Tak to asi byla opravdu dobra serie - taky mam Manli R9000 :-)
Poridil jsem si panel s rozlisenim 1920x1200 a obraz je porad super. Bohuzel se mi ted dost prehrejva a moc mu nejde HDTV, takze ho budu muset nahradit...
Printable View
Tak to asi byla opravdu dobra serie - taky mam Manli R9000 :-)
Poridil jsem si panel s rozlisenim 1920x1200 a obraz je porad super. Bohuzel se mi ted dost prehrejva a moc mu nejde HDTV, takze ho budu muset nahradit...
Vím, že jsem ji kupoval ještě někomu jinému, ale už to nebylo ono. Ta původní měla zelené PCB a pasivní chladič. Nová měla aktivní chladič, barvu PCB si nevybavuju (možná černá?), ale s jisttou vím, že výstup ostrý neměla...
Hej, cierne... A tie povodne boli referencne vyrobene Sapphire-om pre ATI... a rozdane vsetkym partnerom aby nebol launch "paper"...
Pochopil jsem, proto jsem psal, že i v tohle jsou rozdíly. A jinak souhlas, o barvách se nemá cenu bavit, ATi a Matroxy fungují out-of-box, s nVidiemi mám problémy i s kalibrační sondou (!). Přestože je to zřejmě ve většině případů problém ovladačů, tak to bohatě stačí, horší Win ovladače než má nV je těžko si jen představit.
Jinak na tyhle Matroxy si počkám, jsem na to zvědavý - pro moje potřeby by to mohlo být vhodné řešení.
Že jsem tak smělý. Pouč mě prosím, jakým způsobem byl ten 2D obraz odlišný. Jak to myslíš tou ostrostí? Kde se ty barvy lišily? V jakých programech? Při jakém nastavení.
Plácnutí do vody mě vážně nezajímá a nic takového, co píšeš, jsem nezaznamenal. Pokud své tvrzení podložíš i nějakým článkem na aspoň trochu důvěryhodnějším serveru, tak to bude úplně nejlepší.
Ty rozdíly byly patrné všude, včetně prostého desktopu. Pokud jsi to sám nezaznamenal, tak máš buď štěstí na lepší grafiky a nebo jsi jedním z mnoha šťastlivců, kteří to nemusí řešit. U barev nevím, co řešit - z několik posledních let jsem neviděl nVidii, která by out-of-box neukazovala haluze a na třech kusech jsem si v poslední době potvrdil, že je problém je nastavit i s kvalitní sondou - nastavení v ovladačích se chová zcela nestandardně a nepochopitelně.
Tady není řeč o žádných článcích, ale o zkušenosti, pokud je potřebuješ, zkus si je najít, pokud máš nV a jsi spokojený, tak buď nadále. Nakonec to snad někde funguje (ale já to neviděl), přece nemůže být tolik barvoslepých uživatelů.
Matroxu jakozto byvaly majitel (stale mam G550, ale nepouzivam) stale fandim, ale naposledy si to u me pokazili spatnou kvalitou ovladacu. V dnesni dobe, kdy Intel i AMD uvolnili kompletni specifikace na zaklade kterych pisi vyvojari drivery, bych neco podobneho cekal i u Matroxu (nVidie je konzervativni, ani se nedivim, ikdyz neco malo se taky deje). Na oficialnich strankach jsou ovladace jen pro Windows. Snad to nedopadne jak u Parhelie, kde existovaly jen ovladace od vyrobce a navic katastrofalni kvality. G550 a starsi mely specifikace otevrene a SW podpora byla bezproblemova (tehdy jako jediny vyrobce grafickych adapteru).
Upřímně pochybuju, že by o tom nikde nikdo nenapsal, kdyby to byla taková pravda.
