Re: Chci tichy vetracek na procak..poradte
Citace:
Původně odeslal mikus
Tohle je trochu problem, vetsina vezi ma to vetrani dost nevhodne konstruovany. Pred casem tu nekdo prines velice logickou myslenku, ze vetrak ma foukat dovnitr, ne odsavat ven. Studeny vzduch ma mensi objem, takze se ho tam nafouka mnohem vic. (Navic se da mnohem snadnejc odfiltrovat prach.)
Studeny vzduch ma mensi objem, ale o kolko ? Je to tak maximalne 10% (pri rozdiele teplot 30 stupnov - co asi nedosiahnes).
Citace:
Původně odeslal mikus
Veden touhle myslenkou jsem vetrak v napajeci obratil, jenze: Predevsim jsem musel privrtat diry - a to ne malo - jak do skrinky napajece, tak i do hlavniho sasi, protoze ten vzduch, kdyz se uvnitr teplem roztahne na minimalne dvojnasobek (ale spis asi jeste o dost vic) objemu, musi taky nekudy ven. Promyslel jsem, kudy vsude ma tect, vrtal jak zbesilej, nakonec to bylo, ale mam ten dojem, ze vysledek neodpovida vynalozenymu usili - prakticky vsechny veze maj totiz napajec nahore, takze ja ted ten teplej vzduch tlacim dolu proti smeru jeho prirozenyho proudeni.
Vacsina Tower-casov je na nasavanie vzduchu pripravena. Vzduch sa ma nasavat spredu zdola, prudit okolo HDD a vysavat hore vzadu. Tym chladis zaroven aj chipset a odsavas najhorucejsi vzduch od CPU ihned von. Nepokusal by som sa o prudenie vzduchu druhym smerom ...
Nepokusal by som sa o prudenie vzduchu druhym smerom
ono to dost dobre ani nejde, kdyz teplej vzduch stoupa nahoru!!
Citace:
Původně odeslal Slavo
Studeny vzduch ma mensi objem, ale o kolko ? Je to tak maximalne 10% (pri rozdiele teplot 30 stupnov - co asi nedosiahnes).
Zjistuju, ze mas v tomhle pravdu, ze jsem zil v omylu, ale stejne mi tu neco nehraje. Je to uz dlouho, co jsem mel ve skole fyziku a termika nikdy nepatrila k mym oblibenym disciplinam. Tim padem se mi az dnes, kdyz jsem zalistoval ve starych ucebnicich, pripomel Gay-Lussacuv zakon, jehoz smysl jsem tenkrat kdysi zrejme ani poradne nevzal na vedomi. Takze jsem ted hledal po ruznych fyzikalnich tabulkach koeficient tepelne roztaznosti vzduchu a nasel jen pro vodni paru a ta se pri ohrati z 20 na 50° roztahne na vic nez 5-nasobek, procez jsem vychazel z toho, ze vzduch se bude pohybovat ve stejnych radech a odhad jsem to na zvetseni objemu na nejmin 2-nasobek. Jenze G-L zakon rika, ze vsechny plyny se pri ohrati z 0 na 100°C pri konstantnim tlaku zvetsi o 1/2,73 puvodniho objemu (opsano z ucebnice fyziky, co mam pred sebou), coz odpovida tem asi 10% na 30°. Kdyz ale vsechny plyny, jak je definovan "plyn"? Copak vodni para neni plyn? Faktem ovsem zustava, ze vzduch obsahuje vodni paru, ktera jeho koeficient roztaznosti zvetsuje, jenze vsude se udava jen relativni vlhkost, ale kolik je skutecne pri dejme tomu 20°C a 60% vlhkosti ve vzduchu pary, o tom nemam paru :-) .
Citace:
Původně odeslal Slavo
Vacsina Tower-casov je na nasavanie vzduchu pripravena. Vzduch sa ma nasavat spredu zdola, prudit okolo HDD a vysavat hore vzadu.
Tak to je, je ovsem zvlastni, ze muj tower-case (maly Skytech na mechaniky 2x5", 2x3", 1x skryty HD) ma odstupnovani pruduchu tak, jako by bylo zalozene na mem "vodnim" odhadu roztaznisti vzduchu: vpredu dole 8 sterbin 12x0,8 mm, tj. ca. 1 cm2. To nasava napajec 16 derama ca. 30x3 mm, tj. necelych 15 cm2 a nakonec vetrak, kterym prochazi vzduch jeste dale ohraty v napajeci, ma diru asi 45 cm2.
