(TO mISHA) jedna otazka od lamky, line-interactive UPSka od APC (tedy ta klasicka, ktera se pouziva nejcasteji) proti blesku muze ochranit? (i za cenu toho, ze sama odejde). Moc jsem to z vasi diskuze nepochopil :(.
Printable View
(TO mISHA) jedna otazka od lamky, line-interactive UPSka od APC (tedy ta klasicka, ktera se pouziva nejcasteji) proti blesku muze ochranit? (i za cenu toho, ze sama odejde). Moc jsem to z vasi diskuze nepochopil :(.
line-interactive > zalezi ako sa zadari :) inak obecne to nie je 100% ochrana ...
Ako sa zadari = vyroba? aktualni vlastnosti blesku? trosku konkretneji pls :))Citace:
Původně odeslal MadCap
Mno jak jsem vycetl, tak 100%ni ochrana neni nic :(
bohuzel 100% ochrana opravdu neni nic pokud jsi pripojen k vnejsi siti. tudiz ani tyto upsky. je to proste nejlepe kombinovat spolecne s vicestupnovou ochranou a pro vstup ven pouzit optiku ( tam je zas problem s izolacnima vrstvama, pac se musi dodrzet ohnivzdorne limity atd. ).
jako samostatna ochrana proti blesku > no muzes mit ten pocit, ze jsi pro to udelal, co slo ;D
Oooo, dekuji sahibe, odted budu spat klidne :)Citace:
Původně odeslal mISHA
uff. takovou hrubku ... uplne se stydim. takze jsem to musel opravit. rozhodne uz ji nehledejte ;D
ja nejsem sahib, rozhodne nejsem odbornik pres elektricke zabezpeceni. faktem je, ze pokud nestavis barak a nenechas si dle navrhu vlastniho ci ciziho udelat komplet novou elektriku, tak to stejnak nema cenu vic resit.
a jelikoz riziko, ze uhodi blesk prave tak, aby vam to neco odprasklo je minimalni, tak bych se zameril spis na upravu kvality napeti a ochrane vuci vypadkum. to prvni zvladnou jenom ty nejlepsi ups, to druhe zvladne vpodstate jakakoliv ups ( a je to take nejcastejsi problem ).
ja teda nevim co tu konkretne myslite elektrickou aurou (terminus technikus o asi nebude :D ) ale ja bych jako nejvetsi problem videl EMP puls vono je asi uz jedno(co se tyka elektroniky) jestli blesk prdne do hromosvodu(to tak uchrani barak pred vyhorenim) a nebo do pokoje-emp udela svy
Nesmis zapomenout ze blesk jde i primo skrz dum. Velka cast energie jde pres hromosvod ale neco jde skrz zdi a pod. Takze dovnitr se dostane.Citace:
Původně odeslal roverider
No já jen dodám můj zážitek s bleskem, jednou jsem potřeboval nutně něco narýsovat v CADu do školy a byla bouřka, takže jsem pc nevypl, ačkoli jsem měl docela strach. Půl hoďky tedy rýsuju a najednou slyším na střeše ránu (bydlíme pod půdou) a najednou monitor začal úplně brutálně světle modře zářit nebo spíš jako by tím něco projelo, asi jen tak na 1s, ale osvětlilo to celou místnost. Nic se nespálilo, monitor i pc jsou naprosto v klidu... Takže díky za to :). Při bouřce už radši pc vypínám, ale nevyndávám z elektriky, teďka jste mě tady docela znejistily...
Taky se přidám - před 12 rokama nám taky jeden takovej šmejd vletěl do baráku. Teda ne přímo, ale prásklo to rozestavěné čističky vedle (nechápu jak to, kousek máme cca 60m kostelní věž, která všechno uchytá ...).
Odešlo všechno, co bylo zapnuté v síti - tehdy radiobudík a TV zesilovač (PC přežilo - AT zdroj :-) ). Tak si říkám, že dneska by to dopadlo podstatně hůř ...
Na tyhle veci by mel byt dodoavatel elktriny pojistenej. V tomhle pripade by s epodle me jednalo o reklamaci vuci nemu...zvlast prokazatelny, ze vam nedodal kvalitu kterou ze smlouvy dodat mel, je fakt, ze se to stalo tolika lidem.Citace:
Původně odeslal basik