Gentoo handbook po nasom :-) : http://www.fuzzy.cz/gentoo/files/html/
Printable View
Gentoo handbook po nasom :-) : http://www.fuzzy.cz/gentoo/files/html/
ja jeste neutikam drzim prapooooor ;D Slackwareeeeee :)Citace:
Původně odeslal Marty
dlouho nebudes :lol:
btw, kdo hlasoval pro MDK?? ten by zaslouzil M.D.K. ;D (pro neznale: Murder Death Kill ;D )
Jako debianista volim Gentoo ;D
Je jedno co si clovek vybere (hlavne ne MKD, SuSe, Fedoru, RH), ja bych se do FreeBSD taky nepoustel, kdybych nemel kamarada, kterej mi poradi ;)
ja sem trebas utek od debianu k slackware ;DCitace:
Původně odeslal Marty
...a proto volim Slackware, mam s nim nejlepsi zkusenosti jako workstation i jako router, sice verze current neni zrovna moc "current", ale trocha kompilace to samozrejme spravi.
Ja mimochodem na lbcfree.net tezko najdete neco jineho :)(4xStarOS :(, a asi dvakrat WISP), ted by mel nastoupit LFS na Embeded zarizeni.Citace:
Původně odeslal Marty
Nerikam, ze je MDK nejlepsi, to je vec veskrze subjektivni, ale po zruseni MSEC jsem v pohode a navic nyni se o sit stara o dost vic lidi nez kdyz tam nebyl. O FreeBSD se starali dva lidi, z cehoz jeden byl neustale mimo, a ja si v nem nebyl uplne jistej, WISP umelo vic lidi preinstalovat a nastavit skrze menitka, vic ani ranu (je to podobny slacku, ale ten nema menitka).
No a po skoleni na sitovani a WiFi mame MDK a ja mam konecne klid.
Tak co na to vy? Taky prilozite polinko?
To my v naší decentalizovaný síti jedem převážně na Debianech, jeden nadšenec tam má i komplet Debian mirror, ale ja jedu na FreeBDS a sem maximalne spokojen, v siťování to je jednička ;D
potvrdzujem , utiekol som od Slacku k Debianu :)Citace:
Původně odeslal Marty
s odstupom casu mozem povedat , ze instalacia Debianu je nepomerne jednoduchsia , aptitude/apt-get/apt-cache vinimocne mocne nastroje pre zaciatocnika , kontrola zavislosti , etc.......
mal som isty cas FreeBSD ale na to je ovela mensia podpora na NETe aj tu na fore /admin Fox /
:-o :-oCitace:
Původně odeslal Switcher
Ja volim Debian, na serveru doma, na serveru u dvou kamosu i na ntb mam Deb. Doma jedine unstable ( ;D ;D at zije rozesirani systemu pri kazdem dist-upgrade), ale slape to skvele. Kompilovat sem zatim nic nepotreboval, vsechno je v baliccich nebo backportech, kompiluju si jedine vlastni jadro s par spesl patchama.
Na serveru doma mam Xkove knihovny, X server uz ale ne, bezi mne tam VNC server a vevnitr nejake veci (ruzne downloadery, ktere wget nenahradi a emergency firefox, kdyz uz je vazne nejhur a nedostanu se k prohlizeci na stanici). Mam tam strceneho Matroxa G200 v AGP, ale to spis jenom ze sentimentu, nechce se mne to vydelavat, stejne pro nej nemam vyuziti. Jinak je to produkcni server, web, databaze, nejake vypocty, fileserver s par set GB dat a behem kratke doby take uzel CZFree.netu s par mbit konstantniho prutoku. Na K6-2ku je to solidni vykon...
podle toho co tady vidim a co radíte... tak dneska hodim format a pošlu SuSE do věčnejch lovišť. A asi se vrhnu na ten Debian.
Prvni dva routery Slackware, ted 3. router/(server na vsechno) Debian :)
No ja si pred par dny rek, ze taky neco rozjedu tady na 166ce. Nejdriv jsem si rikal, ze tam nainstaluji mdk, ze jako pro nooba to bude nejlepsi, ale po par minutach instalace kernel panic, tak jsem to vzdal. ( P166 je snad uz i586 , ne? ) No tak na radu prisel Debian, stah jsem sitovou instalaci na jedno CD, nabootoval a vse bylo skvele popsany, takze jsem se za chvili proklikal k cili. Od kamose jsem si zjistil 2 prikazy, apt* a man a zatim to docela bohate stacilo k rozbehnuti cehokoli, googlu se obcas nevyhnu, ale tam je to taky hned na prvnim odkazu ( ale to imho jen diky tomu, ze jsem linej procitat cely manualy ). Jako pro cloveka co znal Linux do te doby tak leda z obrazku ( obrazne ), tak to bylo prekvapitelne very easy.
tak po půl roce používání si Deba nemůžu vynachválit!!!
Taky si prihodim neco..
z linuxu sem znal jenom nejaky zaklady ze skoly, jako princip OS, par prikazu a prava souboru :-) Kdyz jsem si po par letech zacal vybirat nejaky distro, sehnal jsem si RedHat, SuSe, FreeBSD, Debian a Mandrake. A hadejte co zvitezilo ? Samozrejme Debik, ne ze by byl tak hezkej, ceskej a srozumitelnej jako SuSe, ale nejrychleji jsem se v nem zorientoval. SuSe je pekna blbinka na klikani, ale nejak jsem se v tom placal.
Podotykam, ze v te dobe pro me byla jedina literatura Linux od Koska a v tech distrech jsem se snazil orientovat jenom intuitivne.
Jeste dodatecna otazka, jakou distiribuci (ev. balicek) by jste doporucili na fileserver do prostredi, ktere potrebuju maximalne zabezpecit, vc. fyzickeho pristupu k masine/disku. Tedy sifrovani :!:
Vaham mezi Debianem a FreeBSD (to sice neznam, ale na server je dost doporucovane, navic sem ted zahlidl docela dobrou knizku za vyprodejove dve stovky, to bych obetoval :wink: )
fbsd na tohle dobry moc nebude s 5.x mam na produkcnich masinach spatny zkusenosti a v 4.x jeste neni GBDE ... takze asi libovolny distro linuxu (ja pouzivam gentoo). a bacha ... p4-3GHz zvlada aes256 max 20MB/sCitace:
Původně odeslal Aigor
OK, aspon nemusim menit Woodyho :-)Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
Neni k tomu sifrovani partition nekde nejakej pokec i pro analfabety jako ja? Nejakej clanek sem sice nasel na ABCLinuxu, ale to je 2 roky stary..
S rychlosti mit problem nebudu, bude tam jedinej user - totiz ja a hlavne na texty :wink:
A čemu to vadí, když se na tom principu nic nezměnilo? Nedávno jsem nastavoval iptables podle tři roky starého seriálu. ;-)Citace:
Původně odeslal Aigor
Nejen distra, ale hlavne sifry se od tech casu dost zmenily. iptables nikoli :wink:Citace:
Původně odeslal David Jaša
Jestli mluvíme o stejném článku, tak AFAIK zůstává postup stejný, stačí "jenom" vyměnit šifru za aktuálnější.Citace:
Původně odeslal Aigor
napodobne... planuju router zatim mam jen routero-desktop se slackem :)Citace:
Původně odeslal Pavlis
Na router {Net,Open}BSD je jasna volba
pro me ne :) ale rad si necham osvetlit vyhody oproti linuxuCitace:
Původně odeslal Lipo
Heh, zdaleka ne, kuprikladu mas tam driver na proxim na preskocich ?Citace:
Původně odeslal Lipo