-
Re: Vyrazne ztiseni disku za 60,- Kc
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
To by me taky zajimalo.
nepozorvl sem vyrazne zvyseni teploty. samozrejme o neco ji zvysi urcite. ale me vzdy vetron vpredu a vzadu stacil.
provozoval sem to rok s Ultra-d + HP na NB + Opt144 @ 2700 + 7800 GT + zalman 700/900. procak mel mezi 30-40st, disk kolem 38, NB kolem 42. vic vam asi nereknu. kdyz sem lepil hmotu mel sem jeste AXP. muzu rict ze vhodna volba zdroje ma mnohem vetsi vliv na teplotu systemu nez ta hmota. (chill, seasonic OK; enermax a tagan me teplotu zvysovaly)
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material?
Pomůže. Nevyřeší vibrace, utlumí ale zvuky a ty se také obvykle stanou hlubšími a méně ruší. Záleží na tom, jakou tloušťku (a nakonec i tvar, např. "pyramidy") si můžeš v casu dovolit. Pokud si nejseš jistý, je obecně lepší koupit tenčí materiál a v případě potřeby aplikovat víc vrstev (nebo ideálně dva různě silné materiály, které se navíc dají kombinovat) - předpokladem je kvalitní lepící vrstva.
Citace:
Původně odeslal
tominek
nepozorvl sem vyrazne zvyseni teploty. samozrejme o neco ji zvysi urcite.
To není obecná pravda. Pokud je v casu dobře řešený průtok vzduchu, může vylepení teploty komponent o něco snížit - vnitřní prostor je menší, průtok daným místem větší, lépe funguje klasický princip podtlaku, proti tomu stojí fakt, že teplo ze vzduchu neodebírají oblepené částí (tj. obvykle kryty a části kostry) a pokud máte v casu větší otvory, nebo špatné zvukové izolanty (jako je např. to plexi), může být skrz ně silnější airflow víc slyšet. V mojí skříni teploty komponent po odhlučnění klesly.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To není obecná pravda. Pokud je v casu dobře řešený průtok vzduchu, může vylepení teploty komponent o něco snížit - vnitřní prostor je menší, průtok daným místem větší, lépe funguje klasický princip podtlaku, proti tomu stojí fakt, že teplo ze vzduchu neodebírají oblepené částí (tj. obvykle kryty a části kostry) a pokud máte v casu větší otvory, nebo špatné zvukové izolanty (jako je např. to plexi), může být skrz ně silnější airflow víc slyšet. V mojí skříni teploty komponent po odhlučnění klesly.
mas pravdu jsou pripady kdy to muze chlazeni dokonce vylepsit. kazdopadne to zhorsi predavani energie pres bocnici do okoli PC. pokud je idealne vyreseny prutuk vzduchu coz zrovna tu na 4u u mnohych bude tak se to muze i zlepsit.
tusim ze uz jsem tu psal co presne za material jsem pouzil. efekt je s nim presne takovy jako popisuje Jan. vibrace sirici se vzduchem jsou snizeny a ten zvuk je i hlubsi.
uz jsem uvazoval ze na to co tam mam dam jeste nejake penove stisovadlo ale myslim ze to neni potreba - zvlas tted kdyz jsem temer vse co bylo v case prodal :-D
-
zo silentmaxx hd silenceru by rezonancie prechadzat nemali, nemas to nahodou trosku moc utiahnute? mierne povol uchytenie ... nedotyka sa ti toho nieco?
inak odhlucnenie nemoze zvysovat teplotu ak sa zachovava airflow ... ;)
P.S.> dnes premontujemkomp do AC silentium T4 Pro tak potom dam vediet jak to vypada, podla recenzie nasho autora je ten case velmi dobry, uvidime co na to poviem aj (patrim k netopierom)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
zo silentmaxx hd silenceru by rezonancie prechadzat nemali, nemas to nahodou trosku moc utiahnute? mierne povol uchytenie ... nedotyka sa ti toho nieco?
Utahnute to nemam, nejsou tam srouby. mam mezi casem a bezsroubouvou case (viz podpis) nacpane kousky obycejne gumy na gumovani, pac se to nedalo jinak pridelat. Ale je pravda, ze ta guma mezi casem a silentmaxxem je dost nafest. Ja vsechno co mi zde bylo doporuceno vyzkousim a pak se proste uvidi. Kdyby nic nepomohlo, koupim jeste lepsi skrin (tedka sem psal do CZC, odkud mam skrin, jestli by mi treba neobjednali od vyrobce jenom neprosklenou bocnici - sice pochybuju, ze to vyjde, pac sem psal jiz primo ofic. dodavateli do CR, ale co kdyby).
-
aj ja mam bezsroubovu skrinu a tie plasty som odtial normalne sunda (na mojom centurione to ide bez nasilia a ideu dat aj spatky) tj. mam tam normalne sroby, to iste by malo ist imho aj u teba ...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
aj ja mam bezsroubovu skrinu a tie plasty som odtial normalne sunda (na mojom centurione to ide bez nasilia a ideu dat aj spatky) tj. mam tam normalne sroby, to iste by malo ist imho aj u teba ...
vidis to me nenapdalo, zkusim ...
