-
Re: Vodní chlazení - zkušenosti
Jo, spokojenost (Eheim 12 V), upraveny Galaxi, erty blok, 2x 120mm fan.
Krome toho, ze mi v uzavrenem okruhu kazdy tyden chybi zhruba 1-2cm vody, je to v pohode. Kde se ta voda ztraci, to bych k*rva rad vedel. *
* - ne, po 3 mesicich provozu uz nejde o obcasne uvolneni zavzdusneni :-)
-
Ano odvazuji se tu operovat s takovymi pojmy, protoze moje zkusenosti dokazuji presne to co zde pisu. Kdysi davno na zacatku mych zkusenosti s vodou mi bylo take tvrzeno "doma to sestavis ale bude to chladit na nic". Samozrejme lidmi kteri se ohaneli ruznymi "profi" a "cool" verzemi chlazeni, ktere davaly vyrazne lepsi vysledky, nez to co jsem si ja tehdy slozil sam doma. Vsechno to byly do jednoho kraviny, na coz jsem prisel po srovnani meho stareho Al bloku a "profi" super Cu bloku, ktery byl lepsi asi o 2 stupne. Lepsi sice byl sam o sobe, ale ne v sestave s radiatory atd. Takze souhlasim s tim, ze je mozne si koupit shit za 10k a placat tu o tom jak to chladi stejne jako vzduch za 5k a jeste dela kraval. Cerpadlo je rozumne poridit kvalitni, ale to nestoji nekolik tisic a kraval rozhodne delat nebude, v zadnem pripade takovy jako vzduch s xx vetraky. Chlazeni za okenem by bylo dnes urcite velmi efektivni, ale to jsem popravde nezkousel, protoze to nebylo treba. Vzdycky je to tak, ze se veci daji delat tak a onak. Onak znamena zacvakat a nadavat jak je voda draha, tak je presny opak. Kazdy podle sveho :)
Citace:
Původně odeslal
SajmoN
Operujes tu s hlaskami ako "Naklady na porizeni takove vody, ktera chladi NB,CPU,GPU v blocich a hadickach bude par stovek + cerpadlo a radiatory".
Iste, ked si kupis nejaku mrdku cerpadlo ktore prd utlaci alebo take, ktore budes musiet dlho krotit aby to bolo ako tak tiche, a radiator nejaky kadet z vrakaca. Potom to bude mozno do 2k. Ja si kupim v bazari jetu ninju za 7 stovek, k tomu accelero nove za 500 a som na 1.2k, nestravim xx hodin ladenim, bleedovanim, rezanim kejsu. Kedysi mal mozno vodnik aky taky vyznam pri OC (za dob aXP a pIV), teraz je to pri c2d suma fuk.
Aby bol vodnik naozaj efektivne vykonnejsi ako vzduch, tak musi byt bud 2 az 3 nasobne drahsi, alebo bude hlucny ako prasa, alebo bude zahrnat zabavy ako je vymennik v studni, 15m trubiek v garazi alebo klasicke socka hadica von oknom a rad na balkone .. a zisk vykonu je tam imho stale minimalny.
Takze vodu povazujem za 1, zabavu pre studentov s kopu volneho casu 2, zabavu pre ludi ktori straveny cas nahradia tazkou investiciou ..
