Už jsem se rozhodl pro canon 20D + 17-85mm EFs IS USM. -teď ještě scháním ,kde ho koupit viz nákupní poradna :)
Printable View
Už jsem se rozhodl pro canon 20D + 17-85mm EFs IS USM. -teď ještě scháním ,kde ho koupit viz nákupní poradna :)
No tak to si rozhodně nejsem jistý, že je to dobré rozhodnutí za 30k - foťák budiž, ale to sklo by muselo být hodně levné a pokud je to celé jeté, je to skoro i moc...Citace:
Původně odeslal Neo_
http://www.nejlevnejsipocitace.cz/sh...oducts_id=1916Citace:
Původně odeslal Darth Maul
A když to nevyde ,tak koupím jen tělo u megafoto a sklo seťák 18-50mmES a sigmu 20-300mm macro
Přesně tak. Musím říct, že sám jsem trpěl odporem proti Olympusu a určitě jsem v tom nebyl sám. Ale ať se na to člověk dívá z jakého pohledu chce, zjišťuje, že pro běžné uživatele je Olympus systém asi zdaleka nejvýhodnější. V několika oblastech ztrácí (omílá se to furt dokola - špatný hledáček, větší šum), ale jinak svoje konkurenty doslova drtí cenou a možná ještě víc, jak jsi sám řekl, koncepcí skel. Canon a až na setové sklo i Nikon stále nejsou schopní udělat rozumnou řadu skel na foťáky s crop factorem 1,5 (1,6), jejich neschopnost je pro mě čím dál tím víc zarážející.Citace:
Původně odeslal jan555
Jediná oblast, kam Olympus neproniká (a podle mě jen tak rozhodně nepronikne) je profi oblast. Tělo E-1 je už dost zastaralé, E-3 zájem profíků o E-system podle mě nezmění. A skel v high-end oblasti je prostě málo. Ale myslím, že si to Olympus sám uvědomuje a do profi oblasti se prostě necpe. Raděj se soustředí na consumer oblast a to mu, zdá se, jde opravdu dobře.
Neo: Sigma 18-50 je shit, ať už low-end, nebo EX. Dobré tělo se špatným objektivem je horší, než slabší tělo s dobrým objektivem.
frelichl: zajímavý a racionální názor. S tím profi tělem a dvěma semi-profi těly to nebude jasné, dokud nevylezou a trvá to už prostě dlouho :( Já sám nekoupím SHG sklo minimálně do té doby, dokud neuvdím nová těla. S objektivy to bude na nových tělech ještě zajímavé, sám vím, že moje tele je o DOST rychlejší, než je na mém těle, prostě to tělo má pomalejší AF než jsou možnosti objektivu, navíc Oly garantoval od počátku minimální rozlišení objektivů na 22 MPix. Ad profi objektivy - mně přijde, že většinu toho, co je pro profi potřeba je dostupné, nebo brzy bude, viz:
- 14-35/2.0
- 35-100/2.0
- 50/2.0
- 100/2.0
- 150/2.0
- 90-250/2.8
- 300/2.8
Mimo té 50/2.0 je to všechno Super High Grade v top kvalitě a ve světelnostech, ke kterým nejsou jinde ekvivalenty, nebo jsou řádově dražší. Samozřejmě, že "pure-profi" zůstanou u Canonu, ale pro všechny ostatní je sakra rozdíl, jestli zaplatí za ekvivalentní objektiv 100K, nebo 300K. Zkoušel jsem skoro všechny z těch objektivů a musím říct, že jsou fakt neskutečné. U všech (ale to už i u mého tele) nejde poznat rozdíl mezi plnou dírou a přicloněním.
Největší problém je nedostupnost ultrawide za rozumnou cenu, pro někoho absence stabilizátorů (s modifikovanými Zuiky se stabilizací ale teď začíná Leica) a případně to, že na "brandu" není možnost dostat se dál než na 840 mm ekv.
Oly teď (úspěšně) rozšiřuje základnu uživatelů, až jsem sám překvapený, jak se taková E-330 (i v drahých setech) venku prodává. Pokud ale nebudou dostupná v dohledné době nová těla, podtrhne si pod sebou větev. Já osobně tenhle problém aktuálně nemám, ale spousta profi a semi-profi uživatelů E-1 ano.
