Ja som mal, lenze ten backup bol prave tento qmail... Teraz by som to teoreticky mohol nastavit znovu.Citace:
Původně odeslal Jezevec
Printable View
Ja som mal, lenze ten backup bol prave tento qmail... Teraz by som to teoreticky mohol nastavit znovu.Citace:
Původně odeslal Jezevec
11-tisic rejected za den - pekne...
Tak to je hodne huste... tady ten muj mail gateway prijima asi 10 domen pomerne dost znamych a mam tam za den jen 7000. A to jsem si rikal ze je tam hodne spamu...
Ale pomer pocet spamu na normalni zpravu to mas fakt hodne spatny - ja mam na 1 prijatou zpravu 7 rejectnutych spamu, ty mas tem pomer skoro dvakrat vetsi.
no vzhledem k tomu kolik mu tam chodi zprav tak se to jako klasicky mailserver moc nepouziva...spis je to odesilaci...to se pak dela skore :)Citace:
Původně odeslal Marty
ja mam cca 4k prijatych mailu, k tomu cca 10k odmitnutych + cca 1-2k spamu odfiltrovanych...sem hodim nekdy taky info...
takze koukam ze mi s mym problemem nikdo nepomuze, hm, tak zrusim sekundarni MX, protoze ty same zpravy se generuji od zprovozneni relaye i na primarnim MX :?
btw: jak nainstalovat 2.3 Postfix, kdyz nema veskere zdrojaky v baliku ? :/
Ono je to webserver, mailov je tam len par. A tie masove odosielania su suhrny sprav. Mozno sa ten spam tak rozbujnel preto, ze ten qmail vsetko preberal... Hadam to bude pomaly klesat...
Airwolf: no s tym sa na dialku pomaha tazko - musis sledovat, co presne to robi...ked uz nic nepomaha, tak zachytavat celu komunikaciu na porte 25 a pozerat, co sa tam robi
postfix 2.3 - v dokumentacii o tom nahodou nieco nie je?
[edit]
Prave som to skusil v Slackware - stacilo nainstalovat db44.
Na efektivni snizeni spamu docela dobre funguje postgrey - implementace greylistingu do postfixu. Pomerne dobre funkcni. apt-get install postgrey :)
http://isg.ee.ethz.ch/tools/postgrey/
Jeste jsem to ale na tuhle gateway neaplikoval, ale uvazuju o tom.
Jinak ten muj server skutecne jen prijima, odesila se pres jinej...
aha takze to chce libdb4.3-dev...Citace:
Původně odeslal Rainbow
bohuzel s ohledem na zavislosti je to prekerka :confused: jen upgrade web serveru s postfixem 2.3 by znamenalo odstraneni "40" baliku, upgrade "63", instalu "22"...no co dodat ?
zde priklad dalsiho mozneho "upgrade"
:eek:Kód:The following packages will be REMOVED:
base-config initrd-tools kernel-image-2.6-686 kernel-image-2.6.8-11-em64t-p4-smp kernel-image-2.6.8-12-em64t-p4-smp kernel-image-2.6.8-2-686
kernel-image-2.6.8-3-686 kernel-image-2.6.8-3-686-smp postfix-tls
No dependency hell... Ja do Debianu radsej nerypem a pouzivam len oficialne baliky.
No on je Airwolf ve svych postupech obcas trosku sverazny :) ostatne, vyzkouset by si to mel kazdy... ja to jednou zkusil, ten server prekvapive jeste porad jede a dokonce i funguje, ale stalo me to hodne usili ty dokompilovany veci vyjebat pryc a uvest to do stavu kdy tam fungoval zas normalne apt-get.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Marty neboj, zavislostem neverim ani levou zadni, jak to neni stable nebo je to zavisle na unstable, ruce pryc, pokud to nejde snadno :cool: bezi to, bezi to, nac se v tom hrabat. kazdopadne 2.3 pada, timpadem sekundar MX brzo padne taky, nehodlam si mailservery s*at nejakymi nesmyslnymi maily, ktere tam vznikaji bez meho vedomi. Apt-get me uz jednou poucil, jak je bez nej Debian jak neschopne mimino :DCitace:
Původně odeslal Marty
Tak a je to jasne ! "postmaster@..." je dusledek odmitnuti zpravy z duvodu neexistence odesilatele. Nebyt kontroly prijemce teto generovane zpravy, server by zbytecne byl zatizen nedorucitelnymi zpravami...:?Kód:Aug 4 00:04:15 verena postfix/smtpd[28052]: connect from vega.redigy.cz[195.39.44.210]
Aug 4 00:04:16 verena postfix/smtpd[28052]: NOQUEUE: reject: RCPT from vega.redigy.cz[195.39.44.210]: 450 <CaroluuuTobin@chemicool.com>: Sender address rejected: undeliverable address: host chemicool.com[206.130.106.206] said: 550 5.1.1 <CaroluuuTobin@chemicool.com>... User unknown (in reply to RCPT TO command); from=<CaroluuuTobin@chemicool.com> to=<barah@radioimpuls.cz> proto=ESMTP helo=<vega.redigy.cz>
Aug 4 00:04:16 verena postfix/cleanup[28141]: 48101189000D: message-id=<20060803220416.48101189000D@verena.impuls.cz>
Aug 4 00:04:16 verena postfix/qmgr[28048]: 48101189000D: from=<postmaster@verena.impuls.cz>, size=270, nrcpt=1 (queue active)
Aug 4 00:04:18 verena postfix/smtp[28142]: 48101189000D: to=<CaroluuuTobin@chemicool.com>, relay=chemicool.com[206.130.106.206], delay=2, status=undeliverable (host chemicool.com[206.130.106.206] said: 550 5.1.1 <CaroluuuTobin@chemicool.com>... User unknown (in reply to RCPT TO command))
Aug 4 00:04:18 verena postfix/qmgr[28048]: 48101189000D: removed
zde je mailgraph z primarniho MX, jevidet vliv relay sekeundarniho MX (zprovoznen v pondeli)
Vidis, ja zase neznam ten mailgraph, logwatch je super - ma toho mnoho ...Citace:
Původně odeslal Marty
Pouzivam ho na vsech (6 serverech) - bez nej bych byl ztraceny ... :-)
Uff, absolutne nedokazu zprovoznit ten mailgraph .....
