docela by me zajimalo podle ceho soudis ze je FBSD lepsi (zvlast kdyz je v posledni dobe docela na nic :( bohuzel ... a to jsem ho mel tak rad)Citace:
Původně odeslal lukasp
Printable View
docela by me zajimalo podle ceho soudis ze je FBSD lepsi (zvlast kdyz je v posledni dobe docela na nic :( bohuzel ... a to jsem ho mel tak rad)Citace:
Původně odeslal lukasp
Jestli to nebude tim, ze se mi lip pouziva ??? A navic nechapu, proc je na nic... u me se po upgradu situace o dost zlepsila... asi si neumis vybrat tu spravnou verzi...
Jak je na tom FreeBSD s podporou HW ?
Kdyz jsem se o tento system cca pre rokem trosku zabyval cetl ruzne clanky atd. vsude psali ze FreeBSD ma mizernou podporu HW.
A dokumentace je na tom jak ?
Dosahuje urovne dokumentace Gentoo ?
Ja som stale zaciatocnik v linuxe - uz ho mam nejake 2 mesiace. Najprv som mal Mandrake potom Debiana. Gentoo som iba videl na intraku a stacilo - to tak po roku linuxovania mozno nahodim. Momentalne mam kubuntu a som velmi spokojny. Ako jedina distribucia spravila vsetko sama. Hned po instalacii som sa pripojil na nasu siet wifinou bez akychkolvek problemov(bola hned nahodena) - pri ostatnych distribuciach to bola pre mna ako zaciatocnika strasna haluz. Cize odporucam Ubuntu(gnome) alebo Kubuntu(KDE).
Lidi je s ice krásné, že tu všichni něco doporučujete a říkáte, že kdybych rovnou šl na gentoo/slacka tak bych se naučil o mnoho více... ALe napadlo vás to, že se třeba nechce učit více? Že žádá jen fungující systém co mu dá to samé jak okna bez starostí a kravin kolem toho? Proč používat např. Mpalyer jehož kompilací bude začátečník mimo, když může použít třeba Kaffeine s přihrání kodeků, které se mu naistaluje při instalaci systému?
Celkově když se nad tím zamyslím, tak kolem gentoo je jen hromada keců, všude je slyšet dej tam gentoo, přičemž ty lidé vůbec nechápou, že ten dotyčný povětšinou vůbec nechce být jak oni, nechce si připadat drsně díky tomu, že sestavil systém od začátku a že ne všichni to dokážou atd...
Celkově když si to vemu nějak nevidím důvod pro Gentoo (skutečne praktickej), když tu máme Debian, Slackware atd.
Já osobně jsem začal na RH 7, pak Slack., Mandrake, a jsem na SUSE a zatím mi vyhovujou, ted přemýšlím nad Kubutu (jelikož Gnome se mě prostě nelíbí). Ano vyzkoušel jsem i gentoo, ale nenadchlo mě to bych spíš vzal Vidalinux...
No ked sa niekto nechce nic ucit, tak nech si tam da kludne aj Mandrivu alebo Linspire, ale potom nech nehovori, ze Linux je shit.
Ja osobne tiez nemam rad Gentoo pretoze treba kompilovat, portage strom je velky a dlho sa to updatuje... Niekomu to moze vyhovovat, ale ja mam radsej, ked balik nainstalujem za nikolko sekund aj na 486ke.
no nevimCitace:
Původně odeslal lukasp
4 neumi thready na vice procesorech, nepodporuje novej HW (Adaptec 2130) a obecne je neuveritelne zastarala.
5 tohle vsechno sice ma (a ze ma zajimavy veci) ale i generic kernel mi na SMP Xeonu (orig. intel HW - stejna konfigurace a linux i fbsd 4 na tom bezej mesice bez sebemensiho problemu) vytuhne do pul hodiny.
6 neni stable
7 dtto
proto je freebsd v tuhle chvili na nic ... zpropadena petka ... a ja se na ni tak tesil ...
ja zas absolutne netusim duvod pro debian a slackware kdyz mame gentoo, mandrivu, FC, suse a LFS.Citace:
Původně odeslal Wiruss
nez tu zacnes kazat tak si prosim uvedom ze kazdej doporucuje to co jemu samotnymu nejvic vyhovuje. me osobne v tuhle chvili vyhovuje gentoo uplne vsude (coz se o binarnich distribucich rict neda). presto bych ji uplnymu zacatecnikovi kterej to chce jen jako easy-to-manage pracovni stanici nedoporucil.
praktickej duvod pro gentoo ? kdyz chces nainstalovat sim nemusis mit kde (vyzkousej si to na debianu, mandrive, fedore(,slackware neznam) - bez toho abys hledal nejakej spesl balicek). a tohle neplati jen pro ten sim.
portage ma svy vyhody i nevyhody a tvoje prohlaseni 'nevidim duvod pro gentoo' nebylo o nic lepsi nez prohlaseni nekoho jinyho 'dej tam gentoo' a jeste navic plynulo z neznalosti veci (gentoo).
a doporucovat obecne jednu distribuci pro vsechno a vsechny je dost nesmysl. ale to doufam vsichni chapou
Proč nevidím důvod pro Gentoo?
