-
Re: Pracovně právní vztah - odstupné - radu pls
Citace:
Původně odeslal Jezevec
2tiktak: Tohle funguje do okamziku, nez si nekdo stezuje a ver tomu, ze pak od tebe vsichni kamaradicci na uradech daji ruce pryc.
jj, presne to pisu, nicmene spojeni arogantniho a zmetkovityho zamestnavatele a stejne arogantniho a podobne "shnilyho" urednika je taky mozny, pak je to jeste tezsi boj, pokud se zamestnavatel s urednikem musi navzajem drzet, protoze "nejaka levota" a tedy jejich "vyssi cil" muze na chvili prekonat strach z jedince, kterej by je chtel donutit k narovnani pravniho vztahu... bohuzel...
-
Zítra jde kamarád na UP, tak jsem zvědavej jak to dopadne. Chudák je už tak vynervovanej, že se do soudníh sporu pouštět nebude (to vím už teď).
I já bych mu radil suď se, jsi v právu, ale protože je to dobrý kamarád, radím (jestli nepomůže PU) dohodu :-(
Určitě se ozvu jak to pokračuje...
Jinak pánové moc děkuji za rady, pomohli jste ;-)
-
Takže na UP mu radili to samé co vy!!! Nechal si u právníka napsat dopis zaměstnavateli, který mu donesl (on mu sice nepodepsal doručenku, ale to prý tak nevadí). Každopádně do práce již nenastoupí dokud ho zaměstnavatel nepropustí + nárok na odstupné, nebo dokud mu nedá zpět vozidlo :-)
Nechal mu to tam do úterý na rozmyšlenou tak jsem sám zvědavej...
Ještě se ozvu
-
No tak pánové je to v pr.... Vypadá to, že se soudu kamarád nevyhne...
Bohužel zaměstnavatel chce soud i kdyby měl prohrát (to sám řekl) a hodí se mu do krámu soudní průtahy protože kamaráda tím bude pomalu ničit :-( Kamarád má jinou práci, ale potřebují ho hned! Bohužel se na to měl asi vykašlat :-( Navíc mu řekl, že mu nebude vyplácet mzdu než rozhodne soud...
Vím, že musí, ale jak je vidět, nemusí...
Co všechno se v naší republice může stát :-( :-( :-(
Nechť je tento příspěvek jako inspirace pro všechny darebáky :-(
-
Lze pozadat soud o predbezne opatreni a pokud vyhovi, je vymahatelny ihned (trebas i exekucne). Dal muze podat navrh na konkurz na firmu a pokud to vyjde, je zablokovanej veskerej majetek fi. Proste do tohodle bych sel a toho onoho bych dostal do basy (nebo do blazince).
-
No jeste po zablokovani majetku muze jen sedety na zadku a brat podporu (je to blby, ale je to tak) a pak dostane vse i s uroky. Pokud by mel dobryho pravnika, i nejake drobne jako odskodne, ale tady uz to je dost na hrane, prece jen to neni managor :(.
-
Citace:
Původně odeslal sofokless
Takže na UP mu radili to samé co vy!!! Nechal si u právníka napsat dopis zaměstnavateli, který mu donesl (on mu sice nepodepsal doručenku, ale to prý tak nevadí). Každopádně do práce již nenastoupí dokud ho zaměstnavatel nepropustí + nárok na odstupné, nebo dokud mu nedá zpět vozidlo :-)
Nechal mu to tam do úterý na rozmyšlenou tak jsem sám zvědavej...
Ještě se ozvu
Tak at nastoupi jinde. S tim ze ho puvodni zamestanavatel nemohl dale zamestnavat. A jde do soudu. Ve sve podstate se nic nezmeni
-
Citace:
Původně odeslal Geeker
Tak at nastoupi jinde. S tim ze ho puvodni zamestanavatel nemohl dale zamestnavat. A jde do soudu. Ve sve podstate se nic nezmeni
to bych nedelal, protoze by to mohlo potom u soudu vest k argumentaci zamestnavatele, ze ho chtel dal zamestnavat v puvodni pozici, ale protoze uz mel praci jinde, tak do zamestnani nechodil.
