XGI X9
http://www.belkin.com/support/articl...=6104&scid=853
Vista Aero to neumi, takze pouze 2D.
Printable View
XGI X9
http://www.belkin.com/support/articl...=6104&scid=853
Vista Aero to neumi, takze pouze 2D.
ted sem nasel ze i Ati neco takovyho ma rozdelaneho -lasso
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=133655
A sakra. XGI...hm, tak to vypadá na nějaký šmejd. Nechám se překvapit, co to tedy bude, ale vnitřně jsem trochu doufal, že to bude aspoň technologicky na úrovni GMA950 i kdyby to mělo být výkonem ještě horší. Je potřeba si vzít fakt, že dneska už nastupujou všude Visty, tak je trochu blbost, aby si někdo svůj notebook pak připojoval na dokovací stanici, kde se deaktivuje Aero kvůli tomu, že to grafika neumí. Ono totiž provozovat Visty bez Aera by se třeba mě nechtělo (kdybych je teda měl, což zatim dlouho nehrozí) - nejde o ty trapný efekty a animace, ale o to, že to vykreslování bez aera je dost zprzněný a neoptimalizovaný (narozdíl třeba od minulých Windows).
X9? To musí být překlep... Existuje XP10 nebo Z9 :-) Z9 je 2D only s 16bit DDR sběrnicí :-)
Tomu překlepu bych se ani nedivil. S Belkinem už mám nějaké zkušenosti a ta jejich podpora je opravdu příšerná, takže tam klidně nakonec může být nVidia nebo AMD/ATI a ani by jim to nepřišlo divný :-).
Asi fakt akorát počkám až to budu mít na stole, ale moc velký naděje si nedělám, že by tam bylo něco použitelnýho. Integrovat tam přitom nějaký nejlowendovější radeon nebo geforce by býval nebyl zas takový problém...ale tady to bude hodně o ceně (každý dolar do kapsy se hodí).
kdyz mas integrovanou grafiku a ne treba X700 tak zapnuti/vypnuti aera ma na baterku minimalni vliv.
Od Windows 2000 bylo vykreslování vnitřku oken akcelerované přes DDraw. Ve Vistách je kompletně akcelerace v Aeru přes D3D. Pokud Aero vypneš, tak to nejede tak jako v XP/2000, ale vnitřek oken se vybresluje bez akcelerace jen přes procesor. Zkus si přetáhnout nějaký okno přes jiný a uvidíš, jak to zanechává "stopy" za sebou, jak je to pomalý.
Jinak Aero jsem měl zatim na každym recenzovaným notebooku letos a že jich bylo ve všech možných velikostech od 4.5" po 15.4".
2swarm: Pokud vim, tak vykreslovani windows rozhrani bylo vzdy (od win95?) akcelerovano pres GDI. Ve Win2k pribyla podpora pruhlednosti a rozhrani GDI+.
A s tema Vistama mi to teda nedela :) Vykresluje se to stejne jako ve WinXP.
Imho zalezi na ovladacich grafiky/grafice, jak se k tomu stavi.
další externí adaptér...
Sunix VGA26x5y
http://ukazto.com/img/sunix.jpg
http://www.cdr.cz/a/21549
co se týká Lassa od ATi, tak se zrovna dnes objevily obrázky dalšího prototypu
Však ano. To jsem taky ani nijak nepopřel. Mluvim o akceleraci GDI.
Ad Visty: teď jsem si přinesl nový HP Compaq 6710b s Vistama a vyzkoušel jsem si tam to vykreslování a je tam přesně to, o čem mluvim. Pro nechápavé dám návod: otevřete si dva průzkumníky a jedním jezděte přes ten druhý (při vypnutém aeru pochopitelně...pokud má někdo problém, kde se vypíná aero, tak klidně taky poradim....pozor na to, že na některých notebookách se při baterii nevypíná aero, ale jen se vypne glass efekt, aby vykreslování nebylo náročné).
Každopádně jsme OT, takže už se k tomu nebudu víc vyjadřovat.
no-X: Tohle vypadá hodně zajímavě, ale je fakt, že s Vistama už by to teď chtělo DX9 už radši na všem. Jinak to ale určitě bude o dost lepší než ten USB adaptér na první straně. Hlavně v ovladačích (i kdyby tam byl stejný čip), protože je to cílený víc na normální použití.
