Lappoval si ho? Tyhle chladice maji neprijemnou vlastnost - medena zakladna ma tvar vany, jadra se to dotyka jen okrajema, zbytek vede pasta, urcite ho srovnej a vylesti a uvidis ze to bude lepsi aspon o 2-4°Citace:
Původně odeslal Dibo
Printable View
Lappoval si ho? Tyhle chladice maji neprijemnou vlastnost - medena zakladna ma tvar vany, jadra se to dotyka jen okrajema, zbytek vede pasta, urcite ho srovnej a vylesti a uvidis ze to bude lepsi aspon o 2-4°Citace:
Původně odeslal Dibo
no taky nemuzes cekat od super potichyhoi chladice nejakej ohromnej vykon.Ono nekde tech malo otacek vetraku musi bejt znat ;DCitace:
Původně odeslal Dibo
No však ten Zalman taky nemá těch otáček nějak moc... :wink: ;D
jo ale tam se ta sila chlazeni skryva nekde jinde ;DCitace:
Původně odeslal Darth Sidious
Přečetl jsem si v této diskuzi podobné nesmyslné názory jako že "hliník není nutné tolik ofukovat jako měď, tudíž je lepší hliník" nebo "hliník lépe předává teplo do okolí než měď".
Nechápu proč uživatelé jako Darth Sidious a Voky (dokonce moderátor :-)mystifikují ostatní takovými absolutními nesmysly!
Měď (Cu) má LEPŠÍ součinitel tepelné vodivosti než hliník (Al), to znamená že teplo z okolí lépe PŘIJÍMÁ a zároveň lépe ODEVZDÁVÁ, nic mezi tím!
Ale no tak, chlape, kdyby byla pravda to, co píšeš, tak by kus hliníku na vzduchu vychladnul za shodných podmínek mnohem pomaleji než stejný kus mědi a to jak sám jistě dobře víš, není ve skutečnosti pravda... :wink:Citace:
Původně odeslal Daniik
Tepelná vodivost a odběr tepla na styku dvou ploch je věc jedna a odevzdávání tepla do okolí věc druhá...
Ale jako pokus docela dobrý... ;D :lol:
Bohužel pochopil jsi to přesně obráceně. Je to tak, že pokud bychom vzali dva kusy materiálu, jeden z hliníku a jeden z mědi, oběma dodali stejné množství tepla, a ponechali je za stejných podmínek vychladnout, tak měděný kus bude chladnout rychleji než ten hliníkový, jednoduše proto, protože má lepší součinitel tepelné vodivosti.
To je podle mě ale pěkná blbost - z praktické zkušenosti jsem přesvědčen o opaku a myslím, že podobnou zkušenost tu nemám sám!!!Citace:
Původně odeslal Daniik
med bere lepsi teplo do sebe nez hlinik ale hur ho odvzdava nez hlinik !!
takle to je !!
Taky si myslím - teda aspoň takhle se všechny moje chladiče chovaly. Ohřát se to jo, ale vychladnout ne a ne a ne... :wink: ;D :lol:Citace:
Původně odeslal Voky
to ja taky mel.
kdyz sem mel AL blok zatizil procak teplota byla na cca 55 a pak sem procak "odtizil" tak sla teplota dolu rychlosti "blesku"
s CU blokem sem mel sice mensi teplotu ale po "odtizeni" procu sla teplota dolu pomalu ale zas sem mel mensi teplotu pri full load.
2 daniik co nam na todle reknes ??
VOKY napiš mi na kolik ti chladí ten Cooper Silent v klidu a při burnu.Já to mám podobně taktnutý,ale jen násobičem a zajímalo jak si pomůžu oproti tomu TITANU.Ten hučí jak vysavač na těch 3200-3400 otáčkách.Mě to jede teď v klidu 44°C a při burnu asi 55°C.Potřebuju mít trochu ticha.
zrovna tohle by svedcilo spis o tom ze med ma mnohem vetsi tepelnou kapacitu. ale pokud by pomaleji predavala teplo okoli tak by se zakonite musela ohrivat na vyssi teplotu nez hlinik(byt treba po dlouhy dobre (4+ hodin)) - pokud teda mluvime o dvou stejnejch heatsincich/wb jen z jinyho materialu ....Citace:
Původně odeslal Voky
Tak to by me taky zajimalo. Jsem na tom uplne stejne co se vetraku a procesoru tyce a taky bych bral neco tissiho..Citace:
Původně odeslal RaM123
musim se pridat k tomu , ze se skutecne mystifikujete navzajem, medene jsou skutecne lepsi a je to vse o te lepsi tepelne vodivosti.
A slozenina med / al lepsi byt nemuze bo je tam dalsi tepelny prechod.
RADEK - B viz (vodni chlazeni)
Z cehoz vyplyva ze dotycny mel nejspise ten medeny spatne nasazeny a jeste pri tom mel lepsi vysledky.Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
RADEK-B
To Voky a Maul-ono je to všechno dáno spíš tepelnou kapacitou Al nebo Cu.Cu ji má mnohem vyšší a proto musí to teplo zákonitě déle vyzařovat.Zase Al se mnohem rychleji zahřeje,ale i zchladí.Celé se to potom projeví na teplotě.Tady vítězí právě měděné chladiče,protože při stejném množství přijatého tepla a vyšší tel. kapacitě mají nížší teplotu než hliníkové chladiče.Ty,protože mají nižší tepelnou kapacitu,naopak teplo rychleji ztrácí,ale i přijímají a tak mají ve výsledku vyšší teplotu.
To se pak zcela snadno vysvětlí tím,co popsal Maul-měď chladne déle a proto se jeví jako horší vodič tepla.Nicméně tomu tak skutečně není.
Snad jsem vám to po fyzikální stránce teoreticky dostatečně vysvětlil,pokud byste chtěli něco spočítat,tak bych musel vyšťourat konkrétní vzorce a čísla,což se mi moc nechce :-)
jjj, presne tak , jen se mi nechtelo az tak moc premyslet .
med je lepsi
RADEK
2Hynchenzo: Psal jsem VOKYmu,ať to sem pošle,tak uvidíme co z něho vypadne :lol:
no na 1700+ mam pri UD /100%/ 44-45 stupnu pri 1400-1500 rpm
a na 2400+ mam pri UD /100%/50-51 stupnu pri 1650-1800 rpm
na 2400+ mam voltage 1.65V tedy + 0.05V
jinak vetrak je tichej do cca 2000 rpm !!
Dik. Asi bych mel teploty vyssi, mam XP na 2600+ (12,5x166) pri 1,85VCitace:
Původně odeslal Voky
na 2100 mhz pri 1.725 V sem mel kolme 53-54 stupnu pri 1900 rpm
Tak to je hezke. Ja mam s kefl titanem Titanem cca 60 stupnu pri skoro idle.Citace:
Původně odeslal Voky
no na PCTuning.cz v tom srovnání s Zalmanem na P4 nevycházín zrovna nejlíp
http://www.pctuning.cz/Default.aspx?...=2&ArtId=19272
viem ze to je dost mimo .. ale ked sa neponahlas .. tak skus uvazovat o vodnikovy (nic lebsie si uz ani neviem predstavit :) )