Niekedy sa tomu neda vyhnut - privelkych SMD mosfetoch, tranzistoroch (a pod.) treba velky vykon. Parkrat sa mi "podarilo" to vypnut aj pocas spajkovania a zatial som nic neodpalil :)
Printable View
Niekedy sa tomu neda vyhnut - privelkych SMD mosfetoch, tranzistoroch (a pod.) treba velky vykon. Parkrat sa mi "podarilo" to vypnut aj pocas spajkovania a zatial som nic neodpalil :)
Tak si mel stesti ;D
já dělám trafopájkou z roku 1974 skoro vše i citlivé CMOSy FET trandy a nikdy jsem nic neodpálil....ono taky záleží na jaké nožce "zacvakáš" :-)))
A na jake nozičce teda zacvakat?Citace:
Původně odeslal Tinky linky
Najlepsie na ziadnej ;D
:p zacvakat pak muzes zakaznikovi odpalene zarizeni :-o abych se priznal, tak sem zacal prvni mobily (cihly) delat take trafopajeckou s upravenym hrotem a mel sem stesti. Ovsem ridil sem se zasadnima pravidlama. V te dobe ovsem moc horkovzduchu ani bgacek nebylo... :wink:
nehovorim, ze to nemoze byt ovplyvnene dlzkou nozicky, ale jemu to bezi no problemoCitace:
Původně odeslal Rainbow
Hmm,jak tu nekdo muzete vyravat kondy z desky:o .Odsavacku neznate?Asi nevite ze trafopajka ma na hrotu tak silny proud ze kdyz mezi to date zmagnetizovany sroubovak tak je odmagnetizovany.Uz jsem sobe menil jeden kond,puvodne z 4 lete desky SOLTEK.Jedna se o tzv. GSC 6.3V 1500uF.Nebyl vytekly,jen trochu naufokly.Nerad mam spinavou desku.Odsavacka +pouzitelna pajka=jak od firmy.Kond z gesu za 3Kc...A nemusel jsem vyrvavat nasilim zadnej kond a odstipovat tomu nozicky nebo se s tim jinac prdet.
jak souvisi magneticke pole vytvarene trafopajkou s moznosti poskozeni citlivych obvodu? tady jde o uplne jinou vec....a ze jsi tam dal kondik z GESu za tri kacky tim bych se taky moc nechlubil...protoze lowESR a 105st kondiky co tam patri stoji vicCitace:
Původně odeslal Xerox
Ja tam davam tiez lacne a zatial to vzdy fungovalo (este neviem, ako dlho to vydrzi) - low ESR sa nedaju zohnat a ked nahodou ano, tak su take drahe, ze sa to neoplati.
Odsavacku pouzivam len na odstranenie cinu z dier po vybrati kondika. Ten vyberam tak, ze nahrejem jednu nohu, trochu vytiahnem, potom druhu - dokola, kym nevyjde von (vacsinou po prvom opakovani vyjde) - niekedy tam treba pridat cin, potom to ide lepsie.
Jsem v takovej dire ze jsem byl rad vubec za tohle.S tou pajkou to je mysloze no ten silny proud co zpusebuje castecne i ty narazy je dosti silny.Zatim sem tedy nic takto neznicil ale slysel jsem ze je asi mozne vymazat pamet mezi smyckou na pajce.Odsavacka,no uz jsem se setkal ze kdyz to takhle z desky nekdo pajel dlouho tak si znicil celou diru a i spoje.Citace:
Původně odeslal Tinky linky
jedna "husta" verzia vymeny kondenzatorov
http://prochazka.d2.cz/abit.php
OMFG
no to je teda sila :oCitace:
Původně odeslal T182
tak tohle je vazne neco :-O, neco takovyho vydim poprvy...
Paneboze,kristova noho,... Tenhle horor mne doufam nebude nikdy vyprovazet:oCitace:
Původně odeslal T182
Len by ma zaujimalo .. pise ze mu odporucili tie kondiky co pouzil .. ale ved to ma ine hodnoty kapacita co by som povedal ze vadi ... a volty tak to nevadi len ich ma zbytocne vela .. pretoze ajtak cez ten kondik nejde tolko voltov .. skor mal pouzit a snazit sa zohnat LOW ESR pretoze tie nekvalitne vytecu uz len preto ze cez tie kodniky tecu velke prudy a ked maju vysoku hodnotu serioveho odporu sa kondiky prehrievaju atd. atd. a potom to moze skoncit zle aj z doskou celou
Pouzil kvalitne, ale prilis velke. Kapacitu mozes zvysit, ale nic sa nema prehanat.
Toto som uz videl :D ;) ... a ake pekne dlhe vyvody ma :P
Ty kondy odchazi nejenom, ze jsou Taiwansky sh..t, ale hlavne kvuli tomu, ze tam davaji neurcene do spinanych zdroju.
Davaju tam low-ESR. Tie "najlepsie" vydrzia tak pol roka, potom sa zacne ESR zvysovat, prehrievaju sa a nafukuju a doska (monitor/DVD player/...) nefunguje.