-
Re: Jak nanést správně pastu na procesor P4?
Citace:
Původně odeslal Honny
Prosím? Chceš říct že v některých situacích není pasta potřeba? To je s prominutím blbost, pasta je na vyrovnání nerovností mezi dvěma plochama a musí tam být vždycky, bez ohledu na materiály těch ploch.
Necu mystifikovat ale nekde jsem to cetl dokonce, ze kdyz mas pastu z hliniku a chladic medeny tak ten medeny ma lepsi vodivostni vlastnosti nez hlinik, a jsou chladice co maji naprosto rovnou plosku kterou plpnes na procak, tak neni to sice u vsech protoze mam doma chladic co je rovnej jak sklo, ale mam doma arctic cooler na slot A a ten ma spodek jemnounkou vroubkovanej, vznikle soustruzenim asi....
-
Citace:
Původně odeslal Rodeo65
ale mam doma arctic cooler na slot A a ten ma spodek jemnounkou vroubkovanej, vznikle soustruzenim asi....
jj, pasta vyrovnává tyhle nerovnosti a správně by jí mělo být co nejmíň, aby právě moc nebrzdila přenos tepla.
-
OMFG, to co sa tebe zda "rovne" je v skutocnosti krive jak das, to ze nic nevidis, neznamena ze ta plocha je vobec priblizne rovna, su na nej mikroskopicke nerovnosti rovnako ako na cpu a vysledkom by bol pekne blby prenos tepla ... btw hlinikove pasty? to si kde videl preboha ... :roll:
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
OMFG, to co sa tebe zda "rovne" je v skutocnosti krive jak das, to ze nic nevidis, neznamena ze ta plocha je vobec priblizne rovna, su na nej mikroskopicke nerovnosti rovnako ako na cpu a vysledkom by bol pekne blby prenos tepla ... btw hlinikove pasty? to si kde videl preboha ... :roll:
Ja mam doma myslim nejaky :) ale jsou celkem stary, jsem chudy student tak nemam moznost setkat se s novymi vymozenostmi dnesni doby....mam doma hlininove a silikonove pasty....od te doby pro me v tomto smeru cipl pes...
-
Mam doma takovou spesl merku, ktera ma hranu brousenou s presnosti na tisicinu milimetru. Prilozenim ty hrany na neco se da proti svetlu poznat jak moc je danej povrch krivej. A musim rict, ze vetsina obycejnejch chladicu vyrabenejch z tazenejch Al profilu maji spodek krivej jako prase. Chladice ktery maji spodni stranu frezovanou jsou na tom vyrazne lip, jenom tam nesmeji bejt moc hluboky rejhy po freze. Tolerance rovnosti povrchu IHS u P4 je 0,05 mm (ostatni procesory na tom asi budou podobne). Takze s chladicem bez srovnanyho dna tam muze vzniknout vzduchova mezera desetinu milimetru, klidne i vic. Pasta je proste dneska nutnost. I ta nejlevnejsi pasta ma lepsi tepelnou vodivost nez vzduch.
-
Citace:
Původně odeslal Rodeo65
neni potreba nic roztirat , kdyz neni clovek nesika tak tam nanese tak rozumne mnozstvi aby toho tam nebylo moc a nezaplpal sis procak zbytecne..ale je pravda ze pokud mas na procesoru medeny podklad, tak ten vede lip jak hlinikove pasty tak je zbytecne tam cokoliv davat, pokud teda nemas na to zlatou pastu ale ta je hodne draha
Akoze zlata pasta? To akoze o com? Aj ja som videl niekde tu blbost. Vsak zlato vedie teplo horsie ako striebro. Mimochodom tie onicom pasty titan a podobne s tym cervenym vieckom na konci vyrabaju asi niekde v pralese v taivane na hektolitre a plnia to do tych striekaciek a dany "vyrobca" tam nalepi svoj stitok. Tie pasty obsahuju 0% striebra.