Nechci ti příliš odporovat jane, už proto, že ty máš spoustu praktických zkušeností a já jenom teoretizuju, ale podle mě pro profi kategorii Olympus nenabízí zdaleka tak vyspělá řešení jako Canon a Nikon.
To že mají Zuika špičkovou (často bezkonkurenční) světelnost (což je taky vlastně základní výhoda systém 4/3, kterou Olympus inzeruje už od začátku) je sice moc pěkný, ale podle mě ne rozhodující. Pletu se, když řeknu, že profík u tele objektivu (kde mimochodem Olympus nabízí jen dvě skla) mnohem víc ocení špičkově rychlej autofocus a stabilizátor? Jak jsem řekl, nemám praktické zkušenosti, ale z databáze na photozone vyplývá, že Zuiko skla mají rychlý autofocus, ale na high-end Canonu nemají. Vždyť to je přece rozhodující vlastnost při focení sportu, nebo ne? Pro opravdový profíky je podle mě málo skel, přestože Zuika pokrývají ohniska 14-600mm.
Semi profi segment je na tom sklama podle mě velmi dobře (Olympus má opravdu koncepci, je vidět že skla nevydává bez rozmyslu jako někdo - do teď jsem kupříkladu nepochopil, co chce Canon dokázat sklem EF-S 17-55/2.8), tady ho zase brzdí tělo. Chybí prostě nástupce E-1 a já si nejsem úplně jistej, jestli má Olympus opravdu něco dobrýho v záloze. 8 Mpix na snímači takové velikost šumí už celkem dost (vzhledem ke konkurenci) a teď si vem, jak mají udělat 12 Mpix snímač, aby mohli konkurovat 5D. Já bych prostě řekl, že 4/3 je olympusí největší výhoda a zároveň největší nevýhoda.
Sumasumárum: na profi oblast Olympus podle mě ještě dlouho mít nebude, na získání slušného postavení v semi-profi by mu stačilo vydat rozumné tělo.
wtf? preco by sa snazili konkurovat nejakemu 5D (hlavne ked to je FF)? Pocet Mpix je aj tak ukradnuty, to je ako keby si povedal ze 30D alebo D200 je napr pretoze maju "len" 8 resp 10mpix. Oboje je viac nez dost! Mne by osobne vobec neprislo divne, keby E-3 mala 8Mpix ;)
ale tu je to uz znacne OT :D
Nemyslím si, že máš pravdu, myslíš, že 5D přináší 12.8 Mpix jenom proto, aby se to vyjímalo na reklamních materiálech? Nebo, že 1Ds Mark II má 16,7 Mpix jenom proto, aby si profíci mohli připadat dobře, protože vyšší rozlišení žádná zrcadlovka nemá (pomíjím zrcadlovky středního formátu)?Citace:
Původně odeslal MadCap
Snažím se říct, že současná technolologie Olympusu v čipech má strop asi kolem těch 8 Mpix (takže ano, taky by mě ani omylem nepřekvapilo, kdyby E-3 měla 8 Mpix, on by Olympus jistě rád přitlačil v rozlišení, ale jaksi nemůže), což na dnešní dobu není příliš. Samozřejmě že to není jen o počtu pixelů, ale on snímací čip není celkově silná stránka Olympusu. Je fakt, že 8 Mpix většinou stačí, ale nevypadá moc dobře, když se ví, že "výš už to nejde".
Problém je ten, který jsem zmiňoval - to, co je řečeno o rychlosti AF Zuik není jejich vlastností, ale vlastností nejslabšího článku a tím je aktuálně AF těla. A pokud nemáš tělo s rychlejším AF, abys to ověřil, musíme aktuálně vycházet z možností rychlosti přeostření s vyloučením AF těla. To je možné tak, že se na těle nastaví AF reset, kdy se při vypnutí vždy automaticky přeostří objektiv na nekonečno. A už HG objektivy jsou v tomhle minimálně 1,5X rychlejší než při využití AF těla. Tzn., že ta skla na to prostě mají.
