-
Re: Jaký odpor použít na snížení otaček?
A misto toho teplotniho odporu co je treba na Arctic 80mm Case fanu, pokud jste nekdo zapojoval, jaky velky odpor tam dat na nejake minimalni otacky ?
(rozumim tomu dobre, ze kdyz ten odpor usmiknu a draty zkratuju, vetrak pujde na plny vykon) ... mam totiz ten problem, ze mi staci minimalni pruvan, ale mym vetrackum trva treba 1/2 hodiny, nez prestanou pistet a roztoci se (tj nez se ten odpor zahreje).
Hm... to je stejne divne... jsou ty termoodpory zapojene seriove ci paralelne k vetracku ? Pokud by byly seriove, tak by pri zvysovani teploty rostl? odpor -> nizsi vykon vetracku ? A pokud paralelne, tak to zase nevidim dobre s tim zkratovanim :-) ?
Asi to budu muset najit, ci rozebrat, pokud nekdo nevite. Hlavne tu pribliznou hodnotu toho odporu.
-
Ja jsem nameril 16kOhm pri pokojove teplote a 6kOhm pri cca 50°C. Jinak netusim jak je to zapojeni, protoze ten odpor je pripojenej primo na tech 12V, ale nejak bokem. Na odporu jsem nameril jenom cca 7V a 2mA proud. => Nekde jsem neco promeril. ALe odporum bych veril. Ty jsem meril v odpojenym stavu.
-
Citace:
Původně odeslal Camillek
To si delas srandu :?
1. v serii, vetraky se budou tocit pomalejc. O tech 12V se musi vetracky podelit.
2. vetraky ti pojedou na 12V. Tedy plna rychlost.
Ja som asi uplny debil lebo ti vobec nerozumiem, pretoze som zapojil vetraky presne tak ako som nakreslil v prvej scheme (co som si myslel ze je seriovo) a fucali rovnako silno, tak som tam dal treti a potom este aj stvrty vetrak - vsetky za sebou na jednu 12 vetvu a stale fucali rovnako silno. Teraz mam vsetky styri na 5 V (prehodil som zlty s cervenym kablikom na molexe) a konecne idu tichsie.
-
Ked ich zapajas vsetky medzi 12V a GND, tak to je PARALELNE a mozes ich tam zapojit kludne aj 50, stale to pojde rovnako (pokym to zvladne zdroj).
-
1 Příloh-a(y)
urob si regulator a mas pokoj je to jednuduche a nastavis si ako ty chces
a k tomu co ste tu rozoberali tych 7v nic sa zidnemu hw nestane je to jednoducha elektrika skladanie zdrojov +12V-5V=7V
a je to na 100% bezpecne predavaju sa aj redukcie od zalmanu na tento sposob
ale ja by som ti radil urob si ten regulator
-
Citace:
Původně odeslal ripptor
Aky je teda rozdiel medzi zapojenim vetrakov seriovo a paralelne?
OMG, prece kdyz mam neco paralelne, tak mam na kazde vetvi porad stejny napeti, tzn, za kdyz budu mit X vetraku paralelne, kazdy z nich pojede na plno.
Pokud to bude v serii, napeti na vetvi se rozdeli a vetraky se zpomali...
-
paralelne =
napetie je vsade konstantne rovnake ako pri napajami
prud sa deli do vetiev s hlavneho napajnia
seriove=
napetie sa deli s hlavneho zdroja
prud je vsade konstantny ako pri napajani
-
Citace:
Původně odeslal svicak
paralelne =
napetie je vsade konstantne rovnake ako pri napajami
prud sa deli do vetiev s hlavneho napajnia
seriove=
napetie sa deli s hlavneho zdroja
prud je vsade konstantny ako pri napajani
jenom bych pridal edit, ze u serie se napeti deli z napajeciho zdroje na prvcich ve vetvi, ne mezi jednotlive vetve. Kdyby to nekdo zase chapal po svem ;)
-
Citace:
Původně odeslal ripptor
Aky je teda rozdiel medzi zapojenim vetrakov seriovo a paralelne?
1.
ZDROJ 12V-----vetrakA-----vetrakB
2.
