Velky. "softwarove vypnutie" je to, ze sa disku posle prikaz sleep (alebo standby - je ich tusim viac druhov) a disk vypne motor.
Printable View
Velky. "softwarove vypnutie" je to, ze sa disku posle prikaz sleep (alebo standby - je ich tusim viac druhov) a disk vypne motor.
Ja si taky myslim ze jo.Citace:
Původně odeslal wong
Tak ako mám kolegovi vysvetliť, že to proste nemôže robiť, ani keď najprv odpojí napájanie? On si nedá povedať ;DCitace:
Původně odeslal Rainbow
Vsak jemu to dojde, ked odpali prvy disk alebo dosku ;D
pletete jablka a hrušky.
hot swap = můžete za chodu disk odpojit i připojit. na to pravdu potřebujete to v odkazu výše, protože dnešní SATA řadiče vyhledávají disky pouze při svém vlastním restartu (tzn. při startu PC apod) - handshaking (uplně stejný jako s IDE). takže klidně byste sata disk připojit mohli, ale byl by nalezen až po restartu. ten rámeček je tam vlastně hlavně kvuli tomu tišťáku vzadu - ten tohle obejde.
hot unplug = můžete s dnešními SATA disky, pokud mají i SATA napájecí konektor. s molexem teda fakt ne. doporučené pořadí je nejdříve sata kabel, pak napájení. vytahovat kolmo z disku, nekvrdlat s tim.
hot plug = můžete s dnešními SATA disky, ovšem nerozdejchá to řadič. postup opačný. viz hotswap.
hot swap = hot unplug + hot plug :-)
edit: btw - jak disk pozná, jestli vypnou proud (vypadly pojistky), nebo jestli z něj byl vytažen napájecí konektor ? afaik NIJAK. a tu první operaci disk přežije ať se děje libovolně často. už jen selským rozumem je jasné, že mu tudíž nemůže vadit ani odpojení napájení.
takže že by SATA disky odcházely když se s nima bude dělat "hot unplug" je teda pěkná blbost ;D
edit2: v celém tomto se bavím smozřejmě jen o SATA.
A jaktože když píchnu ASUS SATA-IDE redukci do disku připojím ho molexem ;D a připojím SATA kabel tak ho můžu okamžitě ve woknech používat ???Citace:
protože dnešní SATA řadiče vyhledávají disky pouze při svém vlastním restartu (tzn. při startu PC apod)
P.S. Je mi jasný,že už to nemám dělat ;D
na desce je SATA a disk je PATA ? nebo naopak ?Citace:
Původně odeslal globalkiller
Mám NF7-S takže na desce je SATA a disk je PATA v něm je píchlá redukce od ASUSu.
No u kamose mi to taky jelo, nechtel prerusit jeho mnohadenni upload, tak jsem to zkusil takto. Vse bylo PATA. Byla tam Wokna. Zapojil jsem disk, dal v Control Panel přidat hardware a za chvilku byl nainstalovanej a jelo to, pote jsem jen dal odinstalovat disk a odpojil.
tohle ale každý řadič nemusí podporovat. je jen na výrobci, zda implemetuje nějaký příkaz, který vynutí handshake i jindy, než při startu PC.Citace:
Původně odeslal monsoon
edit: kecám. každej řadič musí podporovat SW reset...a ten je v důsledku stejnej jako HW reset :oops:
jinak připojování disku s PATA nebo molexem je sebevražda. jak už tady psal myslim rainbow - 19x to půjde, a po dvacátý bude čas udělat disku a datům pápá :lol:
No tak to odejde jen disk a jelikož tam bude jen redukce bez napájení tak odejde jen disk a ten není můj,ale firemní ;D ;D ;D a co je firemní z toho krev neteče ;D
ja souhlasim, ale nechapu to ze sem uz to takhle udelal nejmin 50krat a vse OK a pouzivanm hojne dodnes :!:Citace:
Původně odeslal Marsellus Wallace
[quote="Marsellus Wallace"]sprostost... ze 19x... :lol:Citace:
Původně odeslal monsoon
mne to odpalilo disk uz pri tretom pokuse!!!
vy mate problémy. a co tak suspend to ram?za 5s ti vypne pocitac, odpojis 2. disk,pustis pocitac a pokracujes vo windows tam kde si skoncil.
ja to robim bezne. ;D
Na to ti staci aj klasiicky SLEEP aj ten odpoji disk a mozes ho vytiahnut
Citace:
No to nemuzu tak uplne souhlasit. Kdyz to odpojujes jen tak rukou, tak by ti tam mohli mozna vznikat napetove spicky, coz uz by problem mohl byt.
Pokud nemáš hotswap na PATA, což taky existuje. Máme to v jedné firmě. Aneb jak do dvou 5.25" slotů dát tři 3.5" disky bez žádných bastlů? Odpověď: hotswap klíckou od 3Ware za 5kkč :))Citace:
jj..3ware ví jak vydělávat...chtít za ten "kousek plastu/kovu" takový nehorázný prachy :roll: :lol:Citace:
Původně odeslal Dr4k3
Skus toto udělat se Seagatem a garantuju ti, že to uděláš poprvé a naposled. Seagate SATA po prvním odpojení/připojení velice lehce chcípnou.
mam doma suplik (obycejnej) a v nem maxtora.... uz asi dva roky ten disk pote co zjistim ze jede a ja z nej nic nepotrebuju, proste povytahnu suplik a disk se odpoji. pohoda, zadny problem...