Nie, to som uviedol ako priklad. Nevravim, ze idem do toho na 100%, este musim pouvazovat. A procak najskor Prescott a potom P4 mobile - NW. Ak to bude mat tak mozno skusim aj na P-M aj ked to moc nepomoze, skor Dothan ak by som zohnal :)
Printable View
Nie, to som uviedol ako priklad. Nevravim, ze idem do toho na 100%, este musim pouvazovat. A procak najskor Prescott a potom P4 mobile - NW. Ak to bude mat tak mozno skusim aj na P-M aj ked to moc nepomoze, skor Dothan ak by som zohnal :)
Mobile P4 - Northwood? No prosim jak chces, pokud ti nebude vadit nasobic 12x ;D
Nebo proc myslis, ze se taktuji hlavne Mobile Celerony (Northwood-256)? ;-)
Citace:
Původně odeslal MV
Vsak napriklad mobile P4 NW 1.8GHz ma nasobic 18 a FSB400 nie? BTW da sa aj u P4 mobile hybat nasobicom smerom dole? A to uvadzam ako priklad ;) Ked to uz budem mat nahodou, tak zozeniem co najvhodnejsi procak samo ;) Ale to je este daleko...
Nemyslim, že by to nak moc ničilo komponenty. POkud se dobře zaizoluje deska od kondenzace tak nebespečí poškození se vystavuje jen deska kuli slabému napájení => použití kvalitnější desky s 4fázovym napájením pro Prescotty a taky mosffety dostatečne chladit.
No a procák podle toho kolik se do nej bude pouštět s prescotty nemam skušenosti kolik snesou Vcore , s NW by se dalo jit snad k 1.9-2V .
Jo a při pokusech bych radsi promyslel a omezil naky náhlý ochlazení komponent. nevim jesli by to procík unes když se na nej hned nalije dusík, ale tam už asi moc variant nezbyde jak systém pomalu podchladit.
Práce s dusíkem bych se snad ani nebál proste musí byt clovek opatrny pri nalévání , třeba použití umělohmotnyho trychtýře by mohlo vést k tomu, že by to trychtýř nemusel rozdejchat a to samí ukápnutí dusíku na PCB ....
No zkus si o tom nejdriv neco vyhledat. V zasade to je tak, ze P4-M se Ti na desktopove desce rozjede na nasobic 12x a nejde s nim uz hybat...Citace:
Původně odeslal misokgb
ohledně tekutého dusíku ,tak v kapalný formě je podstatě skoro bez tlaku takže ohledně přetlakováni nemusíš mít strach,kdysi jsme ho měly doma asi dva měsíce na chodbě :lol: byl v aspon myslim v hliníkový nadobě ale kolem něho byla asi 15cm vrstva polystyrenu a polystyrenový dekl.
co se týče materialu tak nám těd v praci dělali šokovej mrazák na kapalny dusik (provozni teplota až do -95°C (even, -105°C po přefouknutí dusíkem) a kryogení potrubý(2pláštový což je izolace) kterým protéka je z nerezu.
Já bych to spíš videl tak než dělat komín,mít nádobu vedle a s toho vyvedenou slabou měděnou trubičku dobře izolovanou a tu protahnout klasickým chladičem a vést zpět do nadoby,i tím by ti teplota neklesla na těch -192°C a držet ji třeba na 0°C nebo jen +10°C .
Sice nevým jak by se vyrešila cirkulace dusiku v trubce a pak kondenzace par na chladiči.
