Jasně, ale to je u všech. Na funkci měření u foťáků, na kterých to funguje, nemá redukce žádný vliv - beztak tam není žádné spojení těla se sklem.Citace:
Původně odeslal Huncut
Printable View
Jasně, ale to je u všech. Na funkci měření u foťáků, na kterých to funguje, nemá redukce žádný vliv - beztak tam není žádné spojení těla se sklem.Citace:
Původně odeslal Huncut
No problémy můžou být akorát pokud redukce nepřenáší do objektivu nastavení clony. Není to pak tak pohodlné focení (pokud to to tělo alespoň umožňuje).
Ano, to nepřenáší, ale imho to je zanedbatelné.Citace:
Původně odeslal Huncut
EDIT: já to ještě upřesním. Tuším, že na Canonu je potřeba "dorovnat" reálné clonové číslo na těle, na Olympusu to tak ale není. Pokud nenasadíš objektiv komunikující s tělem, nemáš možnost na těle clonové číslo volit a foťák prostě podle světla měří čas. Jednoduché, elegantní :) (na Oly také není co zvláštního nastavovat, těla fotí standardně i bez objektivu)
Darth Maul: tezko muzes hodnoverne tvrdit zes drzel vic tel nez ja:)). co te vede k takovymu "porovnani":))? tak nejak se drzis stejne demagogie jako jan555. mimochodem nechapu proc motas vliv kvalitniho skla na kompozici. o teto souvislosti nebyla vubec rec. na tvrzeni o kvalite skel urcite znacky ses koukam stejne haklivej jako kolegacek tak bud tak hodnej a nepodsouvej mi nic takovyho, bud neumis cist nebo ti nejde logika...
v kazdym pripade je to opet stejna valka, nikon-canon. a krom toho se zde asi pentax tesi zahadne neprizne. zrejme nekdo nema poneti co zatracuje. pentax pevny skla jsou proste na spici, proto jsem si je vybral. nikoliv obracene.
nicmene smysl takovy diskuze mi stejne unika...
Tobě evidentně uniká víc věcí, nechápu jak můžou mít jan555 a Maul tolik trpělivosti, že ti dokáží dokola vysvětlovat, že nemáš pravdu.Citace:
Původně odeslal chessman
btw, oprava linku: http://www.luminous-landscape.com/
a link primo k clanku o hledaccich: http://www.luminous-landscape.com/tu...wfinders.shtml
Vysvětlím to ještě jednou. Ale nedělám to pro tebe, ale pro sebe a pro ostatní, to na úvod.
U hledáčku se obvykle uvádějí 3 hodnoty:
1. pokrytí (coverage)
2. zvětšení (magnification)
3. eyepoint
1. Pokrytí - číselná hodnota uvádí, na kolik procent pokrývá hledáček skutečně fotografovanou kompozici. (100 procent je obraz na filmu / chipu)
2. Zvětšení - číselná hodnota uvádí relativní zvětšení hledáčku. Obvykle vyjadřuje vztah zvětšení hledáčku k zvětšení oka (1X). Jako přepočítané ohnisko oka (=přirozené zvětšení) je obvykle uváděna hodnota ohniska 50 mm ekv. 35 mm filmu. (někdy při dioptrii -1)
3. Eyepoint - hodnota v milimetrech uvádí, z jaké vzdálenosti je možné sledovat kompletní obraz v hledáčku (za touto vzdáleností není obraz kompletní). Tahle hodnota je primárně důležitá hlavně pro lidi nosící brýle.
Pokud se podíváš např. na srovnání low-end DSLR hledáčků, na které jsem dával odkaz, zjistíš na konto výše uvedených bodů, že nejlepší hledáček má zjevně Olympus E-300. A je to tak doopravdy?
.
.
.
.
.
Není. Překvapení? Proč to tak je? NO PROTOŽE JE FYZICKY MENŠÍ A TO ŽÁDNÁ HODNOTA NEVYJADŘUJE :rolleyes:
V jednom jediném máš neoddiskutovatelnou pravdu - smysl "diskuze" s tebou mi také uniká. Vlastně unikl mi už včera.
ted uz to je jen fraska. pro ostatni co umi anglicky a zajima je skutecnost - proste si ten clanek o hledaccich prectete at vite o cem je rec...
jestli vas zajima fotografie, mrknete se na muj web. co se tyce techniky, mam doma zatim 5 analogovych tel, 1 digitalni, 2 dalkomery, 1 profi-kompakt a z fotoklubu znam lowendy canonu a nikonu. do minolty jsem jen nakouk v minolta-labu, kde mi vyvolavaj barevny filmy a delaj zvetseniny na vystavy (bohuzel zatim jen na R1), jinak obcas zajdu do fuji na frontier350 (lepsi technika, horsi domluva). bw vyvolavam sam. takze si tu radte sami, borci:).
