Ten Fortron, že bude lepší o tom nepochybuju, ale ten Corsair má jenom jednu +12V větev, to je pro mě až moc nedostačující.
Ale nad tím Fortronem popřemýšlím, díky za rady a omlouvám se že to pletu do této sekce.
Printable View
Ten Fortron, že bude lepší o tom nepochybuju, ale ten Corsair má jenom jednu +12V větev, to je pro mě až moc nedostačující.
Ale nad tím Fortronem popřemýšlím, díky za rady a omlouvám se že to pletu do této sekce.
Ano, ani jeden z těch 3 zdrojů, všecko je to šrot...koupit minimálně ten Fortron, to je to nejlevnější rozumně použitelné.
ked uz vyberas zdroj tak kuk sem http://www.zive.cz/Titulni-strana/St...0/default.aspx
+ http://www.zive.cz/Titulni-strana/St...0/default.aspx
Rozhodně, nic jiného to prakticky ani být nemůže.
U zdroje stačí to otestování odpojením dísků, který potvrzuje to, co se dá předpokládat - s takovouhle sestavou nemá problém (spotřeba v loadu se bude pohybovat kolem 200W - rozhodně pod 250W - a peak celé sestavy včetně disků netřeba řešit - nemá k němu jak dojít). Jiná věc je, že u tohohle zdroje existuje riziko, že pokud půjde do kytek, vezme s sebou něco dalšího - pokud se chceš tomuhle vyhnout, nevyhazovat peníze a neplánuješ upgrady (zřejmě ne), tak si kup http://www.fsp-group.com.tw/english/...d=52&proid=195 za nějakých 700, bohatě postačí, všechno výš je pro tohle zadání zbytečný luxus.
Sry pánové, ale doporučovat pro takovouhle sestavu a při tlaku na finance zdroje typu HX520 je snad vtip, nevím proč má pořád tolik lidí pocit, že pokud nemá zdroj na štítku alespoň 500W, tak je k ničemu ...
A Glasterovi vřele doporučuji vykopnout ty archivní disky - kapacita nic, zato zbytečná režie, hluk, teplo a spotřeba. Pokud ti nestačí ta 320tka, tak si k ní za ušetřené peníze na zdroji a výnos z těch starých pleček kup druhý nový disk.
Když tak precizně odhaduješ spotřebu, tak se zeptám na toto:
C2D E6400 nepřetaktován = 2.13GHz
2x1GB DDR2
Gigabyte 965P DS4
Leadtek GF 8800GTS/320MB
2xWD 320GB
1xDVD-RW Samsung
3xvětrák na 12V
Neodhaduju, není proč - stačí si jí najít ... Tahle sestava tak jak je uvedená by měla mít spotřebu v loadu kolem 320W.
Podle měření je to ještě od 37W víc, ale jde o to, že 420W zdroj je pro tuto sestavu nedostatečný. Než tuto větu někdo napadne, tak je prakticky odzkoušena a důvod je prostý, zapomíná se na účinnost zdroje. Spotřeba je měřena na všech větvích samostatně za zdrojem. Aby tuto sestavu 420W zdroj utáhl, tak by musel mít při plné zátěži účinnost vyšší než 85% což žádný běžně dostupný zdroj nemá.
Píšu to proto, že Galasterova sestava se všemi disky určitě na 250W dosáhne a tebou nabízený 350W zdroj s účinností nad 70% je proto pro jeho sestavu NEDOSTATEČNÝ.
Nejsou watty jako watty, jde i o další věci. Protože o teorii jsi schopný se hádat, tak jí opusťme. Potom můžu říct, že tohle
samozřejmě není prakticky pravda a existují pro to argumenty, přičemž zvlášť u toho třetího nevidím moc prostor k diskuzi:
1. Zkus chvíli počkat, třeba sem postnou lidé, kteří na tomhle zdroji jeli/jedou a řeknou prakticky, co ten zdroj zvládne, já to viděl - tahle konfigurace je čajíček.
2. Zjevně je na světě dost těch, kteří na tomhle zdroji provozují sestavy ekvivalentní tvojí.
3. Podle vlastního webu nevyrábí EC žádný 350W zdroj, který by měl víc než jeden +12V rail a na něm víc než 14A, Fortron má 2 raily, 18A+16A. Podle všeho tu konfiguraci Glasterovi zvládá v pohodě současný 350W Eurocase, takže by mě zajímal jeden jediný důvod, proč by jí neměl zvládat ten Fortron?