Už jsem dřív říkal, že vývoj a možnosti těl nejsou ve velikosti chipů, ale v jejich technologiích. Tam je ještě obrovská díra a možnosti. Kdo jí jak využije a kdy, toť otázka. Dlouho se tvrdilo, že dynamika chipu závisí na jeho velikosti, což v reálu není pravda a např. Olympus to ukázal na všech tělech, stejně jako Canon na 5D - dynamika na ISO100 je např. u E-300 a 5D přinejlepším "podobná". Na vysokých ISO je to ovšem jiná písnička, ale to je to samé jako s šumem.
Oly nebude (minimálně hodně dlouho) čistou volbou profíků, stejně jako tím nejsou ostatní, včetně Nikonu (byť ten je dál). Všichni si jsou svých pozic vědomi a v tomhle případě je mi typicky přístup Nikonu sympatický.
FF je cesta čistě pro profíky, je potřeba nejlepších objektivů a v některých kategoriích ani to není dost. Canon například aktuálně nemá základní širokoúhlý objektiv pro svoje FF DSLR. 17-40 ani 16-35 mu prostě nestačí. Aktuálně má FF i další slabosti, které neodpovídají přehnaným očekáváním - stačí se podívat na velikost pixelu 5D proti 30D, nebo dosud nevyřešené problémy s rušením. Ovšem, megapixely jsou důležité - také pro profíky. Víc než nějakých 8-12 MPix produkovaných dnešními low-endy a prosumer těly nikdo mimo profi nepotřebuje (a větší část profi také ne). Imho je největším argumentem pro FF aktuálně DOF.
btw: už teď spousta z nás pomalu neví, co s těmi objemy dat dělat. Docela nedávno jsem se bavil s uživatelem PhaseOne, co má za problémy? Objemy dat. My máme velké karty, databanky, velké harddisky v počítačích a nedostačující DVDčka. Pro archivaci produktivního uživatele PhaseOne (nebo podobných stěn/foťáků) začíná být aktuální něco jako slušně velká SANka. Ani Blueray pro to není nic extra. Hrůza.
Nakonec profíky bych sem vůbec nepletl, protože to není kompaktní skupina. Např. reportérům je obvykle úplně jedno, co umí chip a jak kreslí objektiv. Stejně mají to nejlepší, co je dostupné, využívají jen pár potřebných funkcí a že my se podivujeme nad tím, jak mohou vypadat rohy výstupu z 1Ds MkII s 16-35? To je nezajímá.
Tohle není žádná konfrontace, spíš zamyšlení formou diskuze. Oly má jako jediný takřka flawless systém a pro mě je aktuálně tím, co mi nejvíc vyhovuje. Pokud sejde z cesty a hlavně bude něco, co mi racionálně bude vyhovovat víc, tak půjdu a koupím si to. Nakonec tomu tak vždycky bylo. Stále věřím v nějakou formu reinkarnace a dotažení Foveonu, to je chip, jehož koncepce je imho stále nepřekonaná. A stále věřím Sony, že se zařadí po bok Olyho a nebude konzervativcem, který na dalších generacích těl jen přehazuje čudlíky a zvětšuje buffery. Do roka a do dne uvidíme, co všechno se změní a málo toho imho nebude.
Citace:
Původně odeslal jan555
Sigma AF 18- 50mm f/3,5-5,6 DC - měl sem možnost jí používat na nikonu, je to shit, při 18/3,5 vinětuje jak sviňa...
Kamarád profesionál používá v ateliéru už 7 let pořád JEDEN objektiv 35-350/L - měl ho na klasice EOS 1V, na digi 10D a teď na 1Ds... Publikuje v renomovaných časopisech včetně Playboye, nikdy neměl problémy s ostrostí nebo kresbou, a schválně se podívejte, jak ten objektiv vychází v různých testech příšerně... :D
Možná fakt řešíme neřešitelné... ;)
No myslím že tahle diskuze se začíná šířit směrem k tahanici ,jaký výrobce má lepší foťáky ,ptal jsem se za tu dobu co jsem to tu dal mnoha fotografů a bylo mi řečeno ,že pokud chci dělat dobré fotky a chci se s nimi i chlubit tak je pro mě ta nejlepší cesta buď canon nebo nikon .Vybral jsem si canon ,protože ve všech možných diskuzích dopadl nejlépe .
