-
Re: 5mpix kompakty a optimalna kapacita karty
zaplať pánbůh za digitál... mnom uvidíme jak si povedu já... něco sem si urovnal v hlavě a tak mi to zas nedá. jde o to že když to je pro nějaký noviny atd tak budiž. ale nedokážusi představit nějakýho maníka co de na fotbalovej zápas a uplně celej ho profotí. prostě každejch 10-15sec fotka :-D to je strašný :-D
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
zaplať pánbůh za digitál... mnom uvidíme jak si povedu já... něco sem si urovnal v hlavě a tak mi to zas nedá. jde o to že když to je pro nějaký noviny atd tak budiž. ale nedokážusi představit nějakýho maníka co de na fotbalovej zápas a uplně celej ho profotí. prostě každejch 10-15sec fotka :-D to je strašný :-D
A proč? Třeba máš kámoše/bráchu co hraje nějakej důležitej zápas a ačkoli tebe fotbal moc nebaví, tak kámoš/brácha řekne hele prosímtě, ty máš ten digifoťák a rád bych , abys nám něco nafotil, šlo by to? :D
-
bych nafotil. 300 fotek ale ne :-D nřikám že to nejde ale to je přehnaný. hledám nějakej důležitej oběkt na kterej by bylo 300 fotek málo. možná, při tom fotbalovim zápase, kdyby po tobě chtěli ať zfotíš kažýho hráče zvlášť při nějaký akci. to by pak bylo hafo fotek...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
bych nafotil. 300 fotek ale ne :-D nřikám že to nejde ale to je přehnaný. hledám nějakej důležitej oběkt na kterej by bylo 300 fotek málo. možná, při tom fotbalovim zápase, kdyby po tobě chtěli ať zfotíš kažýho hráče zvlášť při nějaký akci. to by pak bylo hafo fotek...
Hele já ti to nebudu vymlouvat, ale na nějaký akci kde se něco skutečně děje dáš těch 300 fotek skutečně jako prd... Představ si třeba leteckej den, že bys tam fotil jen blbejch 20 vystoupení... To máš 15 na jedno... To není tolik , viď? Když uvážíš procento "odpadu", který je typicky docela velký (řekněme, že skutečně použiješ každou pátou fotku), tak těch 300 fotek dáš jak nic... Čili se vracíme k původnímu problému - pokud fotíš jen pár fotek na procházce, narozeniny atp., tak ti nebude dělat problém s 512MB kartou vyjít. Já se ti jen snažím ukázat, že třeba těch 300-400 fotek za odpoledne není vážně problém udělat, když se trochu "snažíš" a je příležitost... Mě třeba pro moje focení 512MB karta taky bohatě dostačuje, ale mám kamarády, kteří ač si nefotí každou kytičku 10x, tak objíždějí různé srazy tuning aut, nebo třeba letecké dny atp... A věř, že třeba na nějakým tuning srazu těch 300 dáš taky jako prd :D
-
letadýlka mě bavěj :-D mno nechám se překvapit. ty lamky z aaa to neměli skladem ale tak ve středu by měl foťák připlout......
-
kua kuci! vy ste mě nějak nasadili brouka do hlavy... připlatim si 300 a mam 500-600 fotek. ne že bych to hned zaplnil ale takovouhle zbytečnůsku si můžu dovolit, a kdo ví.... tenhle dojem vě mě odstartoval kámošuv pučenej foťák. je to 2mpx staroušek, ale v něm 512ka... jestli se dá předělat obědnávka tak už je jedno jestli to bude stát 6740 nebo 7040 (Can. A520, orig.pouzdro, 125cm stativ ,512/1024 MB paměťovka, 4ks 2600mAh akumulátorů. prostě plná palba...)
teď si asi řeknete co sem to za de... když celou dobu prohlašuju jak šetřit a že 512 stačí, a že sem najednou změnil názor. nezměnil. budu furt fotit tak abych neplnil kartu zbytečně a i v měnších rozlišeních případně s efektama - nechci se zbytečně patlat s postprocessingem. u vybranejch fotek ale samozřejmě PC využiju...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
budu furt fotit tak abych neplnil kartu zbytečně a i v měnších rozlišeních případně s efektama - nechci se zbytečně patlat s postprocessingem. u vybranejch fotek ale samozřejmě PC využiju...
imho lol... co vic k tomu asi dodat... fot v mensim rozliseni jen kvuli tomu, abys "usetril" misto na karte... fot s efektama (taky bravo)...pak si treba budes nejakou fotku vytisknout a mensi rozliseni s nejakym efektem ti bude stacit tak na 9x13cm fotku
-
špatně! :-D já to nedělám proto abych ušetřil místo. plno fotek ale vůbec nikdy nevytisknu (většinou tušim který ne) a jelikož mam 17" monitor, stačej mi ty informativní fotky do rozlišení 1280X1024. když budu fotit něco moc pěknýho nebo na tisk tak proč ne. nejde mi o šetření ale zbytečnou práci při postprocessingu a taky to že některej soft automaticky nezmenšuje fotky "na monitor" a to mě dost štve. takže 3X cvak a už mě nic neštve... šetřit? nikdy. jednat s rozumem...