Sám jsem propagátorem toho, aby lidé nešetřili na nesprávných místech, tj. typicky na casech, zdrojích a mobo a neutráceli peníze za hovadiny. Ale všechno má svojí mez a nemám rád knížecí unifikované rady, aby si každý koupil Corsaira, protože je super. Ano, on super je a pokud do toho Glaster ty peníze pustit chce, tak ať si koupí Corsair, Seasonic, nebo něco podobného, ale rozhodně ne z důvodu, že by byl levnější zdroj NEDOSTATEČNÝ.
Stále doufám, že tento thread má pomoci Glasterovi vyřešit jeho problém.
Tak ještě jednou se vraťme k prvnímu příspěvku. Glaster vyměnil GF 6600 za 8600 a hned od počátku má problémy. Je možné, že měl vadnou grafiku od začátku, ale také je možné (imho pravděpodobnější), že grafika byla v pořádku, ale díky přetížení ji zdroj nedostatečně stabilizovaným napájením mohl poškodit. To samé platí pro připojení toho dalšího zdroje bez srovnání nulového potenciálu (propojení 0V).
U konfigurace co jsem postnul výše byla původně 7950GT a taky vše v pohodě (420W zdroj Chieftec), ale po výměně grafiky za 8800GTS už havarovala Windows XP - přeinstalace pak nešla i dokončit. Až výměna zdroje (za 620W) tyto problémy vyřešila, (při výměně jsem měřil i odběry).
Stále si budu stát za názorem, že 350W zdoj u kterého výrobce uvádí účinnost nad 70% nemusí této účinnosti v krajních mezích (při max. zatížení, při vnější teplotě vyšší jak 30°C) ani dosáhnout. Tím pádem je tento zdroj nemusí být schopen napájet ani zátěž o 245W (70% z 350W).
Nikdy jsem v té první situaci nezažil, že by to odnesla grafika, resp. určitě ne jenom grafika. Vždycky, když došlo k tebou popsanému, šel první disk nebo mobo (překvapivě častěji mobo). Ta druhá situace je jasná, tohle nedoporučuji komukoliv vůbec zkoušet. Obecně s tímhle souhlasím, stát se může opravdu leccos.
Stále dál však budu tvrdit, že Fortron 350PNF tohle zvládne s prstem v nose. Tenhle zdroj si může sáhnout na dno typicky ve dvou modelových situacích a obě se týkají mezních odběrů na 12V railech. To může nastat při na odběr náročném cpu a mobo, při na odběr náročné grafice (obojí řádově 15A+), nebo kombinaci obojího. Absolutně není příklad téhle konfigurace.
Všechny moderní počítače (řekněme obecně od specifikace napájení ATX2.x) jsou náročné na +12V raily a ty má tenhle zdroj velmi silné, +3.3V a +5V raily jsou zcela podružné, všechny zdroje ve specifikaci ATX2.x je mají předimenzované a dávno už se o ně není proč zajímat. Nároky na 12V vs. 3.3/5V přitom postupem času stále stoupají (resp. důležitost 12V stoupá). Odpověď, proč může tohle běžet i na tom ECčku tkví překvapivě v AMD platformě, která v téhle generaci zatěžuje 3.3/5V raily řádově víc než Intely, které byly o to náročnější na 12V raily. A teď ke konkrétní aplikaci na popsanou sestavu - load odběr uvedené kombinace mobo + cpu + pamětí je zhruba 5A/12V, 2.5A/5V, 2.5A/3.3V (pokud by se jednalo o špatně navržený a přesolený mobo, může se jednat o plusovou odchylku do max 25%), z pohledu zdroje tedy naprostá zívačka. V případě 8600GTS se bavíme o peak spotřebě kolem 85W, tedy ani při jakémkoliv standardním přetaktování nehrozí peak roven či vyšší 10A. Zbytek není příliš zajímavý, u disků dochází k peaku při spin-upu, což v reálu nemá žádný vliv na zdroj, protože v té chvíli nejsou ostatní náročné komponenty v loadu (cpu, mobo, vga), mechaniky mají největší odběr také během postu (u těch by se mohlo stát, že např. na tomhle EC při roztočení obou najednou zdroj lehne, nikoliv však u Fortronu). Z tohohle je snad evidentní, že ten zdroj je pro potřeby takové sestavy ještě poměrně dost předimenzovaný. U tohohle zdroje a 8600GTS nedojde k problému ani při přechodu na Intel C2D, konečnou by znamenalo SLI/CF.