-
no ja by som rad videl ten rozpocet (cize linky na jednotlive komponenty chladenia, keby si ma naozaj presvedcil a chcel som si ho teraz kupit podla tvojho rozpisu) na to tvoje super vyhodne chladenie .. a vynechaj prosim veci ako "blok od kamarada frantu za pol litra koralky", "hadice co si nasiel na pude" a "radiator z nejakeho auta co si vyplachoval tyzden aby sa dal pouzit" .. a prosimta, najdi kde tu kto hovori o nejakom TT, CM ci Zalman all in one rieseni :roll:
-
Linky ti zde asi neposkytnu, protoze bloky mam custom made delane ne doma na soustruhu kolegou Ferom ale na masine co to s malymi kousky kovu umi s velmi vysokou presnosti, rikejme ji Julie. Hadicky jsou skutecne "nakladne", ze ani nevim kolik korun presne stoji, tu desetikacku snad v kapse najde kazdy ne? Radiator z auta by bylo overkill protoze by se to do normalniho casu neveslo, ale chladilo by to dobre. Novy radiator z topeni se (bez vymyvani samozrejme) necha poridit za babku a je velmi efektivni + se ti vejdou do bigtoweru dva naprosto z prehledem. Ono bigotower je stejne draha blbost, kolega to vyresil tim ze si sehnal druhy stejny case u urizl + pribodoval urizlo cast na puvodni case. Vysledek zacistil a je to naprosto perfketni a neni nutne kuchat do niceho vic. A mohli bychom se takto bavit dal a dal. Jak jsem psal, kazdy se na reseni divame z jine strany a to se evidentne nezmeni. Jeste jsi zapomnel pripocist cenu chladiciho media u vodnika, protoze ta je rovnez znacna. Musim uznat ze, jak jsi psal, v dobe Dual Coru neni vlastne nutne resit nic. Pokud mas nejakou shajt grafiku co netopi. Muj Dothan take netopi ale to Radlo co se nachazi pod nim dokaze zatopit naprostov vsemu. S voltazi a OC co na tom mam bych musel mit "levny vykonny" vzduch asi take po celem bytu a mozna i z toho okna. Ale to samozrejme poresi Zalman ze sekace, malem bych zapomnel. :)
Citace:
Původně odeslal
SajmoN
no ja by som rad videl ten rozpocet (cize linky na jednotlive komponenty chladenia, keby si ma naozaj presvedcil a chcel som si ho teraz kupit podla tvojho rozpisu) na to tvoje super vyhodne chladenie .. a vynechaj prosim veci ako "blok od kamarada frantu za pol litra koralky", "hadice co si nasiel na pude" a "radiator z nejakeho auta co si vyplachoval tyzden aby sa dal pouzit" .. a prosimta, najdi kde tu kto hovori o nejakom TT, CM ci Zalman all in one rieseni :roll:
-
Myslim ze pretlacovat sa na tuto temu je fakt zbytocne .. ja by som to videl nejak takto:
Dobry vodnik (tj. tichy a pritom vykonny) je kazdopadne drahsi ako aj najlepsi vzduch. Ale proste vykon dobreho vodnika je uplne niekde inde ako vzuchu. Nehovorim ze super vzduchom sa neda uchladit kde co, ale proste ak niekto rad tlaci hw na maximum a neboji sa mu trosku pritlacit na krk aj voltami tak vzduch na vodu nema sancu .. myslim ze to je bez debat. Uchladt rozumne vzduchom C2Q na 1.5V a viac je myslim nemozne. S vodou sa to podari hravo a to pri uplnom tichu, ale samozrejme za uplne inu cenu. Ak ale niekto nema taketo OC potreby .. tak vodnika surne nepotrebuje. Hovorom samozrejme o komercnych rieseniach .. je nieco uplne ine ak ma niekto moznost a chut si spravit vlastne bloky za par korun .. a ze to ide nieje pochyb. Ale cena za kvalitny radiator a cerpadlo v zavere aj s blokmi aj tak stale presiahne cenu vzduchu.
Takze ja by som to zhrnul tak, ze vodnik je dnes pre OC maniakov a pre tych, ktory to beru ako konicek. Vzduch zase pre drtivu vetsinu ktory nezenu kazdy MHz a hrabanie sa v chladeni ci upravy v case (pripadne ine) ich nebavia ci im niesu blizske. Obe riesenia dokazu byt vpodstate nepocutelne a zaroven dostatocne vykonne pre bezne pouzitie aj pripadny normalny OC. Klady vzduchu by som videl v jednoduchej udrzbe a montazi, klady vodnika zase v obrovskom vykone.
-
Citace:
Původně odeslal
SajmoN
Isteze voda nebude nikdy cenovo tam kde vzduch pri rovnakej kvalite, ale nepotrebujes ziadne velke sumy na homemade chladenie (blok cpu 500, mb origo pasiv, vga origo zalman @ 5V, cerpadlo 400, hadice 100, 240ka radiator 1200, 2xfan 300 a si lahko na 2500,-) Tymto som chladil dva roky, pocut to nebolo, vykonne to bolo tak akurat.
