No v podstate me to ani neprekvapuje, ten server uz navstevuji spis pro pobaveni :) Fakt to tam tezce upadlo, mozna je toho skoda, ale co se da delat, mame i jine servery ;)
Printable View
No v podstate me to ani neprekvapuje, ten server uz navstevuji spis pro pobaveni :) Fakt to tam tezce upadlo, mozna je toho skoda, ale co se da delat, mame i jine servery ;)
Tak hosi dikes za rady.Uz ho mam objedany,mal dojst dnes,ale bude az v pondelok.Potom napisem ako slape. (Ozaj hovorim o tom Fortone ;o))
Když už tady někdo nakousnul onu "recenzi" na PCtuningu, všimněte si několika "maličkostí":
1) Zdroj není právě stabilní, výchylky 3.19 - 3.40V, 4.94 - 5.18V a 11.68 - 12.11V jsou nadstandardně velké. Například ten můj 400W Fortron GLN i předchozí 353W Enermax mají výrazně menší výchylky. Velmi kvalitní zdroje (mezi které patří například již zmíněné GLNko, obzvlášť v 600 a 700W verzích) mívá výchylky +/- 1 až 2 %. Testovaná Akasa má i víc než 3 %.
2) Zdroj nemá dvě +12V větve, ale pouze jednu - to lze snadno poznat podle toho, že napětí na obou větvích je úplně stejné. Od výrobce (Akasa) je to jen oblbování zákazníků, kteří si myslí, že je takto splněna norma ATX12V v2.0. Fakticky ale splněna není. Osobně si myslím, že by se to dalo kvalifikovat jako trestný čin podvodu podle § 250 Trestního zákona. Kvalitní zdroje vykazují na každé větvi trochu jiné napětí, protože každá větev má vlastní stabilizaci. Mimochodem, autor je trochu mimo, protože tvrdí, že zdroj splňuje normu ATX 2.0 - ta je ale z roku 1997 a používala se pro Pentium II.
3) Uváděná účinnost zdroje není nijak veliká. 75 % je dneska prostě už málo, kvalitní zdroje nových generací jdou nad 80 % a některé výjimečně dobré kusy se blíží 85 %.
Celkově si podle tohoto může udělat závěr o tom, jak moc je zmíněný časopis ovlivněn zájmy třetích stran (= výrobců a prodejců). Nepříliš kvalitní zdroj získal ocenění.
Pokud chcete vidět opravdu kvalitní recenze zdrojů, doporučuji kombinovat Silent PC Review (např. http://www.silentpcreview.com/article309-page4.html) a XbitLabs (http://www.xbitlabs.com/articles/oth...u-roundup.html). Kdyby na SPCR měli k dispozici osciloskop, byly by jejich recenze perfektní (ostatně jako u většiny věcí, které testují).
Tak uz mam toho Fortona Doma,zatial spokojenost,ale asi jeho plna sila sa ukaze az ked budem upgradovat komp (SLI,dual core a tak) Hosi dikes za rady ;o)
Tak už jsem se také rozhodl a objednal jsem si toho Enermaxe Liberty 500W. Je přeci o něco levnější. Dlouho jsem váhal, protože jsem chtěl zdroj, který by v pohodě utáhl případně i SLI případně Crosfire řešení. Díval jsem se tady na fóru a Darth Maul s tímto zdrojem má sestavu s přetaktovanou X2 4400+, 2GB RAM, 2x 7800GT přetaktované, 2 disky a mechaniky. Takže asi pohoda. Myslím, že s Fortronem ani s Enermaxem bych nešlápnul vedle. Radeji si však připlatím za kvalitní zdroj, než se strachovat, že mi nekvalitní zdroj odpálí nějaké součástky v kompu.