Citace:
Původně odeslal Slavo
Tym chladis zaroven aj chipset a odsavas najhorucejsi vzduch od CPU ihned von. Nepokusal by som sa o prudenie vzduchu druhym smerom ...
Nemam tu jinou skrin, abych moh posoudit, jestli je to u vsech tak, ale vzduchem, co se protahne tim 1 ctverecnim centimetrem se toho stejne moc neuchladi, krome toho, ze mam ten dojem, ze ty 2 HD-cka, co tam mam (jedno nad a jedno pod procakem), jsou vetsim zdrojem tepla nez CPU (P1/166 MHz). Diky vetsim otvorum, ktery jsem tam pri tom vyrobil, tim celym urcite ted proudi o tolik vic vzduchu nez pred tim, ze se to zarucene hur nechladi. Navic jsem moh vetraku predradit prachovy filtr, takze mi vevnitr zustane cisto - prach tepelne izoluje a taky zhorsuje chlazeni, nehlede na jiny jeho neprijemnosti.
Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
Nepokusal by som sa o prudenie vzduchu druhym smerom
ono to dost dobre ani nejde, kdyz teplej vzduch stoupa nahoru!!
Zalezi na tom, jak je vevnitr teplo. Jak jsme se tu dopracovali k tomu, ze ten vzduch vevnitr je jen o 10% objemnejsi a tim padem lehci nez venku a tim ze je uvnitr celkove teplejc, tak ten rozdil dole a nahore bude jeste mensi, tak ten vztlak zas taky tak moc velkej nebude. Proudeni vyvolany ventilatorem to sice trochu pribrzdi, ale zas ne tolik, aby to kvuli tomu neslo. Kazdopadne je dole citit, ze vzduch proudi ven.
PRO VŠECHNY KDO CHTĚJÍ MÍT LÍP VĚTRANOU CASE A TIŽŠÍ PC A NEMAJÍ PŘÍLIŠ MNOHO PENĚZ.
ODLOŽTE VŠECHNY UČEBNICE FYZIKY A VRTAČKY A RŮZNÝ NÁSTROJE.
ZA CCA 1500,- KČ KUPTE ZDROJ FORTRON S 12 CM VĚTRÁKEM A NASÁVÁNÍM VZDUCHU PŘÍMO OD PROCESORU A KVALITNÍ VĚTRÁK NA PROCESOR, NEJLÍP AC CS TC2 R.2 . VYZKOUŠEL SEM TUHLE KOMBINACI, PC JE TICHÝ,STUDENÝ,NEMUSIM ANI MĚNIT CASE KTERÁ MIMOCHODEM VZADU NEMÁ ANI VYVOD NA DALŠÍ VĚTRÁK A MAM KLID. A TO JEŠTĚ SYSTÉM TAKTUJU. PRO TY KTERÝM DĚLÁ KRÁVÁL VYSAVAČ NA NB , DOPORUČUJU HO SUNDAT, NECHAT TAM JEN ZBYTEK-PASIV A DÁT NAD NĚJ ZALMAN FB123 ZA 250,- . CHLADÍ TO JAK PAMETI TAK NB A JESTE TO POMAHA SUNDAT TEPLOTU NA PROCAKU ---- Z TOHO PLYNE NIZSI HLUCNOST TC CHLADICE NA PROCESORU........JAK JEDNODUCHY.
ZDRAVIM, DOUFAM ZE TO NEKOMU POMUZE
Citace:
Původně odeslal DirtyHarry
PRO VŠECHNY KDO CHTĚJÍ MÍT LÍP VĚTRANOU CASE A TIŽŠÍ PC A NEMAJÍ PŘÍLIŠ MNOHO PENĚZ.