Na stranke arctic silveru je navod, ako natriet CPU pastou, kazdy si to moze precitat: http://www.arcticsilver.com/instructions.htm
-
Zlata pasta je nejaka marketingova kravina, zlato tam urcite ziadne nie je (rovnako ako v niektorych inych :D ) Tie "strieborne" od Titanu vraj po case vyschnu... Problemy s pastou som vyriesil nakupom velkej tuby obycajnej bielej v RadioBastleri :)
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Zlata pasta je nejaka marketingova kravina, zlato tam urcite ziadne nie je (rovnako ako v niektorych inych :D ) Tie "strieborne" od Titanu vraj po case vyschnu... Problemy s pastou som vyriesil nakupom velkej tuby obycajnej bielej v RadioBastleri :)
na to vysychanie sa nazory lisia, niekomu ten silver od titanu drzi, niekomu nie. tak isto ako aj mne - na Tuale ju mam uz nejaky cas vlastne od kedy mam toho tuala a drzi stale, ale na druhom PC P3 550 uschla asi za pol roka islo to dole zoskrabat len ziletkou (podotykam ze to nebolo z tej istej tuby)
EDIT: ten nakup klasickej silikonovej bola good idea, skoda ze to aj mna nenapadlo. Jedine co jej mozem vycitat ze pri mojej krivosti sa z principu niekde zababrem a ta biela pasta ide este horsie umyt ako ta strieborna :)))
-
Na mojom Tulenovi mi strieborna pasta (AC) este nevyschla... Zato na AMDckach, co som mal pod rukami, uz vyschla cca na troch... Takze to bude asi teplotou...
-
ma smysl nanaset pastu na celou plochu zakladny chladice?
-
Citace:
Původně odeslal Xima
no podla mna iba v tom pripade, ked jej mas vela a nevies co s nou...
pasta je na vyrovnanie nerovnosti v styku CPU a heatsinku....
takze neviem si predstavit aky zmysel by mohla mat niekde inde... to by si mohol potom cely heatsink natriet tou pastou ... aj zvrchu :lol:
-
Citace:
Původně odeslal Xima
Pastu natres len tam, kde heatsink prichadza do priameho kontaktu s plochou CPU. Keby si ho natrel aj inde to bude skorej smomalovat priebeh odovzdavania tepla s heatsinku do okolia.
-
btw ani to nie je tak uplne nutne, v pripade procesorov s HS to nie je nutne ... (staci mat natretu sticnu plochu kde je jadro)
-
Ja pastu davam vyhradne na CPU a na celou stycnou plochu s chladicem (bez ohledu na to, zda primo na jadro nebo na plech). Rozetru to vetsinou tou tubou, co nejslabsi vrstvu.
Davat to zaroven na chladic je nesmysl, predne nevite jak to sedne na procak a pak zapraskate zbytecne i misto okolo a druhak davat dve vrstvy = zhorsit odvod tepla.
Co se vysychani tejce, dokud s chladicem nehejbete, melo by to byt +- jedno, predevsim pokud jde o hustejsi pasty. Ucel vyplneni nerovnosti plni. U ridkych muze byt problem i v tom, ze casem proste vytecou (a v okoli se odpari).
V idealnim pripade kdyz po nejaky dobe provozu chladic sundate, mela by byt prevazna vetsina pasty kolem a na stycnych plochach jen jemny vzorek (takovy tupky vetsinou) = bylo tam spravny mnoztvi pasty.
V kazdym pripade je dobry po (lepe jeste vybrat pred nakupem samo) nakupu chadic zkouknout, mel by bejt rozhodne brousenej. Jakmile to ma dno, ktery vypada jak chromovany, bude to krivy jak svin.
Neni od veci nakoupit nekolik smirkovych papiru ruzne zrnitosti (vyjde na par korun) - soustredit se na 1000+ podle stavu chaldice. A na rovnem podkladu (sklenena deska vyhovi) ten chladic zbrousit a vylestit. Cim jemnejsi brusivo pouzijete, tim lepsi vysledek, da se pouzit i brusne pasty ... .
Dobry chladice brousit netreba, uz sou od vyroby.
