Re: Sražení a stabilizace napětí
Citace:
Původně odeslal Matio
No já právě nevím, jestli pulsní zdroj je to pravé ořechové pro napájení zesilovače...
tak tomu teda nerozumim. doporucuju neplest spinany a pulzni s ostatnimi typy zdroju ;-) myslim ze prave (im)pulzni by mohl byt pro podobne vykonny zdroj prave k zesilovaci docela v pohode.
Mozna by ovsem nebylo od veci pro zacatek koupit od vydavatelstvi Ben nejakou tu knizku, tusim ze se jmenuje "Napajeci zdroje" a je jich vic dilu ;-) ...
Kazdopadne ja osobne bych v pripade pozadavku na nejjednodussi zapojeni pouzil to vyse uvedene. Ale s tim trafem co mas bych do toho asi nesel - tim to neuzivis.
spianne zdroje se nehodi pro zesilovace protoze vnaseji do obvodu ruseni. aspon se to tvrdi, vetsinou to ani nikdo nezkousi do dobreho audia davat.
vyprdni se na neco bastlit, kup hotove nebo si nech umotat toroid. to je to prave pro zesik. skoro zadne rozptylove mag pole, nerusi, v klidu skoro nezere, kdyz je dobre delanej. ten max vykon stejne nepouzijes nikdy. jit cestou vykonu je na nic, to sis radsi eml sehant bedny s poradnou citlivosti. 3dB citlivosti navic a astaci ti polovycni vykon na stejnou hlasitost.
linearni zesiky se pri tehle proudech a napetich nedaj pouzit, to by si tim jen topil. ucinost nula.
btw pro napajeni zesilovacu se vubec nedoporucuje to stabilizovat. jen trafo, mustek osetrenej kondikama na zmirneni brumu, a pak kaskada elytu a tim to konci.
Glo
Citace:
Původně odeslal Glottis
btw pro napajeni zesilovacu se vubec nedoporucuje to stabilizovat. jen trafo, mustek osetrenej kondikama na zmirneni brumu, a pak kaskada elytu a tim to konci.
Glo
Nehodi se to stabilizovat? To jsem nevěděl... Dobrá tedy, nechám si navinout toroid nebo koupím přímo na míru. Ještě se chci zeptat, jaká kapacita kondíků se hodí na odrušení pro ten typ zesilovače, ja jsem psal. Existuje nějaký vzorec? A ještě něco, co myslíš tou kaskádou elytu? Dík...
jo nestabilizuje, proc taky, dulezite je mit vyhlazene napeti. ze stabu by tam mohlo jit i nejake ruchy. a pak jsou tam strasen razy, mohlo by se to rozkmitat. muj zesik 2*50W kdyz sem ho ozivoval stabilizovanej lab zdroj nesnasel. kmital. se zdrojem k nemu bez stab. byl ok.
kaskadou sem myslel to ze neni dobre davat jen jeden treba velkej. lepsi je dat jich vic paralelne. snizi se jim seriovy odpor a i zivotnost. nebudes je tak namahat. ostatne tak velkej stejne nekoupis takze jich tam dat vic musis.
vzorec na to neni. nevim jakej mas vykon ani jestli symetricke napajeni. pokud jen jedno napeti do obou kanalu zesiku tak to bude dost :) lidi nesetrej co jsem videl. 10x2,2mF ? 8x 4,7mF? ale je to pak darda to nabijet :) me jeden kondik 4,7mF vyhazoval pojistku na primaru 100W trafa tak sme ho musel nabijet pomaleji a kdyz bil nabitej tak premostit odpor relatkem.