ZA CCA 1500,- KČ KUPTE ZDROJ FORTRON S 12 CM VĚTRÁKEM A NASÁVÁNÍM VZDUCHU PŘÍMO OD PROCESORU A KVALITNÍ VĚTRÁK NA PROCESOR, NEJLÍP AC CS TC2 R.2 . VYZKOUŠEL SEM TUHLE KOMBINACI, PC JE TICHÝ,STUDENÝ,NEMUSIM ANI MĚNIT CASE KTERÁ MIMOCHODEM VZADU NEMÁ ANI VYVOD NA DALŠÍ VĚTRÁK A MAM KLID. A TO JEŠTĚ SYSTÉM TAKTUJU. PRO TY KTERÝM DĚLÁ KRÁVÁL VYSAVAČ NA NB , DOPORUČUJU HO SUNDAT, NECHAT TAM JEN ZBYTEK-PASIV A DÁT NAD NĚJ ZALMAN FB123 ZA 250,- . CHLADÍ TO JAK PAMETI TAK NB A JESTE TO POMAHA SUNDAT TEPLOTU NA PROCAKU ---- Z TOHO PLYNE NIZSI HLUCNOST TC CHLADICE NA PROCESORU........JAK JEDNODUCHY.
co je to za Zalmana??
ty taky jedes na 11x200 pri 1,65V to se uchladi, ale nekdo tady jede na 1.8V a to je pak sranda uchladit!!
Citace:
:roll: tady někdo objevil ameriku :eek: vis von ten AC cs zas tak dobre nechladi a kdyz jedu na svym pentakovi na 3,25 a napeti 1,725V tak ma co delat i zalman v mezich slysitelnosti , zbytkovy vykon je pekelny, teplota by sla nad 60, to mi ver!!! ad k tomu zdroji , proc to neubastlit ??? koupim 12cm fan vyvrtam diru dospodu a mam ze svyho chiefteca hned fortrona a levnejs!!!!
Je to dobrá věcička, za ty prachy sem to zkusil koupit, hlavne ale kvuli tomu sundanymu vetracku z NB . Napětí sem vůbec nemusel zvyšovat a jedu na 11x 200 viz podpis, a šel by vejš, ale mam blbý paměti, nemělo by to smysl.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24753
Jinak Ameriku sem neobjevil, jen reaguju tady na tisíce příspěvků co všechno provrtat a jak sundat teplotu o 5 stupnu atd. Davam vyzkousenej navod jak jednoduse a rychle ztisit kompa a ne na ukor teploty. samozrejme ze na P4 je zrejme situace jina. :o
Zdar
Citace:
PRO VŠECHNY KDO CHTĚJÍ MÍT LÍP VĚTRANOU CASE A TIŽŠÍ PC A NEMAJÍ PŘÍLIŠ MNOHO PENĚZ. ........JAK JEDNODUCHY.
PRO VŠECHNY KDO CHTĚJÍ MÍT LÍP VĚTRANOU CASE A TIŽŠÍ PC A NEMAJÍ PŘÍLIŠ MNOHO PENĚZ, sundejte z nej dekl. Pravda, hlucnosti to podle okolnosti pomoct muze a taky nemusi, chlazeni ale kazdopadne. Jak jsem se tu uz zminil, mam mezi zebry chladice procaku asi 48°, kdyz skrin otevru, velice rychle klesne na 30°. Proti snizeni hlucnosti mluvi fakt, ze bez krytu je ten vnitrek teoretocky vic slyset. Na druhou stranu ten kryt funguje i jako ozvucnice (a kdo ji jako takovou potrebuje pro zabudovany HiFi-reprak :lol: , pripravi se o ni), ktera nekdy dost neprijemne rezonuje az drnci. Dale tim, ze napajec bez krytu nasava mnohem chladnejsi vzduch, takze jeho termostat necha bezet vetrak pomaleji a tim tiseji.........JAK JEDNODUCHY - i kdyz spis pro jedince s umeleckym nez s poradkumilovneestetickym citenim.
Pozor ale, pokud by se mely ve zvysene mire objevit poruchy provozu, pripadne na citlivych zarizenich v okoli, muze to byt zpusobeno chybejicim elektromagnetickym odstinenim.
ZDRAVIM, DOUFAM ZE TO NEKOMU POMUZE :wink:
.....a nebo můžete uplně skrín z pc sundat .o) a dat ho do druhy mistnosti. Ucinek chlazeni....OBROVSKY a tichost? NEJLEPSI :O)))))))))
RADA NAD ZLATO