Co se tyka vyroby konteineru, tak pokud dodrzis jednoduche pravidlo, ze tloustka sten trubky a dna bude co nejmensi, tak muzes bez problemu spoje pajet obycejnym cinem. Pokud bych mohl doporucit, tak u dna udelej usazeni cca 4mm a na to navlekni zezhora plastovou sponu, kterou to pak chytnes k zakladni desce. Konteiner poradne zaizoluj, at jsou ztraty co nejmensi.Citace:
Původně odeslal misokgb
Vzniku nezadouciho kondenzatu na zadni strane desky zabranis tak, je ji polozis na kus penove gumy (v podstate takovy tuzsi molitan) a poradne pres vsechny diry v desce prisroubujes k podkladu (napr. torzo case). Horni stranu desky ofukuj teplym vzduchem (idealni je primotop) a nebudes muset v zasadě delat zadne vetsi upravy.
Jinak te nechci od hrani tohoto typu odrazovat, ale nejdriv si treba vyzkousej vodnika s chlazenou kapalinou (glykol, lih) pomoci treba peltiera nebo lednicky.
klicova slova (samozrejme v kombinaci s PC&OC):
dry ice
liquid nitrogen
chilled liquid cooling
Dik moc za info. Toho peltiera som samo chcel pred tymto zohnat, akurat sledujem, kde ho kupit :) Dal si mi dolzite info, dik moc! ;)Citace:
Původně odeslal Pirs
Neděkuj a dávej karmu ;)Citace:
Původně odeslal misokgb
Mimochodem, dej pak vědět, vsadím se, že nejsem sám koho budou zajímat výsledky.
...peltierove clanky sa daju zohnat aj v GMECitace:
Původně odeslal misokgb
http://www.gme.sk/index.php?action=v...rok=10&lk=&sk=
Nj, ked to aj vyde, tak je to este pekne daleko ;)Citace:
Původně odeslal Tantalos
Citace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
Tam som pozeral ako prve, ale to su moce slabe... ;)
Aj tento je slaby? ;D http://www.gme.sk/index.php?action=d...sk=&pict=&jaz=
Citace:
Původně odeslal Rainbow
To uz je lepsie :D Na Prescott akurat :D Este nejaky regulator, hm :/
na dlouhodobe pouzivani bych rek ze ano( nemyslim ze by se s tim nekdo **** a pak na tom dlouhodobe nebehal), kdyz jede TEC "nadoraz" tak je hodne neefektivni, kdyz se mu snizi napeti, tak sice klesne i "vykon" TECu ale ne tak drasticky jako poklesne spotreba, takze bych spis volil silnejsi a undervoltCitace:
Původně odeslal Rainbow
viz. http://www.over-clock.com/ivb/index.php?showtopic=13171
EDIT: tim slaby jsem myslel z ekonomickeho duvodu, z textu to zas tak moc jasny mozna neni,
data v tom thredu sou takovej "lepsi odhad", cim vetsi under volt tim vic mimo to je vysledek, takze brat s rezervou
kdyz sem tedka koukal na pasty, tak ve specifikacich i ty nejkvalitnejsi maji minimalni hodnotu -30° co se deje za touto by to snad nekdo mohl objasnit
samozrejme pokud to neni jenom psychologicka hranice
nie som si uplne isty, ci sa to stane. Ked pastu velmi zmrazis, tak (pravdepodobne) velmi ztuhne a nemusela by dostatocne dosadat na CPU a chaldic. Takisto ak vyzuvanu zuvacku zmrazis, tak velmi ztuhne a uz tak nelepi, ani sa neda natahovat a tvarovat.Mohlo by to mat podobny efekt aj na tu pastu.Citace:
Původně odeslal check
No napriklad tato pasta ArcticSilver Ceramique ma pracovne teploty od -150°C do 180°C a myslim ze teplota s dusikom pod -150°C na CPU neklesne.Citace:
Původně odeslal check
zajimavy ja sem si myslel ze tyhle dvou slozkovy bili pasty sou lepidla - tzn ze uz to pak tezko rozdelas
snad se mylim ale radsi to este zkontroluj
myslel sem to tak aby si vybral nejakou lepsi pastu a ne nejaky shit...
wtf? ASC neni vobec dvojzlozkova pasta, ako si na to dosiel? :roll:
K dusiku:
Neviem, ci ti ho niekde predaju ako "civilovi" a bude problem s dopravou - vo vedre ho proste neodnesies. Potrebujes izolovanu nadobu, ktora znesie prepravu, je uzavreta (kvoli vyteceniu) a sucastne ma pretlakovy ventil (musi teda odolavat aj urcitemu tlaku odpareneho N2). Samotny dusik nie je drahy, liter je tak za 20-25 Sk. Dlhodoba prevadzka by samozrejme bola hodne draha.