Jinak není vůbec neobvyklé, že běží stabilně mnohem drsnější sestavy na papírově slabších zdrojích - např. na fórech Anandu nebo SPCR najdete (elitní) membery, kteří provozují sestavy jako Q6600 s 8800GTS a 4x SATA disky na zdroji, který je rated jako 300W. Nevím sice proč a nikomu to nedoporučuji zkoušet (drtivá většina zdrojů to nemá šanci dát), ale jde to.
EDIT: zapomněl bych na tu účinnost ... Účinnost zdroje je zajímavá vlastnost, ale ta slouží především k něčemu jinému, než obrácené kalkulaci, kterou děláš. Postup zdroj má papírově tolik wattů, vynásobím koeficientem účinnosti a dostanu max. reálný výkon není právě to ono. Čtete vůbec ty mraky testů na PSU? A jak se testuje? Obvykle tak, že se postupně zatěžuje zdroj do max. udávaného odběru a po jeho dosažení přijde různě dlouhý burn. Kolik těch zdrojů to nevydrží? Zanedbatelné minimum. Ano, 700W zdroj se 70% účinností typicky neznamená, že je ten zdroj zatížitelný max. 500W, ale že ten zdroj při poskytovaných 700W sám odebírá 1000W. Tak to je - ovšem opět to neznamená, že by si měl někdo kupovat zdroj, který pojede nadoraz - opět to není případ zmiňovaného Fortronu, rezervy jsou masivní.
Tak vám přináším zprávy po reklamaci. Grafika byla bez problémů vyreklamovaná, do 5 dnů jí mám doma a jede jak víno. Jediné co bych jí vytknul, je to, že na staré 6600 jsem při obnovovací frekvenci 75Hz měl veškeré písmo takové tučnější lépe viditelné a na této nové nepoznávám rozdíl mezi 60Hz a 75Hz. Jo 72Hz už je rozeznatelné.
Ale jinak spokojenost.
Už mám obědnaný i ten Fortron 500W. zatím jedu stále na kombinaci dvou zdrojů s propojenýma 0V vodičema. A bezproblémový chod i při nejnáročnějších aplikacích.
btw. zdroj by mi měl přijít do konce příštího týdne není skladem.
THX za všechny rady a doporučení.
Ještě jedna věc by mě zajímala. Nevadí grafice a i jiným komponentám že když vypnu PC, logicky se vypne jeden zdroj. ten druhý,ale nějakou dobu (cca 1-2min) běží než ho vypnu. nemůže to komponentám uškodit že do nich ještě chvíli jde proud ikdyž se s nimi nepracuje???
díky za objasnění.
Podla mna je naj mat len jeden...
Mozes si usetrit kopec neprijemnosti...
Ciste teoreticky by to externym komponentom (VGA, CDROM a spol)mna vadit vadit nemalo...
Prakticky netusim...moc ludi to takto nebastli...a ani ja :-)
Poznam cloveka co tak chcel napajat peltiera...to je vsak o niecom inom.
Já jsem na 52 zdroje napájel NV40 a nedělalo jí to problém. Jeden byl noname 250W tím jsem napájel sestavu a druhej byl poškozenej 200W poškozenej tak že byl pořád zapnutej a toho jsem využil a napájel jsem s ním jen grafiku a v pohodě to přes 2 roky fungovalo.
Záleží na vnitřním uspořádání a případném propojení napájecích částí.
Pro dvouzdrojové řešení je velmi vhodné si pořídit obyčejné relé, které bude napájené z prvního zdroje (ovládaného ze základní desky) a tímto relátkem budeš zapínat/vypínat druhý zdroj - spojením/rozpojením kontaktů PWR_ON a GND.
Já jenom dodám, že podobnou sestavu (viz podpis) jsem napájel 350W Fortronem, 550W LC Powerem a 400W ElanVitalem a s ani jedním zdrojem jsem neměl sebemenší problém. Neměl jsem tedy na 8600GTčku přídavné napájení, ale i tak s lehkým OC vše šlapalo jak má. Taky si myslím (jako Jan555), že pro tuto sestavu je naprosto dostačující 350W Fortron. Dávat za zdroj 2k pro tuto sestavu je podle mě moc. Před 550W LC Powerem bych chtěl trochu varovat. Jeden už mi zasmrděl a šel do kytek i s poddimenzovanou sestavou.
Tak to mě nenapadlo :oops: ale na druhou stranu tím pádem ta grafika neměla větší odběr než kolik je možné cucnout přes PCI-E (tuším 75W, ale jistý si tím nejsem).
Jj, podle specifikací je max. PCIe 75W.