ja bych to vyuzil jako peknou dovolenou s tim, ze by do toho puvodniho zamestnani obcas (1x tydne) zasel (se svedky), jestli se neco nezmenilo
-
Přesně tak jsem mu to radil taky... Zítra jede na PU ujistit se že něco neopoměl a pak se uvidí. Navíc mu přišel již doporučený dopis od nějakého právníka z Prahy (bohužel ten však spletl kamarádovo příjmení a proto mu dopis pošta nepředala a poslala ho zpět), tak snad v pondělí příjde nový a bude se vědět víc... Jen ať se věci hýbou.
Když už jsem to tu začal, tak budu informovat i nadále ;-)
-
Tak pánové kamarád dnes převzal doručenku od zaměstnavatele:
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem dle § 53 s pokutou za ušlý zisk zaměstnavateli (když nechodil do práce) ve výši 10.000,- Kč.
Asi vim co mi napíšete...
Prostě to právník zaměstnavatele překroutil a kamaráda vylil neoprávněně. Dle právníka kamaráda se může soudit, soud se bude konat v místě bydliště zaměstnavatele, ale soud vyhraje! Jde ale o to, že kamarád má již další zaměstnání a § 53 se mu hodí (nikam se to nepíše) a proto může okamžitě nastoupit a né čekat 2 měsíce... Problem je těch 10.000,- pokuta.
Já osobně bych ji nezaplatil, ať si dá k soudu on mě a celá kauza se projedná v místě bydliště kamaráda. Kamarád by mohl spor vyhrát a navíc dostat odstupné. Co si o tom myslíte???
-
Prave ze bacha na vec, to ze se proti tomu nebudes branit = muze to byt pochopeno jako ze si uznal svoji chybu. A ver tomu, ze sou situace kdy potrebujes od byvaleho zamestnavatele neco potvrdit nebo na to mit prave to soudni rozhodnuti. Kdyz to nechas byt, tak se to promlci = zamestnavatel vyhraje + ty(tvuj znamy) budes mit pripadne problemy.
Zkratka poveril bych pravnika zastupovanim u soudu (je treba ho obcas kontrolovat), pozadoval zamozrejme nejen odstupne + nahradu mzdy za dobu vypovedi a le i nahradu soudnich vydaju (najmul bych si toho nejdrazsiho pravnika v okoli ;) ). K soudu jezdit nemusi.
Tohle je samo na konzultaci s tim pravnikem + pracakem.
IMO jakmile zacne delat jinde na HPP, tak vlastne uznava platnost vypovedi.
-
NO jak jsem psal výše, kamarád (né já :-) ), by po dobu soudní rozepře nedostával výplatu a čekat až rozhodně jakýsi soud v Praze se mu nechce... Navíc se 10x odvolá atd... Slušný člověk se nesoudí a má z toho strach. Zaměstnavatel, movitý člověk, ho stále zastrašuje právníky a poutou atd., že se mu ani nedivim :-( Má možnost nastoupit na lukrativní místo, v oboru, který zná a s lidmi, kterými již dělal. Proto chce asi uznat svou chybu tím, že věc přijme. Problem je ale ta pokuta. Zaplatit X Nezaplatit ??? Já bych neplatil... exekutor přájde až na pokyn soudu a k tomu by musel dát podnět zaměstnavatel, ne? Poté by se vytáhly veškeré skutečnosti a muselo by to vyjít, ne? I když zaměstnavatel popře vše ve prospěch kamaráda, ale to je dle mě účelová výpověd!!!
-
Chce to hlavne zachovat chladnou hlavu a nezmatkovat. Jestlize zamestnavatel nebyl opravnen tveho kamarada preradit na jinou praci a z duvodu, ze takovou praci nevykonava, zrusi pracovni pomer, pak je takove zruseni samozrejme neucinne.
Chce to proto zachovat stejnou linii a s dorucenkou napsat na takove zruseni odpoved ve smyslu, ze zamestnavatel neopravnene zmenil pracovni urceni v rozporu s pracovni smlouvou, ze zamestnavatel porusuje povinost poskytovat zamestnanci praci atd. a samozrejme, ze zruseni povazuje za pravne neucinne a trva na tom, aby mu zamestnavatel prideloval praci.