Vodnik je proste hobby, ale po case omrzi, hlavne pri castych upgradoch je to priam smrt. Takisto ked chce clovek raz za cas skocit na mensiu LAN, je to zbytocne zdrzanie. Odkedy je vsak medzi nami heatpipe a vykonne chladice v cene 1000-1500,- tak vodnik pomaly straca vyznam.
-
Nemas silikonove hadice? Jesli ano tak se ti skrz ne muze trochu odparovat voda. Moje PC ma spotrebu 1ml vody na den. Pokud to je vic tak bych jednotline komponenty otestoval mimo case na tesnost.
Casto sirena lez o vode je to ze potrebujete minimalne bigtower. Osobne jsem potkal dve minicase chlazene vodou (z toho jedna pasivne) Zajimalo by me jak by jste tam nacpali vzduch podobnych protoze do jedne z nich by se nevesel ani box.
Vyvoj sel ted strasne dopredu. Jak je to dloho co byly KPcool rev1,5 to nej na trhu? Ja je jeste pouzivam ale na novy HW uz asi stacit nebudou. Vystridali se pod nimi 3 procesory na dvou ruznych socketech. O vzduchu se da tohle malokdy rici.
Ano dnes jsou chladice s velkou chladici plochou ale jakou predstavuji zatez pro MB. Nemluve o tom, ze v pomeru chladici ploch na 1cm2 celni plochy vas opravdu hodne prekonaji radiatory vodniku. O maximalni chladici plose nemluve.
V pripade vysokych tepelnych vykonu uz dosel vzduchu dech. Intel a Nvidia maji sva datacentra chlazena vodou.
Vicejadrova CPU utoci a vyzarovane teplo se zvysuje. Takze i u normalnich PC brzo dojde vzduchu dech. Nemuzete chladice zvetsovat do nekonecna. 90st na VGA a 75 na CPU nepovazuju za ideal.
http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=7
Ted dopisujeme preklad jednoho clanku pro zacatecniky do CJ a je tam dost zajimavych nazoru.
Citace:
Nakonec, nemůžete chladit lépe než průměrné vzduchové chlazení, pokud si koupíte některou ze současných, již hotových sestav. Ty existují z určitých důvodů a občas jsou nejlepší konvenční řešení jak chladit neslyšně středně výkonný systém (jako třeba HTPC). Bohužel, sety jsou navrhovány pro většinu a ne pro vaší GeForce 8800 GTX a čtyřjádrový procesor. Navíc jsou vyráběny velkými firmami, kde tvrdě fungují zákony trhu a marketingu. Firma potřebuje zisk, a tak se šetří na všem, ale konečnou cenu si nasadí patřičně vysoko.
Da se toho napsat opravdu hodne a diskutovat opravdu hodne dlouho.
-
Moje zkusenost s vodnikem byla velmi pozitivni. Chladil jsem pres 3 roky CPU/MB/VGA a spokojenost. Presel jsem na vzduch jen kvuli mistu v bedne. Prestoze mam celkem velkou bednu. Radiator vevnitr me zabiral dost mista. Co se tyce hluku.. HPPS+ na gumove podlozce byl ,,tichy luxus,, Slyset zvuk motoru byl jen do par cm od cerpadla. Ze zavrene bedny byl slyset jen tichy enermax a hdd.
Pri prechodu na vzduch jsem se trochu obaval narustu hluku ale nestalo se. Solidni chladice + zpomalene, tiche vetraky. Nyni je opet slyset jen tichy enermax a hdd :) Jedine minus na vzduchu u me, ikdyz ne tak zavazne, je ze chladim VGA dovnitr bedny.
I tak mam predstavu ze se k vode jednou opet vratim. Vse je tak tiche jak si to zaridite - at voda nebo vzduch :cool:
edit: co se tyce vyparu.. doleval jsem cca 50-70ml za mesic (destilka + antikorozni prisada). silikonove hadice 10/14 nasazene na Cu kolinkach bez stahovaci pasky. Zadny vodni kamen ci rozezrane bloky. Ovsem zadny hlinik v okruhu!
