MISKOBOSS> Soft od vyrobce umi zrejme zajistit pouze vypnuti kompu ... asi to dnes odpoledne otestuju jak probiha vypinani popr. hibernace
Printable View
MISKOBOSS> Soft od vyrobce umi zrejme zajistit pouze vypnuti kompu ... asi to dnes odpoledne otestuju jak probiha vypinani popr. hibernace
LAN je de-facto nejbezpečnější, karta vždy obsahuje nějaké oddělovací obvody, takže pokud netáhneš dvoulinku přes zahradu, nebo oknem k sousedům, vůbec bych se kvůli tomu nevzrušoval.
Anténa/Satelit je už horší, ale přepěťovky od APC už std. zajišťují i ochranu koaxu, takže aspoň pro lepší pocit tě těch pár stovek nezabije. U nás v baráku máme např. jakýsi pseudo-rozvod (o němž nikdo neví kdo ho provozuje a odkud jde), na kterém je občas dost slušné napětí a párkrát sem dostal celkem šlehu, takže tam to beru jako nutnost...
Jinak je celkem rozšířená fáma, že když mám UPS, nepotřebuju přepěťovku. Jediná UPS, která zajistí kvalitní napájení je line-interactive, ale to je úplně jiná cenová kategorie. Jinak každá UPS prostě pouští do kompu to co bere ze zásuvky, dokud nevypne proud, nebo napětí nepřekročí nastavenou mezní hodnotu. V žádném případě nemůže reagovat tak rychle jako jednoúčelová přepěťovka, protože UPS v tom případě přepíná na baterie a to trvá celkem dlouho (rozuměj ve stovnání s přepěťovou špičkou). Takže optimum je UPS za přepěťovkou.
A jen pro pořádek - pokud někde dostatečně blízko praští blesk, žádná ochrana nemá šanci proti přímému výboji - i když to tak někdy podle prodejců vypadá.
co ty mas za tu prepetovku?
neco jako toto??
APC SurgeArrest P1-FR Essential
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4008N0WD0009GW
v tomhle pripade je urcite lepsi nesetrit. nejsem expert na upsky, ale v tvym pripade bych vzal bud tu 700ku, nebo neco o kousek silnejsi. APC ti imo bude vyhovovat.
Sam ted vymejslim, jakou ups si koupim, jenze vzhledem k tomu, co tu vsechno mam za HW, bych potreboval aspon 1500VA ... :-/
jinak ja treba mam na kompy doma udelanej specialni okruh (s dostatecnym poctem zasuvek) a na nem danou prepetovku primo v pojistkovnici ...
mno taky uz delsi dobu pokukuji a radsi bych line interactive upsku ted jsem narazil na tuto rek bych zajimavou nabidku co si o ni myslite?:
http://www.aukro.cz/item229578729_br...ne_zdarma.html
v obchode:
http://www.hifishop.cz/DetailPage.asp?DPG=39462
APC SurgeArrest P5BV-FR Essential, zatím spokojenost.
Ještě něco k těm přepěťovkám - většina jich je nevratných, tzn. že jakmile zafunguje přepěťová ochrana, můžeš si jít koupit novou. Samozřejmě je lepší vyhodit 300-500 než polovinu kompu, ale pro někoho by to mohlo být překvapení ;)
Ad ještě k Line-Interactive. Ten typ co je na aukru jsem na českých stránkách APC nenašel, ale je možný že jde o starší model, nebo pro jinou oblast. Každopádně domů bych Line-Interactive nechtěl z několika důvodů...
* dražší provoz (spotřeba)
* vyšší poruchovost (tipuju - složitější elektronika + nonstop pod zátěží)
* rychleji odcházejí baterie (a jsou samozřejmě dražší, obyčejné to nezbaští)
na ceskem apc neni, ale na world wide ano, a u nas v obchodech tato francouzka verze bezne k dostani, o starsi model se nejedna.
- jinak proc drazsi provoz??(kvuli neustale korekci vstupu?)
- vyssi poruchovost to bych nerek servrove smarty jsou min. line interactive a i pres urcite slozitejsi elektr. jsem z vice firem ktere maj tyto typy nezaznamenal nejake vetsi nez obvykle problemy, ktere jsou u vsech
- a nechapu proc by mely odchazet drive baterky, ano jsou drazsi jsou i silnejsi to je logicke, ale co se zivotnosti tyce min. stejne jak off-line teor. by mohli vydrzet i dele
OMLOUVÁM SE a sypu si popel na hlavu :oops:
Pletu pojmy Line-Interactive UPS a On-Line UPS, to co jsem psal předtím platí samozřejmě především pro pro On-Line.
