Ano, přesně tak, některé disky jsou špatné. Za posledních několik let jsem neměl jediný disk, který by neskončil minimálně s přealokovanými sektory. A to mám Enermax dávající perfektně stabilní napětí, všechny disky chladím a nikam je nenosím.
Printable View
Ano, přesně tak, některé disky jsou špatné. Za posledních několik let jsem neměl jediný disk, který by neskončil minimálně s přealokovanými sektory. A to mám Enermax dávající perfektně stabilní napětí, všechny disky chladím a nikam je nenosím.
ono chtít po dnešních 40-400GB discích, aby neměly ani žádné realokované beďary je podobný požadavek, jak chtít LCD o ploše menšího fotbalového hřiště, aniž by na něm byl (nyní nebo v budoucnosti) byť i jediný vadný subpixel :lol: . prostě dnešní technologie na to nedosáhnou. asi vždy budou ve výrobě všeho (a disky nejsou vyjímkou) vady :?Citace:
Původně odeslal Eagle
Je ale spousta disků, které vydrží žít delší dobu bez realokovaných sektorů. Myslím samozřejmě ty nové.Citace:
Původně odeslal Marsellus Wallace
Mne aj ten WD400BB, ktory nedavno blbol, ukazuje, ze nema ziadne realokovane sektory.
čím to měříš ? SMARTem a jeho reallocated sector count ? to bohužel ( :roll: ) nemusí být (ale samozřejmě asi většinou bývá - těžko říct) průkazné :?Citace:
Původně odeslal Eagle
Jen pozor ted jsem koupil 120GB S-ATA 8MB 7plus barcu a oproti IBM180 GXP je nechutně hlučná. A pak že je seagate král tichosti. Kámoš má tyhle disky 2x a hlučej mu stejně. Jedná se o hluk z hlaviček (hrabání) při čtení a zápisu otáčení ložisek slyšet není. Jinak jsem spokojenej je celekem rychlej a hluk mi v mym hlučnym kompu nevadí. Jen si to probůh nikdo necpěte do tichýho kompu jinak se zbláznte ;D
Pozor, ale to je známá věc...Citace:
Původně odeslal JOHN
SATA 7200.7 jsou mnohem hlučnější než PATA 7200.7, které jsou téměř tak tiché jako BIV.
Vzdyt uz vime, ze od BIV to jde s kvalitou Barracud dolu a je to cim dal horsi :(
Viz
Megatest disků 120GB - první část
http://www.svethardware.cz/art.jsp?d...256E4B0035A6DB
http://www.svethardware.cz/art.jsp?d...256E4B0044EFC6 - druhá
Jestli to číslo Barracudy končí 3, pak je založena na Barr. V a lze ji ztišit (nastavení AAM). Jestli končí 6, pak je odvozena z 7200.7 a ty ztišit nejdou.
souhlasim s nazorem ze kazdej disk se muze po.., mně odešel S(jedna reklamace dostal jsem jinej a ten zase blbne, ale jede) a ted mam WD a ty loziska opravdu ŘVOU, ale zase je uplně v poho a mam ho tak 2roky. Planuju dalsi a nevim nevim asi pudu do Maxtora(to jsem jeste netestnul ;D)
Jo bohuzel mam taky takovej pocit, ne bo se mi to zda ze lidem odchazeji tedka disky mnohem vic nez nekdy pred 5 lety? BTW ja zas jedu na westernech a zatim se drzi vsechny 3, nepiskaji ani nemaj BB.Citace:
Původně odeslal goodji
to je asi jen tvůj pocit protože mě nikdy disk neodešel :!:
Hodne disku odchazi kvuli zdroji, ono priznejte barvu kdo tu mate kvalitni zdroj. Ja nez jsem zjistil, ze me disky mrvi zdroj, tak 3 byly v haji.
No napriklad ja mam kvalitny zdroj. Myslel som, ze mi tiez nic neodide - lenze potom mi zacal blbnut WD400BB (asi po 2 rokoch bezproblemovej prevadzky).
