Re: Jakou EVF zrcadlovku??
Citace:
Původně odeslal
sx02
Jan555: Nejen zkoumanim MTF a dokonalosti fotek je clovek ziv ze. ;-)
No právě, proto se nebavím o papírových parametrech a spol., ale o tom, že prostě takhle brutálně zašuměné fotky na nejnižším ekv. citlivosti jsou těžko omluvitelné. Když jsem se podíval zběžně na svoje fotky např. z pár let staré Minolty A1, tak jsou v tomhle ohledu nejméně o třídu výš a to je na pováženou. To se pořád nebavíme o dynamických rozsazích a dalších, velmi důležitých parametrech a možnostech foťáku.
Mimoto jsem jeden z těch, kteří nikdy nezpochybňovali specifické výhody EVF, ale pokud se bavíme o pořizovací ceně blízko 20 tisícům, tak tam imho existuje jediný schopný EVF foťák, Sony R1. Zkrátka pochopím i dnes koupi malého EVF v kategorii do 10K, nepochopím a vřele nedoporučuji pořízení např. FZ-50, poměr cena/výkon je příšerný a návratnost investic při dalším prodeji velmi špatná.
Ale jo ja vim jak to myslis. Ostatne ja sam jsem byl velkym propagatorem R1 a kdyz tu bezel flame tak jsme za ni stal. Jenom jsem tim chtel upozornit na to ze lide kupujici evf maji zcela jine priority. Ostatne jsem je uvadel. Tezko vysvetlis cloveku ktery je zvykly fotit pres displej a na automat (muj otec) ze s mene komfortni (pro nej) zrcadlovkou mu pravdepodobne budou vychazet lepsi fotky.
A to mluvim opravdu z cerstvy zkusenosti bo jsem se mu minuly tyden snazil vysvetlit proc jsem vyhodil dvojnasobek penez nez on za FZ-20 a pritom to ma "mensi zoom, zadnou stabilizaci, neda se fotit pres displej a svetelnost (tomu stejne nerozumel) horsi." A tohle je pristup klasickeho uzivatele ktery chce fotit jen tak.
Pro tyhle lidi je fakt sum druhotnej navic - evf je kategorie imo 10-15k... Vyse jsou to jenom nejake extremy a ty clovek nemuze brat uplne vazne. Proste at ten fotak bude sumet jakkoliv - fotky do formatu rekneme A5 v beznym fotolabu budou stejne hezky a libivy...
Co se tyka hruznosti sumu nekterych fotaku (mame doma taky TZ-1 a co z toho leze je spise komedie) v tom jsme urcite za jedno ale musis se na to divat optikou beznyho franty uzivatele, tomu je to fakt jedno ;-)
Btw: Co se tyka budouciho prodeje - v thele kategoriich je to srdecne jedno. Tady ty ceny nezastavis a imo nebude takovej rozdil jestli koupis fotak za 18 a prodas ho za dva roky za 7 nebo (muj pripad) koupis za 13 a pripadne prodas za 3k. Navic na tohle nikdo nemysli. Pripad A1 je dost specifickej a nemuze se z nej zobecnovat - ta si udrzela vysoky renome (a cenu) dost dlouho, to ale neni pripad jinych typu a znacek.
Citace:
Původně odeslal
jan555
...a pak si ještě jednou rozmyslete, jestli nová DSLR s 2 objektivy o max. pár tisíc dráž, nebo lehce použitá za zhruba stejnou cenu, nebo levněji, není "náhodou" lepší investicí.
OT: Moje příjmy nejsou takové, bych si mohl dovolit koupit kvalitní DSLR, k tomu minimálně 2 - 3 kvalitní objektivy (normální, tele - to osobně používám dost, kvůli toho jsem si koupil UZ EVF a případně makro). A myslím, že podobně je na tom spousta jiných lidí... btw. těch "pár" tisíc dráž bych chtěl vidět... /OT
Citace:
Původně odeslal
sAd
OT: Moje příjmy nejsou takové, bych si mohl dovolit koupit kvalitní DSLR, k tomu minimálně 2 - 3 kvalitní objektivy (normální, tele - to osobně používám dost, kvůli toho jsem si koupil UZ EVF a případně makro). A myslím, že podobně je na tom spousta jiných lidí... btw. těch "pár" tisíc dráž bych chtěl vidět... /OT
Myslim, ze Olympus DZ Kit bude PODSTATNE lepsia a dlhodobejsia investicia ako lubovolny EVF kompakt.