Jinak je uplne jedno, jestli to bude rozhodovat soud prislusny podle zamestnavatele (v pripade, ze bude zalovat tvuj kamarad) nebo zamestnance (v pripade, ze bude zalovat zamestnavatel), protoze toto je skutecne flagrantni poruseni povinnosti zamestnavatele, ktere kazdy soud rad uzna
-
§53 se pouziva pri PORUSENI PRACOVNI KAZNE ZVLAST HRUBYM ZPUSOBEM coz neni nechozeni do prace. SOUD 100% rozhodne ve prospech kamarada. Navic zamestnavatel ho nemohl zamestnavat jako ridice ale chtel jej prevest na jinou praci ==> kamarad musel k lekari aby mu potvrdil ze nemuze vykonavat praci pekare (ci co to bylo) takze je tu svedek (lekar) a navic pokud mu kamarad pisemne sdelil ze (coz jsme ti vsichni rikali) ze trva na dalasim zamestnavani jako ridic coz zamestnavatel nemohl a nechtel udelat tak je to jasna prekazka na strane zamestnavatele. Ten se z toho vykrucuje tou §53 na kterou nema pravo. je klasicka neznalost vykladu prava.
-
No pánové, kamarád už tam pracovat nechce a ani se mu nedivim...
Samozřejmě máte pravdu pokračovat s odepisování a čekání, ale už jinou práci má. Práci, která je pro něho jako ušitá a tam ho chtějí hned, nebo nikdy!
Problem není § 53, ale pokuta 10.000,- za nic!!!!!!!!!!!!!
Jak s ní naložit? Platit X Neplatit
-
Citace:
Samozřejmě máte pravdu pokračovat s odepisování a čekání, ale už jinou práci má. Práci, která je pro něho jako ušitá a tam ho chtějí hned, nebo nikdy!
nemilim li se tak jestli nastoupi tak bude muset platit.... ja bych neplatil, bral podporu a vysoudil z nej penize za skodu vzniklou znemoznenim jineho PP
-
De to zaridit i jinak - dohoda o provedeni prace/pracovni cinnosti, vedlejsi pracovni pomer ... poradit by mel ten pravnik + urednici na pracaku.
-
To co píše J.Wade nelze. Není to krypl co bude brát podporu a sedět doma. Musí pracovat a do práce nastoupí. Jinak Jezevec naprosto přesně reaguješ, ale bude to na HPP. Bohužel v tom případě to asi bude muset zaplatit...
A krypl opět vítězííííí bezva :-(
-
Citace:
To co píše J.Wade nelze. Není to krypl co bude brát podporu a sedět doma. Musí pracovat a do práce nastoupí. Jinak Jezevec naprosto přesně reaguješ, ale bude to na HPP. Bohužel v tom případě to asi bude muset zaplatit...
A krypl opět vítězííííí bezva :-(
Kriplove bohuzel dostatecne dobre vi (presne jako v tomto pripadu), ze soudy a podobne tahanice jsou pro "sikanovaneho" zamestnance nerentabilni a dlouhodoba zalezitost a tim spis, ze vetsina lidi bude mit nejakou nabidku prace na HPP, kterou by pri "tahanicich" takto nemohl vyuzit.
Nehlede na to, ze ikdyz ten kolobeh "sikanovany" podstoupi, soudy po x odvolanich zamestnavatele vyhraje a tomu je rozsudkem narizena uhrada nakladu, usle mzdy atd atd, tak se zamestnavateli vlastne zas tak nic moc nestalo a uvahy o tom, ze by zamestnavatele v dnesnim systemu pro podobne "prohresky" nekdo skutecne "vydusil" poradnou pokutou, nebo by ho OCTR dokonce mohli trestne stihat jsou bohuzel scestne. Soud ho maximalne donuti k narovnani stavu na pravni, tedy "sikanovany" dostane to, co mu patri (financne od zamestnavatele), ale moralne to moc vyhra neni, nehlede na to, ze vetsinou "zamestnavatel" = nejaky firemni papalas na vyssim poste a tim padem pak spor hradi "firma", ne ten arogantni kripl, ktery se dal muze smat a dal s lidmi jednat jako s onuci, protoze mu to bohuzel nas tezkotonazni a v urcitych aspektech nedoreseny pravni system umoznuje... :(
-
Citace:
neplatit v zadnem pripade. jak jsem uz psal, je zapotrebi ten narok na pokutu + §53 formalne odmitnout a trvat na puvodnim zarazeni.