Jinak je pravda že objektivy na canon jsou krutě drahé ,ale tak člověk ho nekupuje pořád ,když už si pořídí třeba Lkový má ho na celou životnost foťáku a pak ho použije i na dalších ,takže to bych zase tak moc neřešil
"ptal jsem se za tu dobu co jsem to tu dal mnoha fotografů a bylo mi řečeno ,že pokud chci dělat dobré fotky a chci se s nimi i chlubit tak je pro mě ta nejlepší cesta buď canon nebo nikon"
to je presne pripad istej "zabrzdenosti" alebo konzervatizmu ;) to je asi take, ako keby som ti povedal ze len na porsche mozes jazdit 200, ziadne ine auto to nezvladne ;) pozri sa napr sem http://www.myfourthirds.com/ a este stale skusaj razit nazor, "robit dobre fotky s ktorymi sa da chvalit vyzaduje Canon alebo Nikon" ... a to podotykam ze mam fotoaparat Nikon ;)
[nazor lamy bez DSLR]
tak diskuze o tom kdo vyrabi nejlepsi fotaky (DSLR tohoto formatu od materskyc po profi) je zbytecna. je to proste Canon. ten je ale priserne drahy. velmi dobrou alternativou s perfektnim pomerem cena/obrazova kvalita je proste Olympus. stejne vzdy zalezi hlavne na tom kdo cvaka a ne cim cvaka. a osobne si myslim ze tady na 4u nwni moc fotografu ktere by podobna sestava jako ma jan555 mohla nejak extra limitovat obrazovou kvalitou. samozrejme neni to jen o tom...
mam porad ze se stale dokola omila to same...
[/nazor lamy bez DSLR]
No ja myslim, ze za 30k a mit to proste na foceni bez nejakych budoucich update vetsich jak 20k, je proste Olympus jasna volba. A pokud jsem to dobre pochopil, tak ty nechces fotit nejakou profi tridu. Zda se mi blbost brat 20D ci cokoliv takhle draheho a pak na to nasadit objektiv za prd. Ja si myslim, ze jan555 je tady krasnym prikladem, co Olympus dokaze. I na jeho dnes uz modelove stare E-300 jsou kvalini Zuiko objektivy perferktni. A vysledek bude mnohem lepsi, nez kdyz si koupis dobre telo a shitove objektivy. To je hlavni vec, tady furt nekdo studuje tabulky a porovnava buh vi co, ale objektivy jsou imho nekdy trochu stranou, coz je chyba.
Vic to nejak komentovat nechci, ackoliv by treba i bylo co...
Asi si nikdo nečte postay ze začátku ,říkal jsem že chci objektiv je pro začátek a pak budu kupovat lepší kolem 20000,- ,no prostě beru canon ,není co řešit :)
No tak pak Ti tu asi víc lidí říká, že koupit "pro začátek" něco tak hrozného, jako 17-85 EF-S svědčí pouze o tom, že si poradit vůbec nechceš nechat - a to pak fakt není co řešit... :(Citace:
Původně odeslal Neo_
2MadCap: Naprostý souhlas - a to mám sám Canon... :D
Tak jaký objektiv by jsi mi teda poradil :confused: ??
Záleží na co, ale jako základní třeba 28-135/3,5-5,6 IS - ten Ti vydrží mnoho let a dá se sehnat za desítku... a nemusíš ho hned měnitCitace:
Původně odeslal Neo_
Ten nevypadá vůbec zle a ještě nějaký do 50mm se mi taky bude hodit ,nebo myslíš že budu spíše využívat ten co jsi mi poslal ?
tudsis aspon trochu co budes fotit?? ten 28-135 co pise maul je (aspon co jsem cetl) super. teda ono staci i jen doporuceni od maula. ale nemuzu si odpustit - nebude to na tebe malo siroke??
Chci fotit krajinky,macro,portréty,akce, no prostě vše co jde :)
Takže potřebuješ minimálně 3 objektivy.
jestli chces fotit tohle vsechno, tak budes potrebovat minimalne objektivy dva...takze ten rozpocet budes muset tomuto prizpusobit.Citace:
Původně odeslal Neo_
btw, s tim 28-135 IS jsem byl take moc spokojen
EDIT: pozde :)
jo je mi to jasne ,jeden tak do 33mm ,další tak od 20-170mm a další tak od 28-300mm ,ne ?Citace:
Původně odeslal jan555