asi to nebylo moc vtipný, necháme to plavat. Koneckonců, každý máme to svoje...Citace:
Původně odeslal KaRlOs[C
Raději za sebe necháme mluvit čísla. Jsem hrozně zvědavý...
Printable View
asi to nebylo moc vtipný, necháme to plavat. Koneckonců, každý máme to svoje...Citace:
Původně odeslal KaRlOs[C
Raději za sebe necháme mluvit čísla. Jsem hrozně zvědavý...
noo 4 GHz pri 1.85 je 200W peak a to chcete uchladit bez chilled vody? to bude mat duty cycles ako krava .. :roll:
MC
Ano, vymennik bude vodu chladit pred vstupom do chladnicky, ta chladnicka zase nema taky vykon, aby sama uchladila vodnika. Ja PC neprenasam, takze mi nevadi velkost celeho vodika, ale aj tak chcem ten vymennik pripevnit na bok chladnicky. Nemalo by to zabrat viac miesta, ako teraz :-) . Tu chladnicku mam uz prerobenu na 12V konektor z PC. Bez zataze chladila asi na 8-10 stupnov(ale na stenach je to menej), takze pocitam, ze by vodu mohla ochladit na 16-18 stupnov(ak do chladnicky pojde voda tepla okolo 25 stupnov) pri 23 stupnovej izbovej teplote(mozno som velky optimista, ale skusit to treba :-) ). Neviem, na aky princip ta chladnicka funguje, v predu je ventilator a riadne velky blok z hliniku, je celkom tazka. Uvidime, potom sem hodim vysledky.Citace:
Původně odeslal Tommek T
No neviem, možno máš a to nejaké dôvody, ale... Prečo to robíš tak neefektívne? Predpokladám, že tými zásahmi tú chladničku aj tak zdevastuješ natoľko, že nebude použiteľná na pôvodný účel... Tak prečo z nej rovno nevyberieš ten chladiaci element (píšeš niečo o hliníkovom bloku atď...). Na neho by si priamo nasadil výmenník a veselo môžeš chladiť. Zrejme tam bude nejaký peltier, nie príliš výkonný, tak načo ďalšie straty pri prenose chladu cez vnútorné steny chladničky?Citace:
Původně odeslal lcdc
Tvoje riešenie má snáď jedinú výhodu - môžeš si do nej dávať ochladiť pivo ;D ak ti vovnútri zostane nejaké miesto :?:
Praveze chladnicka ostane v neporusenom stave, tie medene trubky sa do nej iba vlozia. Mozno ju rozoberiem a pozriem, co je to za system(aj ked sa do toho ho*no vyznam :-) ).
Teplotu vody sem nemeril, protoze sem nemel kam dat do uzavrenyho okruhu cidlo (nemel jsem expanzku). Vysledek nema teda velkou vahu bez stanoveni rozdilu voda-CPU, ale zas od zacatku to testuju na stejny sestave, takze to berte jako porovnani s prechozima revizema a Galaxiho blokem.Citace:
Původně odeslal KaRlOs[C
Takze som ju z casti rozobral(chladnicku) a testoval som:
http://lcdc.wz.cz/chladnicka/DSCI0001-m.jpg
http://lcdc.wz.cz/chladnicka/DSCI0003-m.jpg
po tadeto som sa dostal s rozoberanim, potom je tam nejaka tvrda pena.
Pustil som na nu ohrievac nastaveny na 65 stupnov:
http://lcdc.wz.cz/chladnicka/DSCI0004-m.jpg
http://lcdc.wz.cz/chladnicka/DSCI0006-m.jpg
Hlinikovy chladic vpredu sa uz nedal drzat rukou, bol horuci ako svina a vo vnutri chladnicky bolo stale len 10 stupnov.
Takze sa teplota nezmenila ani pri extremnych podmienkach vonku.
Netusim, aky princip tam je, ale z napajania vedu 2 kabliky na vypinac a 5 kablikov(3 modre a 2 cervene) dnu do chladnicky(do peny). Dal by som dole aj tu penu, ale bojim sa, ze to potom uz nebude fungovat ako teraz.
Pod tou penou sú Peltiery. O chladení vodníka Peltierom sa tu toho popísalo veľa ( :arrow: "Hledat") - záver bol jednoznačný - je to neefektívne a málo výkonné. (Ak si zoženieš Peltier 200 - 500W a si schopný ho uchladiť, tak to by bolo niečo iné... ;D ). Ak chceš radu - nechaj to tak... Pozri si thready o Peltieroch. Tvoja situácia je ešte horšia, pretože budeš mať mizerný prenos chladu z chladničky do výmenníka.
:idea: Prenos tepla zlepšíš, ak chladničku naplníš vodou, v ktorej bude výmenník. Samozrejme nemyslím, aby si do nej vylial vedro vody :lol: , vytiekla by ti, ale dať ju do sáčkov a obložiť natesno medzi stenami chladničky a potrubím... :idea: :idea: :idea:
Dnes priam srším nápadmi... ;D :lol: To nedopadne dobre... :?