Osobně grafiku NVIDIA nemám, ale hodně mi toho prochází pod rukama a schválně jsem si ráno vzal dva notebooky s digitálním výstupem - jeden grafika Intel a druhý (vypůjčený) grafika NVIDIA. ATI tu teď nemám. Oba dva notebooky jsem připojil k LCD panelu Samsung SyncMaster 215TW (S-PVA, 3x8bit) -oba přes DVI- a na stativ položil foťák Canon EOS 30D s makroobjektivem (optickou sondu doma fakt nemám).
Jako obrázek jsem použil printnutou plochu jednoho z notebooků, kterou jsem ve fullscreenu otevřel na obou (vyfotil jsem to schválně rychle za sebou, aby se mi neprojevil pohyb mraků venku). Koukám tu na to a vypadá to barevně úplně identicky (ale jako opravdu nevidim rozdíl). Oba mají defaultní hodnoty barev (tj. není tam žádná kalibrace pomocí vektoru, že by se něco přepočítávalo).
Nevim, jestli mám fakt takové štěstí, ale moc se mi to nezdá. Oba to jsou ThinkPady a oba měly monitor připojený do DVI ve stejném advanced mini-docku, takže rozdíl jen v GPU. Až budu mít doma něco s ATI, tak vyzkoušim i tu, ale ve 2D při default barvách vážně žádný rozdíl barev nečekám (hmmm... zajímavý nápad na článek na blog).
A teď nějaká teorie: obraz složený v paměti grafiky (/paměti systému) se při vykreslení prožene nějakým vektorem symbolizujícím křivku barevné kalibrace (při standardním nastavení se v tomto kroku nic nezmění) a následně se TMDS trasmitérem "přeloží" pro sériový přenos po DVI kabelu (najednou se vždy přenáší jeden bit z každé složky). Uvnitř DVI je barevný signál přenášen plně digitálně a každá složka ta má dva své vodiče (u dual-link je to samozřejmě dvojnásobek). Signál tak z paměti přejde nezměněn.
Jednoduchý příklad: Zaměřím se na jeden konkrétní pixel, který má hodnotu, dejme tomu, RGB 200:200:000. V paměti je takový pixel uložen jako posloupnost 24 bitů: 11001000:11001000:00000000 (ve 2D tohle stejně počítá procesor a ne grafika). Na výstupu se použije kalibrační vektor, který při default nastavení bude mít pro 00000000 hodnotu 00000000 a pro 11001000 hodnotu 11001000 (tedy žádná změna). V tuto chvíli jde do TMDS opět stejná hodnota 11001000:11001000:00000000, která je postupně bez dalších úprav rovnou odeslána pomocí nějaké modulace do monitoru.
No a teď malá otázka: jakou hodnotu bude mít tento pixel, až dorazí do monitoru? Sám si odpovím: 11001000:11001000:00000000 ...tak a teď už je jen na monitoru, jak s tím naloží, jak má kalibrované barvy atd. Jediný případ, kdy se mohou barvy lišit, by byla provedená nějaká složitější kalibrace, kterou už pak každý čip může nějak jinak aplikovat. Rozdíl samozřejmě může být i ve 3D (což ani nikdo nezpochybňuje).
Ad rozdíl v ostrosti... no to byl doufám jenom vtip. Digitální časování DVI problémy vážně nemá. Ostatně i proto jsou při vstupu DVI na monitorech zakázány volby nastavení časování, protože nemají žádný význam.
swarm:
Nie kazdy pouziva LCD... A kolko CRTcok ma DVI? ;)
Taky jsem nepsal, že o tom nikde psáno není, psal jsem jen to, že já se v tom vrtat nemusím, protože jsem si toho dost odzkoušel sám (bohužel) a že si články můžeš najít. Minimálně srovnávací testy se subjektivním hodnocením kvality 2D tedy bezpochyby najdeš.