Na vypínání aera slouží zvláštní utilitka, Visty samy o sobě při změně profilu na battery saver vypínají průhlednost. Některé ntb to nepodporují (viz Anduril a HP,atd..) ale to není podstatou. Zkusil jsem to vykreslování při vypnutém aeru a příjde mi to normální. Holt každý má asi jiné oči...
Takže ExpressCard dokynu od Belkina mám doma, tak zkusim napsat pár prvních zkušeností, které jsem od pátku, kdy jsem tuhle věc vybalil, nabral.
Grafickou kartu se mi ještě nepodařilo zjistit, ale je jasné, že žádné XGI X9 neexistuje. Že by zůstala světu výrobcem tak utajena, že o ní ani google nic neví, se mi vážně nechce věřit. První (velmi nestabilní) ovladače však měly VELMI podobný interface jako výše zmíněná USB grafická karta se SiS315. Tím jsem částečně došel k tomu, že je klidně možné, že tam bude buď:
1) čip identický
2) nějaká jeho novější verze
Pokud bych se měl vyjádřit k instalaci a složení. Do expresscard se zastrčí karta, na které je jen konektor pro připojení kabelu. V kartě není žádný čip a je to jen redukce. Druhý konec kabelu se připojuje na přední stranu dokyny, do které tak vede jak PCIe linka, tak i USB port. Na USB port je připojen aktivní rozbočovač, na který je připojeno všech pět vyvedených USB portů, síťová a zvuková karta. Na PCIe linku je připojen PCI most a na něj jen a pouze grafický čip. To je rozhodně asi nejjednodušší řešení pro výrobce. USB zařízení jsou na hotplug připravená, a tak neni potřeba k nim vyvíjet extra ovladače. Stačí jen přidat do zařízení daný čip a použít standardní drivery od výrobce.
http://ukazto.com/img_small/belkin.jpg
ad USB část:
Musim říct, že tady funguje všechno výborně a nemám nejmenší výhrady k fungování všech USB zařízení. Na rozbočovači se snesl s integrovanými zařízeními i USB disk, myš a hybridní TV tuner ASUS U3000. Zvukovka hraje výborně a funguje na ní dobře i prostorový zvuk. Síťovku jsem zatim moc nezkoušel, protože u sebe v pracovně jsem si nikdy nenatáhl síťový kabel za ty roky (vyzkoušim pak jinde).
ad PCI část:
Grafická karta má vlastní drivery, takže se všude hlásí jako "Belkin....". Kvalita driverů je opět žalostná. Předpokládám stejný nebo lepší čip, než který byl v USB grafice. To znamená, že bude minimálně HW podpora DX6/7, MPEG2, Overlay, OpenGL. Ovladače zase neumí vůbec nic z toho využít, takže proti USB grafice přišly jen tyto výhody:
1) PCI je výrazně rychlejší, takže při běžné práci ve 2D (posuv okýnek,...) je všechno v pohodě a sekanost není zas tak znatelná. Horší je to jenom, když si třeba v hodně vysokém rozlišení prohlížíte fotky a nebo děláte jinou činnost, kdy se narád musí překreslit celá obrazovka - pak je totiž vidět, že ta rychlost překreslování je dost slabá.
2) Díky tomu, že je to rychlejší, tak se přidalo dalších pár MB paměti a je možné zobrazit maximálně 1680x1050/1600x1200 při 32bpp.
3) Přibylo DVI. Na dokyně je vedle sebe VGA a DVI-I port. V duchu jsem trochu doufal, že půjde zapojit dva monitory najednou a použít tak rozšířenou plochu s dalšíma dvěma monitorama. Nic takového se nekoná. V manuálu je napsáno, že nemáme zapojovat obě zařízení najednou. Vzhledem k tomu, jak jsou drivery stavěné, tak je jasné, že by to ani nemělo smysl.
4) v případě, že na primární grafice je širokoúhlé rozlišení a na dokynu připojíte monitor neširokoúhlý, tak je možnost, že grafika doplní nahoře a dole černý pruh a použije rozlišení, na výšku vyšší.
Teď bych teda ještě popsal pár negativ/"vlastností":
1) Je dobře, že přibylo DVI, protože kvalita VGA výstupu zůstala stejně špatná jako u USB grafiky. Na analog jsem to zkoušel jen jednou s 1280x1024 a bylo to trochu mázlý. Jak to bude vypadat s 1680x1050 ještě doma vyzkoušim.
