No fuj to je silenost, jete kuli tomu takle strihat case. Nevim jesi sem zminoval, ale z hlediska kvality filtrace je lepsi davat vic mensich elytu paralelne nez 1 veliky bago.
Printable View
No fuj to je silenost, jete kuli tomu takle strihat case. Nevim jesi sem zminoval, ale z hlediska kvality filtrace je lepsi davat vic mensich elytu paralelne nez 1 veliky bago.
Ak keď to chceš poriadne posichrovať, tak je najlepšie hodiť tam paralelne pár tantalových kvapiek, tie majú najmenší vnútorný odpor.Citace:
Původně odeslal RayeR
Tie aj dobre horia ;D
...keď ich zapojíš naopak, tak kľudne aj vybuchnú :wink: Práve preto, že majú tak malý vnútorný odpor.Citace:
Původně odeslal Rainbow
No bohuzel uz mame s Rainbowem zkusenosti kdy na desce vzplal tantal jentak ze srandy, a nebyl vyrobcem rozhodne otoceny (i to se nekdy stava, ale to by vyhorel pri prvnim zapnuti). Nemam pro to rozumny vyzvetleni, napada me jen, ze pri dlouhodobem nepouzivani (nepritomnosti napeti) se zeslabi dielektricka vrstva toho tantaloveho oxidu a jak se to natvrdo zapne tak to holt ta oslabena vrstva nevydrzi.
Jen pro informaci tantal ma radove 10x nizsi ESR jak bezny elyt. Ja sem to pojistil 1uF keramikama ke kazdymu elitu.
U mna to bolo na seriovej karte z roku 1986 - kludne sa to mohlo aj 10 rokov niekde valat.
test vyvojoveho vzorku spesl ISA radice, 15ks tantal 22u/16V, vsechny sem osadil opacne -> moc pekna kanonada, nastesti se nikomu nic nestalo ;DCitace:
Původně odeslal PeterM
Tak to muselo vyzerat dobre :o
Ja som potom vyberal tie obhorene kusy z ISA slotov a okolia ;D
Njn, kdyz on je u SMD tantalu prouzek na + a u elytu zas prouzek je -. Fakt skvely napad.... :evil: (nicmene otoceni elytu je "bezne" treba v mobilech, nektery serie Sagemu se kuli tomu stahovali)
Me na jednom bastlu odesel pri "drobnem prepeti" SMD tantal, nastesni byl zespoda, tak se mi jen obtiskl do stolu. V oku bych ten previt mit nechtel, jako ze uz jednou mi shrapnel z VN diody rozsek prst...
Na tak z jakž takž funkčního kompu už mam absolutně nefunkční komp :-( . Už to ani neběží, jenom se VELICE silně hřejou ty kondenzátory, takže je výměna nutná... To jsemzvědavej jak to udělam.
Tak to jeste dlouho trap, at si procesor uzije....
co vy na tohle ..??
http://www.volny.cz/beranzbynek/kondiky/PICT2322.jpg
pekne ... ale videl jsem i horsi ;DCitace:
Původně odeslal a_WerOOn
asi tak mesic mam problemy se stabilitou... no, zjistil sem, ze pameti to nedelaji, tak sem se na to podival trochu podrobneji
http://www.volny.cz/sisman/kondiky.JPG
kdyz uz sme u toho - mohl to udelat zdroj? (fortron 300W, ten s velkym vetrakem, nevzpominam si na oznaceni :roll: )
Zdroj nie, to je kvalitka od Epoxu...
zacinam verit v kvalitu Epoxu. :?
TO iste a 2x ...tie EPoX 8K3A proste mali blbe konde...mne opuchli rovnako tak som menil vsetky za rovnake ale z inej EPoXy 8K3A+. No az uz zas su napuchnute...tak mam dilemu ci zas vymenit za nove konde..alebo ist do nvoeho systemu :roll:
Ja kondiky ofukuju raději systémovým fanem (AC-TC) páč mám vodníka a nemělo by je co ofukovat. Měli asi 45*C, teď 20 :-) tak snad jsem jim přidal na životnosti a doufám že něco vydrží. (deska Abit)
To je spravne, rada lidi si totiz mysli, ze kdyz udelaji vodni nebo jaky chlazeni bez vrtuli, ze je to OK. Dnes ale navrhari desek dost spolehaji na to ze se teplo ze soucastek odvede pres kontaktni plochy do medenych ploch na PCB a odtud dale do vzduchu, ktery je treba CIRKULOVAT! To plati hlavne pro vykonovy MOSFETy ale i pro kondy, ktery sou zas treba FETama ohrejvany.
jo mosfety ofukuju taky :-) Chtěl jsem tam dát původně pasivky ale bojím se že se odlepí a spadnou přímo na PCB gk :-o
Davat na ne pasivy z vrchu je hazeni hrachu na zed, vyzarujou teplo totiz tak z 95% spodni plochou pripajenou na PCB.
Na boardu na to neni misto, ale teoreticky by pomohlo tam k tomu flangru pripajet kus Cu plechu a nechat ho trcet do prostoru.