-
1000+ ? neprehanaj, podla vsemoznych vyskumov/merani ti to je nad 600 fuck a AS nedoporucuje "lapovat" nad 600, zevraj to je horsie este potom ;) osobne som este ziaden svoj chladic lestit nepotreboval, ale par AC TC som uz vylestil od frezovych hran asi 250tkou smirglom a vysledok je viac nez dostatocne hladky ;)
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Davat to zaroven na chladic je nesmysl...
toto som bral ako samozrejmost uz od zaciatku... uz tej pasty co je na CPU netreba prehanat, kedze vsetko naviac aj tak vylezie po nasadeni chladicu. (btw..roztieram sparatkom)
Inac vsimol som si zaujimavost. Mam normalne otlacene jemne zarezi do Zalmana kopirujuce takto otlacok obvodu jadra. Este med v tomto mieste trocha zoxidovala. (cierny povlak..alebo co.) Rozmyslam cim to asi je..zeby pastou?
Tie zarezi uz asi neocistim, ale na ten povlak sa chystam..servitkom/vatou na cistenie striebra.
-
tak nejak nechapu proc se ta pasta nazyva teplovodiva kdyz to je na vyrovnavani nerovnosti a pri jejim prilisnem mnozstvi transfer snizuje
-
Citace:
Původně odeslal Xima
tak nejak nechapu proc se ta pasta nazyva teplovodiva kdyz to je na vyrovnavani nerovnosti a pri jejim prilisnem mnozstvi transfer snizuje
Pasta sa tam dava preto, ze vedie teplo lepsie ako vzduch, ktory by inak bol v tych medzerach. Samozrejme pasta vediet teplo horsie ako hlinik alebo med.
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
btw ani to nie je tak uplne nutne, v pripade procesorov s HS to nie je nutne ... (staci mat natretu stycnu plochu kde je jadro)
no dovolim si oponovat...... vychadzajme z predpokladu ze HS dokonale rozvadza teplo z jadra. v tom pripade je IMO vhodne natriet cely HS aby sa zlepsil odvod tepla. chcelo by to mozno nejaky pokus...
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Pasta sa tam dava preto, ze vedie teplo lepsie ako vzduch, ktory by inak bol v tych medzerach. Samozrejme pasta vediet teplo horsie ako hlinik alebo med.
Samozrejme nezapomen rict, ze je lepsi nemit zadnou pastu, nez nejakou silver-shit za 19,- - ona ten prenos tepla zrovna dvakrat neusnadni... :D
-
Citace:
Původně odeslal P3TR
Samozrejme nezapomen rict, ze je lepsi nemit zadnou pastu, nez nejakou silver-shit za 19,- - ona ten prenos tepla zrovna dvakrat neusnadni... :D
Eh, fyzika ti neco rika ? Vzduch (pro tyhle ucely vlastne vakuum) nevede teplo (temer) vubec => libovolna pasta je lepsi nez zadna.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Eh, fyzika ti neco rika ? Vzduch (pro tyhle ucely vlastne vakuum) nevede teplo (temer) vubec => libovolna pasta je lepsi nez zadna.
No melo to byt mysleno spis tak, ze tyhle obycejny pasty jsou k nicemu. Rychle mezi medenou plochou chladice a jadrem vytvrdnou, zpecou se a zacnou se trosku drolit. Tim padem taky zmensi svuj objem a stejne ti vzniknou zase vzducovy mezery... Takze mas zpatky vakuum ;) Nebo se pletu?
-
Najhorsie je, ked sa da tej shitovej pasty vela.
-
By sme mohli o tomto zatvrdeni pasty spravit hlasovanie, komu sa to stalo. Mne napr. este nie a to som skusal aj pasty prilozene k neznackovim chladicom ktorych mena si uz ani nepametam. Mozno by to bolo zaujimave zistenie este uviest aj platformu AMD-Intel.
-
mně taky žádná nezatvrdla. používám takový ty bílý silikonový shity. a ty se spíš roztečou.