Re: Panasonic DMC-FZ30, jak hrozný je šum?
FZ30 vs E-300 DZ kit tj. nejakych 14 vs 18,5k (pixmania)
35-420 vs 28-300 (ekv) sumiva EVF vs. zrkadlo (aj ked nie APS-C ale to jej moc lesku na krase neubere). Z toho vypliva co? FZ30 sux hard ;)
btw ked pozeram na tie studiove sceny tak vidim ako FZ30 typicky priostruje a nikon opat typicky vobec nepriostruje vobec, tiez vidim ako fz30 sumi v tienoch ... ide ale o porovnanie inych podmienok, netvrdim ze s FZ30 necvaknes technicky podobne kvalitnu fotku ako s D70 ale zaroven to nemozes tvrdit ako fakt
Citace:
Původně odeslal no-X
FZ30 má slušný stabilizátor (tzn. můžu si dovolit delší expozici),
Stabilizator je velmi dobra vec, ale na objekty ako ludia, zvierata alebo cokolvek hoci aj miernejsie sa pohybujuce, nepouzitelne.
Citace:
Původně odeslal no-X
kdežto zrcadlovka vybavená takovým objektivem, aby její celková cena byla blízká ultrazoomu, ne.
S tym suhlasim. No zrkadlovka ma X inych parametrov, ktore lubovolny kompakt alebo UZ "zadupu".
Citace:
Původně odeslal no-X
Takže pokud vezmeme v úvahu konkrétní cenovou relaci, stojím si za tím, že s levnou (nebo levně vybavenou) zrcadlovkou neuděláš lepší fotky než s ultrazoomem za tutéž (nebo srovnatelnou) cenu.
Nemozem suhlasit. Pri nizkej cene je to vzdy kompromis medzi kresbou a sumom.
Lacne zrkadlovkove objektivy maju horsiu kresbu ako univerzalne (drahsie - myslim drahsie/lepsie modely fotakov) kompaktove/UZ objektivy.
Naco mi bude fotak, ktory je pri iso400 nepouzitelny, ked na dlhe ohniska mozes nizsie iso v realnom zivote pouzit v malom pocte pripadov alebo vobec?
Zarataj si do toho cas, za aky je schopna zrkadlovka robit fotky.
Zarataj si do toho rychlost ostrenia.
MadCap: cenový rozdíl přesahující 1/3 není zanedbatelná záležitost (za 14k je http://www.paladix.cz/obchod/zbozi.php?idr=324, bez karty se určitě dá sehnat i levněji), takže tvrdit na základě tohohle, že FZ30 sux mi připadá trochu... nebo radši jinak - víš o nějakým levnějším foťáku, který by fotil líp? Procházel jsem mnoho recenzí a jediný, v čem je FZ30 v aktuální cenové kategorii některými konkurenty (a to opravdu jen některými) překonán je šum; v ostatních aspektech jsou na tom většinou o dost hůř (tím myslím především kvalita optické části objektivu a s tím související záležitosti; nakonec i stabilizace).
Kvůli tomu právě o FZ30 uvažuju. Můžu se zeptat - ty máš s FZ30 nějakou osobní zkušenost? Co jsem se totiž ptal lidí, kteří s ní fotili (mezi tím i jeden více-méně profesionál), tak mi ji prakticky všichni doporučili a naopak ti, kteří o ní jenom četli, ji často srážejí.
Samozřejmě tě nechci nijak osočovat, jen mám ten dojem, že FZ30 je ve své ceně nejlepší řešení (nebo minimálně mezi nejlepší patří) a stále je dost lidí, kteří ji srovnávají se zrcadlovkama za 20-25k (proč?), se kterými zákonitě musí pohořet, ale které jsou zároveň v naprosto jiné cenové kategorii.
Citace:
Původně odeslal PiT
Stabilizator je velmi dobra vec, ale na objekty ako ludia, zvierata alebo cokolvek hoci aj miernejsie sa pohybujuce, nepouzitelne.
Ano. Z mýho úhlu pohledu to ale není nijaký závratný nedostatek... nemůžu si vybavit situaci, ve které bych za špatných jasových podmínek potřeboval fotit pohybující se objekty
ad ISO400: možná je to tím, že nemám takové požadavky; zatím jsem se bez ISO400 obešel. Věřím, že se v určitých situacích hodí, ale kolik je třeba připlatit, aby za to bylo možné koupit foťák, který v ostatních parametrech nebude horší než FZ30 a šum bude na tak nízké úrovni, aby bylo ISO400 opravdu použitelné? Já si myslím, že tak min. 8000Kč.
ad rychlost ostření: zrovna v tomhle by FZ30 neměla mít problém:
Citace:
Fast startup, fast focus
Very fast operation
Prestudoval som si tu FZ30ku a pokial mas naozaj takto pevny cenovy strop, tak si veru naozaj nemas z coho vyberat a ten Panasonic vychadza asi najlepsie...
Pre zaciatok je to velmi slusny fotak. Ak si presvedceny o tom, ze ti bude stacit, tak ti myslim bude sluzit dobre.
Zvazil by som na tvojom mieste ale fakt nejake lacnejsie "zrkadlo", pretoze tam v pripade, ze casom dospejes k tomu, ze ti nieco nestaci, staci dokupit objektiv... Olympus sa mi vidi ako velmi vhodny kandidat... Ale to iste vies aj sam...
