Takže jak na čištění čerpadla?
Printable View
Takže jak na čištění čerpadla?
vodni sutr z rychlovarny konvice se s uspechcem cisti vyvarenim octem...Citace:
Původně odeslal Spajdr
Nemusí se vařit! Já jsem si takto tu rychlovarnou konvici zničil (spirála zhnědla). :?Citace:
Původně odeslal alois
bych to tipoval na spiralu pochybnych kvalit...
No jestli není něco v čerpadle co nemá rádo ocet? radši se pro jistotu ptám tohle už je i plast a né jenom měď. Nevím jestli čerpadlu nevadí vyšší teplota.Citace:
Původně odeslal alois
Byla to "Philips"...Citace:
Původně odeslal alois
ja bych to prubl octem nebo citrinonovkou...plast by mel byt odolnej ale to ti nezarucim,
Pokud nemáš teplovodní tak asi ne. :wink: Já mám teplovodní, snese i 100°C... :-)Citace:
Původně odeslal Spajdr
Ocot pri dlhšom pôsobení rozožiera meď (tým pádom aj bronz, mosadz,...), hliník, čiastočne elox a podobne. Je to kyselina octová... Na plasty nemá podstatný vplyv. Na obyčajnú oceľ pôsobí korozívne, ale vo vodníkovi bude zrejme nehrdzavejúca oceľ...Citace:
Původně odeslal Spajdr
Rovnako, možno menej agresívne, pôsobí kyselina citrónová (známe "citrodeko") - Je to tiež kyselina. Čerpadlo by som rozhodne neodporúčal vyvariť!!!. Úplne bude stačiť horúca voda z vodovodu - cca 50°C
Takže na plasty bez obáv, na kovové diely pod dozorom - nenechávať dlhšie, než je potrebné. Ono tie kyseliny až tak agresívne niesú ale po dvoch - troch dňoch v octe by mohli byť následky viditeľné.
Každopádne neodporúčam takto dlhodobo máčať eloxované diely, ktoré majú zostať pekné - je veľká šanca že vyblednú alebo inak zmenia farbu...
Z praktického pohľadu odporúčam skôr to citrodeko - ocot smrdí a toho smradu sa len tak ľahko nezbavíš.
Po vyčistení je nutné skutočne dôkladne vypláchnuť v tečúcej vode.
BTW: existujú prípravky odstraňujúce vodný kameň - Cilit a podobne ... pôsobia rýchlo, ale sú ešte agresívnejšie ... Takže len na vlastné riziko :!:
co já vím .. německy neumím ;D ale je to EHEIM 1046Citace:
Původně odeslal Vladislav Souček
Mimochodem jak dlouho to tam mám nechat v převařené vodě s octem? 10minut?
Pokud mate nekdo na WB elox, tak se octu vyvarujte, protoze rozezere elox v mziku. Proste na elox nesmi prijit nic zasadityho ( Ph>8 ) .
viz FAQ
od kdy ma ocet zasadity pH ?? v textu si protirecis. Nevim co je elox..co je to za matros chemicky?Citace:
Původně odeslal Pirs
no rozhodne tam nelej moc horkou vodu. to cerpadlo ma doporucenou provozni teplotu 40°C takze to bych neriskoval..Citace:
Původně odeslal Spajdr
pravda, ted sem na to koukal... ocet ma Ph 2-3, ale stejne ho tam nedavejte :)
svata pravda, nejjistejsi je to mechanicky vycistit...za 2-3 hodk ymuzes mit hotovoi :lol:Citace:
Původně odeslal Pirs
Pozdě :lol: no .. já jsem to nechal v hrnci a s hadičkou, tak to přestalo rachotit, jakmile jsem to napojil do okruhu, tak to začalo zase bzučet, asi je radiátoru vzduch nebo já nevím co to blbne.Citace:
Původně odeslal Prokop
spajdr: podle me by bylo idealni dat do okruhu neco octovky nekolikrat ji vymenit a za pra dni bys mel cisto...
Uvidím, nicméně díky Všem za rady. Nakonec stejně asi budu mít vodníka jenom na GPU a NB, na CPU hodím Zalman 7000A-Cu časem.Citace:
Původně odeslal alois
a neni jen zanesenej vnitrek necim vetsim? vlasy nebo tak?? oddelej opatrne predni kryt abys neposkodil keramickou osicku a podivej se.. Robovi to kdysi pomohlo...Citace:
Původně odeslal Spajdr
Elox = korund (ale aj rubín, zafír, šmirgeľ :-o ) = Al2O3 = kysličník hlinitýCitace:
Původně odeslal alois
Problém je, že sú to mikrónové vrstvy. Takže aj keď je korund jeden z najodolnejších materiálov, tak eloxovaný hliník do kyseliny proste nepatrí!
Přední kryt? ono tam jde něco sundat? mě šlo sundat akorát to místo kde se vodí tlačí ven, jinak jsem to nikde nezkoušel :-)Citace:
Původně odeslal Prokop
Nechápu jak někdo můžete dávat do vodníka vodu z vodovodu, tfůj. Používám destilovanou vodu naředěnou 1:3 se speciálním roztokem od Innovateku a žádný problém.
Spajdr - jasně, jde to celý rozebrat. Na nasávací straně je takovej ten šedivej kryt a ten má (teď nevím jestli nahoře a dole nebo vpravo a vlevo) - takový pacičky, který když zamáčkneš, tak jde kryt sundat - vysunout směrem dopředu. Pod ním je modrej jakoby molitan (nějakej napěněnej plast) a dál uvidíš sám. Jen je třeba opatrně... mimochodem, je to rozkreslený a popsaný v návodu k čerpadlu, jestli ho nemáš, můžu ti ho naskenovat (mám teda 1048, ale to je stejný)
jinak otázka na Carlose a Pirse - vaše bloky jsou eloxovaný i uvnitř - myslím tu Al část, takže by ocet opravdu mohl vadit?
Ten naskenovanej návod sem postnu v pondělí, měl jsem doma bohužel jiný starosti...
Ako som to tu precital, tak na to cerpadlo doporucujete ocot. Nebude to vadit silikonovym hadickam? Nechat to tam pol "behat" vo vodnikovi, nech zmizne kamen nielen z cerpadla ale aj z blokov...