Prvykrat ti to neslo, pretoze si tam mal linear. Musi tam byt lba32 pre vacsie disky.
Aky /disk2? Ked chces otestovat, ci ten RAID funguje, tak to skus nabootovat z kazdeho disku samostatne.
Printable View
Prvykrat ti to neslo, pretoze si tam mal linear. Musi tam byt lba32 pre vacsie disky.
Aky /disk2? Ked chces otestovat, ci ten RAID funguje, tak to skus nabootovat z kazdeho disku samostatne.
No tet me napadlo, ze to vlastne chci taky hlavne na to aby se pri selhani disky nahradily, takze je asi mam ozrcadlit cely ne ? i se swapem proste komplet. Jinak by to fakt asi nefungovalo.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ked mas dva swapy zapisane v /etc/fstab a pri boote pojde len jeden disk, tak sa nic zvlastne nedeje - len namiesto 2 swapov bude len jeden.
Mozes spravit aj swap na RAIDe, ale tazko povedat, ci ta to zachrani, ked jeden disk zacne odchadzat...
no az sem mi to povede rozchodit tak ze to nabootuje,tak zkusim jeden odpojit a pak ten druhej ,uvidime , ty si to nezkousel ?
Neskusal, lebo server v robote je este v zaruke (a je tam zarucna nalepka) - a tu zaruku fakt treba, lebo uz raz odisla doska :-o
to je docela blby, ze si s tim nemuzes ani poradne hrat, muj kamos si koupil nejakej znackovej pocitac a nemuze si tam kvuli ty nalepce ani nic pridat.
Ale ve skole tam mame nejaky servery Dell , ty sou v zaruce a s tima si docela "vyhrajem" jen tak vytahujem disky z raidu a v pohode, nalepky tam nejsou.
Edit: tak sem si zas nainstaloval debian a zkousim to udelat pekne ruco , a uz vypada ze to konecne bude i funkcni - tet mi tam probiha synchronizace, coz mam radost, protoze prve se nic takovyho nedelo ;D ale jede to teda dost pomalu)
No ked nebola ziadna synchronizacia, tak to asi nebolo dobre ;D
Synchronizacia je dost pomala, ale aspon sa robi na pozadi.
No tohle mi ale pride ultra pomaly 370 minut do konce, je to normalni ? ;DCitace:
xp:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid1]
read_ahead 1024 sectors
md0 : active raid1 hdc[1] hda[0]
78150656 blocks [2/2] [UU]
[>....................] resync = 1.5% (1191104/78150656) finish=379.6min speed=3378K/sec
unused devices: <none>
jeste k tomu je load 1.70 ,doufam ,ze to nebude pri beznym provozu ..
Ja som to nechal synchronizovat a prisiel som az na druhy den ;D
BTW.: Mas zapnute DMA?
JJ, taky sem to nechal pres noc, akorat mi nejde do hlavy jedna vec. To je, ze kdyz sem synchronizoval ty disky, tak sem myslel , ze dochazi ke kopirovani dat nebo neco takovyho, ale tet nejak nechapu, ze mam jeste udelat:
mkfs.ext3 /dev/md0
- no udelal sem to ,ale kde se vlastne ten souborovej system tet vytvari ? na tom druhym disku ? protoze to se zase cela ta synchronizace smaze ne ? nebo sem to asi spatn pochopil co ?
Co s tym robis :-o Vsak ten clanok je uplne jasny. Na jednom disku mas nainstalovany system, druhy je prazdny. Vytvoris na prazdnom disku particie. Vytvoris RAID s tym, ze plny disk oznacis ako FAILED. Vytvoris na RAIDe filesystem. Skopirujes vsetko z povodneho disku na RAID. Na povodnom disku zmenis typ particii na RAID. Nakoniec ho z FAILED zmenis na normalny. Prebehne synchronizacia a mas funkcny RAID.
Doufam, ze se bavime o tomhle clanku:
http://www.root.cz/clanek/809
Jinak tet se snazim nakonfigurovat lilo, a to mi rekne ze kdyz tam mam boot=/dev/md0
ze to neni meno partition, nesmi na konci bejt cislo (no digits at the end).
Jinak k tomu clanku, nechapu ttam par veci, treba:
to jako ze dojde ke zniceni dat na obou discich, to se mi nejak nezda.Citace:
Poté, co si upravíte konfigurační soubor, si můžete vytvořit vlastní diskové pole pomocí příkazu
mkraid /dev/md0
Tím dojde ke zničení všech případných dat, která se na uvedených pevných discích nacházejí. Na diskovém poli pak vytvoříte souborový systém, například pomocí příkazu
mke2fs /dev/md0
neco jak si tu psal ty s tim filed sem v tom clanku nikde nenasel, asi dostdobre nechapu, jak to funguje.
Ja mam proste 2x80 GB disk , na jednom sem mel swap 500 MB a druhou partici jako ext3, na druhym disku sem mel jenom nenaformatovany prazdny misto. Takze sem myslel , ze se to udela jenom tak ,ze po ty synchronizaci se vytvori neco jako /dev/md0 a z toho se bude bootovat, ale tam teda mam zkopirovat celej filesystem, ale nechapu dostdobre, jak to pak funguje (ja vim, je to se mnou tezky) ;D
Ja sem to delal takhle:
/etc/raidtab
pak mkraid /dev/md0 -fCitace:
raiddev /dev/md0
raid-level 1
nr-raid-disks 2
nr-spare-disks 0
device /dev/hda
raid-disk 0
device /dev/hdb
raid-disk 1
tim mi ma vzniknou to pole, ale uz treba dalsi krok dost dobre nechapu
mkfs.ext3 /dev/md0
nevim co tohle presne znamena
Asi sem uplnej tupec.
Jo uz sem nasel jinej clanek rek bych ze lepsi, ale tet mam problem, ze mi to pri failed disku hazi problem :Citace:
Původně odeslal Rainbow
failed-disk shold be smaller than raid_disks
Sme resily na jinym forum , a tam mi rekli ze by melo stacit dat failed disk na konec konfigurace ,ale nepomaha nic. PLZ nevis co s tim ?
Jinak moje configurace je takova:
Jeste v man je tohle:Citace:
raiddev /dev/md0
raid-level 1
nr-raid-disks 2
nr-spare-disks 0
chunk-size 4
device /dev/hda2
failed-disk
raid-disk 0
device /dev/hdc2
raid-disk 1
PLZ help, fakt uz nevim , co s tim.Citace:
failed-disk index
The most recently defined device is inserted at
position index in the raid array as a failed
device. This allows you to create raid 1/4/5
devices in degraded mode - useful for installation.
Don't use the smallest device in an array for this,
put this after the raid-disk definitions!
no nasel sem tohle:
Jenomze ja ho mam stejne velkej...Citace:
POZOR! Pokud koupíme větší disk, je nutno dát pozor, aby oddíl hdc2 nebyl větší než hda2! Jinak disk hda2 nepůjde v konečné fázi přidat do RAID pole! Může být buď stejně velký (v případě podobné geometrie disku), nebo menší.
EDIT : Tak tohle uz de, mel sem blbe raidtab.
Tet sem se dostal do faze , ze z pole mam bootovat, ale pise to
Unable to mount root fs .(není v kernelu). Nevis co mam udelat, aby to v tom kernelu bylo ?