Re: Dotaz: cena středoformátu Mamiya RB67
Nejlepší příklad toho, co se dá vytáhnout ze svitkového filmu, je u Ladislava Kamaráda. Jeho styl práce je ale silně specifický a použitelný jen na určité témata.
Největší problém všech těchto přiblblých testů je v tom, že srovnávají nesrovnatelné, na určité focení ani neuvažuju o středním formátu a na jiné naopak o ničem jiném než kinofilmu či čipu.
Taky mi občas připadají až příliš objektivní, protože jak lze objektivně srovnávat subjektivní potřeby určitých fotografů? :-D
No a pokud se bavíme o co nejvyšším rozlišení obrazu, u čipu se objevují problémy způsobené hlavně kvůlu bayerově masce-nepravidelné rozložení snímacích prvků způsobuje to "zkreslení", kdežto u filmu se řeší problém s prohýbáním, které je největší překážkou jak při samotném snímaní, tak skenování filmu.
Citace:
Původně odeslal
no-X
12" kinofilm
můžeš mi pls osvětlit, co je toto za formát? ;)
Konkrétní technika je tu: http://www.horolezec.cz/technika.htm . Jinak L. Kamarád je pověstný (a to minimálně evropsky, pokud ne rovnou světově) svojí honbou za kvalitou ve všech bodech procesu vzniku výsledné fotky. Jeho velkoformátové tisky jsou fakt NĚCO a taky (bohužel) NĚCO stojí, vím o tom své :( .
berraneck: Samozřejmě překlep :-) Díky, opraveno.
pokud tu už zmiňujeme film a digitál, pak rozhodně stojí za zmínku tyto velkoformátové (gigapixelové) fotky skládané ze snímků z DSLR:
http://www.panodrom.com/files/zoom/Fisetengrat.html
jen to chce trpělivost, web je pomalý
Ceník má na stránkách taky, a v sekci technika pak popisuje nějaké fígle. Obzvlášť mi vyrazila dech přestavba kazet na podtlakové..
no-X: není to KINOFILM, ale FILM;) kinofilm je taková ta na bocích perforovaná věc pásového tvaru o šířce 35mm, strká se do filmových kamer a ve špulkách do zrcadlovek ;)
Po zhlédnutí fotek Kamaráda-je lepší film, či čip? Já si myslím, že je to úplně fuk, ale v technologii je film stále nepřekonaný.
no já myslím, že u středo a velkoformátů jde především o optiku; tam má jednoznačně navrch oproti kinofilmovému formátu, lhostejno zda jde o film či čip...
berraneck: ale vždyť to jsem opravil... mno, to je jedno :-)