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
nejde mi o šetření ale zbytečnou práci při postprocessingu a taky to že některej soft automaticky nezmenšuje fotky "na monitor" a to mě dost štve. takže 3X cvak a už mě nic neštve... šetřit? nikdy. jednat s rozumem...
Sorry, ale fotky "na monitor" standardně zmenšuje i "erární" prohlížeč ve WXP... Nicméně jestli si chceš kvůli softům co "nezmenšují na monitor" prasit fotky pořizováním snímků v nižších rozlišeních, tak prosím...
-
ano prosím. samozřejmě ne všechny... jen ty "informativní" což je tak polovina....
-
Od zacatku tuhle debatu sleduju a opravdu jsem nemel naladu vstupovat do te "rozepre". Osobne si dokazu predstavit situace na obou stranach fora a to je asi jadro problemu. Fotim 3Mpix kompaktem, ve kterem mam 256MB kartu-asi 350fotek- kupovanym vice nez pred rokem. Jsem schopnej na tydenni dovce udelat tak 300 fotek, takze mam ve fotaku klidne fotky i mesice stare. Proste mi 256MB absolutne staci. Behem roku sly SD karty temer na polovicku a ja nedavno kupoval 5Mpix kompakt, ke kteremu jsem koupim uz 1GB kartu. A i kdyz vim, ze 1GB je zbytecne moc, tak proc to nekoupit. Do budoucna je to urcite +.
Takze neni nutne ohanet se tady bridili. Kazdy si proste koupi co potrebuje a na co ma ;-)
-
nechtěl sem nadávat. jen podotknout že kdo nafotí na jednen zátah (pár hodin) a neni to pracovně víc jak 300 fotek, je fakt hustej....
-
stejne jako daso, jsem puvodne nechtel nic psat, ale nechapu, proc by mel bejt nekdo "hustej", kdyz za nekolik hodin nafoti nekolik set fotek...
dam ti jeden priklad zase ode me:
Rad fotim sport, zvlaste pak atletiku, kterou zavodne delam. Kdyz na zavodech fotim treba dalku, skace tam 15 lidi, do finale jich jde 8, tzn. ze 7 lidi skoci 3 pokusy, 8 lidi 6pokusu...z toho vyplyva, ze abych udelal dobrou fotku jednoho konkretniho zavodnika, mam na to 3 nebo 6 pokusu, coz je pomere malo, protoze sport proste neni architektura - vse je hrozne rychly... navic treba ne vsechny pokusy se podari...tak se snazim vyuzit kazdy sance, nez pak poslouchat od kamararadu, proc je nekdo na 5 fotkach a nekdo jinej ani na jedny...a to mas jen dalku, pak jdes k vysce a tam to je totez, potom, koule, ostep, disk, prekazky, kilak, stovka...atd. Neni problem nafotit tech fotek treba dvojnasobek. To, ze odpad bude treba 90% je jedno, hlavne, ze muzu z ceho povedeny fotky
proste skoda slov ti tady neco vysvetlovat...cim vetsi karta, tim lip, aspon mas nejakou rezervu... dalsi vyhoda 1gb oproti 512mb je ze se tam vejde treba image jednoho 1 CD;-)
-
to je snad logický že 1024 je lepší než 512 :-D mě je to ukládání image ale k ničemu - A520 nepodporuje mass storage :-(.
no tak nafotíš 500 fotek. 90% bude odpad. to máš tedy 50 (možná víc) použitelnejch fotek. ty se budeš dívat na 50 fotek z jednoho "utkání"? poprvý možná jo abys viděl cos vyfotil ale za týden....
-
a zase ... ten canon pripojis na akykolvek WXP pocitac aj bez ovladacov ... a okrem toho, citacka kariet stoji 200 kc
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
no tak nafotíš 500 fotek. 90% bude odpad. to máš tedy 50 (možná víc) použitelnejch fotek. ty se budeš dívat na 50 fotek z jednoho "utkání"? poprvý možná jo abys viděl cos vyfotil ale za týden....
to si z nas uz delas srandu, ne? sem to cely asi psal zbytecne !!! tak jste jednou, polopaticky:
dobre si spocetl, ze budu mit treba 50 pouzitelnejch fotek, nebudou ale ze zapasu, ale atletickych zavodu, kde je vice disciplin... treba v dalce mi bude skakat 5 kamosu, tak pro kazdyho budu mit jednu nebo dve povedeny fotky, totez na vysce, ostepu, atd.
proste z kazde discipliny budu mit par hezkejch fotek s ruznejma zavodnikama. to ti dohromady muze dat treba tech 50.