Citace:
Původně odeslal
PiT
Myslim, ze Olympus DZ Kit bude PODSTATNE lepsia a dlhodobejsia investicia ako lubovolny EVF kompakt.
ja ted taky resim prechod z EVF na nejaky zacatecnicky DSLR. Ale EVF ma vyhodu, ze nemusis menit zadny objektivy-proste vytahnes a fotis, to je na tom to krasnyho. Me muj EVF fakt maximalne vyhovuje, ale sum pri ISO200 (400 to se uz neda pouzit) a dalsi neduhy me fakt stvou. Proto ted cekam jak na tom budou novy EVF (panasonic FZ50 a Fujifilm S6500fd). No uvidime az budou nejaky recenze. Jinak planuju Olympus E-500 DZK
Citace:
Původně odeslal
PiT
S tím souhlasím a nepopírám to. Jenže můj fz7 stál 10k Kč a oly E-500 DZ kit stojí 22,5k Kč (obojí s dph). A to je ten hlavní a podstatný problém. Ale konec OT, do tohohle threadu to nepatří...
jeste se ke vsemu pridam se svym pohledem... foceni me zacalo bavit co otecko vytahl svuj stary filmovy canon a delal s nim pekne fotky z dovolene... mnohem vice me to zaujalo kdyz jsem si konecne mohl dovolit digital... zjistil jsem ze foceni neni jen namireni automatu nekam... a tak prisel cas nalepsi... koupil jsem si kvalitnejsi digi s ultrazoom a zacal delat pokusy na manual... ted prislo dalsi stadium a tak je narade EVF verim ze za rok ci dva dojde i na najakou zrcadlovku a pak dalsi a dalsi objektivy...
pokud to cloveka opravdu bavi, tak vzdy na to co potrebuje nasetri... jsem studen vydelam si neco malo pres rok a vic o prazkach tak mi nikdo netvrdte ze "POKUD TO OPRAVDU CHCES" tak to co chces nejakym zpusobem dosahnes...
Jinak FZ-20 jako 3stadium meho foceni opravdu dobra volba... umi v rychlosti automat ale daji se s tim delat i kvalitni fotky...
tak tady mame dalsi novinku co se za par tydnu objevi na trhu:
http://www.digimanie.cz/art_doc-EA07...5003AFD4B.html
pETSaa:
Za tie prachy, co si nasypal do UZ a teraz vrazis do EVF, si mohol uz dlho mat
Olyho so slusnou vybavou
Nikona s obstojnou vybavou
Canona so zakladnou vybavou
Citace:
Původně odeslal
PiT
pETSaa:
Olyho so slusnou vybavou
no asi si necham svuj EVF a zkusim dokoupit olympus E-300 DZK, pak uvidime jaky to bude:-) Dam pak vedet jaky to je s ISO/kvalitou fotek apod v porovnani s EVF.
Citace:
Původně odeslal
PiT
pETSaa:
Olyho so slusnou vybavou
:-) to je nesmysl... kdybych si nikdy nic nekoupil tak dnes muzu mit BMW... to nejde takhle brat...
Citace:
Původně odeslal
pETSaa
:-) to je nesmysl... kdybych si nikdy nic nekoupil tak dnes muzu mit BMW... to nejde takhle brat...
To nie je nezmysel. Ja sam som isiel z kompaktu rovno do zrkadla a nelutujem toho.
Sam tvrdis, ze zrkadlo si casom kupis, tak nevidim dovod sypat prachy este do EVF... snad jedine pohodlnost. Vystup zo zrkadlovky je nutne aspon minimalne upravovat.
Citace:
Původně odeslal
PiT
To nie je nezmysel. Ja sam som isiel z kompaktu rovno do zrkadla a nelutujem toho.
Sam tvrdis, ze zrkadlo si casom kupis, tak nevidim dovod sypat prachy este do EVF... snad jedine pohodlnost. Vystup zo zrkadlovky je nutne aspon minimalne upravovat.
duvod je ze na to jeste nemam zkusenosti.... jdu postupne... a ted me to stalo 4k coz neni tak velka investice...ten prechod
Citace:
Původně odeslal
pETSaa
duvod je ze na to jeste nemam zkusenosti.... jdu postupne... a ted me to stalo 4k coz neni tak velka investice...ten prechod
4k se dá, sám jsem šel cestou kompakt, EVF, lepší EVF a pak zrcadlo, ale dnes už mě trochu mrzí ty mezistupně, kdy jsem byl na svých fotkách limitovám technikou a znovu je už nikdy neudělám... :(
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
ale dnes už mě trochu mrzí ty mezistupně, kdy jsem byl na svých fotkách limitovám technikou a znovu je už nikdy neudělám... :(
Svatá pravda, o tohle běží v neposlední řadě.
jsem zatim ve stadiu kdy dobre fotky nedelam... hlavne problem s kompozici takze me technika rozhodne nelimituje... ale proste nebudu skakat na Ferrari kdyz mam ridicak na mazdu 121 s automatem :-)
nekterym lidem by se to mohlo hodit pri rozhodovani:
PANASONIC DMC FZ50
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/