Prosí vás, přečtěte si ten Občanský zákoník a pak se mi k tomu vyjadřujte.
Printable View
Prosí vás, přečtěte si ten Občanský zákoník a pak se mi k tomu vyjadřujte.
Za a) no riksovi tohle zrovna rikat nemusis.Citace:
Původně odeslal Ištván
za b) by ses mel trosku naucit chovat ve vztahu zakaznik - prodejce
za c) zkouska ??? nic lepsiho na praci nemas ?
za d) v praxi to byva tak ze pri reklamaci plati dopravu vzdy ten kdo zbozi zasila.... Kdyz ti firma proplati postu tak jde spise o vyjimku za kterou bys mel byt vdecen.... A ne se chovat takto....
Takze:
A) Je pravda, ze ma narok na uhradu veskererych nakladu - a to treba i ty 2500 na cestu autem. NIKDO ho nemuze nutit, aby to posilal postou, protoze jak je tu (FAQ, search) uz napsany, bere tim na sebe riziko, ze to posta poskodi a adresat to neprevezme. Prodejce si pro to muze dojet, pripadne pisemne potvrdit, ze riziko bere na sebe.
B) Je taky pravda, ze pri podobnym jednani bych ho poslal do pr.dele taky. Nesnasim aroganci. Tuhle sem resil firemni switch. Kdyz sem se sel zeptat na reklamaci, tak mi rek, ze na to maj mesic (klasika) a tak sem mu v KLIDU rek, ze proste bez nej nemuze firma fungova = bud mi neco puci, nebo si to pucim jinde. Na to to stah na 1 den. Switch sem zatim nereklamoval, paac castecne funguje a proste firma si ted nemuze dovolit ani ten den (a sefovi je to fuk, tak to mam na haku).
Takze, zaklad je klid a slusnost. Vysvetlim co chci a proc to chci. Pokud prodejce nechape/nechce chapat, klidne si danou vec pujcim (za penize) treba od kamose + samo pisemna smlouva o zapujcce. Az bude reklamace uspesne vyrizena, poslu jak uz tu bylo taky nekolikrat napsano svuj pozadavek doporucene na sidlo firmy (opet slusne).
2Radim Štěpanec: nemas pravdu, naopak, me jako zakaznika nezajima, jak to prodejce zaridi, ale JA platim = JA mam naroky na fungujici komponentu. On me vpodstate podvedl (prodal mi smejd), tak musi platit za to co zpusobil.
A i to, ze nemuzu treba tyden hrat hry je IMO financne vycislitelna skoda a to velmi snadno. Napriklad si zjistim, kolik stoji hodina v herne a nauctuju 5hodin/den ? + navsteva inet kavarny - 2h/den? (a abych to dotah, poslu jim od toho ucty). nebo si treba platim net = jsem tyden bez nej, ale platit musim = necham je zaplatit 1/4 pausalu. Tohle samo uz nejsou naklady na reklamaci, ale ztraty, kde bych musel nejak prokazovat jestli skutecne vznikly (rek bych, ze v pripade toho netu je to jasny).
!!! Laskave upustte od osobnich utoku, nebo to nejen locknu, ale smaznu !!!
A) V zakoniku je nutnych nakladu, tudiz ani soud by nemel uznat, ten vuz ( nebavim se o 10-50km )Citace:
Původně odeslal Jezevec
B) Jako zakaznik mas samozrejme narok na funkcni komponentu, ale nemuzes tvrdit, ze ti nekdo prodal smejd, protoze sis ho jako zakaznik vybral. Nikde neni uvedeno, ze musim zapujcit nahradni komponentu ( sice to u nekterych zakazniku delam, ale to je vedlejsi ). Pravda je ta, ze kdyby nekdo na me vytahl, ze musel chodit do herny ( tvuj priklad ), tak ho poslu, at se se mnou soudi, protoze to bych odmitl uhradit
Kdyz uz je tu takovahle debata,tak se taky zeptam: Pri reklamaci platim tedy dopravny k prodejci a on cestu ke me?/mysleno pri pouziti sluzeb nasi Posty
Ptam se proto,ze pri me reklamaci u CC mi byl zapocitan vzdy poplatek v hodnote 100Kc,takze sem platil dopravne tam, i dopravne zpet-a to byl poplatek mensi nez 100Kc
Jasně že jako prodejce nemusíš nic půčovat, ale pak musíš zaplatit náklady za půjčení reklamované věci jinde. Teda pokud to po tobě některý zákazník žádá. Vidím že se ti to ještě asi nestalo.Citace:
Původně odeslal Radim Štěpanec
No, prave ze nemusim. Ty jako zakaznik muzes zadat ( pokud muzes prokazat, ze jsi utrpel nejakou ujmu ) naklady spojene s reklamaci, pripadne usly zisk. Ale to, ze si pujcis pamet a vysolis za mesic 500 korun, no prominCitace:
Původně odeslal Ištván
Jestli se ti zdá 500 Kč za měsíc moc, tak si uvědom, že jsi měl možnost tomu zabránit tím, že si mi jí mohl půjčit. Jinak potom asi jen soud.Citace:
Radim: a jak bys resil to, kdyz by te nekdo pozadal o zaplaceni casti pausalu za net treba? jak napsal jezevec. dle OZ to tak asi ma byt a ty bys to mel zaplatit ne?