Je to jednoduché, vím, že se hodí na plno míst, ale první důvod je ten, že ze stage jedna s koplet grafickým prostředím typu KDE, Gnome ho instaluješ dva dny, když nemáš zádrhel a máš celkem slušnou mašinu, druhej důvod jest, že opravdu není dobré pro začátečníka, kde mého je důležité si ze začátku ošahat i ten grafickej systém pomalu zjistit, že se dost věcí liší a pak pomalu přes normál kompilace a kompilace jádra k něčemu složitějšímu... třetí důvod? Je tu vidalinux, díky němuž muzes přeskočit instalaci ze řádky je založenej na gentoo takže jedeš na stejnejch balíčcích a stejným způsobem, ale jednodušeji...
kdyz uz jsme u toho, z jakyhokoli systemu se da udelat gentoo... a neni to tak tezke. Koho by to zajimalo bliz, hledejte na gentoo forech, byl tam jednoduchy navod - zkratka se do jakekoli instalace nahraje portage a stage1 (nebo v podstate jakakoli) a emergne se vsecko potrebne...
Jinak taky netusim, proc zacatecnikovi cpat gentoo, protoze spousta veci je tam narozdil od klikacich distribuci mnohem mene intuitivni a pokud proste nekdo nevi, ze se treba mount pointy nastavuji v /etc/fstab, tak nad tim stravi treba nekolik hodin, nez to najde...
Fajn, pridam predvcerejsi zkusenost, kamos (BFU) si nainstalil MDK, podle vseho idealni distro pro zacatecnika. No, problem je v tom, ze je uplne v pr.deli. Nainstalovala se mu tuna SW, netusi co a jak nastavit, nema poneti ze existuje nejakej adresar /etc, zkratka je z toho naprosto zoufalej, protoze ma na disku par GB SW a nevi co s tim. Netusi kam se vlastne ulozi to co si stahne, nevedel jak pridat nejaky dalsi SW a kdyz sem pustil nmap, bezely mu vsechny mozny i nemozny sluzby, presne ve stylu widli, bez nastaveneho FW, otevrene do sveta.
Mimo jiny mu bezel web server + MySQL, coz je sice moc hezke, ale je mu to nanic, kdyz ani nevi, kam pripadny html ulozit, bezela mu samba + mail server, coz je taky moc hezky, kdyz mu je to uplne nanic, bezi mu tam NFS, pres ktery je nasdileny cosi do site a on vlastne nevi co a odkud, takze se klido muze stat ze tomu nasdili trebas klice pro ssh a pod.
Takze chtel pomoc odeme, vysvetlil sem mu par zakladnich veci, ale protoze MDK nepouzivam, tak samozrejme nevim co kde presne je treba, odstrelil sem nepotrebny veci, ale osobne bych predpokladal, ze instalace distra pro BFU bude nastavena tak, aby se nespostelo nic navic a u VSECH sitovych sluzeb bude hodne velky vykricni s hodne velkym cervenym polem, ve kterym bude varovani, ze je treba to nejak nastavit a nejdriv si precist manual, ne ze budou aktivni automaticky.
Napr u toho vami zatracovaneho Gentoo nainstalovani nejakeho SW (serveru) neznamena nic, jen je pripraven, ale nespusti se do okamziku, nez to chci a vetsinou jeste po uprave konfiguraku, pripadne je default nastaven na maximalni zabezpeceni.
Chybej mu prave presne ty 2 dny stravene instalaci, ktere funguji jako naprosto dokonale a prakticke skoleni.
BTW: Gentoo neni treba instalit ze stage1 (sam to tak mam, ale to taky diky tomu ze sem hracicka a mam samo vypiplanou optimazaci na max).
Vsak hovorim, ze ten MDK je este horsi ako Windows...
V Slackware sa tiez sietove sluzby po nainstalovani nespustaju automaticky (tak by to malo byt v kazdej slusnej distribucii) - pridaju sa skripty do /etc/rc.d, ale nie su executable - to si musis nastavit sam po nakonfigurovani.
tak idem skusit do gentoo
ak nieco posss.em tak sa na vas nasss.em ;D
este par otazok.
na pc MUSIM zatial mat Wxp - teraz tam mam ubuntu + wxp - bude potrebne nieco specialne upravit aby som ubuntu dal prec a mohol istalovat gentoo?
moze istalacia gentoo ohrozit wpx?
na ntbk bez netu budem mat offline verziu cz-handbooku a na desktope s pripojenim na net budem instaloat genttoo - existuje pre zaciatocnika ina konfiguracia pre instalaciu?
INE BFU rady?
dakujem
Pro instalaci potrebujes 1 partisnu, tot vse. Pripadne dalsi na swap a popripade se dava stranou /boot a /home, ale to uz zalezi na tobe. Gento nijak nezasahuje do MBR, takze se bat nemusis, to jak ho nastartujes pak uz zavisi na tobe (lilo/grub se s widlema snesnou, opacne to moc neplati).
