http://qtparted.sourceforge.net/
Printable View
Tak jsem dospel k tomu, ze tady neni neco v poradku. Asi pred tydnem jsem si vytvoril disk V: pres WinXP Sprava disků, protoze mi nechtel fungovat PQ Partition Magic. Ale nepomohlo to. Zkousel jsem i vypnout ruzne ulity co mi vytvari virtualni disky ci mrknou na disk z MDK nebo projet disk nejakou testovaci ulitou, ale ani to mi nepomohlo, vsechny moje testy byly naprosto v poradku, takze mi zatim nefunguje zadny partition manager, zkousel jsem PQ Partition Magic a Partition Manager 2000. Jeste jsem zkusil Acronis PartitionExpert Demo, to fungovalo perfektne a splnuje vse co jsem ocekaval, ale je to jen DEMO, takze kdyby nekdo videl jinou verzi nez DEMO, tak at posle SZ ;-)
A co vlastne s diskem potrebuji udelat?
http://skoda.L.cz/tabulka.gif
Vysvetlivky:
2,54GB; MDK; /
500MB; MDK; /home
299MB swap
/;/home;swap;V: jsou v logické jednotce /nejsou primární/
------------------------------
1) vymazat oddil V:
2) Potrebuji zmensit D: asi o 3GB
3) posunout 2,54GB; MDK; / hned za D:
4) zvetsit MDK; / asi o 1GB
5) vytvorit / pro Slackware ve zbylem miste mezi MDK / a MDK /home
A to nejlepe programem s GUI pro WinXP ci Linux. A to bez ztraty dat!! Zkousel jsem jen tak narychlo pod VMware QTparted a nejsem si vubec jistej jestli uz dospel k tomu ze by se dal bezpecne pouzivat. Mate s nim nekdo nejake konkretni zkusenosti? Taky se mi na nel nelibi ze se mu si stahovat plno dalsich balicku, aby to podporovalo nejake FS.
Tohle mi vyhodi PQ pri spusteni:
.Citace:
#117 Partition’s drive letter cannot be identified
Under OS/2, PartitionMagic must be able to find the drive letter for each partition
before modifications can be made. There are various reasons why OS/2 might not
be able to find a drive letter for each partition. For example, a driver on your
system may change the drive letters from their defaults, or your partitions may
not have serial numbers.
You may also see this error when running PartitionMagic under Windows.
The solution is to run PartitionMagic from DOS or from MS-DOS mode (in
Windows 95 or Windows 98). When PartitionMagic runs from DOS or from
MS-DOS mode, it does not need to be able to find the drive letter for each
partition. Thus, if the problem indicated by this error message is the only
problem, PartitionMagic can run successfully
Musim se priznat, ze tomu moc nerozumim. A je mozne, ze nejjednodusi zpusob jak z celeho preblemu ven je prave vyresit tuto chybu s PQPM.
BTW:No mozna jsem tohle mel napsat hned na zacatku, takze jse za to omlouvam.
BTW2: Omlouvam se za kvalitu gif. Ale muj upload mi nyni vic nedovoly.
Ten PartitionMagic ti hovori, ze ho mas spustat s DOSu :roll:
Jo takhle jsem ten odstavec pochopil taky, ale pod DOS jsem to zkousel pred tydnem. Hodilo mi to tam nejakou hlasku, ja ji odklikl a bylo. Dost casto se mi driv stavalo ze PM jenom neco potreboval povtrdit treba ze nasel nejakou chybu a chce ji opravit... a tak jsem to ani nectl a to byla chyba :oops:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ale dnes jsem si to precetl cele a pisou tam tohle:
A potom jeste nejaky kecy, ze mam zalohovat -> zformatovat -> znovu rozdelit -> nahrat zpet data.Citace:
Disk 1 (38162MB 4865c 255h 63s) appears to have partitions created using a different drive geometry (106h 63s).....
Nerozumim tem cislum co jsou v tech zavorkach, ale tusim, ze mam spatnou partition table, chapu li to dobre? Da se to nejak jinak opravit, nez tim formátem? Já totiš nemám kám dát těch mých 40GB, abch si to mohl plnohodnotně zálohovat.
c - cylindr
h - hlava
s - sektor
A temi "kecy" bych se byt tebou zabyval pac se muze dost dobre stat ze i kdyz to nakonec resiznes tak prijdes o vse.
No a co stím teď? Ty kecy: tam je jen to co jsem napsal tedy: zalohovat -> zformatovat -> znovu rozdelit -> nahrat zpet data.
Da se to nejak jinak opravit, nez tim formátem? Já totiš nemám kám dát těch mých 40GB, abch si to mohl plnohodnotně zálohovat.
Please pozte, formatovat nechci a prijit o data uz vubec ne.
Tohle zjištění mám zatím jen z PQ Partition Magic, takže by možná bylo dobré to něčím ověřit, ale čím? Ale situalce si vyvynula asi takhle: mám špatnou geometrii disku. Což má co do činění s špatnou partitions table. Ale není to to samé. Doufám, že tu neplácám nesmysly, ale tak nějak jsem to prostě pochopil.
Existuje náprava jak to opravit bez ztráty dat?
Už jsem to s někým řešil osobně a ten mi řekl, že neexituje. A tak že musím nastavit správně hodnoty hlavy, cylindru... v BIOS a potom disk znovu rozdělit a naformátovat.
Ale jen tak ciste teoreticky: Co by se stalo kdybych jen zmenil hodnoty v BIOSU a nenaformatoval disk? Asi by to uz potom neslo rozjet, ale proc? Protoze by partition table odkazovala na jine hodnoty (hlava, cylinder...) nez by meli byt? Je to tak?
Please lidi o pomoc, nechci nic zvorat. :roll:
Tak please ja si chci nainstalovat Slackware 10, ale zatim tak akorat pres VMware :-(
PLS prestan uz spamovat :roll:
Pokud nekdo vi odpoved - odpovi :!:
To nemas nikoho znameho kdo ti ty data na chvili muze prechovat/vypalit na DVD?
Teraz som robil resize ext3 particie. Ide to uplne v pohode standardnymi nastrojmi zo Slackware - staci cfdisk (v balicku util-linux) a resize2fs (v balicku e2fsprogs). Hotove za 15 minut.
To sice, ale ja mam asi prblem s partitions table, takze kdybych udelal to co mi radis, tak riskuji to, ze prijdu o data. :-( Takze spis poradte jak to opravit.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Tak sa kurva aspon pozriem do tej tabulky, ked je v nej nejaky problem a nie ze "mam problem, teraz mi vsetci radte" :evil: :roll:
Napr.
Kód:bash-2.05b# fdisk -l /dev/hda
Disk /dev/hda: 30.0 GB, 30020272128 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 3649 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda2 * 1 261 2096451 b W95 FAT32
/dev/hda3 262 3649 27214110 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 262 3127 23021113+ b W95 FAT32
/dev/hda6 3128 3633 4064413+ 83 Linux
/dev/hda7 3634 3649 128488+ 82 Linux swap
Rainbow, ted jsem vubec nepochopil jak to myslis. Problem jsem podrobne popsal nekolikrat v teto diskuzi a seznam mych partitions je o stranku pred.Citace:
Původně odeslal Rainbow