Neustale mi to hazi chyby, ze nemuze najit mailgraph.rrd ....
takze cgi se spusti, ale bez grachu , apache pise, ze soubor neexistuje, kdyz axistuje, tak zase chlasi, neco o sysntaxi toho mailgraph.rrd ...
jakou mate tu konfiguraci ???
Ja som to skusal len v Debiane a Gentoo - tam som len nainstaloval, nekonfiguroval som vobec nic. V Slacku som neskusal...
Uz vim, kde je chyba, ukousel jsem treba couriergraph a ten maka, a ten mailgraph nemaka, protoze si sam nenadefunuje mailgraph.rrd - nevytvori zaznamy, atd ...Citace:
Původně odeslal Rainbow
Doporucite nekdo lepsi MDA ? Mam obcasne problemy s ipopxd, imapd...
pouzivam mbox misto maildiru, zamky jsou:Kód:"Command stream end of file while reading line user=xxx host=localhost [127.0.0.1]"
Kód:mailbox_delivery_lock = fcntl, dotlock
MDA, nebo MTA ??? :-)))
Postfix je velmi kvalitni a velmi jednoduchy, kdyz nezvladas toto, tak pak si radsi neco nejdrive nastuduj ...
BTW, imap server nema a MTA nic spolecneho ...
MTA ci MDA...nebo se skupina ipopd a imapd vubec nenazyvaji jinak nez protokoly (lepe receno, protokolove demony)? hmmmm tak to neni ani MDA, ani MTA. jen demoni.Citace:
Původně odeslal svaca
A narazka na postfix ? problem s chybou se objevoval i na sendmailu. takze nevim, zda uz trochu neprehanis...
jak rikam, mam tam mboxy...je neco lepsiho nez ipopd, imapd ? nebo nezbyde nic jineho nez prejit na maildiry ? na par forech se objevila zminka o courieru misto ipopd...nejaky navrh misto zbytecneho offtopic ?
Podivej, aby ti nekdo pomohl, potreboval by vedet:Citace:
Původně odeslal Airwolf
1. Jake je to distro ?
2. jaky je to imap server (cyrus, courier, dovecot, UW-IMAP, atd) ?
3. Jak mas nastavenou konfiguraci ... ?
Ja vzdy vseobecne pouzival UW-IMAP (standartne ve Slacku) a postfix, sice jsem mel taky mailboxy, ale s indexovanim a nebyl probelem s 5-10 G soubory ..
Nicmene kvuli zalohoani jsem presel na maildir - courier a taky zadny problem ...
Pouzivam postfix 2.2.10 a slackware 10.2 a posledni courier - nevim verzi ..
1) Debian 2.6.8 stableCitace:
Původně odeslal svaca
2) uw-imap
3) konfigurace postfixu ?
Predne, proc pouzivas ten locking ????
Pokud mas ten locking na /var/mail nebude pravdepodobne fungovat,viz:
mailbox_delivery_lock (default: see "postconf -d" output)
How to lock a UNIX-style local(8) mailbox before attempting delivery. For a list of available file locking methods, use the "postconf -l" command.
This setting is ignored with maildir style delivery, because such deliveries are safe without explicit locks.
Note: The dotlock method requires that the recipient UID or GID has write access to the parent directory of the mailbox file.
Note: the default setting of this parameter is system dependent.
na uw-imap se nic nekonfiguruje, ja ho ale volam pomoci inetd a nemam ho spusteny primo jako daemon ... napis mi cely /etc/postfix/main.cf
uw-imap sa mi zda dost divny (uz ani neviem preco). Jeden mail server, ktory som dost davno robil na slacku, som spravil s maildirmi, postfix+courier-imap a mozno to doteraz chodi (uz tam nerobim).
protoze mam mbox a ne maildir. bez lockingu by to nemohlo fungovat. locking je navic nastaven defaultne dle postfixe. config ti poslu do SZ.
V Postfixe som tusim nikdy ziadny locking nenastavoval a chodi to :)
ja si ho taky nenastavoval, jen jsem hodil cast vypisu postconf -d ;)Citace:
Původně odeslal Rainbow
je zajimave ze to delalo i se sendmailem (klienti jsou Utlouky)...takze to proste dela bordel pri cteni z souboru obsahujici celou schranku, otazka je, proc ty locky nefunguji tak jak maji...