:roll: ano a vsecko by se vyresilo tim, kdyby zacal instalovat gentoo a skoncil by s tim, ze ma sice naisntalovany vsecko mozny, co mu poradil handbook, ale o nicem nevi na co je, neumi si nastavit Xka apod... :roll:Citace:
Původně odeslal Jezevec
Nikdo tady gentoo nezatracuje, ja sem uz ho pouzivam DOST dlouho (mam dojem, ze sem tady z 4a byl dokonce prvni a vsichni na me peklili jak je to na hovno), ale vim, na co je ten system dobrej a na co ne
Ha, pan je nejakej chytej :D,Citace:
Původně odeslal Rainbow
MDK je linux jako kazdej jinej, jen spravce muze byt vul. Stejne na Slacku jako na MDK jako na xxx.
Jinak MDK, pokud mu vyslovne nereknes tyhle veci neinstali, navic se te pak jeste zepta, zda opravdu chces tyto sluzby mit spusteny.
Takze jestli nekdo pohnoji instalaci MDK, tak mu jiny distro nepomuze, pomuze muj jen snaha a cteni manualu.
mno tak se zas vratime zpet k tematu :) Prave sem koupil IBM T22 (PIII900, 512 RAM) a premyslim, co nahodim za distro... Normalne bych dal gentoo, ale myslim, ze by to bylo trochu zdlouhavy vsecko kompilovat... Na druhou stranu nektery veci jedu z CVS (resp. SVN), takze se kompilaci nechci uplne vzdat (coz byva problem u distribuci jako MDK nebo Ubuntu) - takze jak z toho ven? :)
Napadlo me jeste dat si tam gentoo a kompilovat s distcc, protoze co nevidet tu budu mit druhy pocitac... ale jeste nejsem uplne rozhodnuty, takze by me zajimaly alternativy ;)
tohle pro me perfektne funguje :)Citace:
Původně odeslal Wohmatak
Citace:
Původně odeslal Wiruss
jo tohle me pobavilo:)Citace:
Původně odeslal Wiruss
ja nikdy nerek ze gentoo je vselek. ale clovek co pocitacum rozumi (ne ze umi strcit CD s widlema do mechaniky a proklikat instalaci) si s tim snadno poradi. clovek kterej sotva nainstaluje vidle se v tom ztrati. 99% uzivatelu patri do ty druhy kategorie. ja sam zacinal s rh6.2 na domacim routero/servero/firewallo/bastlu bez grafickyho prostredi a konfiguracni nastroje (webovy, konzolovy a posleze i graficky) bylo prvni co jsem zavrhnul jako nepouzitelny. a ani tak mi nedelalo problem si ten system poresit. (pak jsem presel na deb, fbsd,obsd,fbsd a znovu gentoo).
takze kdyz se me nekdo zepta "jaky distro" tak ja rikam gentoo. kdyz se me nekdo zepta "jaky distro pro lamu" tak ja odpovidam "cokoliv windows-like" (mdk, FC, suse, whatever).
btw. gentoo se da nainstalit i za hodku a pul. coz dela napr. ten vidalinux ale pripravis se tim o vetsinu vyhod gentoo...
Jo to je pravda, ted pouzivam 6-stable, je tam sice hodne debugovacich funkci, ale mam tu prvni betu a no problem, podporuje to daleko vic hw, dokonce i gcc konecne ma kompilacni volbu pro muj Via C3. A 6tka je takova vylepsena 5tka, 5tka je proste na <|>, ale napred musi byt 6.0-release, protoze kompilovat to pri kazdy instalaci je vosr...Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
Jinak ja pouzivam FreeBSD na obycejnym hw a vsechno mi facha... kdyby mi tam nefachalo vse, tak si tam dam klidne debian, ale takhle nemam duvod menit...
Zajtra instalujem v robote na moju workstation Slackware, tak odmeriam cas ;D (ak teda bude vobec cas na tu instalaciu a nie je tam uplne zly disk).Teraz je tam nejaka Fedora Core 2 s KDEckom - robi sa mi s tym dost zle a je tam vsetko stare.
ja si myslim ze to nema smysl merit ... o dobu instalace ani tak nejde ... (resp. jedinej smysluplnej rozdil je nekolik desitek minut (binarni) vs. nekolik hodin (source)). stejne clovek stravi vic casu tim ze si ten system upravuje k obrazu svemu nez tou instalciCitace:
Původně odeslal Rainbow
Jasne, aj tak sa poriadny operacny system instaluje len raz :-)
Nevim jak to u MDK vypada v soucasne dobe, ale kdyz jsem ho jeste pouzival (konkretne myslim 9.1), zakladni system se dal taky bez problemu nahrat.Citace:
Původně odeslal Jezevec
Stacilo jen nezaskrtavat u vyberu balicku popr. vyber skupinu balicku zadnou volbu a normalne dat next a naisnstaloval se jen zakladni system (cca 300 MB).
Podle Tebe je teda FreeBSD vhodne na desktop ?Citace:
Původně odeslal lukasp