2) Identifikace monitoru probíhá při zapojení dokyny do napájení. Při zapojení jiného monitoru je nutné dokynu odpojit z napájení a znova připojit, jinak vám nenabídne potřebná rozlišení.
3) Je fajn, že umí všechna rozlišení jako 1280x800, 1440x900, 1680x1050. V případě připojení monitoru však zobrazí jen základní rozlišení do velikosti nativního + to jedno nativní. Takže při 1680x1050 panelu si prostě nemůžu dát nižší rozlišení se správným poměrem stran. Kvůli tomu je celkem bez šance, že bych si dal klonování na externí monitor, kdy na primární grafice mám interní LCD s 1280x800 a na dokynu je připojený monitor s 1680x1050.
4) Nabízená rozlišení omezuje driver grafiky (ne driver monitoru). Neni tak možnost to nějak snadno obejít. Jednou se mi to povedlo omylem a nabídlo mi to všechny podporovaný a to pak byla krása, protože všechny ty nižší fungovaly přesně jak maj.
To je zatim první seznámení. Udělám nějaký fotky vnitřku a další testy.
EDIT:
Takže jsem na to pustil nějakou diagnostiku (protože tu nemám vhodný šroubovák, abych se dostal dovnitř)... je to XGI Volari Z7
myslite ze bude pouzitelny expresscard (je to PCIe..1x ?? ) pro pripojeni nejaky vykonny grafiky na hry - jak to nektery vyrobci zkousi? nebude to ta sbernice prilis limitovat kdyz tam nacpou jak sem videl 1950XTX nebo treba nejakou 8800GTS?
vidim v tom nadeji pro muj 12palcovy notes s GMA950 ;)
Limitující to samozřejmě bude, ale pořád si myslím, že je reálné čekat výkony mnohonásobně vyšší, než u GMA :-)
V některých situacích to limitovat bude. Na druhou stranu takto znevýhodněná mainstreamová nVidia/ATI by byla pořád ohromným skokem kupředu proti tomu, co se dá najít ve většině notebooků, a nějaký výraznější omezení grafiky bych čekal až v případě, že tam budeme rvát nějaký hi-end.
Já se přiznám, že kdyby mi někdo nabídl expresscard dokynu, kde by byla GeForce Go 8400M, dvě DVI pro dualhead, prostorová zvukovka a spousta USB portů, tak si ji jdu hned koupit, i kdyby stála třeba 5 tisíc.
Uprimne neverim, ze by nekdo tohle prodaval za 5k. Spis tak za 10k a vic.
Podivej se kolik stoji dokiny...
http://notebooky.itek.cz/prislusenstvi-port-replicatory
prvni opravdu neni - tohle je sice trochu jinej segment, ale externi GPU:
http://gizmodo.com/gadgets/graphics/...ros-191187.php
chalani mam na vas jednu otazku uz ked ste taki odbornici..posrala sa mi grafika na notebooku ... diagnostika v servise? "VADNY VIDEO CIP" je tam ATI RADEON 9700 mobility chcekl som kupit novu dosku ale napadlo ma ..nesla by tam USB grafika? ako nahrada za tuto? alebo to musi mat aj povodnu grafu aby sla tato na Usb? mozno blba otazka ale napadlo ma to ako riesienie a podsatne lacnejsie :) ak ma dakdo chut mi odpovedat tak ICQ: 444805483 dakujem
usb grafika nemoze byt hlavny zobrazovac ...
Tak když už jsem rezignoval na Belkina kvůli jeho ubohé grafice, začal jsem se poohlížet jinde. Je jasné, že správná univerzální dokovací stanice bude muset:
1) nemít problémy s kompatibilitou u různých notebooků
2) bude muset obsahovat použitelný hardware (to znamená grafickou kartu s 3D/video akcelerací a nejlépe akcelerací Aero)
3) bude muset mít kvalitní ovladače (to bude problém zejména u grafiky, kde je potřeba nejvít customizovat)
...z toho mi vychází, že se toho bude muset chopit nějaký velký výrobce. V tomhle případě to bude nejspíš Toshiba.
http://www.toshibadirect.com/td/b2c/...?page=dynadock
Trochu jsem se poinformoval a vypadá to velmi slibně. Grafická karta by měla mít už teď nějakou akceleraci s slibuje se i 3D a podpora Aera (takže to vypadá na DX9). Díky akceleraci to pravděpodobně snese i obyčejné USB 2.0.
Až to bude dostupné i s driverama na 3D, tak si to hned vezmu na testy.