-
Já tedy nevím. Více průchody máš na mysli i větší počet mezikusů? Tzn., že by například, místo jednoho mezikusu (plexi) mezi žebrami byly tyto mezikusy tři?
V případě, že myslíš, že mám do stávajícího prostoru vytýčeného mezikusem navrtat další otvory (je tam jen jeden), tak se rozhodně hydraulický odpor nezvětší, ale zmenší (větší průtočný průřez).
To platí pro oba případy. Zvětším-li počet mezikusů (a to se tedy nevyplatí ;D ), tak si pomůžu (větší plocha voda X žebro) a hydraulický odpor výměníku bude nižší než byl.
Jak jsem říkal, v hlavně mám trošku jinou variantu než stávající. Jen chtít a mít volnou chvilku ;D .
-
jaro.jaro - také jsem uvažoval. Náhrada za plexi a těsnění by byla následující: gumový mezikus tl. 8mm (kde sehnat, jaká tvrdost pryže?) + 4 kusy distančních trubiček o výšce cca 6 mm a vnitřní světlosti dle použitého závitu na stažení. To proto, aby se celý sandwich nedal stahovat "do nekonečna". I v mém případě (web) lze sandwich stahovat neustále (jednou se mi podařilo strhnout závit).
-----ja som kupoval plochu gumu v predajni podlahovin- mali aj hrubku okolo 5 mm- nezda sa mi zeby takuto medzikus s vyrazenymi dierami pre stahovacie skrutky slo stahovat "donekonecna" - ono taka guma unesie --tlak nozicky tazkej skrine a tlak velkeho povrchu rebier urcite nie je problem...
Myslím si, že provrtání více otvorů do "vnitřní plochy mezikusu", tzn. více průtočných otvorů, by rozhodně nepomohlo.
--------tie si myslim - a pomer voda/vzduch sa da lahko regulovat tvarom a velkostou otvoru medzikusu- aj ked je pridenie vody v priestore mimo prietocny kanal pomerne mizerne, prilis to nevadi- dolezity bude prenos tepla vedenim
--------K materialu- Cu je sice lepsi vodic tepla pri prenose z media voda, ale hlinik zas pre Vzduch- vzhladom na omnoho lepsiu tepelnu vodivost vody je pri pasivnom chladeni vymennika lepsi material hlinik...a lacnejsi...