije-li low level format a projde to , vse OK, bude se diak tvarit jako novy, a vsechny sektory budou OK ...
Chyba ted taky muze byt na urovni fylesystemu, proste muze byt nakople NFTS (coz je u nej celkem normalni), nebo nejak pozkozena fat tabulka .. - toto by vyresil format ...
Nie, toto je cele zle. Realokovane sektory su na urovni firmwaru a s filesystemom nemaju nic spolocne! Disk sa z pohladu OS stale tvari ako ked je novy - kazdy sektor sa da citat aj zapisovat a ziadny nezmizol. Len sa namiesto zleho sektora pouzije nahradny, ktorych ma kazdy disk (uz par rokov) stovky az tisice.
Kazdy disk ma nejake zle sektory uz z vyroby. Preto existuju dva zoznamy zlych sektorov: P-List (tie su z vyroby a uplne skryte) a G-List (to su tie, ktorych pocet vidiet v SMARTe ako pocet realokovanych).
Citace:
Původně odeslal svaca
Pokud je disk poskozeni, tak ty dane sektory realokuje a pri formatovani je oznaci jako bad a "vycleni" z oblasti pouzitelnosti ...Proste budes mit o to mene prostoru na disku.
Tak presne takhle to neni. Realokace znamena alokovat jinde - tj. kazdy disk ma urcitou cast kapacity vyhrazenu prave pro tyto ucely, pokud nejaky sektor logika disku povazuje za nespolehlivy, premapuje si ho prave do teto oblasti. O zadne misto neprichazis, reklamovatelne to je imho tezko.
Badblock na urovni filesystemu je naopak misto na disku, ktere operacni system povazuje za nespolehlive (tj. se mu nedari ho cist/zapisovat), vycleni ho z pouzivani a zde prichazis o misto na disku. Pokud ho utilita od vyrobce pri scanovani povrchu prohlasi za badblock, tak tato zavada je imho snadno reklamovatelna.
Connora se tyka prvni problem, i tak bych doporucoval stahnout napr. ultimate boot cd a zkusit kompletni test povrchu utilitou od vyrobce. Pokud test najde nejaky problem, vyfotil bych si obrazovku pocitace a jal se disk reklamovat.
EDIT: 2Connor - realokovane sektory nemuzou nikterak zmizet, je to na urovni firmwaru disku, do ktereho se neda zasahovat. Jedine co se muze stat je, ze nebudou pribyvat.
Jediny sposob, ako mozu realokovane sektory zmiznut, je utilita od vyrobcu disku - videl som to u IBM/Hitachi. Bud ich presunula do P-Listu alebo otestovala a zistila, ze su dobre.
Jo diky oboum za upresneni... az takto dopodrobne to zmakly nemam ...
Ale chtel jsem rict, ze i kdyz je sektor vadny, dokaze i filesystem po naformatovani "bad block" oznacit a muzes pouzivat disk dal, a dany filesystem i disk samozrejme vedi o tech spatnych sektorech ... Ovsem takovymu disku proste neduveruju, protoze neni problem aby se nakaza sirila dal ... toz vse .. Nelibilo by se mi ani ta situace c.1, kdy tedy realokuje na urovni "firmware", ale i tak si myslim, ze low-level format, ci kompletni kontrola povrchu, treba spfdiskem je nejlepsi kontrola/reseni ...
Diky za skoleni ...
So SMARTom sa da robit kontrola povrchu disku pocas behu OS na pozadi:
Kód:
smartctl -t long /dev/blabla
Disk sa sam kontroluje ak nedostava ziadne prikazy. Ked nejaky prikaz dostane, tak ho vykona a potom pokracuje v testovani - takze vsetko normalne funguje, akurat trochu pomalsie.
Po skonceni kontroly sa vysledok objavi v SMART test logu. Pri najdeni prveho zleho sektora sa test prerusi a v logu vidiet jeho cislo.
Rainbow: Zkusil jsem "smartctl -t long sdb" pomocí windows verze smartmontools, ale přestože reallocated sectors tam stále jsou tak je nedokážu nějak identifikovat (vyvolat log, který mi to ukáže). Nevíš jak? Vše se tváří, že proběhlo ok.
Asi se smartctl pracuju nějak blbě.