ZDROJ 12V-----vetrakA
|
|
|
vetrakB
Vacsina vasich odpovedi mi nepomohla, pretoze vzorceky s napatim, prudom a odporom mi uz davno z hlavy vyfucali. Jedine Rainbow mi dal ako tak zrozumitelnu odpoved.
Quotujem sam seba aby som si aj odpovedal (ako laik laikovi). To co je nakreslene v scheme nie je seriove a paralelne zapojenie. Obe su paralelne, len inym sposobom, takze v oboch pripadoch budu fukat vetraky naplno.
-
Ty obrazky trochu dokreslim, aby to bylo opravdu jasne :)
1.
Kód:
ZDROJ 12V-----vetrakA-----vetrakB-----GND (zem)
Tak tohle je seriove (podobne seriove vyrobe). NADSAZKA! Pracovnikovi prijde pod ruce vetrak A, ten roztoci a samozrejmne se tim unavi. Tudiz na vetrak B mu zbude min sily. Pracovnik je vsak inteligentni a sily si spravedlive rozvrhne. => oba se toci pomaleji.
2.
Kód:
ZDROJ 12V-----vetrakA
| |
| |
| |
vetrakB--------GND (zem)
Tak tohle je paralelne (podobne paralelnim svetum :)) bezi nezavisle na druhem. NADSAZKA s pracovnikem! Jsou DVA pracovnici, a kazdej tedy vyda veskerou energii prave na ten jeden vetrak. O tom, ze existuje nejakej druhej vetrak vubec nemusi vedet. Jsou-li oba pracovnici stejne zdatni, pak se i vetraky toci stejne rychle.
-
Citace:
Původně odeslal ripptor
Vacsina vasich odpovedi mi nepomohla, pretoze vzorceky s napatim, prudom a odporom mi uz davno z hlavy vyfucali. Jedine Rainbow mi dal ako tak zrozumitelnu odpoved.
Quotujem sam seba aby som si aj odpovedal (ako laik laikovi). To co je nakreslene v scheme nie je seriove a paralelne zapojenie. Obe su paralelne, len inym sposobom, takze v oboch pripadoch budu fukat vetraky naplno.
Poradim ti uplne bezpecne.
Pokud u ventilatorů spojis cerny s cernym a cerveny s cerveny a pripojis je na zdroj,jsou spojeny paralelne a pobezi oba na 12V
Pokud pripojis cernej ke zdroji,cervenej k cernymu u druhyho ventilatoru a cervenej druhyho ventilatoru do zdroje,mas ventilatory zapojeny seriove a pojedou oba na 6V
-
http://www.tntrade.cz/central_db/upl...nto4pin%20.jpg
hmhmhm, já myslel že tady toto zapojení není 100% bezpečný...
-
Ale kdyz je poptavka :). Zajimalo by mne jestli k tomu davaj letacek, ze nezodpovidaji za skody...
-
Citace:
Původně odeslal Camillek
Ale kdyz je poptavka :). Zajimalo by mne jestli k tomu davaj letacek, ze nezodpovidaji za skody...
Co je na tom nebezpecne pre HW??? Vies to nejak vysvetlit, lebo pokial dobre rozumiem tomu obrazku je to uplne v poho. Krasnych 7V bezproblemov. Vec druha, keby to nebolo na 100% bezpecne tak by to asi nemohli predavat ...
-
To Jarko: Tak te nevim co si mam o tobe myslet. To ze se to na foru resilo x^2-krat. To bych mozna polknul. To ze nejsi schopen si prohlidnout ani aktualni a navic KRATKE vlakno... https://4um.overclocking.cz/showthread.php?p=564469
HLEDEJ driv nez se zeptas.
-
Citace:
Původně odeslal Camillek
To Jarko: Tak te nevim co si mam o tobe myslet. To ze se to na foru resilo x^2-krat. To bych mozna polknul. To ze nejsi schopen si prohlidnout ani aktualni a navic KRATKE vlakno...
https://4um.overclocking.cz/showthread.php?p=564469
HLEDEJ driv nez se zeptas.
Prezrel som si celu diskusiu a az potom sa vyjadril. Predtym som sa ale este poradil s kamosmi co maju skoncenu elektriku ... a povedali mi ze je to uplne OK. Tak nechapem ako to moze znicit hardver ... preto som sa opytal. Nech to tu niekto vysvetli. Cim to moze zicit HW ... Najprv som cital a radil a a spotom pisal ... :?