Miskoboss > sorrac ak si ju chcel brat zo softcomu, ale prave som si ju doniesol domov :-) Inak bacha na cenu, ta sa splha az k 2900,- pretoze v cene na nete nie je zapocitany recyklacny poplatok 100+dph :mad:
v klidu, ja si koupil UPS na aukru
za 2.000,-
http://www.aukro.cz/show_item.php?item=231175869
takze jsem zvedavej, jak to poslape
tady k teto UPS si kupovat prepetovou ochranu nemusim, nebo se mylim?
takze pisu zkusenosti s UPS ATC BR800I 540W
v baleni jsem mel komplet CD, kabely, atd
sam jsem si dokupoval 2 kabely a jednu 4 zasuvku normalni
zapojil jsem na baterky skoro vsechno: PC, oba monitory, cerpadlo EHEIM 1048, repro Logitech Z-540 5.1, lampicka:D
pri IDLE to ma spotrebu 253W a vydrz 16 minut
pri BURN to ma krasnych 350W a na vydrz baterii to ma drzet 9 minut
ty repra a lampicku tam ma jen z toho duvodu, ze jsem koupil pouze jednu zasuvku, jinak bych to dal jenom na prepetovku, jak mam tiskarnu
jinak soft je skvelej, jede i pod Vistama, pritom mam verzi pouze pro XP
jde v nem vsechno nastavit, vypnuti PC nevyjimaje
jsem s tim nadmiru spokojen, doporucuju
diky vsem za rady
EDIT: jeste doplnim, ze kdyz vypadne elektrina, tak to ma zvuk. signal, coz je podle me parada(samozrejmne to jde vypnout)
nechapu, jak jsem bez toho mohl zit :D
Ja som asi po mesiaci zistil, ze mame asi dost spolahlivu elektricku siet. Ziadne vypadky, ani kolisanie v sieti :-)
tak toto presne jsem si rikal vzdycky taky
nikdy jsem nemel problem s kolisanim/vypadky site
po pouzivani softwaru od APC(od nich mam UPS) jsem zjistil, ze me sit uz 2x vypadla asi na 10s
ja samozrejmne nic nezjistil =>> bud jsem mel sluchatka nebo jsem nebyl u PC
protoze jinak to hned pipa jak neurvaly!:)
ja hlasim spokojenost
Misko, ale vsak ja mam tiez UPS a prave preto to pisem - ziadne vypadky zaznamenane neboli
no ja to myslel tak, ze bez UPC bych si toho ani nevsimnul
to urcite pouzivas APC powerchute SW, mas tam zalozku configuration-voltage a jak v ni mas nastaveny ty voltaze?
ja mam 264V a 194V
coz si myslim, ze je docela velkej rozsah od 230V
pak jeste zalozka configuration-sensitivity : tam mam nastaveny Medium
apropo, bych poradil line-interactove ups... na tvou sestavu staci klidne OPTI UPS - ES800C (cena kolem 3k bez), sam jsem ji asi pul roku pouzival, bohuzel casen se ukazalo malo (11 disku, quad, atd), ted jsem upgradoval na apc sua 1000 (85% vytazenost)
edit: tak koukam, ze pisu nejak pozde... mno co uz:)
Pletes si pojmy, jedina UPSka ktera te odstini od site je online - trvale dobiji baterii a zaroven trvale z baterie generuje napajeni.
Line-interactive je rychlejsi nez klasicka offline UPS, eliminuje se tim riziko, ze nez se UPSka sepne, poklesne napeti natolik, ze stroj zdechne. Spina v radu jednotek ms. IMO nejlepsi pomer cena/vykon (mineno uzitek a spolehlivost zalohovani napajeni)
Offline je nejhorsi, ale taky nejlevnejsi a pro domaci ucely vetsinou naprosto dostatecna. Spina v radu desitek ms.
Vsechny varianty muzou mit navic filtrovaci obvody a u vsem je jeste jeden velmi podstatny parametr, a to, co vlastne generuji. Nejlevnsji UPS vetsinou nejaky lychobeznik, ty nejdrazsi aproximovany sinus.
Prepetova ochrana muze fungovat vseliak, takova uplne nejprimitivnejsi je uzel na napajecim kabelu.Citace:
V žádném případě nemůže reagovat tak rychle jako jednoúčelová přepěťovka, protože UPS v tom případě přepíná na baterie a to trvá celkem dlouho (rozuměj ve stovnání s přepěťovou špičkou). Takže optimum je UPS za přepěťovkou.
A jen pro pořádek - pokud někde dostatečně blízko praští blesk, žádná ochrana nemá šanci proti přímému výboji - i když to tak někdy podle prodejců vypadá.
Jinak online APC do racku tusim 1800 neco kolem 30kKc.
Ja vim, uz jsem to taky napsal ;)