Toxicita a bezpenost:
Je netoxicky. Avsak extremne studeny a nedychatelny. To znamena, ze:
Miestnost by mala byt vetrana, inak v dobre uzavretej mensej miestnosti hrozi nebezpecny pokles koncentracie kyslika!
S tou "studenostou" to nie je tak horuce v pripade maleho prsknutia - kvapky maju tendenciu odskocit ako voda na rozpalenom sporaku (rovnake priciny). Problem je, ak sa dostane pod saty, do topanky, ci by si ho nalial do dlane, kde by stihol sposobit lokalne podchladenie.
Dalsie riziko spociva v tom, ze okolie je voci nemu extremne horuce (~ -180 st. C vs. +20 st. C). Takze naliatie do nadoby ci ponorenie nejakeho predmetu ma za nasledok intenzivny var s rizikom postriekania - kozene rukavice silne odporucam, ochranne okuliare su NUTNOST!!!!
Pozor aj na dotknutie sa schladenych predmetov.
Manipulacia:
Na mieste uz nie je tak problemova, da sa normalne nalievat, na kratkodobu manipulaciu sa pouzivaju normalne termosky, alebo dokonca staci nadoba z laboratorneho skla v izolacnom plasti (napr. polystyren). bezne sklo by som nepouzil - je chulostivejsie na tepelne zmeny. S eventualnym rizikom prasknutia a rozliatia (poliatia) je ale dobre pocitat.
Prakticke vyuzitie sa mi ale zda byt nezmyslom. Ona je trochu otazkou aj vyuzitelnost pri tom extremnom OC - sice mas uzasny teplotny gradient, ale sucastne s poklesom teplot do tychto oblasti vyrazne klesa teplotna kapacita latok (termodynamicke zakony). Vysledkom je, ze na odvedenie stale rovnakeho mnozstva tepla spotrebujes viac chladiaceho media.
Takze ako jednorazovy pokus s valcom, do ktoreho to nalejes a ktoreho dno je kontaktou plochou - budiz, ale na dlhsie uzitie sa mi tiez javi lepsie Pelltier alebo kvapalinove chladenie cez mraziaci box a vhodne medium (lieh cosi vydrzi, ale je horlavy a prchavy, etylenglykol je zase smrtelne jedovaty !!! ).
Dik za info. Len nechapem preco kazdy zacina hovorit o stalom pouzivani na dusiku, pisal som to hned v prvom prispevku, ze na "rekord"... ;)
podla tejto recenzie to vypada uplne jednoducho
http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=429
az na to neustale doplnovanie chladiva :(
mno neviem kto ti urobi to nadobu a jak poriesis uchytenie poriadne a tak ... neni to tak uplne prdel a moze to byt celkom nakladne ked sa to nepodari
Varit hlinik, kdyz uz, tak v ochranne atmosfere, vsak by ti to cele zhorelo (kamos mel hlinikovy dvere na aute, kde mu zlodej udelal diru jak vrata a pojistovak mu odmitl zaplatit nove, at si to pry necha zavarit a v servisu se tomu pekne vysmali)! To uz spis med a soustruzit (i hlinik), kdyz letovani odpada....Citace:
Původně odeslal aless
ad dusik: zkusil bych linde technoplyn anebo na sk aga.sk, meli by pujcit i prepravni obal....
a s tou medenou nadobou mozna nekdo tu: http://katalog.seznam.cz/Velkoobchod...neru-a-nadrzi/