Ja mel vzdy kvalitni zdroj, ale kdyz jsem trosku podkouril Fortaku aby utahl extremni oc a pak jsem podtaktoval tak tech vyslednych 12.9V na 12V vetvi Barcam moc nezachutnalo... V haji oba disky za 3 dny.... :oops: :-o :roll: :evil: :oops:Citace:
Původně odeslal Lopan
Ale reklamace pohoda. ;D Jenom ty data..... No co mel jsem na to myslet driv... Clovek se porad uci a vsechno neco stoji..... A vlastni blbost si taky nejak musim omluvit. ;D :wink:
Holt dobry zdoj je podminka nutna nikoli postacujici, taky by se nemel prehrivat a ... Pokud by vyrobci ty disky meli tak vymakany tak proc by snizovali zaruku? BTW myslite, ze se ti disky podle zaruky nejak tridi? Jakoze by ty veci smecka hodili do kategorie s kratsi zarukou, nebo o tom rozhodne az prodejce?
Vo jakym snižování záruky tu konkrétně píšeš ??? Mě spíš zaráží jak se občas někde objeví chvála jak ty či ony disky jsou schopny vydržet celá desetiletí,ale výrobce jaksi dává záruku jen na 3roky :roll:
I když čistě teoreticky pokud by platily ty MTBF co se uvádí tak by teoreticky měli bejt věčný :lol:
Naprosty souhlas! Zacinal jsem s 540MB Seagatem a doted 0 BB. Vzdycky jsem mel Seagate, nikdy nebyl problem. Zadne BB, proste chod bez problemu. Koupil jsem si pred davnymi veky IBM 80GB a take bezi bez potizi, hlavne to nezakriknout :). Take jsem mel WD a jeden SH*T vedle druhyho! For je v tom, ze podobnou zkusenost bude mit nekdo se Seagatem, Maxtorem, dalsi firmy dopln sam. Tak jak vybirat? No asi celkem nijak, proste to zkusit. Testy disku ohledne rychlosti toho ci onoho sleduji jen okrajove, protoze pro me maji 0. vypovidajici hodnotu. K cemu by mi byl disk ktery udela o 1% lepsi score v nejakych pofidernich testech na masine o ktere nevim nic? Uvidim to doma? Ne. Co ovsem uvidim, je to kdyz se mi to 2x zes*re a pujdu to reklamovat. Chytre kecy o tom cim je co vyrobeno a jakou to ma zivotnost od lidi, kteri to strci do PC a nechaji na tom bezet Sandru mi fakt prijdou smesne. Nic proti, ale nechat si kontrolovat a hodnotit raketoplan od opice se mi nezda jako dobry napad. ;DCitace:
V dnešní době by otázka měla znít: Lze věřit pevným diskům (nezávisle na výrobci)? Já myslím, že ne. V honbě za kapacitou nějak výrobci zapoměli na kvalitu a životnost. Disky jsou většinou vyrobeny tak, aby vydržely záruku (a když se nedařilo, všichni záruku zkrátili). Některé disky vyrobené před 10ti lety, nevykazují (i přes drsné zacházení) známky opotřebení ani BB.
Taky souhlas já se držím svojí značky každej může mít naprosto odlišnej názor protože v každym odvětví je nějaká zmetkovitost,ale obzvláště u HDD bych to neposuzoval jen podle výrobce to,že začne mít disk po nějaké době BB může být taky způsobeno dopravou a tím nemyslím jen z obchodu k vám domů, jedná se i o cestu od výrobce do krámu :!:
tvoje teorie má dvě malé vady.Citace:
Původně odeslal Perplex
1) neexistují 2 disky z různé produktové řady a/nebo dokonce od různého výrobce, jejichž výkon by se při nějaké alespoň trochu časově náročnější operaci* lišil o tebou zmíněné 1%. když to vezmu do extrémů, tak rozdíl v téměř všech praktických operacích mezi první serií Barči 7200.7 a poslední serií 7k250ky je cca 20%. a oba ty disky můžeš dnes koupit v českých obchodech. samozřejmě - dnešní serie 7200.7ky jsou taky výkonem nikde jinde, ale šlo mi jen o to ti dokázat, že dva disky, které můžeš v jednu chvíli koupit u prodejce se můžou chovat velmi odlišně, rozhodně více než o 1%...
2) šance, že dostaneš špatný disk je velmi podobná, pokud nemáš těch disků stovky...pak teprve to lze jakž-takž rozlišit. samozřejmě existují vyjímky - 2gb WDC, 40gb barči IV první serie, ibm 75gxp....ale to se většinou zjiští až po delší době, a to už je pozdě :?