2 lcdc : Proč nedáš celý výměník to té chladničky? Samozdřejmě,pokud se tam vejde :wink:
Co se tyce cerpadla tak jsem driv pouzival eheim compact 1000 s prutokem 1000l/h a s nim jsem mel naprosto stejnou teplotu(s galaxiho blokem) jako s tim cerpadlem co mam tedka a navic oba bloky v mem testu byly testovany se stejnym cerpadlem tak jaky to ma vliv na vysledek? S teplotou vody mas pravdu ze ji jen tak nedosahnes, asi pred 2ma mesicu jsem tu mel thread s fotkama tak si ho najdi a uvidis co mam.Citace:
Původně odeslal KaRlOs[C
Musim se ale omluvit za spatny udaj o teplote vody pri zatizeni. 15C mam v klidu a pri zatizeni mam 20-21C.
To s tou revizi a dnem reřeš, byl to proste blok revize 1.5 8-)
Co se tyce nejakych screanu tak uz nemam moznost si blok K&P vypujcit :? takze muzu dodat jen vysledky s blokem od Galaxiho, pokud si myslis ze tady placam kraviny a chci vas očernit tak to rozhodně nechci a fandim kazdemu vyrobci WB.
Pretože nemá taký výkon, aby bola schopná odobrať všetko teplo... ( ??? :arrow: thready týkajúce sa peltierov... :idea: )Citace:
Původně odeslal Tommek T
V pohode :wink: pockame na PCT...
Tak som tu chladnicku predsa otestoval a musim uznat, ze ste mali pravdu(ale ja musim vsetko skusit :-) ). Teplota je dokonce este trochu vyssia, lebo ta chladnicka to nevladze chladit a je izolovana, tak sa v nej hromadi teplo. Takze ju idem rozobrat a pouzijem ten velky hlinikovy chladic s vrtulkou(velmi ticha).
Mimochodom, neviete, kolko litrov zvladne Eheim 1048, aby voda tiekla este nejakou normalnou rychlostou na chladenie? Mam to dost do kopca :-) : http://lcdc.wz.cz/Vodnik/vodnik%20(1).jpg
Diki
Nerob to. Daj si aspoň teraz poradiť. Aby si zmysluplne využil Peltier na chladenie vody, musel by mať rádovo 300-500W výkonu. Ten v chladničke bude mať sova pár desiatok. A uvažuj:Citace:
Původně odeslal lcdc
Ak odoberieš z kejsu teplo od procesora, grafiky a čipsetu, bude to nejakých 100-200W (podľa toho, aké máš komponenty). Toto teplo by si musel Peltierom dostať z tej vody von. Peltier nemá nijak zvlášť vysokú účinnosť.
Takže zoberme si napríklad 300W Peltier:
- Pustíš do neho 300W elektrickej energie, aby chladil. Tento výkon sa premení na teplo.
- Privedieš do neho povedzme 150W tepelnej energie z vody.
Teda na teplej strane musíš odobrať 450W tepelného výkonu tak, aby teplá strana Peltiera nemala teplotu vyššiu, ako povedzme 20° nad teplotou, na ktorú chceš ochladiť vodu. Máš predstavu, aké je to obtiažne?
Už nehovorím nič o tom, že 300W Peltier nezoženieš (ale môžeš zapojiť 3ks 100W Peltierov súčasne - každý z vlastným meničom)
EDIT: možno som ťa len nepochopil - ak nechceš využiť ten Peltier z chladničky, ale len ten radiátor, tak aj to nieje dobrý nápad. Celá tá chladnička bola stavaná na odoberanie podstatne menšieho množstva tepelnej energie, než by si ty potreboval. Takže aj ten chladič bude pre tvoje účely slabý.
BTW: Pozri sa sem, čo to obnáša, vychladiť počítač: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=52240
noo a k tomu si kupit elektraren a dve turbiny alebo mrazak :) viz neo tu kusok nizsie ;) hovadsky neefektivne :lol:
MC
PeterM: ten pasiv chcem dat uz na vymennik(ma plechove rebra :-( ), ked dam na vymennik len hlinikove pliesky, teplota klesne o 1 stupen(vyhodil som vetrak, bol hlucny)
Miesto chladnicky som dal 5 litrove vedro a som uplne spokojny. Max teplota pri 1.95V vcore bola 43 stupnov po 5 hodinach prime. Teraz som dal komp na 200x11 pri 1.7V vcore a pri full load neprekrocim 38,5 stupna. Far Cry 2 hodiny hrania - 37,5 stupna :-)
Odparovanie vody z vedra ju ochladzuje. Mal si na to prísť o niečo skôr... Mohol si si zarobiť 100 000$ :oCitace:
Původně odeslal lcdc
Podrobnosti :arrow: http://pes.internet.cz/veda/clanky/36583_0_0_0.html
( :idea: Niesi prvý, ktorý pochopil, že v jednoduchosti je krása... :D )
BTW: nezabudni pravidelne vetrať, ináč budeš mať za chvíľu v izbe vlhko ako v pralese...