jinak, vice soubeznych pracovnich pomeru je mozne, takze bych s tim novym zamestnanim moc nevahal
-
Teď nevím, jak je možné více soubězných pracovních poměrů najednou...
O tom jsem neslyšel. Buď HPP nebo VPP, ne?
Kamarád už je přijat na HPP do nového zaměstnání, v pátek se staví pro zápočtový list a chce zalatit těch 10k :-(
Jedině formálně odmítnout nárok na pokutu, ale tím by stále byl zaměstnancem pekáren, ne? Jsem z toho jelen. Každopádně bych to neplatil ať si dá k soudu on mě! Desítku nenajdu někde v kanále...
-
Kdepak, Riksa ma pravdu, jde to i takhle a rozhodne NEPLATIT NIC, jen proste ztrati pravdepodobne narok na uslou mzdu ??, ale na odstupne rozhodne ne.
-
Citace:
Teď nevím, jak je možné více soubězných pracovních poměrů najednou...
O tom jsem neslyšel. Buď HPP nebo VPP, ne?
Kamarád už je přijat na HPP do nového zaměstnání, v pátek se staví pro zápočtový list a chce zalatit těch 10k :-(
Jedině formálně odmítnout nárok na pokutu, ale tím by stále byl zaměstnancem pekáren, ne? Jsem z toho jelen. Každopádně bych to neplatil ať si dá k soudu on mě! Desítku nenajdu někde v kanále...
je mozne mit vice pracovnich pomeru najednou - §70Zpr, ale takovy VPP musi byt sjednan jen na kratsi pracovni dobu, nez je zakonem povolenych 42,5 (nebo kolik to ted je). rozdil je taky v tom, ze z VPP lze dat mnohem snadneji vypoved.
jinak, tvuj kamarad nemuze byt prijat do HPP v novem zamestnani, protoze jeho HPP u stareho zamestnavatele stale trva! vzhledem k vyse uvedenemu je nutne to brat v potaz, az bude u toho noveho zamestnavatele podepisovat smlouvu (jestli to je mozne, tak at radeji voli DPC)
-
Jo jo i takhle to chápu já. Bohužel kamarád do nového zaměstnání již nastoupil a tím přijal výpověď dle § 53. Zítra jde pro zápočťák a zaplatit těch 10k :-(
Naprosto se ztotožňuju s tím, co psal tiktak a dodávám, že bych já tu pokutu neplatil, ale do zaměstnání svých snů bych i přez § 53 a tudíž i bez odstupného za těchto okolností asi nastoupil také... Kamarád je ze starší školy a je pro něho klid v duši asi důležitější než 10k. Ať si je ten blbec nabouchá dopr....
Pánové děkuji za pomoc, ale malý český člověk v právu byl opět bit... :-(
-
Citace:
Jo jo i takhle to chápu já. Bohužel kamarád do nového zaměstnání již nastoupil a tím přijal výpověď dle § 53. Zítra jde pro zápočťák a zaplatit těch 10k :-(
Naprosto se ztotožňuju s tím, co psal tiktak a dodávám, že bych já tu pokutu neplatil, ale do zaměstnání svých snů bych i přez § 53 a tudíž i bez odstupného za těchto okolností asi nastoupil také... Kamarád je ze starší školy a je pro něho klid v duši asi důležitější než 10k. Ať si je ten blbec nabouchá dopr....
Pánové děkuji za pomoc, ale malý český člověk v právu byl opět bit... :-(
V tom pripade vyrid kamaradovi ze je pekny ...... (nic proti) ale zacalovat 10k kdyz je v pravu tak raden No Comment