PS: nikdy zadna nehoda ci selhani nebo pripadne suseni koberce :D
-
Tak včera první havárie - viz. http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=66244
Ale stále to nemění nic na tom, že u vodníka nejspíš zůstanu.. Jen jestli waterblock na grafice už nebude použitelnej tak koupím novej fullcover a k němu i 8800GT... :-) Ale to je zatím ve hvězdách.. Tak vodě zdar!:cool:
-
asi tak k tematu socket A, , 939, chlazení - voda, s am2 až budu mít,ted koukam se vylouplo am2+, začínám uvažovat nad návratem ke vzduchu respektive už ed ho mam, už neni nutnost jen vodni chlazeni pro slušné oc cpu chladiče i vzduchové jsou čim dal kvalitnější a tišší takže už spíš do budoucna si říkám VODA,PROČ? :) A nač ???
-
Citace:
Původně odeslal
JERROME
VODA,PROČ? :) A nač ???
no a VODA PROČ NE !? treba když už jsme Overclocking.cz a ne ,,forumopocitacich.cz,, :lol:
-
Pretoze uz davno existuju kvalitne vzduchove chladice, ktore na overclocking stacia.
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Pretoze uz davno existuju kvalitne vzduchove chladice, ktore na overclocking stacia.
je pravda, ze doba postoupila a dneska jsou komponenty, co vyzaruji teplo daleko min jak drive
dal se taky posunuly vzduch. chladice dopredu, to je neoddiskutovatelny
pro vodu hovori jasne porad nejvetsi chladici vykon a dneska a rekl bych velmi slusna hladina hluku srovnatelna s pasivnim chlazenim(to same jde udelat u vzduchu, ale nekdy pri mensim OC)
me voda v PC absolutne vyhovuje a urco prechazet nebudu
kdo nemel v PC vodu, tak to nikdy nepochopi
-
Citace:
Původně odeslal
woyta
Nemas silikonove hadice? Jesli ano tak se ti skrz ne muze trochu odparovat voda. Moje PC ma spotrebu 1ml vody na den.
Aha, to jsem vubec netusil, ze by to mnozstvi mohlo byt takove. Objem, co mi chybi denne, tak trochu odpovida. Netesnosti jsem zadne nezaznamenal, ale te hadice tam mam celkem dost. -cerpadlo-blok-cpu-disk-disk-.
Diky :-)
-
Citace:
Původně odeslal
ZeeZ
Aha, to jsem vubec netusil, ze by to mnozstvi mohlo byt takove. Objem, co mi chybi denne, tak trochu odpovida. Netesnosti jsem zadne nezaznamenal, ale te hadice tam mam celkem dost. -cerpadlo-blok-cpu-disk-disk-.
Diky :-)
taky dost zalezi na tl. steny hadice
proto ja misto 10/14 pouzivam 10/16
mam asi 3m hadic => mam radiator mimo case, a vodu dolivam jednou za pul roku
-
No ja mam 10/14 a jen malou expanzku ve ktere ten 1cm^3 cini tak 2mm do vysky, takze dolivam tak jednou za 14 dni trychtyrem z PET lahve.
10/16 asi ne, holt jsem mel case vic naddimenzovat, kdyz jsem ji navrhoval, ty ohyby by nebyly snadne.
-
Re: Vodní chlazení - zkušenosti voda, voda
Chtěl bych se tady zastat trochu fandů do vodního chlazení. Cca před 5 lety jsem měl v provozu monstrum se samodomo WC. Relativně levné (blok na proc za flašku, čerpadlo za cca 250,-, chladič z topení z auta z dědovy půdy :-), velmi tiché (čerpadlo volně viselo v nádrži a na chladiči nebyl ventilátor) - fungovalo to spíše jako tepelný rezervoár - v okruhu bylo 27 litrů vody, která se pomalu ohřívala a po vypnutí počítače do druhého dne zase pomalu chladla.
Ale to nejdůležitější tady ještě nezaznělo. Na tom procesoru jsem měl Peltier a v tom si myslím je smysl toho vodního chlazení.Tehdy jsem tam měl Cel333 přetočenýho na 515 MHz s teplotou na jádře mezi 13-18 st. Muselo to být samozřejmě zaizolovaný, aby se tam nesrážela vlhkost.