Ja nevim. Tam je to pravnicky vyklad - reklamace komponenty mu nebrani pouzivat net. Muze napojit jiny komp. atd. Ostatne pausal se plati, abys " mohl " pouzivat internet, ne ze ho musis pouzivatCitace:
Původně odeslal Marty
Pri uznani reklamace mas narok na VESKERE naklady = kompletni postovne = neplatis NIC, respektive prodejce je ti poviinen a pozadani a po vycisleni a dolozeni nakladu tyto proplatit.Citace:
Původně odeslal mejla
kua lidi, je to tu aspon 100x!
Kdyz nemam ramet a nefunguje mi kvuli tomu PC tak muzu pouzivat net? Ano, ale potrebuju na to to PC = bud potrebuju pujcit tu ramet od prodejce nebo nekde jinde nebo si muzu jinde pujcit cele jine PC, samozrejme za trzni najem. Nebo mi snad doporucis jako prodejce nekoho, kdo mi to pujci zdarma? Samozrejme jsem te na to predem upozornil = dal jsem ti jako prodejci moznost zabranit skode = udelal jsem pro to maximum.Citace:
Takze v pripade soudu se bude podle me pozusovat to, jestli bylo levnejsi nepouzivat net nebo si pronajmout ten HW ale skoda tu je tak jako tak. Samo ze kdyby ten inet stal 500 a najem toho HW 50 000, tak soud asi neuzna, ze najmem HW jsem zabranil skode, ale kdyz to bude opacne a ja si teda za 500 pronajmul ten HW, tak sem zabranil podstatne vetsi skode a je na prodejci aby mi naklady s tim spojeny uhradil, protoze to mel udelat on. V pripade srovnatelnych nakladu je asi jedno, jestli si pronajmu HW za 500 nebo budu chtit 500 za nepouzitej net.
A to nemluvim o tom, ze treba jako podnikateli mi muze vzniknou prokazatelna a celkem vysoka skoda - napr. PC ridi CNC, tyden nejela vyroba kvuli vadne pameti v reklamaci, prodejce odmitl zapujcku a jinde (obesel jsem treba vsechny prodejce v okoli a mam to piseme) mi nejsou ochotni to ani pronajmout. Takze jsem se prokazatelne snazil te skode zabranit, ale neslo to = prodejce bude platit (samo ze nejspis se bude nejdriv soudit = naklady jeste podstatne vylezou nahoru).
A to jeste pokud vim je dokonce mozne si komponentu koupit, pokud neni mozny najem, pripadne by stal srovnatelnou casku a opet pozadavat nahradu na prodejci.
Jo, ja bych prodavat (jako firma) dneska nesel, protoze zakos, kterej tohle vsechno zna a neboji se klido soudit, vpodstate nemuze prohrat. Prodejce vzdycky vyjde levejs zaplatit par stovek nez se soudit.
Mimochodem, pokud vim proti vetsim skodam se da pojistit, ale i tej pojistovne musite prokazat, zeste tu ramet, kvuli ktery vybout ten Temelin opravdu nemeli ;D
2Jezevec: Znas nejakej pripad, kdy to dospelo k soudu??? A kdyztak, jak to dopadlo?
Caute, tenhle spor dle pravniku u soudu 100% vyhratelnej, otazka je kdy se clovek tech penez docka... to ze soud naridi zaplatit nahradu skory jeste nic neznamena, vynik vetsinou zaplati je neco a se zbytkem "otali"... mno tak se ptam: Soud naridi zaplaceni castky ve vysi 5000 Kc, ale ten obchodnik to nevyplati... jak dal?? Soud uz neco naridil, muzu na ne poslat exekutory, nebo prodat pohledavku nejakejm vymahacum (exekutorum)?? Diky za rady... jak treba postupovat proti nejakymu s.r.o. cku bo akciovnce...??