Kdybys alespoň pořádně četl, co tu píšou ostatní, neuniklo by Ti například to, že jsem nepsal o počtu držených těl, nýbrž o počtu hledáčků, do kterých jsem koukal. Možná by sis také všimnul, že jsem na rozdíl od Tebe nejmenoval jedinou značku a už vůbec bych si nedovolil o čemkoliv tvrdit, že je to "legendární" nebo "nepřekonatelné". A pokud budeš popírat vlastní slova, budeš tu za ještě většího komika než doteď. Pokud chceš diskutovat, zkus být méně osobně útočný a trochu více věcný.Citace:
Původně odeslal chessman
V případě našeho "porovnání" sice nevím, kolik Ti je, ale dovolím si odhadnout, že jsem do prvního hledáčku koukal v době, kdy Ty sis ještě hrál v uhláku na horníka a problematikou fotografování se s malými přestávkami teoreticky i prakticky zabývám už několik desítek let s tím, že jsem měl přístup prakticky k jakémukoliv přístroji, který se u nás na trhu objevil. Přesto bych si nikdy nedovolil hlásat někde dogmata takovým způsobem, jako Ty...
zjevne ti nedochazi pojem "legendarni" :) . coz je dosti odlisne od pojmu "neprekonatelny" kterehozto jsem, at hledam jak hledam, nepouzil. koukam ze problem bude v jazyce ceskem. kdyz tu nekdo pise ptakoviny a jeste osocuje nekoho kdo se snazi je klidne a vecne vysvetlit - nemuze ode mne cekat ze mu to nevratim. takze se zklidni nebo si nestezuj.
btw je mi 38 ;) . jak je to s tebou?
Přibližně stejně a kdybys nebyl slepý tak, jak tu celou dobu tvrdím, přečetl by sis to sám pod mým nickem... To bude buď sešlostí věkem nebo tím čučením do nekvalitních hledáčků... :p :mweheh:Citace:
Původně odeslal chessman
Focení se věnuju od 7 let a pár fotgrafických soutěží jsem taky vyhrál. S různými fotoobchody spolupracuji prakticky od okamžiku, kdy se u nás objevila digitechnika - jak je to s Tebou? ;)
co se tejce veku, vicemene recnicka otazka. imo nehraje stejne velkou roli. ja fotim priblizne od 1.tridy ZS (a myslim zakladni skoly:)) . zacinal jsem na cmene, pionyru, sokolu, zenitu ... z digi jsem spis pouzival kompakty, delam dokument, reportaze, ujetiny .... hlavne bw. souteze rad nemam (stacily sportovni a hudebni). spis galerie, kontakt s "fotolidem" atd. na zakazku delam vyjimecne, nevejdu se do konvence. ted mam v jednani fotky v national geographic (taky spis vyjimka, nametove...).
a na hledacky si potrpim, tema me nikdo neoslepi :)
Ano, pro pochopení téhle frašky je to opravdu velmi vhodné, k tomu doporučení se připojuji :cool: :mweheh: http://www.ocguru.cz/smileys/lmao.gifCitace:
Původně odeslal chessman
Ještě jeden komentář pod čarou - pro určení velikosti hledáčku, stejně jako např. jeho světlosti a kontrastu, "kvality" matnice, nebo hranolu, atd. neexistují papírová kritéria a jsou (více či méně) subjektivním porovnáním.
A chessmane, ty až si vezmeš někdy do ruky DSLR, možná zjistíš, že mají jiné hledáčky a matnice než staré analogy a že digitální Pentaxy nejsou ekvivalentní analogovým. A ano, je to jedna z oblastí, kde jsou obecně digitály daleko za analogem.
jan555: ne, zvetseni a pokryti se uvadi pouze pro potreby foceni aktu :). k ostatnimu, cesky nectes, o anglictinu se ani nesnaz:). ciste pro tvuj klid (stejne ti to asi nedojde:)) - s istDS fotim asi pul roku. dalsi nejak neminim opakovat...
No, vzhledem k tom, že rozhovor s Tebou ma typické atributy příslovečného "házení perel sviním" a Tvá schopnost číst, chápat a komunikovat je limitně blízká nule, dovolím se toto vyčerpané téma uzavřít a zamknout...Citace:
Původně odeslal chessman
Ona se diskuse s Tebou stejně ze všeho nejvíce podobala rozhovoru královny Alžběty s traktoristou Čeňkem. :confused:
Cítím se teď skvěle, protože jsem blbec až teď zjistil, že můj foťák má lepší hledáček než tvůj. Prostě jsi mi, slepému, otevřel oči. A díky za to, že jsi to udělal tak fakticky a hlavně slušně, to dovedu vždycky ocenit.
Krásná třešnička na závěr, díky.
(v tomhle už dál pokračovat nebudu, musel bych si zaboxovat aspoň 3 kola s Foremanem abychom se dostali do stejné úrovně)
koukam, ze se tady rozjela pelna diskuze...puvodne jsem se ani nechtel zapojoval, ale neda mi to...
2chessman: Nic proti, ale jak si psal, ze nekdo neumi cist nebo mu nejde logika, taky by si mel zacit u sebe. Myslim, ze tahle citace Tveho prispevku nepotrebuje komentar:
"...v kombinaci s legendarni kvalitou starejch manualnich Pentaxackejch pevnejch skel dava velkej prostor jak pro kompozici obrazu tak pro vyrobu...."
Podle me z ni jasne vyplyva to, co jsi o par postu pozdeji poprel;-)
Nic proti Tobe, to v zadnem pripade, ale na muj vkus se tady prezentujes moc jako mistr sveta. Ja nemam moc co rikat/radit, ale Ty klidne muzes postnout nejakou svoji fotku a ukazat, ze tim mistrem opravdu jses.
Pride mi to jako kdybych psal: Nehces si dat zavod v behu? Mozna vyhrajes, ale spis ne, protoze ja jsem trojnasobnej olympijskej vitez, dvojnasobnej mistr sveta a drzitel svetovyho rekordu na 10km. Navic jsem vyhral poslednich 5 mitingu Zlaty ligy...
Mozna je to moc drsny prirovnani, ale takovejhle jsem si o Tobe "udelal obrazek". Jinak omlouvam se za uprimnost, ale ja uz sem holt takovej...