*časově náročnější operace = něco, co trvá desítky sekund nebo déle...nemyslím tím kopírování 2kB souboru...tam člověk pravdu nepozná, jestli to je 8gb stařeček nebo 250gb sata high-end...
taky přidám nějakou zkušenost
první disk co jsem měl byl 5,25" seagate s báječnou kapacitou 40MB a byl rozdělen na 30 a 10MB :o ale to byl rok 88 a hlubokej totáč. Od té doby sem měl všechny značky disků od Conera až úplně neznámý značky který dnes pohitili velkovýrobci... v té době byl nejlepší benchmark checkit :roll:
asi nejhorší disky poslední doby mě připadali IBMka ty se sklaněnejma plotnama. Tak si dva roky zpátky, velkej hit /20-40gb/. Těch odcházelo tak 70%. a potom hodně reklamací přišlo na Seagate Bar IV. Mě samotnýmu zdechly dva, ze začátku jen pár beďárů....teď mě vrátili místo nich dvě bar. 80gb 7.200. Westerny co sem dával pár ortodoxním westernáčům zatím drží. Ale teď asi testnu ten samsung, uvidíme.
To že by se disky kazili víc teď než v minulosti nepozoruju. A každá značka vyrobí šmejdy, takže je lepší držet se konkrétních modelů, než značek, třeba takovej western 1,2 a 1,6 GB tan sem reklamoval snad 10x a pak mě dali seagata...
Spíš bych si všímal spojení deska - disk, v milulosti se mě stávalo, že na některých deskách odcházeli některý disky..../3x vyměníš western, pak dáš 1x IBM a držák forewer/
Ten disk som este donedavna mal - boli tam 2 zle sektory, presne tie, co boli napisane na nalepke na vrchu :-) Dal som ho do "zostavy" 286 a cele som to predal za 1000 ;DCitace:
Původně odeslal russianblue
Jj, cisla tech vypsanejch spatnejch sektoru se pak zadavali pri lowlevel formatu takze pak dal nebyli na disku videt. Taky mam doma este par legendarnich ST-251 a funguji :)Citace:
Původně odeslal Rainbow
Jasne, bol to ST-251 :-)
Raz sa uz stalo, ze sa niektore subori nedali precitat, tak som spravil low-level format a odvtedy bol zasa OK ;D A bol k tomu pekny velky radic. Najvacsia sranda bola rozchodit to po tom, ako to par rokov lezalo v supliku. Radic bol aj na floppy, takze tam boli 2x 34-pin konektory a 2x tie mensie. Takze metoda pokus-omyl. Ked to ani po vyskusani vsetkych moznosti neslo, zisatil som, ze ten disk bol najumperovany tak, ze ten 34-pin kabel sa musi zapojit bez prekrizenia ;D
Tak já tady mám Seagate ST-157A 43,7MB bez jediného BB 8-)
dále Quantum ProDrive 170MB taky 100pro stav a WD Caviar 2850 853,6MB opět 100pro stav
a to s nima nebylo zacházeno zrovna v rukavičkách ( hlavně ten Seagate si užil než se ke mě dostal )
Mě osobně žádný disk neodešel měl jsem 4,3GB WD prodáno s PC, pak Quantum 12GB (hlasitě chroustal při seeku) ten jsem vyměnil za 80GB BB který mám dodnes ( necelé 2 roky ) funguje naprosto bezproblémů ale bzučí :? nyní jsem se rozhodl ztišit komp tak jsem našetřil na 120GB Bar 7200.7+ a to je proti tomu WD jiné kafe
Pak tady mám ještě 2x Seagate U4 (4 a 8GB ) oba v pořádku přičemž 8GB přežil požár EuroCase zdroje ( v PC nebyly paměti jinak všechny komponenty byly OK ), dále Samsung 6,4GB a kámošovi jsem kdysi kupoval 8GB Samsunga vřískají stejně jako WD ale oba jedou na 100pro
a ještě v další sestavě tu mám Seagate Medalist 2GB, který při seeku třese s bednou ;D
ani na jednom disku nebyly BB,všechny jsou PATA, a jsou to disky které jsem měl delší dobu nebo je mám doma