Teď mám všechno na vzduchu na pasiv (Scythe Ninja,...), bez OC, protože nemám čas na blbosti :-D.
Ale pokud chcete opravdový OC (né o 10% a pořádně stabilní) a chcete se dostat pod pokojovou teplotu, tak jedině s Peltierem a vodou ;-).
-
Tiez som uvazoval nad kombinaciou peltier/voda, ale po prepocitani spotreby elektriny pouzitej len na chladenie (min. 150W) som to zavrhol. Inac sa priklanam k nazoru, ktory tu uz padol. Vzduchove chladenie sa dostalo ku svojmu vykonostnemu stropu, heatpipes a plochu rebier uz prakticky zvacsit nejde a s pribudajucimi jadrami v buducnosti a vaznom OC sa boom vody pravdepodobne vrati. Urcite nie v tej miere ako za cias P4 a A-XP, lebo vykon dnesnych cpu je trochu inde, ale imho, WC forever.;)
-
to AmOK
jo, jo, spotřeba elektřiny je větší. Tehdá jsem tam měl tak asi 60-80 W Peltiera, tak to ještě šlo. Ale dnes by to chtělo určitě dvojnásobek, jak jsi zmínil.
-
Citace:
Původně odeslal
AmOK
Tiez som uvazoval nad kombinaciou peltier/voda, ale po prepocitani spotreby elektriny pouzitej len na chladenie (min. 150W) som to zavrhol. Inac sa priklanam k nazoru, ktory tu uz padol. Vzduchove chladenie sa dostalo ku svojmu vykonostnemu stropu, heatpipes a plochu rebier uz prakticky zvacsit nejde a s pribudajucimi jadrami v buducnosti a vaznom OC sa boom vody pravdepodobne vrati. Urcite nie v tej miere ako za cias P4 a A-XP, lebo vykon dnesnych cpu je trochu inde, ale imho, WC forever.;)
Nebolo tomu tak aj pred "zavedenim" heatpipe? Vzduch uz nestacil a ludia si mysleli, ze lepsie to uz byt nemoze, skoro kazdy kto chcel poriadny OC bezal na vode. Potom sa objavili heatpipe, trochu sa znizilo teplo vydavane komponentami vdaka lepsim procesom a voda je momentalne zbytocna. Teraz je uz mozno heatpipe na hranici ale sudruhovia z vychodneho Nemecka urcite nieco vymyslia ;-)
-
Jestli je pro tebe normalni teplota 70st na CPU.
http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=7
Tady uz se vykon vody projevuje docela dost.
-
Zaujimalo by ma kolko ludi vyuzije vykon C2D na 3.8GHz na nieco ine ako honenie epenisu v benchmarkoch.
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Zaujimalo by ma kolko ludi vyuzije vykon C2D na 3.8GHz na nieco ine ako honenie epenisu v benchmarkoch.
Nikdo a co jako ? Overclocking a hlavne jeho extremni podoba , kterou dlouho dobe provozovat nelze . Je o tom dokazat , kam az se da s danym cpu dojit . Hledani limitu . Aspon tak to drive byvalo .
HardCore OC je proste deska na stole , na procaku kybl s tekutym dusikem nebo monstr vodnik a nekonecne cekani na post . :)
-
Jj, je to hlavne vzruso, na benchmarky osobne kaslem. A ked uz sme pri tom, CoreCell od msi je tiez OC a aj tak kazdy spravny taktic leze do biosu. ;D
IMHO, je osobnou vecou, kto ma tu pomyslenu latku ako vysoko.
-
Extremni OC neprovozuju ale vysoke OC jo. Rad pracuju s videem a kazdej mhz se hodi. A pri par hodinach renderingu se procesor docela zapoti. Na mem CPU jsem treba renderoval 1min video neco kolem hodiny. (Za par hod snad bude doma X2 Toledo). Kdyz potrebujes levne vykon tak OC je jasna volba a jak vydis tak pri plne zatezi uz vzduch nemusi stacit. Obvzlast v lete.