Citace:
Původně odeslal PiT
Prestudoval som si tu FZ30ku a pokial mas naozaj takto pevny cenovy strop, tak si veru naozaj nemas z coho vyberat a ten Panasonic vychadza asi najlepsie...
To je imho pravda.
Jinak je tu dlouhá diskuze, ale je to jen další z mnoha. Srovnávání jablek s hruškami.
Hlavní výhodou EVF je kompaktnost. Pak jsou případně další, ale subjektivní výhody - předně samotný princip EVF, kde je vidět, jak bude fotka vypadat a ne jak vypadá to, co fotím, přítomnost čehokoliv přímo v hledáčku, atd.
Pokud nejsou tyhle výhody pro někoho opravdu zásadní, mohou se výstupy z FZ30 s jakoukoliv z dnešních DSLR v reálném užití těžko srovnávat. Šum je jedna věc, ale stejně, nebo víc zásadní jsou další vlastnosti - především dynamika chipu, práce s hloubkou ostrosti, rychlost, možnosti a flexibilita. A imho minimálně na 90 procentech reálných fotek bude rozdíl ve výstupu na konto výše zmíněného masivní.
Cena je argument, ale v kontextu všech pro a proti mně osobně připadá např. těch zmíněných 5K příplatku z FZ30 na E-300 DZK jako jedna z nejlepších investic široko daleko. A když se k tomu přičte faktor morálního zastarávání a ztráta hodnoty, je v tomhle případě zrcadlovka možná i levnější. Ten, kdo si dnes kupuje EVF musí být pevně rozhodnutý, že si nepůjde v střednědobém horizontu pro DSLR - jinak sype peníze do kanálu a připravuje se o lepší výsledky v mezidobí.
Přesto všechno trvá to, že je to střet přístupů a platforem a cestou je zjistit výhody každé z nich a pak si vybrat v rámci třídy (EVF / DSLR).
Citace:
Původně odeslal jan555
Pokud nejsou tyhle výhody pro někoho opravdu zásadní, mohou se výstupy z FZ30 s jakoukoliv z dnešních DSLR v reálném užití těžko srovnávat. Šum je jedna věc, ale stejně, nebo víc zásadní jsou další vlastnosti - především dynamika chipu, práce s hloubkou ostrosti, rychlost, možnosti a flexibilita. A imho minimálně na 90 procentech reálných fotek bude rozdíl ve výstupu na konto výše zmíněného masivní..
plnej souhlas, mě by seděla EVF(mám rád lupu při ostření) s čipem DSLR(velký čip=malá hloubka ostrosti), a pořádnou optikou. v současnosti pouze SONY-R1(optika nic moc), v minulosti jakésy pokusy od olympus E-10/20, tam byl ale hledáček průhledový.
R1 má velice solidní optiku! E-10/E-20 jsou DSLR, jen se specifickým řešením hranolu.
optika R1 je skutocne top class! a hlavne velmi siroka ;)
Citace:
Původně odeslal MadCap
optika R1 je skutocne top class! a hlavne velmi siroka ;)
tento foťák nepoužívám, jen sem ho testoval v krámě, a spíš koukal po recenzích. do top class jí chybí lepší světelnost (můj názor)...třeba jako právě tento panálek (fz30, ten ale má problémy s jinýma optickýma vadama)...
Jenže je zásadní rozdíl konstrukce, velikost, udržení kvality a následná cena pro chipy, které jsou velikostně x-krát rozdílné. Být ten objektiv, co je na R1 dostupný v bajonetu, stál by pravděpodobně nejméně to, co stojí celá R1 ...
24 mm ekv. na f/2.8 není sranda a udržení světelnosti v rozumných mezích při takovém rozsahu už vůbec ne. Například takové Zuiko 11-22/2.8-3.5 (22-44 ekv.) je u nás za nějakých 25K a přestože je na menší chip a má výrazně menší rozsah, neslyšel jsem nikdy, že by to sklo bylo drahé. Imho tady udělal Sony velmi dobrou práci a našel možná ideální kompromis mezi parametry objektivu a cenou.
Papírově stejný objektiv jako je na FZ30 by samozřejmě pro DSLR vyrobit šel také, ale při snaze o rozumnou kvalitu (která se samozřejmě na APS-C a zvlášť na FS projeví mnohem víc) by stál řádově hodně přes 150K, byl by na hranici mobility a kvalita by byla beztak diskutabilní - v takových rozsazích nelze dosáhnout nekompromisní kvality. Dobrým příkladem je např. solidní Canon 28-300/3.5-5.6L IS USM - cca o 1,5-2 stupně horší světelnost, menší rozsah a cena kolem 70K ...
K té kvalitě - Panasonic dlouhodobě pracuje na svém Venus engine, který má za cíl pomocí in-camera PP zpracovávat šílenou aberaci jejich objektivů. Postupem času už se mu to dost daří (nezkoumal jsem, jaké dopady to má do kvality výstupu), ale běda, jakmile se nechytne. Od prvních Panasonic UZek se v objektivech v tomhle nic nezměnilo - aberují jako kráva, což je v brand prosumer a vyšších objektivech nemyslitelné. Tam nastupují ED elementy (nebo nedejbože UD), jejichž výroba je velmi drahá.