-
Takze jsem se v tom trosku postoural a zjistil jsem toto:
Bezsroubova instalace nejde oddelat, musel bych ji oddelat naporad, pak uz by zpet nesla.
Vydelal jsem silentmaxx a misto gum sem ho podlozil naspodku molitanem a pustil pocitac. Po pusteni se vibrace na skrin neprenasi vubec, disk je velice tichy, takze to byly opravdu ty vibrace.
Za dalsi jsem zjistil, ze nejvice tedka slysim zdroj (stara ATX 1.3 revize Chilla 400W), ve kterem je tedka jedna Noctua 120 mm 800 rpm. Tak bych se rad zeptla, kdyz ji tim Ultra Low Noise Adapterem co je k ni dodavanej snizim otacky na 500, nebude to malo?
-
tak si vyskusaj aky vzduch ti z toho leze v zatazi :) ak je uz horuci tak by nemusel zdroj dlhodobo vydrzat ... inak tam bude asi dost aerodynamickeho hluku, ten fan sam o sebe je dost tichy
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak si vyskusaj aky vzduch ti z toho leze v zatazi :) ak je uz horuci tak by nemusel zdroj dlhodobo vydrzat ... inak tam bude asi dost aerodynamickeho hluku, ten fan sam o sebe je dost tichy
No prave, toho se bojim. S origo fanem mi prislo, ze je to stejne teply jak tedka s Noctuou na default (800) rpm (subjektivni dojem, nemam to jak zmerit). A ten zdroj je uz dva roky starej a nerad bych, aby mi pak s nim zdechla deska a kdovico jeste :(
-
2tominek: hodne zajimavej napad ;)
Ja uz nemam stolni PC vic jak pul roku, takze to neresim, ale naposledy jsem mel Barracudu 40GB v Zalman chladici s heatpipe a to mne celkem stacilo. Uvidim jestli se nekdy zase dopracuju ke stolnimu PC... ale vzhledem k tomu, ze si chci koupit Tokinu 12-24 tak to moc nevidim :p
-
Citace:
Původně odeslal
wong
2tominek: hodne zajimavej napad ;)
Ja uz nemam stolni PC vic jak pul roku, takze to neresim, ale naposledy jsem mel Barracudu 40GB v Zalman chladici s heatpipe a to mne celkem stacilo. Uvidim jestli se nekdy zase dopracuju ke stolnimu PC... ale vzhledem k tomu, ze si chci koupit Tokinu 12-24 tak to moc nevidim :p
:D
ja se zbavil stolniho PC tento tyden. a sem zvedav kdy se k nemu vratim. potrebuju utrawide (uvazovals i o te sigme 10-20 - 2mm se hodi) a tele. take nejdriv pod stromek to vidim
-
Ad odhlucnovaci material...to by me taky zajimalo :-)
ad disky: nejvic jsou v mem PC slyset disky (bohuzel jsem asi netopyr, protoze mlada nic neslysi) a proto jsem zkusil o vikendu jejich obaleni montazni penou (vcetne vodniho bloku). Je to jeden velky monolit, ze ktereho vedou jen sata kabely a presto to proti hluku disku nepomohlo. Ten matros na bocnici me zajima ...
-
panove, supr napad, ale na jednou vec se tady nejak zapomnelo:)
uzemnit, uzemnit a uzemnit... takze bych to editnul a pridal do popisu jeste kablik v hodnote cca 10kc:)
-
Citace:
Původně odeslal
macher
uzemnit, uzemnit a uzemnit... takze bych to editnul a pridal do popisu jeste kablik v hodnote cca 10kc:)
Jistota je jistota. Ale napr silentmaxx taky neni uzemneny - sice k tomu davaji dratek, ale disk neni vodive spojeny s telem boxu, takze dratek je tam pouze na uzemeni tela boxu ale nikoli na uzemneni disku.
Ona silikonova(?) "plachta" je nevodiva a disk se tela nikde nedotyka. Meril jsem to.
-
Citace:
Původně odeslal
macher
ja te necim. 5 uzemenych disku me zdechlo. a ted co je mam neuzemene tak ani jeden, hlavne bych to vubec nedaval do souvislosti.
proste ma zkusenost je takove za disk se uzemvat nemusi :D
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
ja te necim. 5 uzemenych disku me zdechlo. a ted co je mam neuzemene tak ani jeden, hlavne bych to vubec nedaval do souvislosti.
proste ma zkusenost je takove za disk se uzemvat nemusi :D
mno, ciste elektrotechnickeho hlediska by to melo byt spravne uzemneno... kdyz ti odpaluje kompl uzemnene disky, checkni to, jestli nahodou nemas spatny zdroj (uz jsem videl par kousku, kde byli prohozene kabliky od vyroby) a taky jsem se setkal i s tym, ze byla v dome spatne udelana elektrika (cesky clovek setril a prodelal...)