Ten tvůj modelový případ neumím posoudit, nicméně můžeš si být jistý, že když to už nevidíš okem, tak sondou to naměříš. nV skýtá jiné lahůdky, zkus si vzít sondu, tři počítače s třemi nV grafikami s fresh instalem a měř, budeš koukat (např. na to, že reálná gamma vypadá být tvořená náhodně a taky jí ovlivní jakákoliv úprava nastavení 2D v ovladačích, nadto často opačným směrem, než by člověk čekal, atd.). Jinak co se týče notebooků, tak moje Quadro360M se chová stejně hovadně, nakonec bych byl možná radši, kdybych měl v notebooku nějakou Intelku ...
Jinak abychom si rozuměli - já se nechci konfrontovat s uživateli nV, nechci se snažit o nějaké "obecně platné" závěry a ani svoje zjištění nějak zvlášť ventilovat nebo podporovat. Prostě nechci s tím trávit čas, protože to leda povede k tomu, že mi bude každý druhý vysvětlovat teoriemi, jaká to je kravina, přitom pro svoje potřeby závěry mám a dostatečně ověřené. Kdybych chtěl takhle něco tvrdit a obecně zpochybňovat nV, musel bych si s podklady dát sakra víc práce a nic bych tím přitom nezískal.
Tak zpět ... Jsem zvědavý na Matrox. :)
PiT: Ale no tak ;-). Já reagoval čistě na tohle: http://4um.overclocking.cz/showthrea...151#post812151
Různou kvalitu přes VGA samozřejmě ani v nejmenším nezpochybňuju a myslim, že tu není nikdo takový, kdo ano.
Má jen DVI-A, takže je to normálně analog stejně jako VGA. Tyhle monitory jsou fajn. Já to používal s DVI-VGA kabelem, abych mohl přepínat rychle dva vstupy z různých počítačů.
mno jo ale kde ten kabel sehnat:( ja ho shanel asi pred rokem a nic :((( takze mam jenom Dsub
prave kvuli druhymu kompu by se me to hodilo :)
tak ted sem nasel tohle, je to ono?
http://www.suntech.cz/produkt/55914/...-MD15HD-5m.htm
První testy a obrázky M9125
http://www.abload.de/img/m9125m0ua.jpg
Ale jsou trochu "jiného" charakteru, než by bylo pro neherní kartu vhodné. Grafický čip podporuje minimálně SM3.0, jeho výkon se ale zdá být nižší, než u původní Parhelie z roku 2002. Novinkou je ale právě podpora přesahující SM2.0 potřebný pro provoz aera ve Vistách. Pozitivní je, že Matrox nabízí dvě verze ovladačů: bohužel - ta která podporuje Aero, je ve 3D asi tak o 20-30% pomalejší.
Výkonem je karta tak na 30-50% úrovně současného nejnižšího low-endu, takže na hry se zdá být stejně "vhodná", jako integrovaná řešení od Intelu.
Výsledky z her a SPECviewperf 10 zde:
http://www.forum-3dcenter.org/vbulle...58&postcount=1
Je ta karta necim zajimava? Tj. bude schopna nabidnout cokoliv navic nez libovolna konkurence?
Slibovali quad-head, ale jak to má být realizované, to nevím. Podle webu tahle verze podporuje jen dual-head a quad umí až 9140.
Kde se pak bude pohybovat cena?
No Matroxy byly pro normalni 2D usery zajimave hlavne kvalitou obrazu - coz v dnesni DVI dobe uz trosku postrada smyslu.
BTW: ve svem pracovnim pocitaci na dilne mam Matrox G450 DualHead PCI - zabugovanosti driveru mozna prekonava i rane drivery na rane Ati cipy (Rage II atd.)
Ironii sem pochopil - chtel sem spise souhlasne reagovat na druhou cast tveho postu :oops:
ono kedysi bol matrox znackou s velkym "Z" a v 2d nieco znamenali. Teraz ako si sam povedal s DVI je uz troska pase.
Vid tato karta 8k (predpokladam Kc) dualhead s velmi podpriemernym vykonom.
Fakt jedine co za tu cenu dostanes je asi nalepka na case Matrox.
edit: jedine co mozeme, je uz pravdepodobne len spominat na zaslu slavu.