-
Ano, na skolach sa uci vselico, akurat je to casto odtrhnute od reality.
Co sa stane, ked vyskratujes ten konektor?
Zober si 10 roznych zdrojov, zapoj tam takto ventilator (a nic ine) a skus zapnut. Kolko z nich bude bezat?
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ano, na skolach sa uci vselico, akurat je to casto odtrhnute od reality.
Co sa stane, ked vyskratujes ten konektor?
Zober si 10 roznych zdrojov, zapoj tam takto ventilator (a nic ine) a skus zapnut. Kolko z nich bude bezat?
OK, takze moj predpoklad je (ked uz vyrobca tejto srandy co "nici" pocitace to uvideol na trh) ze na zadnej strane obalu bude popis zdrojov ktore to vydrzia a na ktore to pre zmenu nevydrzia :D :D :D
aaale chodte ... ktory somar by toto schvalil keby to malo robit neplechu??? Ja teda urcite nie. Bud to ide vsade dobre alebo to nikdy nevydam (ved by som si tym s*al do vlastnej huby keby to malo nicit zdroje). To ako keby Asus predaval maticne dosky, v ktorych sice pojdu P4 uplne v pohode no ked tam date Celerona tak vam moze a nemusi zhoriet doska (snaha o nejaky "priklad") ... tak skusajme veselo vsak??? Snad mi rozumiete co sa tu snazim povedat.
-
Takze podla tej tvojej teorie neexistuju dosky a zdroje, ktore za pol roka skoncia nefukncne s nafuknutymi kondenzatormi, software od M$ je kvalitny a v hypermarkete si kupis kvalitne vyrobky.
-
skusil jsem píchnout větrák mezi 5 a 12V u zdroje z PC Compaq a okamžitě zareagovaly ochrany zdroje a vyply jej takže je to ošemetné....jo a pokud dáváte odpor do série s větrákem tak silně doporučuju za ten odpor(k větráku) dát kondík(já dal 220uF/aspoň 16V hodnota není kritická....tenhle se mě zrovna válel na stole) u ArcticFanu12 to zcela eliminovalo bzučení které se objevovalo při snížení napětí odporem
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Takze podla tej tvojej teorie neexistuju dosky a zdroje, ktore za pol roka skoncia nefukncne s nafuknutymi kondenzatormi, software od M$ je kvalitny a v hypermarkete si kupis kvalitne vyrobky.
Existuju.
Ak sa na to pozriem z tvojho pohladu tak mas recht. A ani neprotestujem, suhlasim. No popravde nepaci sa mi to. Mas pravdu su dosky co odidu po polroku s nafuknutymi kondikmi. Ale tie dosky boli pretestovane a boli funkcne kedsli na predajny pult. Kdezto tu ako je pisane nado mnou to to nefunguje vsade. A to si uzivatel ako ma zistit ze ci mu to pojde? Vzdavam to.
-
Jednoducho povedane - predavaju sa smejdy, tak treba vsetko kontrolovat a preverovat.
-
To o com sa teraz bavite sa tyka aj mna, ked mam zapojene 3 vetraky na vetve kde som prehodil cerveny kablik so zltym aby som ich spomalil? Hrozi mi nebezpecie?
-
To mas zapojene normalne na 5V, takze nic. Hrozi ti akurat to, ze takto "upraveny" konektor (ak to mas takto vyvedene na molex) zapojis do disku alebo niecoho ineho a odpalis ho.
-
To:jarko zatim se bavite nakolik je osemetne zapojeni vetraku na 7v pokavad vse funguje,jakej to bude mit vliv na kondiky ve zdroji,na prepetovou ochranu atd.Ale zkus se zamyslet nad tim,ze kdyz se vetracek poroucha tak ty vetve/12 a 5v/budou spojeny naostro.Co to asi udela s komponentama ktery budou na te same vetvi ze zdroje nez se ten zdroj vypne???
P.S.Primecooler ma v nabidce peknou redukci z molexu na 4x 3pin,z toho 2x 5v a 2x 12v.Naprosto bezpecne reseni za nejakych 30-40kc.Ranbow ma totiz uplne pravdu:uz vidim jak na upraveny molex zapomenu a po mesici ho strcim do neceho jineho!