kdybych na elektre pred 5-ti lety zahlasil tohle "uzemvat nemusi", tak bych jiz asi davno nestudoval;)
a btw, taky mam zkusenosti, ze to obcas je lepe neuzemnovat:) ale v spravnom navode by to melo byt napsane koretkne a az pak v diskuzi rict, ze to az tak netreba resit:)
-
Citace:
Původně odeslal
macher
mno, ciste elektrotechnickeho hlediska by to melo byt spravne uzemneno... kdyz ti odpaluje kompl uzemnene disky, checkni to, jestli nahodou nemas spatny zdroj (uz jsem videl par kousku, kde byli prohozene kabliky od vyroby) a taky jsem se setkal i s tym, ze byla v dome spatne udelana elektrika (cesky clovek setril a prodelal...)
kdybych na elektre pred 5-ti lety zahlasil tohle "uzemvat nemusi", tak bych jiz asi davno nestudoval;)
a btw, taky mam zkusenosti, ze to obcas je lepe neuzemnovat:) ale v spravnom navode by to melo byt napsane koretkne a az pak v diskuzi rict, ze to az tak netreba resit:)
dobra tedy se omlouvam za spatny navod :D
...bych musel resit i kosmicke zareni a pripadne lidi upozornit ze maji napred vypnout PC nez ten disk oddelaji a ze ho maji met stale vypnute az ho tam budou davat:D
... proste predpokladam ze lide vyskytujici se na 4u maji jiste znalosti
... a dopisovat tam ze "kdo chce tak si to dratkem uzemete" me prijde fakt divne
ja vim ze s ciste elektro -tech. hlediska by to "melo byt"
ale podivej se dnes na tu kupu case s bezroubovou instalaci disku. mnohdy je to jen tam vrznute do nejakych plastovych bazmeku a s uzemenim se nikdo nestve, stejne tak HD-silencer...
-
Ja to vyresil takto, sice je to mozna trosku OT ale svym zpusobem je to taky ztiseni disku :-). Material je Audiotec, ale chtelo by to vice vrstev, jelikoz jsou v nem Barracudy 7200.8 (mam dojem) a ty jsou pri swapu slyset. Disky jsou v HDD wbloku od Ertyho, jsou v nem dva a rozdil teploty vody a disku neni vic nez 10°C.
Pro rejpaly, asi to umisteni neni moc idealni, ale na discich nejsou zadna citliva data, je to vicemene herni masina, takze o data strach nemam.
http://resize.like.cz/images/1170074676hdds.jpg
-
Tominek, tak som to skusil, mam to v starej bedni ale vybracie zmizli a fici to jak svedsky motor, dobry napad diky, K+
-
Tak som zistil, ze v Bratislave (centre) jedine miesto, kde maju potrebne prisavky, je obchod s rybickami a akvaristickymi potrebami na Kriznej.
-
Ad odhlucnovaci material do case: me se uplne uzasne osvedcily samolepici bitumenove platy, co se pouzivaji pri profi audioinstalacich do aut napr.
Je to takovy 2mm tlusty samolepici lino tezky jak prase, Kdyz tim oblepite vsechny plechy ve skrini a udelate to poradne, tak je razem po vsech vibracich a vsech techhle neradech. Na middle staci tak 2 metry ctverecni, stoji pribilizne 700,- Jen si davejte bacha na prenaseni, kdyz ty 2m2 do toho kejsu natlacite, tak ma o 10-15kg vic ;D
Nebrat Dynamat, je nepekne predrazenej a odvede stejnou sluzbu jak ty levny.
Dejte googlit "tappajomat".
-
Citace:
Původně odeslal
bitmap
Ad odhlucnovaci material do case: me se uplne uzasne osvedcily samolepici bitumenove platy, co se pouzivaji pri profi audioinstalacich do aut napr.
Je to takovy 2mm tlusty samolepici lino tezky jak prase, Kdyz tim oblepite vsechny plechy ve skrini a udelate to poradne, tak je razem po vsech vibracich a vsech techhle neradech. Na middle staci tak 2 metry ctverecni, stoji pribilizne 700,- Jen si davejte bacha na prenaseni, kdyz ty 2m2 do toho kejsu natlacite, tak ma o 10-15kg vic ;D
Nebrat Dynamat, je nepekne predrazenej a odvede stejnou sluzbu jak ty levny.
Dejte googlit "tappajomat".
ono to od silentmaxu je vpodstate to stejne. ma to navrchu nejakou latku ale v podstate je to hodne tezke lino.
-
a stoji 3x tolko co ten tappajomat, ktory by mal byt dostupny tu http://www.tappaja.com/autohifi/materialy/index.htm ale original nazov to nie je, bohvie co to je v skutocnosti ... zaujalo ma tam ale toto http://www.tappaja.com/autohifi/mate...es/image28.htm bolo by to dobre "finalne" riesenie odhlucnenia ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak vzhledem k velikosti me case by me tam vlezl jen ten odhlucnovaci material a nic dalsiho:-D