Podas navrh na exekuci a to bud u soudu nebo u exekutora, to je jedno. Ty dostanes svy prachy + exekutor si rovnou vezme svoji odmenu. Mozna, pokud by ses k tomu nejak legalne dostal, mas moznost zadrzet nejakej jejich mejetek, ale to asi v pripade soukromy osoby nepripada v uvahu.
Pripad, ktery jsi tu popisoval- " Podnikatel a CNC stroje " je vetsinou osetreny servisnimi smlouvami, tam se to resi opravdu zapujckou, atd. ale u bezneho zakaznika ne a moc dobre to vis.Citace:
Původně odeslal Jezevec
ad. Soudy - od roku 2002 mam u jednoho manika pohledavku na cca 800K + úroky ( kryté směnkou ). Manik zmizel, leží to u soudy. Když budu mít štěstí, na podzim vydá soud příkaz k vyplacení směnky a já ji budu moci prodat, pokud ne, snad příští rok. Takže když sleduji naše soudy, většina lidí před těmito problémy raději zvolí cestu počkání na výměnu, bez vymýšlení.
2ogre: presne, jak pise jezevec: rozhodnutim soudu ziskas exekucni titul, ktery pak muzes vyuzit v soudni "exekuci" (narizeni vykonu rozhodnuti) nebo exekuci pres exekutora. pres exekutora je to, podle toho, co vim, mnohem rychlejsi a hlavne efektivnejsi.
jen dodam, ze naklady na exekuci hradi povinny (dluznik)
1) radime, ty se jako prodejce nemuzes zbavit sve odpovednosti za prodany vadny vyrobek s poukazem na to, ze si ho zakaznik vybral. ty proste uzavrenim kupni smlouvy odpovidas za to, ze ten vyrobek proste bude fungovat (nebavime se ted o zlevnenych vecech kvuli nejkae vade a o pouzitych vecech).Citace:
Jako zakaznik mas samozrejme narok na funkcni komponentu, ale nemuzes tvrdit, ze ti nekdo prodal smejd, protoze sis ho jako zakaznik vybral. Nikde neni uvedeno, ze musim zapujcit nahradni komponentu
2) jasne, ze te nikdo nemuze donutit poskytnout docasne nahradni komponentu; kdyz to ale neudelas a nekdo se s tebou bude soudit o naklady, kteremu vznikly pujcenim te komponenty jinde, tak je 100% vysoudi, protoze na to ma proste dle 598 pravo.
EDIT - 2Istvan:
takze po 2 dnech jsem si tam docel pro novou desku - jeste mi pred tim zavolali, ze to resili vymenou a ze ji mam pripravenou. proste byli slusny, kdyz jsem jim taktne a slusne naznacil, ze ji fakt urgentne potrebuju. je to jen o zpusobu...
ne, ja se nezbavuji odpovědnosti, ja jen tvrdim, ze poku dby na me nekdo nabehl s tim, ze jsem mu prodal smejd, tak budu tvrdit, ze si ten smejd vybral. Proto uz nenabzim OEm pameti, clovek nevi, co dostane, apod....Citace:
Původně odeslal riksa
s tou nahradou za pujceni, to je pripad od pripadu, nelze to resit obecne ( moje skusenost - snad s vyjimkou 4-5 zakazniku, si snad u me nema kdo na reklamace stezovat )
2radim: kupni smlouva je zavazek prodavajiciho predat kupujicimu vec, ktera odpovida obsahu kupni smlouvy a je funkcni a zavazek kupujiciho zaplatit kupni cenu. podle § 616/1 jako prodejce odpovidas za to, ze prodavana vec je pri prevzeti kupujicim ve shode s kupni smlouvou, zejmena, ze je bez vad, coz je dale a obsirneji rozvedeno v odstavci 2.
jako kupujici bych se dost nastval, kdybys mi reklamaci vyridil stylem, ze je to moje vina, ze jsem si vybral smejd. ja mam pravni vztah jenom s tebou, jak a za jakych podminek mas ty nakontaktovany dodavale mi muze byt fuk :wink:
AD 1) to ses vedle, vady se uplatňují u prodejce, cerstovné byť 500 km musí prodejce uhradit dle cestovních náhrad.. tj. 3,50/km + benzín a to za cestu oběma směry, + samozřejmě ztrátu času
§ 625
Práva z odpovědnosti za vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena. Je-li však v záručním listě uveden jiný podnikatel určený k opravě, který je v místě prodávajícího nebo v místě pro kupujícího bližším, uplatní kupující právo na opravu u podnikatele určeného k provedení záruční opravy. Podnikatel určený k opravě je povinen opravu provést ve lhůtě dohodnuté při prodeji věci mezi prodávajícím a kupujícím.