Neco jinyho je treba fotbal, kterej je oproti 10 atletickejm disciplinam pomerne stereotypni....to uz ale zachazime do hroznych detailu. Pokud to nedokazes pochopit ani ted, tak uz teda fakt nevim
-
jo, je to těžký ale chápu to. ještě že nejsem atlet :-D
-
Re: Poradte ekvivalenty Canon PowerShot A520
Citace:
Původně odeslal PiT
512tku s 5+mpix fotakom zaplnis na pockanie... Das na nu ~200 fotiek a ked fotis nejaku lubovolnu akciu, hlavne taku, kde su zle svetelne podmienky, tak ti neostava nic ine iba cvakat a este raz cvakat, aby ti ostalo aspon par dobrych zaberov...
Tak newím jak jste na to chlapi vy :p prostudoval sem to tu tak letem světem a jen snad můžu dodat,že mám Sony - H1 a koupil se si k tomu kartu 1GB, a v rozlišení 5Mpx to je 386 fotek v te nejvyšší kvalitě a není problém to všechno vyfotit ale jak říkám musím být hlavně co at to má aspon nakou uroven a ne jen nake mackani do blba :!:
Takze sem naprosto spokojeny s 1GB a neměnil bych !!takže kdo chce fotit tak at volí 1GB :cool: :!: Měyte se :D
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
nechtěl sem nadávat. jen podotknout že kdo nafotí na jednen zátah (pár hodin) a neni to pracovně víc jak 300 fotek, je fakt hustej....
treba ted sem fotil cyklistickej zavod, jen tak, pro sebe
a jen na startu sem nabouchal asi 100fotek(pri seriovym snimani)
pak sem se pohyboval jeste po trati a nakonec sem nacvakal asi 200fotek, doma u kompa sem to protridil tak na 40..
takze za par hodin dat par set fotek neni nic tezkyho..
-
Re: Poradte ekvivalenty Canon PowerShot A520
Citace:
Původně odeslal Nazalogy
Tak newím jak jste na to chlapi vy :p prostudoval sem to tu tak letem světem a jen snad můžu dodat,že mám Sony - H1 a koupil se si k tomu kartu 1GB, a v rozlišení 5Mpx to je 386 fotek v te nejvyšší kvalitě a není problém to všechno vyfotit ale jak říkám musím být hlavně co at to má aspon nakou uroven a ne jen nake mackani do blba :!:
Takze sem naprosto spokojeny s 1GB a neměnil bych !!takže kdo chce fotit tak at volí 1GB :cool: :!: Měyte se :D
mam 3GB a taky bych nemenil - na gigovku mi vleze nejakych 140 fotek...
-
crashpc: ať se koukám, jak se koukám, nějak nikde nevidím tvoje fotky - to jsou tak skvělé, že se nehodí mezi ostatní břídily a ztrapnily by je? Nebo se snad špatně dívám?
Skutečně jsem se pobavil, obdivuju PiTovu (bohužel imho zbytečnou) trpělivost.
btw: používám 4 GB a 2 GB karty a k nim 40 GB databanku. Rozhodně nejsem "cvakal", např. za celý den v ZOO udělám obvykle řádově 50 fotek. Tyhle kapacity jsou pro mě akorát - to rozumné optimum, tzn. že v současné chvíli nemám problém.
-
kua bavíme se tu o paměťovkách nebo o focení?. nějaký fotky tam hodim ale ne hned :-D cca ve středu by mohl dorazit novej foťák s gigovkou kartou, stativem..
MikeD: co máš za foťák? tak 10mpx ne? nebo to tam ukládáš v něčem jinym než JPG? asi s raw že...
-
RAW + Basic Large jpeg (velmi kompresovany 6mpix) na Nikon D70 je tak 130~ fotiek na kartu (vysoke iso, velke subory, inak bezne o dost viac). A to su NEFy dost male :).
-
Chcel by som podotknut, ze imho vela diskuterov pozabuda na nazov threadu :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal crashpc
kua bavíme se tu o paměťovkách nebo o focení?. nějaký fotky tam hodim ale ne hned :-D cca ve středu by mohl dorazit novej foťák s gigovkou kartou, stativem..
MikeD: co máš za foťák? tak 10mpx ne? nebo to tam ukládáš v něčem jinym než JPG? asi s raw že...
staci se podivat do meho podpisu a zjistis... samozrejme, ze fotim do RAWu... do niceho jineho jsem u tohohle fotaku snad ani nefotil... navic - je lepsi mit vetsi kapacitu a nevyuzit ji, nez malo a pak ti pochybi