AD 2) opet se mylis, mohu si komponentu pujcit od kohokoliv a nájemné pak vyúčtovat prodejci, ten bude povinen ho zaplatit. Otázkou bude pouze přiměřená výše. Judikatura určí časem přijatelnou mez, ale v zásadě trřní nájemné je přiměřené. Je problém prodejce, že nenabídl shodnou nebo lepší součástku na zapůjčení. Prodejce to prohraje. Kupující dokáže snadno, uzavře písemnou smlouvu třeba s kamarádem. Takže naivní představa, že absence paměti ram mi musí přímo způsobit škodu tím, že neodevzdám projekt za 100mil je vadná. Samozřejmě v takovém prokazatelném případě bude odpovídat prodejce i za to. Kupující jsou dosud moc měcí a nevyužívají svých práv. Slušný prodejce nabídne náhradu. Neslušný ať zkrachuje. Takže ůnikoho nezajíma" určitě to bude zajímat soud :)
AD 3) Posta tu sice je, ale žádný předpis neukládá povinnost použít poštu, to by asi v §625 bylo, že předá poštovní přepravě. Naopak §625 spíše svědčí osobnímu předání. Je taky třeba připomenout, že judikatura už zakotvila, že doprava osobním vozidlem je ve smyslu ust §598 a 509 nutným nákladem. Není třeba tedy ani použít MHD, vlak, bus apod. Opet slušný prodejce bude racionálně sám usilovat o to, aby kupující nevážil cestu a nabídne mu takové podmínky a záruky (třeba za náhodnou škodu při dopravě poštou), nějaký bonus při použití této cesty.. že se to prodejci vyplatí... Hlupý arogantní prodejce se bude brzy divit...
ZB
Citace:
My si nerozumime, takze bych debatu ukoncil. Chapal bych nasrani cloveka, kteremu se po 2 tydnech od koupeni pokazila vec ( pak se muzeme bavit o smejdu ). Neco jineho je, pokud po 3/4 roce za mnou nekdo prijde, ze mu neco odeslo ( viz. jak Istvanovi pamet, kterou koupil v CC ). Pak bych ho s jeho argumenty a aroganci poslal tam, kde slunce nesviti. A priznam se, optam se znameho pravnika, jak by se resil ten naklad ( za pujceni veci a pripadne nasich 500km, samotneho me to zajima )Citace:
Původně odeslal riksa
no to se toho pravnika honem zeptej... pak napis co ti rekl...
Citace:
Já msyslím, že to je prodejce povinej zaplatit i když o to kupující nepožádá... Prodejce je ten kdo to má nabádnout a předejít tak vzniku škody, kterou hrozí spůsobit to, že prodejce porušil svoji povinnost prodat věc bez vad... Proc by měl kupující o něco žádat ? Kupující není žádný prosebník, naopak on je ten silnější ve vztahu - po evropských novelách :))
Citace:
Původně odeslal Ištván
i kdybych za tebou prisel za 1,5 roku, tak ta vec musi fungovat pokud ta vada nevznikne beznym oportebovanim (treba jako se osoupou boty) nebo neodbornym zasahem do komponentu. zakon jasne stanovuje 24 mesicu zarucni dobu.Citace:
P.S. nemyslel jsem nic osobniho proti tobe, beru to cele jako vecnou debatu (k aroganci uvodniho postu si taky myslim svoje a uz jsem to tu vyjadril). pekny den a reklamacim zdar! :-)
to co rikas plati spise jako obchodni zvyklost ve vztahu podnikatel-podnikatel, nikoliv osvsem spotrebitel-podnikatel, tam úplně všechno MUSÍ HRADIT prodejce... ihned jak ho kupující vyzve.. jinak i úroky z prodlení ode dne vyzvání do zaplacení ve výši 2x diskont ČNB
Citace:
Původně odeslal Dawe
to urcite ne. dle §598 ma kupujici pravo na uhradu nakladu. ma pravo, tedy je opravnen pozadovat na prodavajicim nahradu techto nakladu a prodavajici je povinen tuto nahradu poskytnout. da se tomu prisvedcit tak, ze pokud by prodejce sam od sebe tyto naklady uhradil, aniz by ho o to kupujici zadal, tak nevznika bezduvodne obohaceni. ale podle me se v zadnem pripade neda vyvozovat povinnost prodavajiciho to uhradit aniz by ho kupujici vyzval :wink:Citace:
Původně odeslal ZB
EDIT: vychazim pouze z ceskyho prava